Ким розробляється і затверджується технічне завдання на проектування виробу ?


Скачати 0.7 Mb.
Назва Ким розробляється і затверджується технічне завдання на проектування виробу ?
Сторінка 1/6
Дата 09.04.2013
Розмір 0.7 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5   6
1. З якою метою розробляють технічне завдання на проектування виробу ? конструкторський документ, в якому викладені призначення, показники, техн.. вимоги до продукції, етапи розроблення, форма подачі продукції замовнику.

2. Ким розробляється і затверджується технічне завдання на проектування виробу ? Технічне завдання зазвичай розробляється розробником продукції, а затверджується за домовленістю між розроб-ником і замовником.

До розроблення технічного завдання можуть залучатися інші організації: підприємство–виробник, монтажна організація, головна організація з даного виду продукції.

За необхідності технічне завдання може погоджуватися з державними природоохоронними, санітарними органами та органами безпеки праці.

Розроблення технічної пропозиції. Технічна пропози-ціяк– це проектна конструкторська документація, яка містить техніко-економічне обґрунтування доцільності розроблення виробу на підставі аналізу технічного завдання та опрацю-вання варіантів можливих технічних рішень виробу.

Технічна пропозиція розробляється в тому випадку, коли це передбачено технічним завданням. Технічна пропозиція розробляється з метою виявлення або уточнення вимог до конструкції, які можна конкретизувати тільки на основі попереднього конструктивного опрацювання і аналізу різних варіантів виробу.

Перелік і зміст основних робіт, які виконуються на стадії технічної пропозиції регламентовані стандартом ГОСТ 2.118-73 і зводяться до:

а) виявлення варіантів можливих технічних рішень та їх конструктивне опрацювання;

б) перевірка варіантів на патентну чистоту і конкурентну здатність, патентування нових технічних рішень;

в) перевірка відповідності варіантів можливих технічних рішень вимогам охорони праці і навколишнього середовища;

г) порівняльна оцінка представлених варіантів за показниками надійності, технологічності, економічності, безпечності та ін.;

д) обгрунтування і вибір оптимального варіанта кон-струкції виробу.

На стадії розроблення технічної пропозиції документації присвоюється літера “П”.

3. Яке призначення системи розроблення і поставлення продукції на виробництво ? Система розроблення та поставлення продукції на виробництво (ДСТУ 3974-2000) встановлює порядок створення та освоєння серійного виробництва промислової продукції. Вона направлена на реалізацію таких важливих завдань:

  • забезпечення розроблення і виробництва продукції високої якості, яка була б конкурентоспроможною на внутрішньому і зовнішньому ринках і повністю задовольняла потреби споживача;

  • скорочення витрат на розроблення, виробництво, експлуатацію та ремонт продукції, скорочення термінів її розроблення та освоєння;

  • забезпечення стабільності показників якості;

  • раціональне використання сировини, матеріалів, па-ливно-енергетичних ресурсів;

  • своєчасне оновлення морально і фізично застарілої продукції.

Нормативно-технічним забезпеченням системи розроблення і поставлення продукції на виробництво є комплекс загально-технічних і організаційно-методичних стандартів та інших нормативних документів: міждержавних стандартів (ГОСТ), державних стандартів України (ДСТУ), керівних нормативних документів (КНД), галузевих стандартів України (ГСТУ), стандартів організації України (СОУ), стандартів підприємства (СТП). Вони регламентують порядок і правила виконання робіт на всіх етапах життєвого циклу продукції (в процесі проектування, виготовлення, експлуатації, ремонту та утилізації продукції).

Процес розроблення та поставлення продукції на виробництво спрямований, як правило, на створення нової техніки або модернізацію існуючої.

4. Що Ви розумієте під терміном “освоєння виробництва продукції” ? На цьому етапі доопрацьовується технічна документація, здійснюється технологічна підготовка виробництва, підго-товка технічного персоналу до випуску продукції, виготов-ляється установча партія продукції.

Для підтвердження готовності виробництва до серійного випуску продукції проводять кваліфікаційні випробування зразків установчої партії продукції. При позитивних резуль-татах кваліфікаційних випробувань процес освоєння продукції вважається закінченим, і продукція поставляється замовнику в необхідному обсязі.

5.Конкретизуйте, яка інформація міститься в технічних вимогах, що приводяться на кресленнях деталей, вузлів та виробу в цілому.

  • технічні вимоги (склад продукції та вимоги до конструктивного виконання; показники призначення; вимоги до надійності; вимоги до технологічності; вимоги до рівня уніфікації і стандартизації; вимоги безпеки; вимоги екологічної безпеки; естетичні та ергономічні вимоги; вимоги до складових частин продукції, сировини, вихідних та експлуатаційних матеріалів; умови експлуатації; вимоги до маркування і пакування; вимоги до транспортування і зберігання);

7. Охарактеризуйте основні відмінності між проектною і робочою конструкторською документацією. Залежно від стадії розроблення конструкторська доку-ментація класифікується на проектну і робочу. Перша містить інформацію, необхідну для розроблення виробу, і до її складу входять технічна пропозиція, ескізний і технічний проекти. Робоча конструкторська документація містить інформацію, необхідну для виготовлення виробу.

8. В яких випадках розробляється технічна пропозиція ? Технічна пропозиція розробляється в тому випадку, коли це передбачено технічним завданням. Технічна пропозиція розробляється з метою виявлення або уточнення вимог до конструкції, які можна конкретизувати тільки на основі попереднього конструктивного опрацювання і аналізу різних варіантів виробу.

9. Які роботи виконуються на стадії ескізного проектування ? Ескізний проект – це проектна конструкторська документація, яка містить принципові конструктивні рішення і дає загальне уявлення про будову та принцип дії виробу, а також дані, що визначають його відповідність призначенню. Ескізний проект розробляється, якщо це передбачено технічним завданням або протоколом розгляду технічної пропозиції. Мета розроблення ескізного проекту – конкретизувати та вирішити окремі технічні проблеми, що стосуються проектування виробу, коли це доцільно зробити до розроблення технічного або робочого проектів.

Перелік і зміст основних робіт, які виконуються на стадії розроблення ескізного проекту, регламентуються стандартом ГОСТ 2.119-73 і зводяться до:

а) виконання варіантів можливих рішень складових частин виробу, їх конструкторське опрацювання;

б) попереднє вирішення питань, що стосуються пакуван-ня і транспортування виробу;

в) виготовлення і випробування макетів з метою пере-вірки принципу роботи виробу і його складових частин;

г) розроблення конкретних технічних рішень, які би забезпечили необхідні показники надійності проектованого виробу;

д) оцінка виробу на технологічність;

е) оцінка виробу на його відповідність вимогам ерго-номіки, технічної естетики, охорони праці та екологічної безпеки;

ж) перевірка варіантів на патентну чистоту і конку-рентну здатність, патентування нових технічних рішень;

з) обґрунтування і вибір оптимального варіанту виробу або його складових частин;

і) опрацювання основних питань технології виготов-лення виробу;

к) інші роботи.

На стадії розроблення ескізного проекту документації присвоюється літера “Э”.

10. Розробленому документу присвоєна літера “Т”. Що означає цей символ ? На стадії розроблення технічного проекту документації присвоюється літера “Т”. Технічний проект розробляється, якщо це передбачено технічним завданням, протоколом розгляду технічної пропозиції або ескізного проекту. Мета розроблення технічного проекту – конкре-тизувати та прийняти остаточні технічні рішення, що дадуть повну уяву про конструкцію виробу, розробити при необхідності варіанти конструкції складових частин виробу.

Настанова з експлуатації - До­ку­мент, який мі­с­тить: ін­фо­р­ма­цію про конс­тру­к­цію, прин­цип дії та ха­ра­к­те­ри­с­ти­ки ви­ро­бу і йо­го скла­до­вих ча­с­тин; на­ста­но­ви що­до пра­ви­ль­ної та без­пе­ч­ної екс­плу­а­та­ції ви­ро­бу (ви­ко­ри­с­тан­ня за при­зна­чен­ням, тех­ні­ч­но­го об­слу­го­ву­ван­ня, поточного ре­мо­н­ту, збе­рі­ган­ня та транс­по­р­ту­ван­ня); вка­зі­в­ки що­до оці­н­ки йо­го тех­ні­ч­но­го ста­ну при ви­яв­лен­ні не­об­хід­но­с­ті на­пра­в­лен­ня на ре­монт; ін­фо­р­ма­цію про пра­ви­ла ути­лі­за­ції ви­ро­бу і йо­го скла­до­вих ча­с­тин
11. Що означає термін “перевірити конструкцію на патентну чистоту” ? Технічна пропозиціяк– це проектна конструкторська документація, яка містить техніко-економічне обґрунтування доцільності розроблення виробу на підставі аналізу технічного завдання та опрацювання варіантів можливих технічних рішень виробу.

перевірка варіантів на патентну чистоту і конкурентну здатність, патентування нових технічних рішень;

Розроблення технічного проекту. Технічний проект розробляється, якщо це передбачено технічним завданням, протоколом розгляду технічної пропозиції або ескізного проекту. Мета розроблення технічного проекту – конкре-тизувати та прийняти остаточні технічні рішення, що дадуть повну уяву про конструкцію виробу, розробити при необхідності варіанти конструкції складових частин виробу.

Перелік і зміст робіт, які виконуються на стадії розроблення технічного проекту, регламентується стандартом ГОСТ 2.120-73 і зводяться до:

а) розроблення конструктивних рішень виробу і його складових частин;

б) виконання необхідних технічних розрахунків;

в) розроблення конкретних технічних рішень, які забезпечують необхідні показники надійності проектованого виробу;

г) розроблення, виготовлення і випробування макетів;

д) оцінка експлуатаційних показників проектованого виробу;

е) виявлення номенклатури купованих виробів та по-годження їх можливого використання;

ж) оцінка виробу на його відповідність вимогам ергономіки, технічної естетики, охорони праці та екологічної безпеки;

з) перевірка виробу і його складових частин на патентну чистоту, патентування нових технічних рішень;

і) опрацювання питань монтажу, транспортування та зберігання виробу;

к) інші роботи.

На стадії розроблення технічного проекту документації присвоюється літера “Т”.

13. Який порядок приймання дослідно-конструкторської роботи ? На приймальні випробування розробник представляє технічне завдання, програму і методику приймальних випробувань дослідного зразка, акти попередніх випробувань, експертні висновки державних природоохоронних, санітарних органів та органів охорони безпеки праці за необхідності, проект технічних умов на виріб та інші конструкторські та технологічні документи, які відтворюють відповідність розробленої продукції цим документам та засвідчують технічний рівень розробленої продукції.

14. Хто приймає участь в приймальних випробуваннях дослідного взірця продукції ? Для проведення приймальних випробувань створюється приймальна комісія в складі представників розробника, замовника та підприємства-виробника.

Залежно від призначення виробу в приймальних випробуваннях можуть брати участь представники органів, що здійснюють нагляд за охороною праці, здоров’я та екологічною безпекою. Склад комісії на приймальних випробуваннях формує і затверджує розробник. Головою комісії призначають представника замовника продукції

15. Яким документом засвідчують результати приймальних випробувань ? Результати випробування оформляються актом, в якому вказують:

  1. відповідність розробленої продукції вимогам техніч-ного завдання і конструкторської документації;

  2. результати оцінки технічного рівня продукції;

  3. рекомендації щодо виготовлення установчої серії (для серійної продукції);

  4. зауваження та пропозиції щодо доопрацювання про-дукції за необхідності.

Акт затверджується головою приймальної комісії.

17. Яку інформацію, крім зображення виробу, містить його складальне креслення ? Кре­с­лен­ня, яке яв­ляє со­бою зо­бра­жен­ня скла­да­ль­ної оди­ни­ці, та ін­ші да­ні, не­об­хід­ні для її скла­дан­ня і ко­н­т­ро­лю

18. Яка інформація міститься в паспорті на виріб ? Екс­плу­а­та­цій­ний до­ку­мент, який за­сві­д­чує га­ра­н­то­ва­ні під­при­єм­с­т­вом-ви­ро­б­ни­ком ос­но­в­ні па­ра­ме­т­ри і ха­ра­к­те­ри­с­ти­ки ви­ро­бу та га­ра­н­тій­ні зо­бо­в’я­зан­ня і мі­с­тить ві­до­мо­с­ті про ре­к­ла­ма­ції

19.Що являє собою конструкторський документ “Відомість специфікацій” ?

До­ку­мент, який мі­с­тить пе­ре­лік спе­ци­фі­ка­цій на ви­ріб та на йо­го скла­до­ві ча­с­ти­ни

20 Які види експлуатаційних документів Ви знаєте?

Вид документа

Зміст документа

Настанова з експлуатації

До­ку­мент, який мі­с­тить: ін­фо­р­ма­цію про конс­тру­к­цію, прин­цип дії та ха­ра­к­те­ри­с­ти­ки ви­ро­бу і йо­го скла­до­вих ча­с­тин; на­ста­но­ви що­до пра­ви­ль­ної та без­пе­ч­ної екс­плу­а­та­ції ви­ро­бу (ви­ко­ри­с­тан­ня за при­зна­чен­ням, тех­ні­ч­но­го об­слу­го­ву­ван­ня, поточного ре­мо­н­ту, збе­рі­ган­ня та транс­по­р­ту­ван­ня); вка­зі­в­ки що­до оці­н­ки йо­го тех­ні­ч­но­го ста­ну при ви­яв­лен­ні не­об­хід­но­с­ті на­пра­в­лен­ня на ре­монт; ін­фо­р­ма­цію про пра­ви­ла ути­лі­за­ції ви­ро­бу і йо­го скла­до­вих ча­с­тин

Інструкція з монтажу, пуску, регулювання та обкатування виробу

До­ку­мент, який мі­с­тить пра­ви­ла, по­ря­док під­го­то­в­лен­ня і ви­ко­нан­ня мон­та­жу, на­ла­го­джен­ня, пу­с­ку, ре­гу­лю­ван­ня, об­ка­ту­ван­ня та зда­ван­ня ви­ро­бу на мі­с­ці йо­го екс­плу­а­та­ції

Формуляр

Екс­плу­а­та­цій­ний до­ку­мент, який за­сві­д­чує га­ра­н­то­ва­ні під­при­єм­с­т­вом-ви­ро­б­ни­ком ос­но­в­ні па­ра­ме­т­ри і тех­ні­ч­ні ха­ра­к­те­ри­с­ти­ки ви­ро­бу і мі­с­тить ві­до­мо­с­ті з йо­го екс­плу­а­та­ції

Паспорт

Екс­плу­а­та­цій­ний до­ку­мент, який за­сві­д­чує га­ра­н­то­ва­ні під­при­єм­с­т­вом-ви­ро­б­ни­ком ос­но­в­ні па­ра­ме­т­ри і ха­ра­к­те­ри­с­ти­ки ви­ро­бу та га­ра­н­тій­ні зо­бо­в’я­зан­ня і мі­с­тить ві­до­мо­с­ті про ре­к­ла­ма­ції

Етикетка

Екс­плу­а­та­цій­ний до­ку­мент, який мі­с­тить ос­но­в­ні по­ка­з­ни­ки і тех­ні­ч­ні ха­ра­к­те­ри­с­ти­ки ви­ро­бу, га­ра­н­то­ва­ні під­при­єм­с­т­вом-­ви­ро­б­ни­ком







Каталог деталей та складальних

одиниць

До­ку­мент, який яв­ляє со­бою пе­ре­лік скла­да­ль­них оди­ниць і де­та­лей з ілю­с­т­ра­ці­я­ми й ві­до­мо­с­тя­ми про їх кі­ль­кість, роз­мі­щен­ня у ви­ро­бі, вза­є­мо­за­мін­ність, конс­тру­к­ти­в­ні осо­б­ли­во­с­ті та ма­те­рі­а­ли де­та­лей і при­зна­че­ний для скла­дан­ня за­мо­в­лень на за­па­с­ні ча­с­ти­ни, не­об­хід­ні для тех­ні­ч­но­го обслу­го­ву­ван­ня та ре­мо­н­ту ви­ро­бу

Норми витрат запасних частин

До­ку­мент на ре­монт, який мі­с­тить но­р­ми ви­трат за­па­с­них ча­с­тин на се­ре­д­ній чи ка­пі­та­ль­ний ре­монт од­но­го, де­ся­ти чи ста ви­ро­бів, не­об­хід­них для пла­ну­ван­ня і під­го­то­в­лен­ня ре­мон­т­но­го ви­ро­б­ни­ц­т­ва

Норми витрат матеріалів

До­ку­мент на ре­монт, який мі­с­тить но­р­ми ви­трат ма­те­рі­а­лів на се­ре­д­ній чи ка­пі­та­ль­ний ре­монт од­но­го чи більше ви­ро­бів, не­об­хід­них для пла­ну­ван­ня і під­го­то­в­лен­ня ре­мо­н­т­но­го виро­б­ни­ц­т­ва і ви­ко­нан­ня ре­мо­н­ту

Відомість запасних частин, інструментів та приладдя

До­ку­мент, яким ви­зна­че­но но­ме­н­к­ла­ту­ру, при­зна­чен­ня, кі­ль­кість і мі­с­це розміщення за­па­с­них ча­с­тин, ін­стру­ме­н­тів, при­лад­дя та ма­те­рі­а­лів для експлу­а­та­ції і ре­мо­н­ту ви­ро­бу

Навчально-технічні плакати

Ілю­с­т­ра­ти­в­ний до­ку­мент, який мі­с­тить ін­фо­р­ма­цію про конс­тру­к­цію і прин­цип дії ви­ро­бу, а та­кож на­ста­но­ви що­до пра­ви­ль­ної екс­плу­а­та­ції виро­бу

Відомість експлуатаційних документів

До­ку­мент, який мі­с­тить пе­ре­лік екс­плу­а­та­цій­них до­ку­ме­н­тів, що по­ста­вляються ра­зом із ви­ро­бом або без ньо­го


21. Кому призначаються експлуатаційні документи ? До­ку­менти, які мі­с­тять на­ста­но­ви що­до екс­плу­а­та­ції ви­ро­бу, йо­го об­слу­го­ву­ван­ня і ре­мо­н­ту в про­це­сі екс­плу­а­та­ції

Мета розроблення експлуатаційної документації – озна-йомити споживача продукції з:

  • конструкцією, принципом дії та технічними характе-ристиками виробу;

  • правилами безпечної експлуатації, технічного обслу-говування, ремонту, зберігання та транспортування виробу;

  • гарантійними зобов’язаннями підприємства-виробника;

  • правилами утилізації виробу та його складових частин;

  • іншою інформацією і правилами, які необхідні спожи-вачу в процесі експлуатації виробу.

22. Якими факторами визначаються номенклатура і види розроблюваних експлуатаційних документів ? Номенклатура експлуатаційних документів регламенту-ється стандартом ГОСТ 2.601-95 і наведена в табл. 1.2.

Кількість і найменування розроблюваних експлуатацій-них документів для конкретного виробу залежить від його особливостей.
Назвіть приклади оригінальних деталей трипоршневого бурового насоса, які відносяться до категорії внутрішньо уніфікованих.

23. Назвіть приклади оригінальних деталей трипоршневого бурового насоса, які відносяться до категорій внутрішньої уніфікації

Шток, гідроциліндр, поршень, клапана, ущільнення штока, ущільнення поршня

24. Поясніть суть і переваги проектування обладнання методом комплексної стандартизації. Назвіть приклади такого обладнання. Метод комплексної стандартизації. Цей метод використовується при проектуванні посудин, що працюють під тиском (нафтогазові сепаратори, ресивери, теплообмінні та інші апарати). Простота конструктивних форм цього обладнання дає можливість стандартизувати всі або майже всі елементи конструкції: оболонки посудин, днища, кришки, люки, лази, арматуру та ін. Використовуючи вказані конструктивні елементи, можна проектувати різноманітні за призначенням та експлуатаційними характеристиками посуди-ни, що працюють під тиском.

25. Що Ви розумієте під виразом “уніфікація конструктивних елементів”? Як впливає рівень уніфікації конструктивних елементів на процеси проектування, виготовлення, технічного обслуговування та ремонту обладнання? Уніфікація конструктивних елементів – це багаторазове використання у конструкції одних і тих же типорозмірів конструктивних елементів: різьб, шпоночних пазів, канавок, отворів та інших. Рівень уніфікації конструктивних елементів оцінюють диференційно, тобто окремо для кожної групи конструктивних елементів. Наприклад, коефіцієнт уніфікації різьб визначають за формулою

%, (2.5)

де Nтр – кількість типорозмірів різьб; Nр – загальна кількість різьб у виробі.

26. Яка суттєва відмінність між уніфікацією і стандартизацією складових частин виробу ? Уніфікація – це багаторазове використання в конструкції одних і тих же елементів, що дає можливість зменшити номенклатуру деталей. Уніфікація – комплексне і широке поняття. Залежно від того, яка технічна сутність вкладається в поняття уніфікації, останню класифікують на зовнішню і внутрішню, уніфікацію конструктивних елементів, уніфікацію марок і сортаментів конструкційних матеріалів, типорозмірів кріпильних деталей тощо.

Стандартизація – це використання в конструкції виробу купованих деталей і вузлів, які регламентовані стандартами (підшипники, шпонки, маслянки індивідуального змащування, ущільнення та інші вузли і деталі).

Стандартизація дає можливість прискорити процес проектування, спрощує виготовлення, експлуатацію і ремонт машин та обладнання.

27. З якою метою створюються параметричні ряди обладнання? параметричні ряди – це ряди значень головного параметра або головних параметрів обладнання. Створення параметричних рядів забезпечує раціональне використання обладнання з мінімальною кількістю його типорозмірів.
  1   2   3   4   5   6

Схожі:

План-конспект з трудового навчання. Тема заняття: Виготовлення виробу
Теоретичні відомості: Добір матеріалів для виготовлення виробу, визначення їх кількості. Добір гачків. Послідовність виготовлення...
ПРАЙС-ЛИСТ на виконання робіт та послуг в галузі забезпечення пожежної...
Розробка спеціального технічного завдання для проектування систем протипожежного захисту різних типів
Розділ Проектування та виготовлення комплексного виробу
Джерела та споживачі електричної енергії. Альтернативні джерела електричної енергії
Технологія спільного проектування як прийом педагогічної техніки навчання
Так і технологія спільного проектування є синтез позитивних напрацювань шкільного виховання, допомагає вирішувати актуальні завдання...
Принципи комп’ютерного проектування та моделювання РЕС
Вміти виконувати основні технологічні операції проектування та моделювання. Розуміти роль проектування та моделювання в електронній...
Уроку. Аналіз та компонування інформації для проекту
Мета уроку: засвоєння знань про технологію аналізу та компонування інформації для проекту, формування вмінь компонувати інформацію...
Уроку з трудового навчання Тема: Економічне обґрунтування виробу
Розробка будь-яких технічних рішень пов'язана з визначеними витратами, що здійснюються на всіх стадіях процесу «дослідження – виробництво...
Уроку з трудового навчання Тема: Економічне обґрунтування виробу
Розробка будь-яких технічних рішень пов'язана з визначеними витратами, що здійснюються на всіх стадіях процесу «дослідження – виробництво...
План-конспект лабораторно-практичної роботи Тема: Економічне обґрунтування виробу
Розробка будь-яких технічних рішень пов'язана з визначеними витратами, що здійснюються на всіх стадіях процесу «дослідження – виробництво...
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА з дисципліни "Основи комп’ютерного проектування та моделювання РЕЗ"
Предметом дисципліни є комп'ютерне проектування та моделювання з застосуванням сучасних пакетів прикладних програм для автоматизованого...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка