Рецензент В. В. Горбенко Кафедра охорони праці та навколишнього середовища


Скачати 481.62 Kb.
Назва Рецензент В. В. Горбенко Кафедра охорони праці та навколишнього середовища
Сторінка 1/4
Дата 05.03.2016
Розмір 481.62 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

“ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ”

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання розділу

“Охорона праці та навколишнього середовища”

у випускних роботах бакалаврів для студентів усіх спеціальностей факультету “Інформатика і управління”

очної та заочної форм навчання


Харків НТУ “ХПІ” 2011


Методичні вказівки до виконання розділу “Охорона праці та навколишнього середовища” у випускних роботах бакалаврів для студентів усіх спеціальностей факультету “Інформатика і управління” очної та заочної форм навчання /Уклад. О.О. Кузьменко, М.М. Латишева. - Харків: НТУ “ХПІ”, 2011. - 36 с.- Укр.
Укладачі: О.О. Кузьменко

М.М. Латишева

Рецензент В.В. Горбенко


Кафедра охорони праці та навколишнього середовища




Вступ



Мета методичних вказівок - визначити обсяг та основний зміст розділу “Охорона праці та навколишнього середовища” у випускних роботах бакалаврів для студентів факультету “Інформатика і управління”.

Обсяг даного розділу пояснювальної записки у випускних роботах бакалаврів повинен займати 4...6 сторінок машинописного тексту. Наведена інформація має носити конкретний характер, відповідати темі бакалаврської роботи (проекту). Не слід наводити загальних положень або переписувати інструкції з охорони праці, пам’ятки, розділи підручників та інше.

Вимоги охорони праці та навколишнього середовища повинні витікати з умов на робочому місці, де виконувалася бакалаврська робота. Основні робочі місця, для яких розробляються відповідні вимоги з охорони праці та навколишнього середовища у бакалаврських роботах, умовно можна віднести до робочих місць користувачів ЕОМ та програмістів.

Розділ “Охорона праці та навколишнього середовища” вміщують після основних розділів перед економічним. Перелік нормативних посилань, які були використані при написанні розділу “Охорона праці та навколишнього середовища”, можна привести:

  1. на початку цього розділу, не нумеруючи їх у наступному тексті;

  2. у загальному переліку джерел інформації наприкінці пояснювальної записки з урахуванням відповідної нумерації по тексту.

У другому випадку черговість наведення посилань на джерела повинна відповідати черговості появи цих посилань у тексті або бути приведеною за алфавітом.

Розділ “Охорона праці та навколишнього середовища” підписує викладач-консультант. Без цього підпису на титульних листах бакалаврська робота не допускається до захисту. Під час захисту бакалаврської роботи в докладі студент повинен перелічити питання, які були розв’язані у розділі “Охорона праці та навколишнього середовища”.

Зміст розділу “Охорона праці та навколишнього середовища”
Спочатку необхідно стисло викласти питання відносно актуальності проблем охорони праці та навколишнього середовища на сучасному етапі розвитку суспільства 1, 2. Треба перелічити завдання, які витікають із законів України “Про охорону праці” (додаток 1) 3 та “Про охорону навколишнього природного середовища” (додаток 2) 4, і що стоять перед державою, конкретним підприємством чи установою. Можна торкнутися питань про системи управління охороною праці та охороною навколишнього природного середовища (додаток 3) 5, 6; стисло викласти обов’язки роботодавця щодо управління охороною праці на підприємстві (додаток 4); відмітити основні задачі і функції відділу охорони праці на підприємстві (додаток 5).

Потім треба указати, для якого етапу даної бакалаврської роботи розроблявся розділ “Охорона праці та навколишнього середовища”. Далі необхідно охарактеризувати приміщення, у якому розташоване це робоче місце. При цьому студент повинен:

1. Указати розміри приміщення, кількість робочих місць у ньому, підрахувати площу, яка приходиться на одне робоче місце, і зробити висновок про відповідність фактичних даних нормативним вимогам. Для користувачів ЕОМ норма площі на одне робоче місце – не менш 6 м2 7, 8.

2. Назвати поверх, на якому розташоване приміщення, та поверховість будинку.

3. Навести і обґрунтувати категорію з вибухопожежної та пожежної небезпеки відповідно до вимог 9 (додаток 6).

4. З урахуванням поверховості будинку та категорії вибухопожежної і пожежної небезпеки 10 зазначити ступінь вогнестійкості, що повинен бути встановлений для цього будинку. Для робочих місць користувачів ЕОМ пам’ятати вимоги НПАОП 0.00-1.28-10 7, за якими приміщення з ЕОМ повинні мати ІІ ступінь вогнестійкості.

5. Перелічити обладнання, прилади та пристрої, якими обладнується приміщення, де виконується зазначений етап бакалаврської роботи (комп’ютери, принтери, кондиціонери та інше). Назвати характеристики електричної мережі, від якої вони живляться (кількість фаз, проводів, режим нейтралі, напруга) і клас приміщення за ступенем небезпеки ураження людини електричним струмом (додаток 7) 11, 12.

Відповідно до класифікації шкідливих та небезпечних виробничих факторів, наведеної в ГОСТ 12.0.003-74*13, перелічити ці фактори і джерела їх виникнення при виконанні розрахунків чи розробці програм на ЕОМ у формі таблиці 1. Наприклад, це можуть бути підвищена електрична напруга, шум, вібрація, електромагнітні випромінювання, у тому числі рентгенівські, постійні електричні чи магнітні поля, статична електрика, іонізація повітря, відбита сліпуча блискість та інше. Кожне робоче місце розташоване у певному приміщенні, тому треба враховувати такі фактори виробничого середовища, як незадовільні параметри мікроклімату, недостатнє штучне або природне освітлення, наявність пилу, можливість вибухопожежонебезпеки чи пожежонебезпеки. Треба також указати психофізіологічні фактори: нервово-емоційне напруження, статичність та незручність пози, монотонність праці, розумові перенавантаження та інше. В графі “Характер дії” указати, шкідливий чи небезпечний конкретний фактор.
Таблиця 1 – Шкідливі і небезпечні фактори виробничого середовища



№ п/п


Назва фактора


Джерела виникнення



Характер дії

1

2

3

4


Відомо, що одним із принципових напрямків захисту від дії шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища є нормування за відповідними нормативно-технічними актами, тому надалі для кожного з приведених у таблиці 1 виробничих факторів указати нормативні параметри, їх рівні, джерела інформації.

Метеорологічні умови на постійних робочих місцях, які визначаються температурою, відносною вологістю і швидкістю руху повітря в приміщенні, повинні вибиратися згідно з вимогами ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ 14 та ДСН 3.3.6.042-99 15 для теплого і холодного періодів року з урахуванням категорії робіт за енерговитратами (додаток 8). При використанні ЕОМ, зважаючи на високе нервово-емоційне напруження операторів ЕОМ, треба вибрати оптимальні параметри мікроклімату і занести до таблиці 2.

  1   2   3   4

Схожі:

ДСПТО
Готувати трактори, ciльськогосподарськi і меліоративні машини та знаряддя до зберігання. Виконувати роботи з додержанням правил і...
ПРО СТАН НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА
Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області
Підсумки роботи із запитами на інформацію у Держуправлінні охорони...
...
Колективних договори. В розділі “Охорона праці” фахівцем з питань...
Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці виробничого середовища на підприємствах, установах та організаціях міста Вознесенська...
ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА В МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Основними цілями та завданнями Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області є
1. Затвердити Національний план дій з охорони навколишнього природного...
Про затвердження Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища України на 2011 2015 роки
Полтавський національний педагогічний УНІВЕРСИТЕТ імені В. Г. КОРОЛЕНКА...
Для характеристики ефективності роботи з охорони праці використовують наступні показники
Програма охорони навколишнього природного середовища у місті Синельниковому...
Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про охорону навколишнього природного...
Комплекс заходів, що повинні здійснюватись на кожному з етапів Програми...
Програми охорони навколишнього природного середовища у м. Синельникове на період 2011-2015 роки
ПРАВИЛА ВНУТРІШНЬОГО ТРУДОВОГО РОЗПОРЯДКУ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОГО...
ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка