УРОКУ Тема: Завантаження операційної системи. Файлова система, каталоги. Кореневий, поточний та батьківський каталоги. Повне складене ім’я файлу


Скачати 163.68 Kb.
Назва УРОКУ Тема: Завантаження операційної системи. Файлова система, каталоги. Кореневий, поточний та батьківський каталоги. Повне складене ім’я файлу
Дата 08.02.2014
Розмір 163.68 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Інформатика > Урок
ПЛАН УРОКУ

Тема: Завантаження операційної системи. Файлова система, каталоги. Кореневий, поточний та батьківський каталоги. Повне складене ім’я файлу.

Мета: навчити учнів працювати з ОС, користуватись файловою системою та каталогами.

Тип уроку: Комбінований.

Методичне забезпечення: ОС Windows, ПК, мультимедійний проектор, інтерактивна дошка.
СТРУКТУРА УРОКУ

I.Організаційна частина

  • Перевірка присутності учнів

  • короткий інструктаж з правила безпечної роботи з технікою

II.Актуалізація опорних знань

  1. Яка різниця між інсталяцією та деінсталяцією?

  2. Що таке дефрагментація?

  3. Що називається архівуванням?

  4. Які вам відомі програми-архіватори?

  5. Для чого використовується антивірус?

  6. Що таке резидентний вірус?

  7. Для чого призначена діагностика дисків?


ІІІ. Пояснення нового матеріалу.

План

  1. Завантаження операційної системи.

  2. Типи завантаження:

  1. Жорстке перезавантаження

  2. М’яке перезавантаження

  1. Функціональність завантажувача операційної системи

  2. Завантажувальні пристрої

  3. Файлова система MS DOS

    1. Імена файлів

    2. Заборона імені файлів

  4. Файли і каталоги на дисках

  5. Кореневий, батьківський та поточні каталоги

Теоретичний матеріал

1.Завантаження ОС

Заванта́ження операці́йної систе́ми (англ. booting) — це багатокроковий процес запуску комп'ютера. 

Заванта́жувач операційної системи (англ.bootloader) — це програма, для виконання завантаженняопераційної системи. Завантажувач операційної системи звичайно міститься у секторі завантажування. 

Послідовність завантаження (англ. boot sequence) — це початковий набір дій, що при цьому виконується комп'ютером.


  1. Типи завантаження

Початкове завантаження  — Завантажування після того, як комп'ютер увімкнено користувачем.

Перезавантаження

Жорстке перезавантаження

Жорстке перезавантаження (англ. hard reboot) відбувається, коли на короткий час зникає живлення комп'ютера, або коли на процесор надсилається спеціальний сигнал (найчастіше така кнопка міститься на передній панелі комп'ютера). Це початкове завантаження без попереднього виконання завершальних процедур операційної системи. Для багатьох операційних систем, особливо тих що використовують дисковий кеш, після жорсткого перезавантаження файлова система може містити неузгодженості через незавершеність дискових операцій вводу-виводу; щоб виправити ці помилки запускається процедура сканування файлової системи на цілісність структури ще до того, як матиме місце нормальне завантаження. Жорстке перезавантаження може бути спричинено ненавмисно, через випадкове відключення живлення, або ж зроблене навмисно як остання спроба вийти з неприємного стану на комп'ютері, наприклад критичної помилки системи, чи вірусної атаки, чи DoS-атаки з інтернету.

М'яке перезавантаження

М'яким (англ. soft reboot) перезавантаження називається тоді, коли воно відбувається під контролем програмного забезпечення, без порушень в електроживленні і натискання кнопки перезавантаження на передній панелі. Як правило, але не завжди, це означає звичайне штатне завершення роботи машини і наступне перезавантаження.

Комбінація клавіш клавіатури Control-Alt-Delete на оригінальному комп'ютері IBM PC була назначена для виконання м'якого перезавантаження для скорішого і зручнішого (і, дехто стверджує, менш стресового для компонентів системи) рестарту, порівняно із тим, коли вимикається живлення комп'ютера.


  1. Функціональність завантажувача операційної системи

  • забезпечує необхідні засоби для діалогу з користувачем комп'ютера (наприклад, завантажувач дозволяє вибрати ядро операційної системи для завантаження);

  • приводить апаратуру комп'ютера в стан, необхідний для старту ядра операційної системи (наприклад, на не-x86 архітектурі перед запуском ядра завантажувач повинен правильно налаштувати віртуальну пам'ять);

  • завантажує ядро операційної системи в оперативну пам'ять. Завантаження ядра операційної системи не обов'язково відбувається з твердого диску.

  • Завантажувач може отримувати ядро з мережі. Ядро може зберігатися в постійній пам'яті або завантажуватися через послідовні інтерфейси (це може стати в нагоді на ранній стадії зневадження створюваної комп'ютерної системи);

  • формує параметри, що передаються ядру операційної системи (наприклад, ядру Linux передаються параметри, що вказують спосіб підключення кореневої файлової системи);

  • передає управління ядру операційної системи.

На комп'ютерах архітектури IBM РС запуск завантажувача здійснюється програмним забезпеченням BIOS, записаною в постійній пам'яті комп'ютера (зараз це найчастіше флеш-пам'ять), після успішного закінчення процедури POST.

Процедура, за допомогою якої відбувається завантаження ОС з твердого диску IBM РС має таку послідовність: BIOS проводить читання і запис 512 байт першого сектора диску в оперативну пам'ять за адресою 0x00007C00 (0x07C0:0x0000 у форматі реального режиму), потім прочитаному коду передається керування. Цей код читає і аналізує таблицю розділів твердого диска, а потім, залежно від виду завантажувача, або передає керування завантажувальному коду активного розділу твердого диску, або самостійно завантажує ядро з диску в оперативну пам'ять і передає йому керування. Спочатку завантажувач працює в режимі реальної адресації при вимкненій адресній лінії A20, що створює певні труднощі при написанні завантажувачів.


  1. Завантажувальні пристрої

Завантажувальний пристрій — з якого вантажиться операційна система. BIOS сучасних комп'ютерів підтримує завантаження з різних пристроїв, зазвичай це локальний жорсткий диск (HDD) (або одна з частин логічного чи фізичного розділу на диску), пристрій читання оптичних дисків, USB-диск (у варіантах флеш-диску, зовнішнього твердого, магнитооптичного чи оптичного диску тощо), або інтерфейсна мережева карта (з використанням PXE). Старіші, вже менш поширені варіанти завантаження, включають дисковод гнучких дисків, SCSI-пристрої, Zip-дисководи, або пристрої LS-120.

Зазвичай BIOS дозволяє користувачу обрати і впорядкувати спосіб завантаження. Якщо порядок завантаження встановлено так «по-перше, DVD-дисковод; по-друге, твердий диск», тоді BIOS намагатиметься завантажити систему з DVD, і якщо спроба виявиться неуспішною (наприклад, у дисководі відсутній диск), тоді відбудеться наступна спроба завантажитися з твердого диску.


  1. Файлова система MS DOS

Щоб спростити роботу з дисками, їх поверхня розбивається на кластери, які, залежно від використовуваної файлової системи і об'єму диска, можуть мати різний об'єм. Від розміру кластера частенько залежить еффек тівность роботи ПК.

В даний час використовуються файлові системи FAT 16 (для запису пекло реса розміщення файлів використовується 16 біт), FAT 32 (32 біта) і NTFS .

Якщо ви використовуєте файлову систему NTFS, будьте готові до того, що деякі каталоги, особливо ті, в яких знаходиться багато дрібних фай лов (наприклад, каталог SYSTEM в робочому каталозі Windows ), будуть откри ваться з деякою затримкою. Річ у тому, що час від часу операци онная система оновлює мітку останнього доступу до файлів, а під час перегляду великої кількості файлів вміст LOG -файла, в якому міститься інформація про проведені операції, зберігається на жорсткий диск, що приводить до уповільнення роботи ПК.

Щоб відключити функцію оновлення мітки, слід внести до системного реєстру деякі зміни:

  • запустите редактор реєстру;

  • знайдіть рядок: Hkey_local_machine\system\currentcontrolset\control\filesystem;

  • створіть новий параметр DWORD ;

  • ім'я параметра має бути Ntfsdisablelastaccessupdate ;

  • значення цього параметра має дорівнювати 1 (одиниця);

  • перезавантажите комп'ютер.

Як вже згадувалося в главі 8, файлова система є невід'ємною частиною операційної системи.

Основою файлової системи є диск або будь-який розділ на диску, ви ділений в окремий логічний диск. Кожен диск має власна унікальна назва або, як найчастіше говорять, — ім'я.

Ім'я диска — буквене позначення від А до Z, що дозволяє організувати всі диски, встановлені в комп'ютері, в єдину систему. Ім'я диска заду ется раз і назавжди, що дозволяє уникнути конфлікту раптом ізме нівшегося дороги до файлів і каталогів. Вважається, що флоппи-дисковод завжди має ім'я А:, другий флоппи-дисковод — букву в = , а всі інші, починаючи з с-., віддані в розпорядження жорстким дискам, приводам CD - ROM і іншим пристроям, що підключаються до шин SCSI, IDE, USB . Інколи термін "ім'я диска" плутають з терміном "мітка тому", що не зовсім вірно, оскільки мітка тому є додатковим ідентифікатором будь-якого диска, який створюється під час форматування диска, тоді як ім'я діс но залежить від типа пристрою (дисковод, жорсткий диск), що підключається, і способу його підключення.

Іншими словами, мітка тому є логічним ідентифікатором, кото рий у будь-який час можна змінити без якого-небудь збитку для роботи комп'ютера, а ім'я диска є фізичним ідентифікатором, при з мененії якого можуть з'явитися збої в роботі комп'ютера. Хоча і тут можна зробити декілька відступів:

як правило, жорсткий диск або розділ, з якого відбувається завантаження Windows, у будь-якому випадку стає диском З:, навіть якщо фізично цей диск підключений як другий або третій (четверте) пристрій. Це справедливо для всіх версій операционних'систем Windows, окрім ХР. У ній використовується дещо інший підхід до позначення діс ков — диски отримують імена згідно з їх фізичним підключенням, тобто жорсткий диск, підключений як Primary / Master, буде завжди пер вим (диск З:), навіть якщо завантаження здійснюється з диска Secondary / Master . Такий підхід допомагає уникнути плутанини;

 для будь-яких пристроїв із змінними носіями інформації, таких як приводи CD - ROM, Iomega ZIP, ім'я диска може змінюватися без особливих проблем, оскільки всі програми, що запускаються з них, зазвичай використовують "ті кущий диск", так що якщо ім'я диска міняється з D : на Е:, жодних особливих проблем не виникає. Хоча якщо ви запускаєте програми, наприклад, з компакт-диска за допомогою ярликів, тоді будьте готові, що кожного разу при зміні імені диска вам доведеться змінювати їх властивості, пропіси вая нова дорога до програми. Від цього недоліку позбавлена операційна система Windows XP, де імена дисків призначаються згідно з тим, в но кому порядку вони з'явилися в системі, тобто при підключенні нового диска його ім'я складатиметься з букви, наступної за буквою приводу;

якщо новий диск, що підключається, розбитий на два і логічніших диска, то вам слід звернути увагу на наступну особливість. У операційній системі спочатку відображуються всі активні розділи всіх під ключенних дисків, а вже потім відображуються всі останні розділи в тій послідовності, в якій вони йдуть. Так, наприклад, якщо раніше підключений диск був розбитий на два диски, а диск іме ет, що підключається, всього один розділ, то в системі ці диски отримають наступні імена — активний розділ першого диска отримає букву з :, активний розділ другого диска отримає букву D :, а вже другий розділ першого диска отримає букву Е:. Це може викликати плутанину, яка може привести або до випадок ному видаленню файлів "не з того диска", або до порушення роботи всіх програм, розташованих на другому розділі першого диска, оскільки все ярли ки вказуватимуть на диск d :, на якому цих програм попросту немає. Недолік усунений в операційній системі Windows XP, де всі диски отримують імена в порядку їх підключення до системи;

щоб зменшити вірогідність появи збоїв в роботі комп'ютера, но ждому з логічних дисків рекомендується задати унікальну мітку те ма, яка може запобігти випадковій втраті даних після ізме ненія структури імен всіх дисків.

Файли і каталоги на дисках

Кореневий, батьківський та поточні каталоги

Найменшою одиницею виміру інформації в комп'ютері є файл.

Файл — це сукупність зв'язаних один з одним записів на носієві, що розглядаються операційною системою і програмами як єдине ціле. Кожен файл має ідентифікаційне ім'я, розширення і дорога доступу до нього. При записі файлу йому задаються певні атрибути. Це розмір, дата створення і зміни, а також такі атрибути, як:

"системний" — атрибут вказує на те, що файл є системним. Наявність цього атрибуту в операційних системах Windows може блоки ровать видалення файлу, а також його зміна і переміщення в інший каталог, що необхідне для безвідмовної роботи комп'ютера. Особливо високий пріоритет атрибут має в операційних системах Windows 2000/ XP . Інколи для системних файлів навіть не можна змінити атрибути;

"прихований" — атрибут дозволяє ховати деякі файли, які, на думку користувача або програм (операційної системи), не повинні ні змінюватися, ні віддалятися, ні переміщатися в інші каталоги. Обич але використовується в парі з попереднім атрибутом (для системних файлів) або окремо (для всіх інших файлів). Інколи використання цього ат рібута приводить до появи збоїв в роботі деяких програм, кото риє попросту не можуть виявити файл з атрибутом "прихований";

"архівний" — цей атрибут не має особливого сенсу, він вказує на те, що файл готовий до архівації;

"лише для читання" — цей атрибут дозволяє захистити файл випадок ного або навмисної зміни або видалення, хоча він, звичайно, не та ет стовідсоткового захисту. Якщо файл має атрибут "лише для читання", то практично будь-які з існуючих програм відмовляться зберігати Іськлю ченієм є всі файлові менеджери, які зроблені "за образом і подобою" Norton Commander ' а — в них, звичайно, буде виведено до полнітельноє запобігання, що файл доступний лише для читання, але записати зміни все одно дозволять, так що будьте уважні!

Ім'я файлу — ідентифікатор файлу, що складається з певного числа символів на латинській або національній мові (у тому числі цифр). Обмеження на кількість символів в імені файлу накладає використовувана операційна система.

У операційних системах Windows ім'я файлу може складатися з 255 симво лов як латинського, так і національного алфавіту, можна використовувати цифри і службові символи. При цьому слід також враховувати слідую щие обмеження:

серед службових символів деякі використовувати не можна. Це — </>, <\> <:>, <*>