Тема: Робота з браузером


Скачати 83.47 Kb.
Назва Тема: Робота з браузером
Дата 02.04.2013
Розмір 83.47 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 11


Тема: Робота з браузером

Мета: ознайомлення з прикладної програмою Internet Explorer і з пошуковими системами Yandex, Google, Rambler, Meta, MetaBot. 

Теоретичні відомості

Прикладні програми перегляду Web-сторінок Суть системи World Wide Web (WWW) полягає в застосуванні гіпертекстової моделі до інформаційних ресурсів, розподіленим у глобальній мережі. WWW - один з видів сервісу Інтернет. WWW надає можливість роботи з документами, в яких об'єднані текст, графічні зображення, звуки, анімація, що значно полегшує сприйняття інформації. Гіпертекстові документи (Web-сторінки) створюються за допомогою спеціальної мови розмітки гіпертексту HTML (Hyper Text Markup Language). Система WWW працює по принципу клієнт-сервер. Клієнт - це інтерпретатор HTML, спеціальна програму перегляду, звана WWW-браузер (WWW-browser).WWW-браузер - це прикладна програма, яка взаємодіє з системою WWW, отримує витребувані документи, інтерпретує дані і відображає зміст документів на екрані. Програма клієнт забезпечує доступ практично до всіх інформаційних ресурсів Інтернет, які зберігаються на серверах. 

Для роботи з системою WWW необхідно встановити на своєму комп'ютері одну з програм перегляду Web-сторінок, наприклад, Internet Explorer, Mozilla Firefox, MyIE Web Browser, Opera і т.д. Більшість браузерів надають доступ до інших серверів Інтернету: до FTP-серверів, Gopher-серверів і серверів телеконференцій UseNet. 

Оглядач Internet Explorer 

Програма Internet Explorer встановлюється разом з інсталяцією Windows і на робочому столі з'являється значок Internet Explorer. Цей значок може використовуватися для запуску програми Internet Explorer. Після запуску програми перегляду Web-сторінок Internet Explorer на екрані з'явиться вікно браузера. 

Вікно програми перегляду або оглядача Internet Explorer містить: 

• рядок меню; 

• три панелі інструментів: Звичайні кнопки, Адресна рядок, Посилання; 

• рядок стану. 

Панель Звичайні кнопки містить всі основні кнопки управління браузером.Конфіденційність Адреса та Посилання використовуються для вказівки адреси завантажується Web-сторінки. 

Рядок стану, що знаходиться в нижній частині вікна, містить повідомлення про стан Web-сторінки. Індикатор процесу в правій частині рядка стану відображає процес завантаження файлу. У рядку стану також знаходиться індикатор, який показує встановлений рівень безпеки завантажуються Web-сторінок. 

Для переходу на Web-сторінки можна використовувати: 

• гіперпосилання, що містяться у відкритій сторінці; 

• панель Адреса, на якій вводиться адресу необхідної Web-сторінки; 

• панелі Посилання і вподобань. 

Використання гіперпосилань 

Кожна Web-сторінка містить посилання на інші сторінки.  Для переходу на інші сторінки можна використовувати меню навігація, текстові гіперпосилання, графічні гіперпосилання. 

Звичайно текстові гіперпосилання підкреслені, тому їх легко можна знайти.Текстові посилання до тих сторінок, які ви вже відвідали, змінює свій колір.Складніше визначити графічні гіперпосилання. Якщо при установці курсора на зображення він набуває вигляду долоні з вказівним перстом, то це гіперпосилання.

При натисканні на посилання зазначена в ній Web-сторінка за замовчуванням відкривається в поточному вікні браузера. Але її можна відкрити і в новому вікні.Для цього встановіть курсор на посилання, натисніть праву кнопку миші і з контекстного меню виберіть команду Відкрити у новому вікні. 

Використання адреси Web-сторінки 

Для здійснення переходу на Web-сторінку можна використовувати її адреси, який починається з назви протоколу. Потім слідує ім'я домену та розташування файлу щодо домену. За замовчуванням панель Адреса знаходиться під основною панеллю інструментів браузера. 

Коли ви вводите адресу в що знаходиться на цій панелі списку та натиснути клавішу Enter або кнопку Перехід, оглядач відкриває Web-сторінку, адресу якої ви вказали.Всі адреси, які ви раніше вводили на панелі Адреса, зберігаються в списку, і ви можете їх вибрати з цього списку у міру потреби. 

В панель Адреса можна вводити URL сторінки безпосередньо з клавіатури. При введенні адреси ви можете не вводити початкову частину адреси http://www, так як оглядач додасть її сам. 

Використання папок Посилання та уподобань для переходу на Web-сторінки 

Спочатку в папках Посилання та уподобань треба зберегти адреси відібраних Вами Web-сторінок. Необхідно зазначити, що папка Посилання є вкладеною в папку Избранное. Для збереження адреси відкритої Web-сторінки необхідно клацнути мишею на меню уподобань і вибрати команду Додати до уподобань. 

Відкриється вікно діалогу Додавання до вибраного, в якому необхідно вибрати папку для збереження адреси (в тому числі і папку Посилання). Після цього для переходу на потрібну сторінку клацніть на меню уподобань і виберіть у папках потрібну адресу Web-сторінки, оглядач відкриває Web-сторінку, адресу якої ви вказали. 

Переміщення по Web-сторінці 

Якщо вас не задовольняє швидкість завантаження Web-сторінок, ви можете скасувати висновок графічної інформації. 

Для цього виконайте наступні дії: 

1. Виконайте команду Властивості браузера меню Сервіс. 

2. У діалоговому вікні Властивості браузера перейдіть на вкладку Додатково. 

3. У розділі Мультимедіа зніміть прапорець Відображати малюнки. 

Зміна виду кодування web - сторінки 

Якщо вид кодування сторінки не збігається з встановленою кодуванням в браузері, ви побачите безглуздий набір символів, то встановіть потрібний вид кодування за допомогою команди Вид / Кодування. Найбільш поширеними видами кодування російськомовного тексту є Кирилиця (КОИ8) і Кирилиця (Windows). 

Збереження Web-сторінки та її фрагментів 

Web-сторінка складається з HTML-документа та інших файлів, що використовуються для оформлення сторінки. За допомогою браузера Internet Explorer ви можете зберегти як всю сторінку цілком, так і окремі її фрагменти. 

Збереження Web-сторінки 

Для збереження Web-сторінки виконайте такі дії: 

1. Виберіть команду Файл / Зберегти як, відкриється діалогове вікно Збереження веб-сторінки. 

2. Виберіть папку і задайте ім'я створюваного файлу. 

3. У полі Тип файлу вкажіть тип даних, що зберігається: 

• Веб-сторінка, повністю - застосовується для збереження всієї сторінки повністю, 

• Веб-архів, один файл - вся Web-сторінка збережеться у вигляді одного файлу. 

• Веб-сторінка, тільки HTML - використовується для збереження тільки HTML-документа без малюнків та інших файлів; 

• Текстовий файл - для збереження Web-сторінки в звичайному текстовому форматі. 

4. Натисніть кнопку Зберегти. 

Збереження фрагментів тексту і малюнків Web-сторінки 

Для збереження фрагмента тексту виділіть його та натисніть праву кнопку миші.Відкриється контекстне меню, з якого виберіть команду Копіювати, фрагмент збережеться в тимчасовому буфері обміну Windows. Тепер його можна вставити, наприклад, в документ Word. 

Для копіювання малюнка з Web-сторінки встановіть курсор на малюнок, і натисніть праву кнопку миші. Потім з контекстного меню виберіть команду "Копіювати зображення". 

Малюнок можна зберегти у вигляді окремого файлу. Для цього з контекстного меню малюнка виконайте команду "Зберегти зображення як". При збереженні малюнка ви можете вибрати тип файлу, що співпадає з типом малюнка, або зберегти малюнок у форматі bmp. 

Практичне завдання

1.Відкрийте сайт «Навчання в інтернет», що знаходиться за адресою: http://www.lessons-tva.info/ 

2. Знайдіть на сайті «Навчання в інтернет» інформацію «про структуру та основні принципи побудови мережі Інтернет» і збережіть її як: 

• Веб-сторінку, повністю 

• Веб-сторінку, тільки HTML (без малюнків та інших файлів) 

• Текстові файли (Web-сторінку в звичайному текстовому форматі) 

• фрагмент тексту 

• Малюнок «Структура глобальної мережі Internet» у форматі Jpeg 

3. Читайте користувача інтерфейсами пошукових систем Google, Yandex, Rambler, Meta, MetaBot і виконайте пошук інформації за такими напрямками: 

• Економічна інформатика; 

• Локальні обчислювальні мережі; 

• Комп'ютерні мережі; 

• Безкоштовне навчання; 

• Оформлення реферату. 

Порівняйте результати пошуку (на перших трьох сторінках) вищевказаними пошуковими системами. 

4. Завантажити по протоколу FTP файл ("Правові питання") з сайту: http://lessons-tva.info/book.html. 

5. Оформіть звіт про виконання лабораторної роботи. 

Покрокове виконання роботи

1. Для перегляду сайту «Навчання в інтернет» необхідно відкрити вікно програми Internet Explorer одним із способів. Після чого на екрані буде відображатися вікно програми або графічний інтерфейс Internet Explorer. 

2. Введіть адресну рядок URL: http://www.lessons-tva.info/ і натисніть клавішу Enter або кнопку Перехід, оглядач відкриває Web-сторінку, адресу якої ви вказали. 

3. На головній сторінці введіть у рядок пошуку «структура та основні принципи побудови мережі Інтернет» та натисніть кнопку Пошук. Пошукова система відобразить адресу (URL) шуканої сторінки. Клацніть на посиланні нижче цієї сторінки і вона відобразиться на екрані. 

4.Сохраненіе Web-сторінку. Для збереження Web-сторінки виконайте такі дії: 

4.1. Виберіть команду Файл / Зберегти як, відкриється діалогове вікно Збереження веб-сторінки. 
4.2. Виберіть папку і задайте ім'я створюваного файлу. 


4.3. У полі Тип файлу вкажіть тип даних, що зберігається: 

• Веб-сторінка, повністю - застосовується для збереження всієї сторінки повністю, 

• Веб-сторінка, тільки HTML - використовується для збереження тільки HTML-документа без малюнків та інших файлів; 

• Текстовий файл - для збереження Web-сторінки в звичайному текстовому форматі. 

5. Збережіть фрагмент тексту. Для збереження фрагмента тексту виділіть його та натисніть праву кнопку миші. Відкриється контекстне меню, з якого виберіть команду Копіювати, фрагмент збережеться в тимчасовому буфері обміну Windows. Тепер його можна вставити, наприклад, в документ Word. 

6. Збережіть малюнок «Структура глобальної мережі Internet» у форматі Jpeg. Для цього необхідно натиснути правою кнопкою мишки на малюнок і з контекстного меню малюнка виконайте команду "Зберегти зображення як". При збереженні малюнка виберіть тип файлу, що співпадає з типом малюнка. 

7. Для пошуку інформації в Internet введіть в адресний рядок браузера URL: http://www.yandex.ru/ і натисніть Enter, відкриється вікно пошукової системи Яндекс.Введіть в рядок пошуку запис: Економічна інформатика і клацніть на кнопці Знайти, пошукова система виведе на екран список сайтів, що містять запис Економічна інформатика. 
8. Повторити пошук записи Економічна інформатика з допомогою інших пошукових систем (Google, Rambler, Meta, MetaBot) і порівняти результати пошуку. 


9. Далі повторити пункти 7, 8 для пошуку такої інформації: 

• Локальні обчислювальні мережі; 

• Безкоштовне навчання; 

• Оформлення реферату. 

Збережіть і порівняйте результати пошуку (на перших трьох сторінках) різними пошуковими системами. 

10. Скачайте файл "Правові питання" з сайту: http://lessons-tva.info/book.html. Для цього введіть в адресний рядок браузера URL: http://lessons-tva.info/book.html і в відкрилася сторінці оберіть "Завантажити» для запису "Правові питання". Збережіть завантажену інформацію. 

Контрольні питання:

  1. Які ви знаєте програми для роботи в мережі Internet?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як відкрити потрібну сторінку за адресою?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як можна зберегти інформацію з мережі Internet?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Які вам відомі пошукові сервери?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як змінити папку для збереження завантажених з Internet файлів?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Висновок:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Схожі:

Тема: Робота з браузером
Мета: ознайомлення з прикладної програмою Internet Explorer і з пошуковими системами Yandex, Google, Rambler, Meta, MetaBot. 
ТЕМА: Робота з браузером
Для роботи в WWW може бути використана програма-броузер MS Internet Explorer. За її допомогою можна проглядати веб-сторінки (веб...
Тема по програмі
Тема уроку:  Adobe Photoshop головне меню програми. Adobe Photoshop його інструменти та їх використання. Прошарки та робота з ними....
УРОК 47 Тема: Практична робота на побудову та вимірювання кутів (Самостійна робота №12.)
ГЕОМЕТРИЧНІ ФІГУРИ І ВЕЛИЧИНИ ТЕМА ТОЧКА. ПРЯМА. ВІДРІЗОК. ПРОМІНЬ. ЛАМАНА. КУТ
Уроку української мови 6 клас "Теперішній час дієслів" Тема: Теперішній час дієслів
Методи і прийоми навчання: інтерактивна гра «Продовжіть речення», робота з текстом, робота в групах, творча робота «Асоціації», робота...
ТЕМА: Технологія роботи з браузером Microsoft Internet Explorer
МЕТА: навчитись завантажувати програму, настроювати параметри її функціонування, переглядати веб-сторінки, зберігати інформацію з...
Тема. Робота з об'єктами на робочому столі: виділення, переміщення,...
Багатозадачна операційна система з графічним інтерфейсом, в якій основна робота проводиться з різноманітними об’єктами (ярлики, папки,...
ТЕМА. Практична робота №20. Розробка проекту Мета
Базові поняття й терміни: спільна робота, онлайновий документ, колективний проект
Урок 4-5 Тема: Практична робота №2 «Робота з таблицями і зображеннями...
Тема: Практична робота №2 «Робота з таблицями і зображеннями в текстовому документі» Практична робота №3 «Використання стилів та...
Тема уроку
Практична робота №8. Розміщення посівів сільськогосподарських культур ( робота на контурній карті). Аналіз статистичних даних виробництва...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка