Щодо виконання Комплексної програми розвитку малого підприємництва у м. Бердянськ на 2010-2012 роки


Скачати 86.31 Kb.
Назва Щодо виконання Комплексної програми розвитку малого підприємництва у м. Бердянськ на 2010-2012 роки
Дата 18.11.2013
Розмір 86.31 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи



Інформація

щодо виконання Комплексної програми розвитку малого підприємництва

у м. Бердянськ на 2010-2012 роки
Протягом 2010 – 2012 років політика розвитку малого підприємництва на місцевому рівні здійснювалась відповідно до затвердженої Комплексної програми розвитку малого підприємництва на 2010-2012 роки (далі – програма), заходів щодо її реалізації та була спрямована на створення умов для покращення підприємницького клімату в місті. 
Відповідно до Програми в місті Бердянську виконуються заходи зі сприяння суб’єктам господарювання у запровадженні власного бізнесу, удосконаленню регуляторних процесів, вирішенню проблемних питань розвитку підприємництва, залученню суб’єктів до формування інфраструктури міста.

Станом на 01.01.2013 року в місті зареєстровано 13079 суб’єктів підприємницької діяльності, у тому числі 2461 юридичну особу, 10618 - фізичних осіб.

Функціонує близько 550 малих підприємств, на яких працює 4159 осіб. Питома вага обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) малих підприємств складає 19,8% у загальному обсязі в цілому по місту.

Питома вага малих підприємств за видами економічної діяльності


Підприємствами міста надаються послуги у таких сферах, як: ремонт побутової техніки, пошив та ремонт одягу, банківські, медичні та перукарські послуги.

Обсяг реалізованих послуг (у ринкових цінах) склав 617,1 млн.грн., або 110,0% до 2011 року, у тому числі реалізованих населенню - 87,4 млн.грн., або 107,1 % до відповідного періоду 2011 року.

Протягом 2011-2012 років з метою запобігання виготовлення та реалізації на споживчому ринку неякісної, фальсифікованої продукції спеціалістами відділу підприємницької діяльності та захисту прав споживачів розглянуто 2251 звернення громадян. За неякісні товари та надані послуги споживачам повернуто понад 192,0 тис. грн., у 608 випадках виконано ремонт неякісних товарів, у 203 випадках здійснено заміну неякісного товару на якісний, надано 780 консультацій з роз'яснення законодавства в сфері захисту прав споживачів.

З метою підвищення правової культури підростаючого покоління з питань захисту прав споживачів у шести учбових закладах міста (ЗОШ №№4, 5, 6, 13, гімназія №2, НВК №1 „Мрія”) проведено курс лекцій „Основи споживчих знань”.

З метою визначення процедури надання документів та погодження за узгодженням з власниками зручного для населення режиму роботи об’єктів торгівлі та сфери послуг, незалежно від форм власності, рішенням виконавчого комітету від 14.02.12 №45 затверджено Порядок погодження режиму роботи об’єктів торгівлі та сфери послуг на території м. Бердянськ. За 2012 рік видано 271 Погодження режиму роботи об’єктів бізнесу.

У 2012 році розроблено Комплексну схему розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Бердянська (рішення виконавчого комітету від 08.06.12 №243). У період курортного сезону розглянуто 1475 заяв від суб’єктів господарювання на розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, із яких було оформлено та видано 475 паспортів прив’язки.

У літній період 2012 року постійно перевірялась законність здійснення торгівлі робочою групою з обстеження тимчасових споруд для ведення підприємницької діяльності, обстежено 466 об’єктів бізнесу з питань дотримання податкового та трудового законодавства, санітарних норм та правил, режиму роботи. Результати обстеження надавались до Бердянської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

У місті функціонує 10 ринків та торговельних рядів, один – комунальної, 9 - приватної власності та з них 2 – сезонного характеру. З метою удосконалення умов праці для суб’єктів господарювання, які здійснюють торговельну діяльність на території ринків та торговельних рядів встановлені тарифи на послуги та оренду вартості торгових місць ринків та торговельних рядів міста Бердянська.

З метою визначення готовності ринків міста до початку курортного сезону та виявлення недоліків щорічно здійснюється обстеження спільно з представниками санітарно-епідеміологічної станції, Бердянського міськрайонного відділу Головного управління Держтехногенбезпеки у Запорізькій області та інших організацій, результати обстеження надаються міському голові.

Одним із найважливіших показників, що характеризує розвиток малого підприємництва, є обсяг надходжень до бюджету. За інформацією Бердянської об’єднаної державної податкової інспекції за 2012 рік надходження до бюджету міста від діяльності малого підприємництва склали 31,7 млн.грн. податків, що складає 27,5 % власних надходжень до міського бюджету без урахування трансфертів.



Реалізація державної регуляторної політики здійснювалась виконавчим комітетом Бердянської міської ради впродовж 2012 року у відповідності до вимог Закону України від 11.09.2003 № 1160-IV „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Розроблення проектів регуляторних актів та складання аналізу їх впливу розробниками регуляторних актів проводиться з дотриманням вимог статей 7, 8, 9, 10 Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” та постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308 „Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта”. Відповідно до вимог статті 7 Закону були затверджені Плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів виконавчого комітету та Бердянської міської ради на 2012 рік та у визначений статтею 7 Закону термін, оприлюднені відповідно до вимог статті 13 Закону на офіційному веб-сайті Бердянської міської ради у розділі „Регуляторна діяльність”. 

Для одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, розробники регуляторних актів постійно оприлюднюють проекти регуляторних актів з відповідними повідомленнями про оприлюднення та аналізами регуляторного впливу на офіційному сайті міської ради в мережі Інтернет.

З метою забезпечення принципу ефективності регуляторної діяльності та відповідно до вимог статті 10 Закону був затверджений план-графік з відстеження результативності регуляторних актів на 2012 рік.

Протягом 2012 року прийнято 9 регуляторних актів, проведено 26 відстежень результативності, 25 засідань робочих груп з дотримання у м. Бердянськ принципів державної регуляторної політики.

З метою вжиття заходів щодо недопущення зростання цін, задоволення споживчого попиту мешканців міста, підтримки місцевих сільгоспвиробників виконавчим комітетом організовуються та проводяться ярмарки місцевих та сільгоспвиробників з реалізації цукру, круп, м’ясних та хлібобулочних виробів, фруктів, овочів та інших продуктів харчування.

За 2012 рік у м. Бердянськ організовано та проведено 47 ярмарків місцевих товаровиробників та сільгоспвиробників.

Рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради від 18.01.2011 № 14 затверджений склад Координаційної ради по сприянню розвитку малого підприємництва та з питань захисту прав споживачів, яка є дорадчо-консультативним органом, що сприяє реалізації місцевої та державної політики у сфері розвитку підприємництва та з питань захисту прав споживачів у місті Бердянську. До складу Координаційної ради входять представники бізнесу, громадські організації підприємців, депутати, представники контролюючих установ міста. На засіданнях Координаційної ради обговорюються проблемні питання при веденні господарської діяльності та шляхи їх вирішення. Так, у 2012 році проведено 12 засідань Координаційної ради.

03 вересня 2012 року у виконавчому комітеті Бердянської міської ради відбулось засідання „круглого” столу, присвяченого Дню підприємця, на тему „Розвиток підприємницької діяльності у м. Бердянськ. Проблеми та шляхи їх вирішення”. На засідання були запрошені суб’єкти господарювання, депутати міської ради, керівництво міста та ЗМІ. Обговорювались питання розвитку підприємницької діяльності у Бердянську, проблеми, що стримують розвиток та шляхи їх вирішення, перспективи розвитку промисловості міста тощо. Також 19 суб’єктів господарювання були нагороджені грамотами міського голови за активну участь у житті міста та з нагоди святкування Дня підприємця.

Робота відділу „Єдиного офісу” у 2012 році була спрямована на виконання вимог Закону України „Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” та удосконалення системи видачі дозвільних документів.

На сьогодні „Єдиний офіс” співпрацює з 14 дозвільними організаціями міста.

Станом на 01.01.2013 року в „Єдиному офісі” надається 50 послуг дозвільного характеру (на 01.01.2011 – 61 послуга). Скорочення кількості послуг, що надаються, пов’язано зі змінами в чинному законодавстві України.

За 2011 рік в „Єдиному офісі” було зареєстровано 10670 звернень суб’єктів підприємницької діяльності, а за 2012 рік - 11673.

Найбільш користуються „попитом” у суб’єктів господарювання послуги, що надаються управлінням містобудування та архітектури (51 %) та управлінням земельних правовідносин виконавчого комітету Бердянської міської ради (20 %).

Проводилось анонімне опитування серед суб’єктів господарювання щодо якості роботи дозвільного центру. За результатами опитування суб’єктів господарювання були виявленні проблемні питання щодо ведення господарської діяльності, про що були направлені пропозиції по їх вирішенню до Запорізької облдержадміністрації.

Згідно зі ст. 6 Закону України „Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” адміністраторами відділу ведеться Реєстр документів дозвільного характеру.

На офіційному сайті у розділі „Промисловість” та „Бізнес” розміщується інформація про розвиток промислового виробництва, бізнесу та вирішення проблемних питань.

Інформація щодо вільних об’єктів комунальної власності для передачі в оренду та щодо проведення конкурсу постійно публікується в суспільно-політичній газеті „Південна зоря”, на сайті „Бердянськ віртуальний” (rada.berdyansk.net).

У проекті Плану стратегічного розвитку м. Бердянськ на 2012-2016 роки визначено пріоритетний напрямок „Сприятливе підприємницьке середовище та конкурентоспроможна промисловість” та розроблено проекти, направлені на інфраструктурне забезпечення розвитку підприємництва, забезпечення комфортних умов започаткування та ведення бізнесу, розвиток інвестиційної привабливості міста. У проекті Плану заплановано проекти, а саме: розробка Програми підтримки місцевих товаровиробників, облаштування місць для проведення святкової та щоденної торгівлі, створення спеціалізованого магазину з продажу риби та морепродуктів, створення виставково-ярмаркового Центру, створення інфраструктури для розвитку садівництва і виноградарства, створення промислових зон у місті, енергозбереження в бюджетних установах.

17 вересня 2012 року м. Бердянськ відзначив своє 185-річчя. Одним із заходів святкування було проведення виставки-ярмарку „Бердянськ-2012”, участь у якій прийняло більше 100 суб’єктів господарювання: представники місцевих товаровиробників, сільгоспвиробників та інші.

З метою підвищення ділової активності безробітних та сприяння стимулюванню безробітних до влаштування свого життя міським центром зайнятості постійно проводяться інформаційні семінари „Як розпочати власний бізнес?”.

За рахунок коштів фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, центром зайнятості населення протягом 2012 року надано одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності 27 фізичним особам-підприємцям, на загальну суму 239,2 тис.грн.

Згідно з Програмою зайнятості населення міста Бердянська на 2012 рік протягом 2012 року в місті створено 2843 нових робочих місця у фізичних осіб (договори укладені між фізичними особами та найманими працівниками) та 688 - у юридичних осіб (на підприємствах в установах та організаціях міста Бердянська. Спеціалісти центру зайнятості ведуть моніторинг новостворених робочих місць на підприємствах усіх форм власності.

Підсумки виконання Комплексної програми свідчать, що в цілому заходи щодо забезпечення розвитку малого підприємництва у м. Бердянськ виконані. Основним недоліком програми була відсутність фінансування заходів, направлених на фінансово-кредитну та інвестиційну підтримку суб’єктів господарювання

Основною загрозою розвитку малого підприємництва є фактори, які є наслідками економічної кризи, а саме:

- надмірне податкове навантаження;

- значні витрати часу та фінансових ресурсів на одержання дозвільних документів для здійснення підприємницької діяльності, особливо оформлення земельних ділянок;

- велика кількість контролюючих органів;

- відсутність ефективних механізмів фінансово-кредитної підтримки.

Прийняття нової програми про підтримку бізнесу дозволить сконцентрувати зусилля влади, бізнесу та громадскості на створення умов для стабільного розвитку малого підприємництва, що буде сприяти реалізації Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні.

Виконувач обов’язків

начальника управління економіки Л.І.Акуленко


Схожі:

Інформація щодо виконання заходів забезпечення розвитку малого підприємництва...
Розробка та винесення на розгляд сесії міської ради проектів рішень, що гарантують захист законних прав підприємців при здійсненні...
Міська програма розвитку малого підприємництва у місті Кременчуці на 2009-2010 роки
Кременчуці на 2009-2010 роки направлена на забезпечення виконання Комплексної Програми розвитку малого підприємництва у Полтавській...
Інформація про виконання заходів Комплексної Програми розвитку малого...
Розробка та винесення на розгляд сесії міської ради проектів рішень, що гарантують захист законних прав підприємців при здійсненні...
ЗАХОДИ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА МІСТА БЕРДЯНСЬКА НА 2013-2014 РОКИ №
Комплексної програми розвитку та підтримки малого підприємництва міста Бердянська на 2010 2012 роки та затвердження Комплексної програми...
Про виконання Програми розвитку малого підприємництва в Петрівському...
Петрівському представництві Кіровоградської торгово – промислової палати, Петрівської районної спілки захисту та підтримки підприємництва,...
Про проект Програми розвитку малого підприємництва в місті Сміла на 2013 2014 роки
Україні” від 21. 05. 97 №280/97-ВР із змінами і доповненнями та Законів України «Про Національну програму сприяння розвитку малого...
КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА в місті Бердянську на 2013-2014 роки Вступ
Бердянськ на 2013-2014 роки (далі Програма) розроблена відповідно до статті 27 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”,...
До Програми розвитку малого підприємництва у місті Синельниковому
Погодити зміни та доповнення до «Програми розвитку малого підприємництва у місті Синельниковому на 2011 – 2012 роки», затвердженої...
Заходи Міської програми розвитку малого підприємництва у місті Кременчуці...
Заходи Міської програми розвитку малого підприємництва у місті Кременчуці на 2009-2010 роки
Виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва у...
Загальна кількість суб’єктів малого підприємництва в районі становить 947 одиниць, в тому числі фізичних осіб – 795, юридичних осіб...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка