Знайомство з інтерфейсом Windows, панель задач і головне меню


Скачати 122.17 Kb.
Назва Знайомство з інтерфейсом Windows, панель задач і головне меню
Дата 16.11.2013
Розмір 122.17 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема: Знайомство з інтерфейсом Windows, панель задач і головне меню.

Мета: Засвоєння знань про інтерфейс Windows, панель задач і головне меню. Формування вмінь працювати з пошуковою системою Windows. Виховувати старанність роботи з комп'ютером. Розвивати в учнів увагу для роботи за комп'ютером.

Об’єкти навчальної діяльності: комп’ютер, зошит, підручник.

Тип уроку: комбінований

Орієнтовний план проведення уроку

І. Організаційна частина 2 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань 2 хв.

ІІІ. Мотивація 2хв.

ІV. Представлення теми уроку та очікуваних результатів 2 хв.

V. Повідомлення нового матеріалу 20 хв.

VІ. Практична робота 15хв.

VІІ. Заключна частина 2хв.

Хід уроку

І. Організаційна частина

- Привітання з учнями;

- Перевірка готовності учнів до уроку;

- Перевірка присутніх.

- Повторення попередньо вивченого матеріалу на попередніх уроках.

ІІ. Актуалізація опорних знань та життєвого досвіду учнів

  1. Що таке операційна система?

  2. Які ви знаєте операційні системи?

  3. Назвіть основні елементи інтерфейсу ОС Windows?

  4. Як працювати з ОС Windows?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності :

Операційна система є найголовнішою серед комп’ютерних програм, саме вона забезпечує діалог із користувачем, керування ресурсами й узгодженою роботою всіх пристроїв комп’ютера. Всі інші прикладні програми і системи програмування працюють уже під керуванням операційної системи, тому ми сьогодні познайомимося з основами операційної системи Windows.

ІV. Представлення теми уроку та очікуваних результатів:

Учитель записує тему уроку на дошці, повідомляє очікувані результати :

  • засвоєння понять про панель задач.

  • Засвоєння понять про головне меню.

  • Засвоєння понять про панель швидкого доступу.

  1. Повідомлення нового матеріалу:

План

  1. Панель задач.

  2. Меню пуск.

3. Панель інструментів.

4. Панель швидкого доступу.

1)Панель задач.



Панель задач знаходиться внизу екрану. На ній знаходиться основний засіб доступу до встановлених в системі програм — кнопка меню «Пуск», а також панель інструментів Інтернет. Кожне відкрите вами вікно або запущена програма автоматично відображається на Панелі задач у вигляді прямокутної кнопки. Натиснувши на кнопку згортання в правом верхньому куті будь-якого вікна, ви зможете прибрати його з екрану. Проте ваша програма або вікно буде як і раніше активна в системі, і для того, щоб воно знов з'явилося на вашому екрані, вам потрібно буде тільки клацнути на відповідній йому кнопці на Панелі Задач.

У правому кутку Панелі розташовані годинник системного часу, значок управління гучністю звуку і параметрами екрану, а також ряд значків деяких інших програм — наприклад, Інтернет-пейджера ICQ і т.д.

2) Меню Пуск (Start). Запуск програм Windows

Меню «Пуск» — другий по важливості (після Панелі управління) засіб управління Windows ХР. Якщо Панель управління займається, так би мовити, внутрішніми ресурсами Windows, то кнопка «Пуск» відповідає за всі встановлені в системі програми.

Втім, до програм ще треба дійти. Хоча далеко йти не доведеться — папка «Програми» доступна вже через першу строчку в меню «Пуск». Але крім строчки доступу до програм, в меню «Пуск» є ще і інші пункти:

Меню Windows Update — приємна функція оновлення поточної версії Windows через Інтернет — один з багатьох подарунків користувачам Windows 98, присутній і в Windows ХР.

Меню «Документи» (Documents) включає посилання (Ярлики) на останні переглянуті і редаговані вами документи. Це меню забезпечить вам максимально швидкий доступ до них — досить клацнути по потрібному імені файлу мишкою.

Меню «Вибрано» (Favorities) включає посилання на сторінки Інтернет.

Через меню «Довідка» (Help) ви вийдете на докладний електронний підручник по Windows — не нехтуйте його можливостями.

Меню «Пошук» (Find) допоможе вам відшукати на вашому комп'ютері будь-які необхідні файли — по елементах їх імені, за змістом і розширенню, по даті створення і іншим ознакам. Також через це меню ви можете здійснити пошук в Інтернет файлів, електронних адрес e-mail або WWW-сторіночок.

За допомогою меню «Настройка» (Settings) ви дістанете доступ до Панелі управління і крім того, до параметрів самої Панелі Завдань, меню конфігурації принтерів і настройкам Робочого Столу.

Меню «Виконати» (Run) — аналог командного рядка MS-DOS. Через це меню ви зможете запустити будь-яку програму, набравши її точну дискову адресу (наприклад, для запуску програми редагування системних файлів Sysedit наберіть C:\WINDOWS\sysedit.exe.

Меню «Завершення сеансу» (Log Off) дозволить вам завершити сеанс роботи в локальній мережі і почати новий, не перезавантажуючи комп'ютер або Windows.

Нарешті, меню «Завершення роботи» (Shut Down). Ним вам доведеться скористатися... правильно, в мить, коли ви визнаєте, що комп'ютеру, як і вам, пора на спокій. Річ у тому, що вимикати комп'ютер просто так, за допомогою кнопки Power на вашому системному блоці, в сеансі Windows 98/ME/ХР не рекомендується: можна втратити потрібну вам інформацію. Для виходу необхідно вибрати пункт «Вимкнути комп'ютер» (Shut Down) в меню «Завершення роботи»... Ну а кнопку виключення на системному блоці можна натискати тільки тоді, коли комп'ютер сам дозволить вам зробити це.

Тепер самий час переміститися вгору, до того самого меню, з якого ми почали знайомство з «Пуском», — «Програми». До нього ви звертатиметеся частіше інших — адже звідси здійснюється доступ до всім встановленим в системі Windows програмам.

Основная папка — «Програми» (Programs) — містить в собі безліч програмних груп — підпапок з ярликами, кожна з яких відповідає певній програмі. Всі базові програми Windows, — тобто ті програми, які встановлюються разом з самою операційною системою, — ви знайдете в папці «Стандартні» (Accessories).

Тут ви знайдете простою текстовий редактор WordPad, графічний редактор-«рисувалку» Paint, віртуальний калькулятор і багато чого іншого.

У групі «Службові» (System Tools) знаходяться програми для обслуговування жорсткого диска комп'ютера — Перевірка диска (Scandisk), Очищення диска (Disk CleanUp), Дефрагментація диска (Disk Defragmenter), Майстер обслуговування (Optimization Wizard), меню Інформація про систему (System Information). У Windows ME/ХР з'являються в цій групі нові програми — наприклад, Майстер відновлення конфігурації системи у разі збоїв (System Restore).

Група «Розваги» (Entertainment) об'єднує програми для роботи із звуком і відео. У Windows 98 їх декілька — Універсальний програвач і Програвач компакт-дисків, в Windows ME/ХР їх замінює єдиний пакет Windows Media Player.

Група «Зв'язок» (Communications) включає програми для з'єднання комп'ютера з іншими ПК через телефонну лінію, домашню локальну мережу або мережу Інтернет.

Група «Гри» (Games) не потребують коментарів. У Windows 98 вибору ігор досить-таки мізерний — пара пасьянсів та знаменитий «Мінер» (Minesweeper). Зате в Windows ME/ХР асортимент ігор виріс аж в три рази: до складу операційної системи нарешті увійшов Пинбол (Pinball) і з'явилися відразу п'ять нових ігор, розрахованих на підключення до Інтернет.

У теку «Автозавантаження» (Startup) поміщаються ярлики тих програм, які запускатимуться безпосередньо після старту Windows 98/МЕ/ХР. Наприклад, багато хто поміщає в цю теку ярлик від текстового редактора — в цьому випадку він доброзичливо відкриватиме своє вікно відразу ж після включення комп'ютера.

Хоча сірі строчки меню «Пуск» і виглядають для нас незвично, пам'ятаєте: це найзвичайніші файли і папки, з якими ми вже стикалися на Робочому Столі. А отже, скориставшись Контекстним Меню (клацнувши правою кнопкою мишки на потрібній строчці), ви зможете проробляти з об'єктами меню «Програми» всі основные операції: їх можна копіювати і перейменовувати, видаляти і створювати.

Дуже корисно, до речі, створити на Робочому Столі ярлики для найчастіше використовуваних програм з меню «Програми», щоб кожного разу не добиратися до потрібного софту через нетрі вкладених папок і меню.

Встановите покажчик мишки на строчку меню з назвою програми, ярлик від якої ви хочете витягнути на Робочий Стіл. Тепер натисніть праву кнопку миші і, не відпускаючи її, тягнете строчку меню на Робочий Стіл. Тепер залишається тільки вибрати в Контекстному Меню, що відкрилося, пункт «Створити ярлик» — і справа готова!

І наприкінці — про адреси папок меню «Пуск» на диску. Коли ви освоїте роботу з файловим менеджером, вам зручніше виконуватиме операції з папками і ярликами програм Windows саме через нього. А в цьому випадку знання адрес папок не перешкодить.

Ви можете поглянути на вміст папки «Пуск», скориставшись значком диска С:\ в папці «Мій комп'ютер» або клацнувши правою кнопкою миші по кнопці «Пуск» і вибравши в Контекстному Меню строчку «Провідник».

Дискова адреса меню «Пуск» — папка C:\WINDOWS\головне меню.

Адреса меню «Пуск/Программы» — тека C:\WINDOWS\головне меню\ Програми.

3)Панель інструментів.

Робочий Стіл, як засіб швидкого доступу до найпопулярніших програм, звичайно ж, зручний. Але невдача — варто запустити будь-яку програму, і її вікно повністю закриє всі жадані значки.

От чому ще п'ять років назад Microsoft задумалася над створенням нової, невеликої панелі кнопок, яка була б присутня на екрані завжди. І ось в комплект Microsoft Office 95 була включена «Панель Office», яка витягувалася в струнку по вертикалі в правій частині екрану.

Панель багатьом користувачам припала до душі. Зате сама Microsoft незабаром охолола до свого дітища — не вписується, мовляв, в ідеологію Windows! Тому в наступних версіях Microsoft Office ця панель стала встановлюватися лише за бажанням користувача, як додатковий компонент.


Проте проблема швидкого доступу залишилася. І тут розробники похватились — та що ж це ми, у нас же під руками завжди є Панель Завдань, яка практично завжди порожня! Чом би, разом з «часовими» кнопками запущених програм, не поселити тут декілька постійних? так і з'явилася на світло Панель інструментів, яка з часів Windows 98 проживає поряд з кнопкою «Пуск». За умовчанням на ній присутній лише значок швидкого згортання всіх вікон і декілька значків, відповідних головним програмам для роботи з Інтернет:

  • Значок запуску програми роботи з поштою і новинами Outlook
    Express.

  • Значок запуску програми проглядання WWW-сторінок — браузера
    Internet Explorer.

  • Значок «Скрутити всі вікна», призначений для мінімізації
    (згортання) всіх відкритих в даний момент вікон.

Ви можете додати на Панель інструментів і інші значки. Для цього перетягніть з Робочого Столу потрібний ярлик, утримуючи натиснутою праву кнопку мишки. Якщо ж замість правої кнопки утримувати ліву, ви зможете створити на Панелі інструментів копію потрібного вам ярлика.

Окрім ярликів, можна додавати на Панель і цілі папки і навіть створювати власні, нові панелі з ярликами швидкого доступу. Зробити це можна через Контекстне Меню, клацнувши правою клавішею мишки по вільному простору Панелі і вибравши пункт Панелі інструментів.

Як бачите, Microsoft вже заздалегідь приготувала для вас декількох додаткових Панелей. Поки що вони не активовані — за винятком одной единственной панелі «Швидкий запуск». Але ви можете проголосувати за будь-яку з додаткових панелей, поставивши навпроти її назви галочку — тут же, в пункті Панелі управління Контекстного меню. Вже до цієї-то процедури нам, росіянам, не звикати...

4)Панель швидкого доступу

Особливий елемент Панелі Завдань — її правий кут, де розташовані так звані Значки Швидкого Доступу. Схоже на Панель інструментів? Все правильно, тільки ці значки з'являються не відразу після завантаження Windows, а лише тоді, коли на «стежку війни» виходять відповідні їм системні програми.

Програми, охочі прописатися в такому теплому містечку, вистачає з лишком. Проте спочатку, відразу після установки Windows, Панель швидкого доступу населена лише декількома значками. Перед вашими очима з'являться:



Індикатор активної розкладки (мови) клавіатури.

Значок регулювання гучності звуку.

Системний годинник

Значок оперативної зміни властивостей екрану

Надалі до цих значків можуть додатися та інші. Наприклад, значок швидкого виклику Інтернет-пейджера ICQ, програми-антивіруса, а також деяких інших системних утиліт. На моїй панелі, наприклад, красується вже більш за десяток таких значків.

Одноразове клацання мишки на будь-якому із значків швидкого доступу приведе до виклику меню зміни параметрів (наприклад, меню зміни мови, регулювання гучності або зміни дозволу), а двократне клацання виведе на екран розширене меню конфігурації.

VІ. Практична робота

Робота в середовищі Windows.

  1. Вступний інструктаж.

  1. Зайдіть в меню пуск => пошук;

  2. Знайдіть на диску D: всі файли з розширенням txt;

  3. Знайдіть на диску D: всі файли створені після 09.09.2011р.

  4. Знайдіть на диску D: всі файли які починаються з букви Р;

  5. Знайдіть на диску D: всі файли в імені яких є літера Ф з розширенням doc.

  6. Запишіть команди пошуку в зошити.

  1. .Поточний інструктаж.

Учні виконують

- контроль якості виконуваних робіт

- вказати на недоліки в роботі та шляхи їх усунення

  1. .Заключний інструктаж.

Учитель пропонує учням коротко обговорити такі питання:

  1. Які ви знаєте елементи інтерфейсу Windows?

  2. Для чого служить панель задач та головне меню?

  3. Які функції панелі швидкого запуску?

  4. Які елементи розміщені в меню «Пуск»?

VII. Підсумок уроку.

7.1 Рефлексія:

Учитель просить кожного учня повідомити:

1. Що ми робили на уроці?

2.Що нового він дізнався на уроці?

3.Чи досягли очікуваних результатів? Що саме вдалося зробити?

4.Чи досягнута мета цього уроку? Чому?

5.Що нового ви дізнався на уроці?

6.Яке значення цей матеріал має особисто для вас?

7.Чи можете ви отримані знання використовувати у своєму житті?

7.2 Заключна частина:

  • виставлення оцінок за роботу на уроці;

  • домашнє завдання: (параграф за підручником).

Схожі:

Тема: «Налагодження інтерфейсу ОС Windows»
...
Створення локальних Windows-застосунків
Виберіть з головного меню File|New|Project і шаблон проекту Windows Forms Application. Буде створена форма з іменем Form1 – головне...
1. Інтерфейс програми CorelDRAW. Огляд панелі інструментів. Знайомство з меню Вступ
Тема Інтерфейс програми CorelDRAW. Огляд панелі інструментів. Знайомство з меню
ТЕМА: Операційні системи сімейства Windows. Вивчення об’єктів Робочого столу
МЕТА: вивчити об’єкти Робочого столу та їх властивості, набути навички застосування технології Drag & Drop для виконання різноманітних...
Тема уроку: "Знайомство з програмою MS Excel"
Повторити основні елементи програм, призначених для роботи з OS Windows 2000/ХР
Тема: Робота із стандартними програмами ОС Windows. Конфігурування ОС Windows
Проводник; формування практичних навичок по роботі з основними об’єктами Windows – вікнами, файлами, папками, ярликами; ознайомлення...
Конспект з предмета «Інформатика» тема «Текстовий процесор»
Для запуску редактора необхідно вибрати з пункту „Программы" головного меню Windows ярлик „Microsoft Office Word 2003"
Лекція: Інтерфейс Microsoft Word 2007: версія для друку і PDA Лекція...
Описані способи роботи з елементами управління : кнопками, списками та ін. Показані можливості налаштування панелі швидкого доступу....
Тема. Виконання операцій з файлами та папками. Пошук файлів. Інсталювання програм
Основним інструментом у Windows’98 є миша. Натискування на ліву клавішу означає вибір або підтвердження, а на праву – відміна або...
Windows XP Windows XP
Вона була випущена 25 жовтня 2001 року і є розвитком Windows 2000 Professional. Назва XP походить від англ experience (досвід, враження,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка