Лекція №8: “Трійники, мости, відгалуджувачи”


Скачати 97.12 Kb.
Назва Лекція №8: “Трійники, мости, відгалуджувачи”
Дата 29.09.2013
Розмір 97.12 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Інформатика > Лекція

Лекція № 8: “Трійники, мости, відгалуджувачи”


1. Розгалуження хвилеводів (трійники)

Серед можливих видів розгалужень хвилеводів найбільший практич­ний інтерес становлять трійники. Якщо розгалуження відбувається у площині вектора Е , то такий вузол називають Е-трійником (рис. 1), а якщо у площині вектора , — то Н-трійником (рис. 2) .



Рис.1 Е - трійник
Припустимо, що хвиля основного типу надходить у E-трійник через плече 2 (рис. 1, а). При цьому даний трійник характеризуєть­ся такими властивостями:

  • хвилі у плечах 1 та 3 поширюються у протифазі;

  • якщо у плечах 1 та 3 підімкнено однакові навантаження, то потужність у них поділяється навпіл відносно вхідної;

  • при живленні через одне з бічних плечей у двох інших плечах хвилі перебувають у протифазі;

  • при аналізі напряму поздовжніх струмів у широких (горизон­тальних) стінках стає очевидним

(рис. 1, б), що еквівалентною схемою E-трійника є послідовне з'єднання довгих ліній.

Протифазність хвиль у плечах 1 та 3 відносно плеча 2 можна по­яснити, проаналізувавши миттєвий розподіл зарядів у місці під'єднання плеча 2 (рис. 1, а). Додатні заряди на лівій стінці цьо­го плеча індукують від'ємні заряди на протилежній стінці плеча 1, а від'ємні заряди правої стінки плеча 2 індукують додатні заряди на протилежній стінці плеча 3. Унаслідок цього виникає орієнтація ве­кторів та , наведена на рис. 2, а.

Користуючись таким методом, можна встановити, що при жив­ленні E-трійника через бічне плече 7 або 3 хвилі в інших плечах стають також протифазними.


Рис.2 Н - трійник
Властивості Н-трійника (рис. 2) такі:

  • при живленні з боку плеча 2 хвилі у плечах 1 та З є синфазними;

  • при однакових навантаженнях у плечах 1 та 3 потужність хви­лі, яка надходить через плече 2, поділяється навпіл;

  • при живленні Н-трійника через одне з бічних плечей хвилі у двох інших плечах є синфазними;

  • еквівалентною схемою Н-трійника є паралельне з'єднання відрізків довгих ліній (рис. 2, б).

Пояснення властивостей Н-трійника з урахуванням миттєвого розподілу зарядів та поздовжніх струмів у широких стінках анало­гічне аналізу властивостей Е-трійника.

Відмінності властивостей Е- та Н-трійників, що їх зумовлюють різні еквівалентні схеми, є суттєвими для практичного використан­ня. Наприклад, для того щоб не пропустити хвилю у плече З Е -трійника при живленні через плече 1, у плечі 2 необхідно забезпе­чити режим розімкнення довгої лінії в точках її підімкнення. Для аналогічних дій з Н-трійником необхідно забезпечити режим корот­кого замикання лінії 2 (рис. 2, б). Розглянуті трійники можна за­стосовувати для незалежного підімкнення двох навантажень до од­ного джерела або двох джерел до одного навантаження. Наприклад, в антенних перемикачах радіолокаційних станцій для автоматичного перемикання однієї антени між виходом передавача та входом при­ймача.
2. Хвилеводні мости

На основі Т-подібних трійників можна створити такі мостові конструкції: подвійний трійник (подвійне Т -подібне з'єднання), кільцевий розподільник, хвилевідно-щілинний

міст [2; 14]. При цьому мости мають працювати із хвилею основного типу , а їхні протилежні плечі виконуються однаковими.

2.1 Подвійний хвилевідний трійник

Цей вид моста створюється суміщенням Н-трійника з Е-трійником (рис. 3). Плечі 1 та 3 називаються бічними, плече 2Е-плечем, а 4Н.-плечем.

При забезпеченні геометрич­ної симетрії плечей з урахуван­ням властивостей Н- та Е-трійни­ків для хвилі основного типу розглядуваний подвійний трійник характеризується такими власти­востями:

• при живленні через плече 2 за умови рівності навантажень у плечах 1 і 3 хвилі в цих плечах
протифазні та рівні між собою за амплітудою (енергією), а у плече 4 хвиля не проходить;

  • при живленні через плече 4 за умови рівності навантажень у плечах 7 та 3 хвилі в цих плечах синфазні та рівні між собою за ам­плітудою (енергією), а у плече 2 хвиля не проходить;

  • при живленні через плече 1 за умови рівності навантажень у плечах 2 та 4 хвиля не проходить у плече 3 та навпаки.

У разі нерівності навантажень у плечах 1 та 3 плечі 2 та 4 будуть зв'язані відбитими хвилями. Нехай у плече 7 ввімкнено узгоджене навантаження, а у плече 3 — неузгоджене. Тоді при живленні через плече 4 хвиля, відбита від навантаження у плече 3, пройде у плече 2, оскільки плечі 2 та 3 завжди зв'язані одне з одним. А якщо у плечах 7 та 5 перебувають однакові неузгоджені навантаження, то відбиті хвилі у плечах 2 та 4 будуть рівними за амплітудами та протифазними, тому вони компенсуватимуть одна одну. При живленні через плече 2 ці хвилі на вході плеча 4 також компенсуватимуть одна од­ну. При живленні через плече 4 на вході плеча 2 відбиті хвилі є син­фазними, наводячи на широких стінках відрізка хвилеводу у плечі З однакові за абсолютною величиною та знаком заряди, при яких у плечі 3 хвиля не виникає.

Розв'язання плечей 1 та 3 випливає з описаних вище властивос­тей на підставі принципу взаємності.

Подвійні трійники застосовуються як антенні перемикачі в ра­діолокаційних станціях, балансових змішувачах НВЧ діапазону, а також у вимірювальній техніці.



Рис.3 Подвійний трійник

2.2 Кільцевий розподільник

Кільцевий розподільник являє собою згорнутий у кільце прямо­кутний хвилевід із відгалуженнями у площині вектора (рис. 5.11) [2; 14]. При цьому відстані по поздовжній осі між плечима 7 та 2,2 та З, 3 та 4 верхньої згідно з рисунком вітки становлять λв /4, а між

плечима 1 та 4 нижньої вітки — відповідно 3λв /4.


Рис.4 Кільцевий розподільник
Якщо розподільник працює із хвилею основного типу та всі його плечі ідентичні, то з урахуванням зазначених відстаней між плечима він характеризується такими властивостями:

  • протилежні плечі розв'язані при однакових навантаженнях у двох інших плечах. Хвиля проходитиме лише у протилежні плечі (наприклад, 1 та З при живленні через плече 2);

  • при неоднакових навантаженнях у сусідніх плечах хвиля про­ходить у протилежне плече.

Зазначені властивості пояснюються таким чином. При живленні, наприклад, через плече 1 вхідна хвиля розгалужується на дві. Далі, по верхній згідно з рисунком вітці між плечима 1 та 2 одна хвиля проходить шлях λв /4, а друга по нижній — 5λв /4, що зумовлює їхню синфазність та відповідний зв'язок між зазначеними плечима. До плеча 3 перша хвиля за верхньою віткою проходить шлях λв /2, а друга хвиля нижньою віткою — шлях довжиною λв , що зумовлює протифазність цих хвиль та їхню взаємну компенсацію у плечі 3. Отже, за зазначених умов плечі 1 та 3 виявляються розв'язаними. Далі легко побачити, що обидві хвилі до плеча 4 проходять однако­вий шлях, тому стають синфазними, а плечі 1 та 4 є зв'язаними.

Аналогічно чином можна проаналізувати функціонування кільцево­го розподільника при живленні, наприклад, через плече 4. Отже, розглянутий кільцевий розподільник має дві пари незалежних пле­чей: 13 та 24.

У разі неідентичності навантажень у плечах 2 та 4 при живленні через плече 1 протифазні хвилі у плечі 3 будуть відрізнятись за амп­літудою і умова їх компенсації порушуватиметься. За рахунок цього у плечі 3 виникне хвиля, інакше кажучи — встановиться певний зв'язок між тими плечима, які були розв'язаними при ідентичних навантаженнях плечей 2 та 4. Виявляється, що ступінь зв'язку одних плечей може регулюватись через параметри навантаження в інших плечах. Це дає можливість забезпечувати керований зв'язок однієї пари плечей шляхом регулювання навантаження другої пари плечей.

Розглянуті властивості кільцевого розподільника зумовлюють його практичне застосування, наприклад як перемикального при­строю в антенно-хвилевідних трактах діапазону НВЧ.
2.3 Хвилевідно-щілинний міст

Хвилевідно-щілинний міст являє собою систему з двох прямо­кутних хвилеводів, що мають одну спільну стінку зі щілиною зв'язку [2; 14]. Зазвичай довжина щілини дорівнює висоті хвилево­ду. При живленні моста через плече 1 (рис. 5.12) хвилею типу у перерізі AÁ водночас виникає хвиля оскільки в межах щілини

ширина хвилеводу подвоюється порівняно із плечем. Обидві хвилі в цьому перерізі щодо плеча 1 мають однакові амплітуди і фази, а що­до плеча 2 — зсунені за фазою на 180°.


Рис.5 Хвильоводно-щілинний міст
Оскільки фазова швидкість хвилі основного типу менша, ніж хвилі вищого типу то з поширенням у межах щілини довжиною (рис. 5) хвиля випереджатиме за фазою хвилю . При цьому довжину щілини обирають таким чином, щоб у перерізі зазначене випередження дорівнювало чверті періоду. Тоді на вході плеча З обидві хвилі виявляються зсуненими за фазою на -90°, а на вході плеча 4 — на +90°. Унаслідок інтерференції в зазначених плечах утворюються хвилі типу що рівні між собою за амплітудою і зсунені за фазою на 90°. У плече 2 енергія не надходить, оскільки в перерізі aÁ хвилі та взаємно компенсуються.

Хвилевідно-щілинні мости широко застосовуються як пристрої комутації (перемикання), а також у пристроях із феритами, що буде розглянуто далі.
3. Спрямований відгалужувач

Спрямовані відгалужувачі призначені для відведення частини енергії хвилі, що поширюється хвилеводом, із метою забезпечення процесів обміну енергією між кількома джерелами (споживачами) або для здійснення певних вимірювань. Відгалужувачі мають різно­манітні конструкції. Розглянемо найпростішу конструкцію дводіркового відгалужувача, який використовується в більшості випадків (рис.6).



Рис. 6 Спрямований відгалужувач
Ця конструкція відгалужувача являє собою дві секції прямокут­ного хвилеводу зі спільною вертикальною стінкою. Секція 1 є час­тиною основного хвилеводу. У допоміжну секцію 2 відгалужується частина енергії від основного хвилеводу через отвори зв'язку 3. Отвори мають однаковий діаметр і розташовані одне від одного на відстані λв /4. Нехай хвиля поширюється основним хвилеводом за стрілкою на рис. 6 При цьому в точках а та г послідовно відбу­ваються два розгалуження, тому в точку в і, як наслідок, на вихід 5 надходять дві хвилі: одна шляхом абв, друга — шляхом агв. Різниця їхнього ходу дорівнює нулю, тому у точці в та на виході 5 вони до­даються у фазі. У напрямі точки б хвилі надходять у протифазі, оскіль­ки різниця ходу між променями аб та агвб становить половину дов жини хвилі. Поглинач 4 знищує нескомпенсований залишок, зумов­лений неідеальністю виготовлення конструкції.

Хвиля, яка поширюється основним хвилеводом у зворотному на­прямі (проти стрілки на рис.6), у допоміжному хвилеводі поширю­ватиметься лише в напрямі до поглинача 4, а на вихід 5 не надійде.

Якщо до виходу 5 приєднати вимірювальний пристрій, то його покази будуть прямо пропорційними амплітуді основної хвилі у хвилеводі 1. При цьому якщо напрям увімкнення відгалужувача від­повідає зображеному на рис. 6, то вимірювальний пристрій пока­же амплітуду падаючої хвилі, а якщо відгалужувач увімкнути у зво­ротному напрямі, то вимірювальний пристрій показує амплітуду відбитої хвилі (що поширюється у зворотному напрямі).

Основним недоліком дводіркового відгалужувача є вузька смуга робочих частот, оскільки відстань між отворами пов'язана із довжи­ною хвилі. При зміні довжини хвилі щодо відстані між отворами порушуються умови додавання або компенсації хвиль, а це погіршує узгодження всього тракту. Ширшу смугу частот мають такі відгалу-жувачі, в яких зв'язок між основною та допоміжною секціями (див. рис. 6) забезпечується не двома, а кількома отворами або щіли­ною. У таких конструкціях відносна ширина смуги робочих частот становить 6—8 %.

Спрямовані відгалужувачі застосовуються в різноманітних вимі­рюваннях у діапазоні надвисоких частот. Наприклад, їх можна за­стосовувати при вимірюваннях потужностей падаючої та відбитої хвиль, за різницею яких визначається корисна потужність, отримана в навантаженні.

Схожі:

Лекція 7 8
Лекція 7 Українська революція і пошук її зовнішньополітичних орієнтацій. Початки дипломатичної діяльності УНР. (4 год.)
ЛЕКЦІЯ 3
Лекція: Поняття предмета права промислової власності, коло та характеристика однорідних суспільних відносин
«Толерантність. Ми будуємо Мости миру власноруч»
Методична розробка тренінгового заняття для класних керівників ставить за мету розвиток позитивного розуміння толерантності у формуванні...
Лекція з курсу «Прикладні програми (Електронні таблиці Excel)»
Лекція Робота з фінансовими функціями. Створення, редагування і форматування графіків і діаграм (2 год.)
Лекція Державна мова мова професійного спілкування
Евфемізм і перифраз у професійному спілкуванні Лекція Риторика і мистецтво презентації
Календарне планування з країнознавства на 2010-2011 н р. (І курс)
Визначні пам’ятки міста: Британський музей, Національна галерея, Лондонський Тауер, Дім Парламенту, Собор Святого Павла, Вестмінстерське...
Лекція №1
Лекція № Поняття культури. Античність – джерело європейської культури (2 год.)
Лекція Сутність та види податків. Податкова система і податкова політика 5
Лекція Організація податкової служби і податкової роботи. Система інформаційного забезпечення 11
35. Використання інформаційних ресурсів мережі Інтернет у процесі навчання інформатики
Для обєднання всіх ПК віддалених один від од-ного і з різним принципом орг-ції локальних ме-реж викор спец пристрої (мости,шлюзи,...
Тренінг «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» в місті Івано-Франківську
«е-урядування» для бібліотечних працівників, представників громадських організацій, громадськості, студентської молоді, підприємців,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка