Л.І. Тихончук на конференції педагогічних


Скачати 198.9 Kb.
Назва Л.І. Тихончук на конференції педагогічних
Дата 25.09.2013
Розмір 198.9 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Доповідь начальника управління освіти

виконавчого комітету Шепетівської міської ради

Л.І.Тихончук на конференції педагогічних

працівників міста 30 серпня 2013 року


Про підсумки розвитку

загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти

у 2012-2013 навчальному році та пріоритетні завдання

на 2013-2014 навчальний рік

З М І С Т:
В с т у п.
Розділ І. Пріоритети та перспективи дошкільної освіти
Розділ П. Реформування початкової, базової, загальної середньої освіти
Розділ Ш. Виховання творчої, здорової особистості
Розділ ІV. Забезпечення психологічного супроводу процесу адаптації дітей до нових умов навчання, робота з дітьми з особливими освітніми потребами

Розділ V. Кадрове забезпечення.
Розділ VІ. Зміцнення матеріально-технічної бази навчально-

виховного процесу.

Доброго дня, шановні учасники розширеної наради !

Освітяни Шепетівки традиційно вважають основною подією серпня – серпневу педагогічну зустріч.

«Лиш храм збудуй, а люди в нього прийдуть» - ці слова видатної української письменниці Ліни Костенко яскраво відображають зміст діяльності педагогів, адже саме їх майстерною та самовідданою працею будується «храм освіти та творчості» для наших дітей. Майбутнє суспільства, без перебільшень, залежить від того, чим буде наповнено внутрішній світ дитини. Сьогодні ми проаналізуємо як протягом минулого навчального року цей «храм» збагачувався, розвивався у нашому місті.

2012 – 2013 навчальний рік став важливим кроком у здійсненні реформи в українській освіті. Вона триває і, здолавши чимало перешкод, освітянська галузь Шепетівки як і держави поступово піднімається до європейського рівня, адже система освіти має відповідати викликам сьогодення, тільки в цьому разі вона ефективна.

Саме тому, модернізуємо систему дошкільної освіти, пріоритети та перспективи якої визначені Державною цільовою соціальною програмою розвитку на період до 2017 року,новими соціальними ініціативами Президента України «Діти - майбутнє України».

В 12 дошкільних навчальних закладах виховується понад дві тисячі малят, стовідсотково дошкільною освітою охоплені діти п’ятирічного віку, 78.3 % - віком від 3 до 6 років.

Проте, у зв'язку із зростанням рівня народжуваності є проблема перевантаження ДНЗ в окремих мікрорайонах. Так, на 100 місць перепадає 140 дітей ( в області– 114).

Для розвантаження дитсадків відкрито нові групи в ДНЗ № 10,11,12, а перші класи переводяться у школи. Виготовлено проектно - кошторисну документацію на добудову ДНЗ№1.

Тому, необхідно продовжувати роботу щодо створення умов для комп'ютеризації освітнього процесу та підвищення рівня інформаційної компетентності педагогічних працівників, удосконалення роботи власних сайтів ДНЗ для обміну досвідом , участі в різних проектах , контактів з батьківською громадськістю тощо.

Підвищенню якості дошкільної освіти, її подальшому інноваційному розвитку сприятиме активізація дослідницько-експериментальної діяльності, яка активно проводиться в ДНЗ № 1, 3, 4, 11.

Наступний етап у розвитку дитини як особистості покладається на школу. Саме тут формується світогляд, життєві позиції, ідеали.

Загальна середня школа перебуває в стані реформування – переходу на нові Державні стандарти початкової загальної освіти та 5-х класів.

В місті здобуття повної загальної середньої освіти доступне, безоплатне, стовідсоткове для всіх верств населення і знаходиться під пильною увагою міської ради, її виконавчих органів.

Працюючи в умовах змін, які відбуваються в початковій школі, хочу зупинитися на окремих основних аспектах роботи. В цьому навчальному році за парти сядуть 571 першокласник. Маючи кваліфіковані кадри, належний методичний та психологічний супровід, створено умови для забезпечення успішного навчання першокласників та впровадження новацій в початковій школі. В другому, як і в першому класах, мають продовжуватись лінії дошкільного розвитку, пріоритетність виховних завдань, цілісність впливу на дитину через взаємозв’язок навчальної та ігрової діяльності. Для шести і семирічного школяра вчитель повинен вміло використовувати педагогічні заохочення, які стимулюють розвиток навчальних мотивів.

Впродовж минулого навчального року проводились заходи щодо запровадження предмету «Сходинки до інформатики» в другому класі. Сьогодні всі кабінети початкових класів обладнані комп’ютерною технікою , мають доступ до мережі «Інтернет», а вчителі володіють комп’ютером на рівні впевненого користувача. В НВК №2, ЗОШ №6,8 вивчення «Сходинок до інформатики» відбуватиметься в навчально-комп’ютерних комплексах з дотриманням всіх валеологічних вимог, а в СЗОШ№2, ЗОШ№4, НВК№1,3 в одному з кабінетів початкових класів створені навчально-комп’ютерні комплекси при наявності шести - семи ноутбуків для вивчення даного предмету. Однак, проблемою при вивченні «Сходинок до інформатики» є недостатнє забезпечення школи І ступеня відповідною кількістю навчально-комп’ютерних комплексів. У центрі уваги початкової школи знаходиться впровадження здоров’язберігаючих технологій, організацій навчально-виховного процесу в групі продовженого дня, співробітництво з батьками та створення єдиного освітнього простору «дитина-батьки-вчителі-соціум» . З метою вивчення стану готовності та обміну досвідом загальноосвітніх навчальних закладів щодо впровадження нового Державного стандарту початкової, базової та повної загальної середньої освіти делегація освітян нашого міста в червні відвідала освітні заклади м.Старокостянтинова, а освітяни Нетішина - наші навчальні заклади.

В 2012 – 2013 н. р. створено належні умови для реалізації права громадян на здобуття загальної середньої освіти у різних формах: денною формою навчання було охоплено 5185 школярів, вечірньою – 36, індивідуальною – 42, екстерном – 8, у спецшколах області навчалось 9 дітей.

Для задоволення потреб та побажань громадян міста продовжено навчання дітей з вадами слуху в сурдопедагогічному класі спеціалізованої школи – інтернату (11 клас); 24 учні ЗОШ №1 навчались у класах з російською мовою навчання, 68 школярів ЗОШ№4 – в класах з польською мовою навчання.

Створювались належні умови для розвитку особистості учнів: поглиблено вивчали окремі предмети 1035 школярів у 42 класах, профільне навчання організовувалось для 809 старшокласників у 36 класах на 14 профілях. Роботою факультативів було охоплено 653 учні у 42 групах, роботою курсів за вибором – 6161 у 280 групах. У 2013 – 2014 н. р. функціонуватиме 27 закладів освіти.

На виконання Державної цільової соціальної програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти на період до 2015 року та відповідно до міської Програми надається значна увага вивченню математики, фізики, хімії, біології, географії, астрономії, природознавства. У порівнянні з попередніми роками значно розширено мережу класів профільної підготовки. У 2012-2013 н. р. ними охоплено до 15% учнів 8-11 класів.

Крім того, із міської Програми «Творча обдарованість» вперше було виділено 80 годин на вивчення фізики й математики та 140 годин на вивчення хімії, біології, географії. Мережу класів минулого року ви бачите на таблицях.

Позитивну оцінку отримала робота освітян міста за зміцнення навчально-матеріальної бази кабінетів даного профілю.

А в цілому, якщо говорити про ці навчальні кабінети , то 65% з них є модернізовані та обладнані відповідно до Положення про навчальні кабінети. В цьому велика заслуга вас, шановні колеги.

У 2012-2013н.р. 31% школярів взяли участь у Міжнародному природничому конкурсі «Колосок».

В 2012-2013 н. р. результативною була робота з обдарованою і здібною молоддю. 82 учні НВК № 1, 2, 3, СЗОШ №2, ЗОШ №1,3,4,6,8 МНВК взяли участь у Ш (обласному) етапі Всеукраїнських олімпіад, а 57 з них стали переможцями, що на 12 більше минулого року.

У ІУ (Всеукраїнському) етапі захищали честь області 12 учнів, 6 – стали переможцями. Добрі результати з правознавства, біології, інформаційних технологій, української і російської мов та літератури на всіх рівнях показали учні НВК №№ 1, 2, ЗОШ №1( вчителі Турлук Т.І., Зайцева Т.Г., Білецька Н.С., Гудкова Н.П., Колісецький В.І., Пипич Н.В., Піонтковська Г.Р.)

Як бачимо, у нас збільшилась кількість учасників олімпіад та якість їхньої підготовки. За це щира вдячність педагогам.

20 учнів – переможців обласного етапу олімпіад за І-ІІ місця вперше були нагороджені обласною премією, а 50 учнів – Премією міського голови на загальну суму 10 тис. 978 грн. 63 педагоги, які підготували учнів-переможців, сьогодні відзначаються Премією міського голови на загальну суму 17 тис. 915 грн.

Президентський стипендіат Кочергіна Інна (НВК№1) два роки поспіль є переможцем IV етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т. Шевченка і забезпечена стипендією за кошти міського б’юджету на загальну суму 7 тис. 200 грн.

А загалом, місто має дев’ять Президентських стипендіатів, вісім з яких – за результатами вивчення предметів природничо-математичного циклу.

Забезпечується високий рейтинг Шепетівської філії МАН - ІІІ місце в області. 28 школярів - переможців обласного етапу нагороджені обласними преміями , що на 6 більше, ніж у минулому році.

Найвагоміший внесок у забезпеченні цього високого результату зробили учні НВК № 1, 2, ЦДЮТ(керівники Можейко Г.П., Дацко Л.Я., Качоровська Н.В., Герасименко О.М., Попович О. М., Якимчук І.В.)(слайд 59) На урочистому зібрані в м. Хмельницькому з нагоди вручення премій переможцям обласних олімпіад та конкурсу-захисту МАН – НВК № 1, 2 були нагороджені дипломами та айпадами серед найкращих закладів Хмельниччини щодо організації роботи з обдарованими учнями.

Завдяки наполегливій праці учителів біології НВК№ 1 Зайцевої Т.Г. та Білецької Н.С. випускниця Трофімчук Тетяна здобула золоту медаль на ІІІ етапі конкурсу МАН та представлена до нагородження стипендією Президента України. Під керівництвом вчителя географії СЗОШ №2 Муштин Н.В., вчителя біології НВК №1 Білецької Н.С., керівника гуртка ЦЕНТУМ Чумак І.М. два перших і третє місце здобули юні шепетівчани на Всеукраїнському конкурсі дослідницьких робіт, який вперше проводився в м. Києві.

Сьогодні без інформатизації освіти неможливо забезпечити рівний доступ до якісної освіти. В навчальних закладах наявний комп’ютерний парк із 447 комп’ютерів, з них 13 навчально-комп’ютерних комплексів. У цьому році з позабюджетних коштів придбано 35 сучасних комп’ютерів на суму 109 тис. грн. В результаті ефективної цілеспрямованої діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів кількість учнів на один комп’ютер зменшилася до 12. Найкраще така робота проводиться в НВК№ 1, 2, ЗОШ №№ 4, 6, спецшколі-інтернаті. Постійно оновлюються web-сайти і в обласному конкурсі «Найкращий освітянський Web-сайт Хмельниччини» – 6 навчальних закладів посіли призові місця: друге - сайт управління освіти, МНВК, ЗОШ№№3,4 ДНЗ№№6,10, третє - ЗОШ№6.

В олімпіаді з інформатики другий рік поспіль успішно діє міжшкільний факультатив з програмування (керівник Колісецький В. І.). І як результат:

  • 2 учні НВК№1 стали переможцями обласного етапу олімпіади з інформатики, а один – учасником Всеукраїнського етапу;

  • 6 учнів - переможці обласного етапу олімпіади з інформаційних технологій, а один – переможець ІV етапу.

Значно зросла кількість учнів-учасників Міжнародного конкурсу «Бобер». Найбільше учнів залучають в НВК№1,2, СЗОШ№2 (вчителі Колісецький В.І., Антонова О.П., Михальчук І.І.).

У новому навчальному році першочерговими завданнями є:

  • створення належних умов для впровадження курсу «Сходинки до інформатики» у 2 класі та предмету «Інформатика» у 5;

  • продовження роботи над застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховному процесі;

  • оновлення та модернізація застарілої комп’ютерної техніки;

  • ліцензування системного та програмного продукту.

Інформаційну, культурно-виховну і просвітницьку роботу закладів забезпечує шкільна бібліотека. Пріоритетами державного замовлення у цьому навчальному році є повне забезпечення учнів 2, 5 класів підручниками. Проте, варто звернути увагу на таку актуальну проблему як комп’ютеризація шкільних бібліотек.

Невід‘ємною складовою організації навчально-виховного процесу є підготовка учнів до ЗНО та її результативність. В ЗНО – 2013 було зареєстровано 318 випускників міста ( 82%). У 2012 – 78%. В місті створена певна система проведення ЗНО. 4 заклади освіти (НВК№№1,2 СЗОШ№2, ЗОШ№1) впродовж шести років визнані як одні з кращих пунктів тестування у Хмельницькій області. За даними ВРЦОЯО рейтингове місце загальних результатів ЗНО міста в області четверте (у 2012-5). Середній бал якості міського абітурієнта за результатами ЗНО-2013 становить 61 бал. Найкраще наші випускники склали тести: з географії та хімії – (І місце в області), англійської мови - 5, було третє.

Успішним завершальним акордом для випускниці НВК№1 Трофімчук Тетяни стали результати з української мови та літератури і біології. Учениця виконала тестові завдання з цих предметів на відмінно, здобувши по 200 балів. Успіхами своєї учениці по праву можуть пишатися її учителі - наставники: Т.Г.Зайцева, Н.С.Білецька, С.Л.Глоба, Л.С.Гуменна.

Двічі по двісті – перший результат не лише у місті , але й в області. Тому серед найкращих закладів Хмельницької області - НВК№1 (директор Можейко Г.П.). Необхідно зазначити, що в питанні якості результатів тестування у нас є невикористані резерви, над якими у новому році будемо працювати. Детально результати ЗНО – 13 ще будуть проаналізовані на колегії.

2013 року Президентом України оголошено Роком дитячої та юнацької творчості. За сприяння міської влади учні брали участь в конкурсах та турнірах не лише обласного, а й Всеукраїнського рівня. 43 школярі вибороли перемоги на обласному рівні, а 14 – на Всеукраїнському. Переможцями зонального туру стала команда КВК-ЮІР ЗОШ№6 (керівники Попович О.М.,Собчук Н.М.), а на обласному - команда «Корчагінські соколи» СЗОШ№2 (керівники Клімович Д.С., Месь О.В.), команда «Професіонали» НВК№1 (керівники Можейко Г.П. Петрова О.Ю.). Вперше переможцями регіонального туру змагань Дружин юних пожежних стала команда НВК№2 (керівники Качоровська Н.В., Христіна О.П.)

Переможцями екологічних конкурсів різних рівнів є учні ЗОШ № 4, 6,8 НВК №№ 1, 2 (заступники директора з виховної роботи Гаврилюк Л.Д., Українець О.І., Громик О.А. Анікєєва О.А., Кукліновська К.М.), вокально-хорових – НВК№1, 3 спеціалізованої школи-інтернату, ЗОШ№3 (вчителі Гончаренко М.М., Котовська І.Є., Балагур Ж.А., Курільчик О.М.), театральних – школи-інтернату (кер. Дробот С.В.), НВК № 3 ( кер. Денисюк С.М.), хореографічних – ЦДЮТ, НВК № 1 ( хореографи Кучер Д. К., Бейзимова І. М.), фольклорних – ЗОШ№1(керівники Давидюк Г. К., Артемчук Д. Д.). На Всеукраїнському етапі турніру юних журналістів перемогли учні НВК № 1, ЗОШ № 1, у конкурсі «Найкращий відгук» - ЗОШ №1, учнівської творчості в номінації «Література» - НВК №1.

Для вирішення питання ефективної участі в культурно-масових заходах в навчальних закладах збільшено кількість гуртків художньо-естетичного спрямування. Найбільше гуртковою роботою охоплено учнів спецшколи-інтернату, ЗОШ № 3, СЗОШ № 2.

Вагомими є здобутки учнів НВК № 1, 3, спеціалізованої школи-інтернату у змаганнях з баскетболу, волейболу, легкої атлетики, обласних змагань «Старти надій», «Козацький гарт», Всеукраїнського збору активістів дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура», дитячій футбольній лізі Чемпіонату України з футболу.

За підсумками Спартакіади школярів 2012-2013 н. р. перше місце виборола команда НВК №3, друге – НВК №1, третє - НВК №2.

Виховання творчої, здорової особистості – пріоритет чотирьох позашкільних закладів міста, у гуртках і творчих об’єднаннях яких займається майже півтори тисячі дітей та учнівської молоді.

Збільшено показник охоплення позашкільною освітою із 29 відсотків у 2012 році до 35 відсотка – у 2013. Найбільше позашкільною освітою охоплено учнів спецшколи-інтернату, ЗОШ № 6, НВК № 3.

З метою реалізації Соціальних ініціатив Президента України Януковича В. Ф. вживаються заходи щодо збереження та розвитку мережі позашкільних навчальних закладів, гуртків та творчих об’єднань.

Вихованці закладів є постійними учасниками, переможцями та призерами міських, обласних, Всеукраїнських і Міжнародних оглядів, конкурсів, змагань. Про результативність позашкільної освіти свідчать перемоги вихованців, які брали участь у 83 обласних заходах і вибороли при цьому 38 призових місць. Ці показники за останні 3 роки є стабільними.

Вихованці ЦДЮТ стали переможцями Всеукраїнських конкурсів майстрів художнього читання, літературно-музичних композицій (керівник Гуменюк Н.В.), хореографічних змагань, фестивалів (керівник Кучер Д.К.), конкурсів-лідерів самоврядування ( кер. Капелюх О.В.), ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт МАН (керівник І.В. Якимчук), а також обласної виставки «Знай і люби свій рідний край!».

Найбільше досягнень Всеукраїнського рівня мають керівники гуртків та вихованці центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (директор Манійчук Т.Л., методист Філюк О.В.). Є певні досягнення і в центрі науково-технічної творчості учнівської молоді: перше місце в обласній виставці технічної творчості; перемоги в авіамодельних конкурсах (кер. Гарнага А.А.).

2012-2013 навчальний рік був результативним і для дитячо-юнацької спортивної школи. Так, спортсмен відділення важкої атлетики став трьохразовим чемпіоном України та увійшов до складу збірної команди України; представник відділення легкої атлетики виборов срібло Чемпіонату України; баскетбольна команда юнаків стала срібними призерами чемпіонату області. Цей навчальний рік приніс спортивній школі 37 чемпіонів області, 29 срібних призерів та 13 бронзових. З 1 вересня 2013 року в школі відкривається відділення боксу.

Педагогічні працівники позашкільних закладів є постійними учасниками та призерами фахових конкурсів. На Всеукраїнському конкурсі майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Директор позашкільного навчального закладу» директор ЦЕНТУМу Манійчук Т.Л. посіла друге місце, перше місце в обласному етапі виборов Попович О.М., а Якимчук І.В. – як керівник гуртка.

Протягом чотирьох років Шепетівський міський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді презентує свою діяльність на Міжнародній виставці «Сучасна освіта в Україні», в цьому році її учасником став і міжшкільний навчально-виробничий комбінат. В 2012-13 н. р. – ЦЕНТУМ визнаний абсолютним переможцем Рейтингу «Золота когорта позашкільників».

Безперечно, поруч із досягненнями є й невирішені проблеми, а саме:

  • показник охоплення дітей та учнівської молоді позашкільною освітою є нижчим від обласного та всеукраїнського;

  • кадрове забезпечення позашкільних навчальних закладів;

  • активне залучення до гурткової роботи дітей з девіантною поведінкою.

Адже на обліку в кримінальній міліції упродовж минулого року перебувало 5 учнів, в загальноосвітніх навчальних закладах – 81 учень, схильних до протиправної поведінки.

У І півріччі 2013 року учнями загальноосвітніх навчальних закладів не було скоєно жодного злочину. За аналогічний період 2012 року – 2 злочини трьома учнями. Вцілому, у 2012 році було скоєно 5 злочинів сімома підлітками.

Аналіз злочинів та правопорушень показав, що в переважній більшості – це крадіжки, розпиття спиртних напоїв в громадських місцях, дрібне хуліганство.

Послаблена профілактична, роз’яснювальна робота з учнями і їхніми батьками. Як наслідок – впродовж 2012–2013 н. р. на 6 учнів шкіл міста складено адмінпротоколи за паління в громадських місцях, одну ученицю доставлено у приймальне відділення Шепетівської ЦРЛ в стані алкогольного сп’яніння.

Здоров'я дітей є найбільшим багатством. Щорічно учні проходять обов'язкові профілактичні огляди медичними працівниками на базі Шепетівської ЦРЛ, в результаті яких лікарями-спеціалістами виявлено на 2,4% більше захворювань у порівнянні з попереднім роком. Лише у трьох навчальних закладах зменшилась кількість хворих дітей: в ЗОШ №8 – на 23%, в ЗОШ № 6 – на 4%, в спеціалізованій школі-інтернаті – на 1%. Найнижчий рівень захворюваності дітей в ЗОШ №8 (14%). З метою зменшення захворюваності, це питання знаходиться на постійному контролі у адміністрації закладів.

Значну роль у зміцненні дитячого здоров'я відіграє своєчасна організація харчування школярів. Всіма видами харчування охоплено 100 відсотків школярів, в тому числі збільшено на 3 відсотки учнів, які харчуються гарячими стравами. Вартість сніданку збільшилась для учнів 1-4 класів та соціально незахищених категорій дітей і становить 4,5 грн. і здійснюється за рахунок бюджетних асигнувань. Всього безкоштовно харчується 44 відсотки всіх школярів, що аналогічно минулого року.

На виконання Закону України «Про оздоровлення і відпочинок дітей» влітку в місті впродовж червня працювало 26 пришкільних таборів. Ми не відмовились від наметових таборів, в яких минулого року дуже подобалось відпочивати нашим дітям, а продовжили їх роботу як спортивно-туристичний напрямок профільних таборів.

За кошти міського бюджету (99 тис.грн.) 45 дітей, які потребують особливої соціальної уваги і підтримки, оздоровились в стаціонарному таборі «Чайка» Летичівського району.

Нас радує те, що цьогоріч відсутній смертельний травматизм дітей вуличного і побутового характеру. Зменшилась на 50% кількість травмованих учнів під час навчально-виховного процесу ( 1 травма у 2012 році (учень НВК №3), 2 травми - у 2012 році). Однак, діти продовжують отримувати травми невиробничого характеру, тому прошу посилити профілактично-роз'яснювальну роботу серед дітей та батьків щодо належної поведінки на вулиці, в побуті.

Ми продовжуємо працювати над вирішенням проблем, пов'язаних зі здоров'ям дітей, зокрема:

  • дотримання повітряно-теплового режиму і норм освітлення;

  • удосконалення медичного обслуговування дітей, введення у штатний розпис загальноосвітніх навчальних закладів посад медичних працівників;

  • профілактика дитячого травматизму;

  • дотримання валеологічних вимог під час навчальних занять.

Особлива увага приділяється дітям соціально вразливих категорій. За оперативними даними станом на серпень 2013 року в навчальних закладах навчається 721 дитина-сирота та діти соціально незахищених категорій. У 2012-2013 н. р. їм надано матеріальну допомогу на суму 224328,5 грн.

Сьогодні особливої значущості набуває проблема інклюзивної освіти.

За даними обстежень міської психолого-медико-педагогічної консультації, кількість дітей з особливими потребами, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах, за останні два роки зросла на 37 осіб.

У 2012-2013 навчальному році у ЗОШ № 4 створено інклюзивний клас та введено посаду асистента вчителя. У цьому році планується розширити мережу інклюзивних класів шляхом впровадження такого навчання в ЗОШ №1, де також буде створено інклюзивний клас.

Кількість дітей, обстежених міською ПМПК в 2012-2013 навчальному році, становила 197 особи, 103 із яких виявлені вперше та 45 дітей звернулися до психолого-медико-педагогічних консультацій повторно.

За останні два роки виразною стала тенденція до збільшення кількості дошкільнят серед тих, які пройшли обстеження в ПМПК. На сьогодні ця цифра становить 189 дітей. Ураховуючи кількість дітей дошкільного віку з вадами психофізичного розвитку, вживаються заходи їх ранньої реабілітації та адаптації.

Так, у дошкільних навчальних закладах функціонує 7 груп компенсуючого типу для дітей з особливими потребами, які забезпечили протягом навчального року корекцію вад розвитку для 107 дошкільнят.

Діяльність психолого-медико-педагогічної консультації більше спрямовується на інтенсивне запровадження навчання дітей з інвалідністю та дітей з особливим потребами при загальноосвітніх навчальних закладах. Так, у 2012–2013 н. р., завдяки рекомендаціям ПМПК індивідуальною формою навчання охоплено 42 дитини з особливими освітніми потребами.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності психологічної служби було забезпечення психологічного супроводу процесу адаптації дітей до нових умов навчання, важлива увага приділялася роботі з дітьми з особливими освітніми потребами, активізовано інформаційно-просвітницьку діяльність служби через введення «години психолога» та в міській газеті «Шепетівка» започатковано роботу рубрики поговоримо відверто з психологом.

Аналіз проблем розвитку психологічної служби засвідчив, що основними причинами негативних тенденцій є плинність кадрів та недостатня компетенція молодих спеціалістів.

Упродовж 2012-2013 н. р. усі загальноосвітні навчальні заклади міста були забезпечені педагогічними кадрами. Усього в навчальних закладах працює 748 педагогів, з них 648 з вищою освітою, що становить 87 % від загальної кількості. Стовідсотково забезпечено навчальні заклади практичними психологами й соціальними педагогами.

За наслідками атестації 19 педагогів мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», педагоги, які досягли високих показників у роботі, мають педагогічні, почесні звання: «старший учитель» - 15, «учитель-методист» - 10, «старший вихователь» - 3, «вихователь-методист» - 3. Вісім працівників освіти відзначено Почесними грамотами департаменту освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації.

У 2012-2013 н. р. середній вік працюючих становив 34 – 46 років, 9 % пенсійного віку. Цього року навчальні заклади прийняли 8 молодих спеціалістів. 91 % педагогів працювали з повним навантаженням. Проте, болючою проблемою на рівні міста є неповне навантаження педагогів, а також відсутність місць у навчальних закладах для працевлаштування молодих спеціалістів.

Зросла професійна активність педагогічних працівників. Зокрема, найбільше публікацій у фаховій пресі здійснено педагогами ЗОШ № 6. Участь у постійно діючій виставці педагогічних інновацій «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування» стала одним із засобів формування інноваційної культури освітян. Із 161 роботи, представлених на обласну виставку, 87 відзначено дипломами І, ІІ, ІІІ ступенів.

Переможцем Всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2013» є Оксана Василівна Гоняк, учитель російської мови та літератури ЗОШ №1, яка нагороджена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, а учасником – Юрій Олександрович Поліщук, учитель музики СЗОШ №2. Переможцями обласного етапу конкурсу «Класний керівник року-2013 стали Кирилюк Л. В. (НВК№ 1), Сібагатова І. Г.(ЗОШ№6), Миронюк Ю. С.(НВК№3), Габінет І. В., Руда О. Д. (вихователі спецшколи-інтернат), а «Вихователь року» - Остапчук І. А. (ДНЗ № 5).

Для належної підготовки закладів освіти до нового навчального року управлінням освіти, керівниками навчальних закладів при сприянні обласної ради, виконавчого комітету Шепетівської міської ради, при широкій підтримці батьківської громадськості, спонсорів проведено значну роботу для створення відповідних умов організації навчально-виховного процесу.

В усіх закладах освіти проведено поточний ремонт на 911 тис. грн., що на 227 тис. грн. більше, ніж минулого року та капітальний ремонт окремих будівель та мереж в дошкільних закладах № 1, 2, 10, навчально-виховному комплексі № 1, спеціалізованій загальноосвітній школі №2, загальноосвітніх школах № 3, 6.

За бюджетні кошти відремонтовано частину даху НВК№ 1 (100 тис. грн.), каналізаційну систему в дошкільному закладі № 10 (15 тис.грн.), зливну трубу даху в ДНЗ № 1, проведено реконструкцію роздаткової їдальні загальноосвітньої школи № 6 (20 тис.грн.), здійснено капітальний ремонт внутрішньої тепломережі спеціалізованої загальноосвітньої школи №2, на що витрачено 20 тис. грн. Передбачено виконання таких робіт, як ремонт зовнішньої тепломережі дошкільного закладу №2, навчально-виховного комплексу № 1, спеціалізованої загальноосвітньої школи №2, ремонт покрівлі дошкільного закладу № 4.

Щорічно з обласного бюджету виділяються кошти на підготовку закладів міста до нового навчального року. У 2013 р. на капітальний ремонт покрівлі ЗОШ № 3 виділено 502 тис. грн. і робота в стадії завершення. Щиро дякуємо за підтримку.

В навчальних закладах проведено частково ремонт різних систем, які цього потребували, та ремонт 2173 кв.м даху в ДНЗ № 4, СЗОШ № 2, НВК № 2, ЗОШ № 1, 3, 6, 8, спеціалізованій школі-інтернаті, ЦЕНТУМ на суму 610 тис. грн., з них, бюджетних коштів 606 тис. грн., що на 524 тис. грн. більше, ніж минулого року.

В ході підготовки закладів до нового 2013-2014 навчального року використано 2млн. 351 тис. 276 грн, з них: 791 тис. 883 грн. – бюджетні кошти, 1 млн. 559 тис. 393 грн. - позабюджетні, із яких  797 тис. 050 грн. – спонсорська допомога. Перелік підприємств організацій , прізвища приватних підприємців та фізичних осіб, які є спонсорами, висвітлено на екрані. Щиро дякую за надану допомогу навчальним закладам.

Найбільше залучили позабюджетних коштів на виконання ремонтних робіт НВК № 1, 2, 3, СЗОШ № 2, ЗОШ № 1, 3, 6, спеціалізована школа-інтернат, ДНЗ №№ 2, 4, 6, 7,9, 10, 11, 12, МНВК, ЦДЮТ, будинок освіти. Результативно співпрацюють із громадськістю міста ЗОШ № 4, 8, ДНЗ № 1, 3, 5, 8, ЦЕНТУМ.

Завдяки проведеній роботі усі заклади підготовлені до нового навчального року. Проте, є ряд актуальних питань, над якими варто працювати на кожному освітянському рівні. Пріоритетними напрямками нашої роботи у 2013-2014 навчальному році будуть:

  1. Оптимізація мережі навчальних закладів, відповідно до реальних умов і актуальних потреб шепетівчан;

  2. Забезпечення впровадження нового Державного стандарту початкової школи та перехід на новий стандарт середньої школи.

  3. Формування єдиного виховного простору міста;

  4. Розвиток єдиного освітнього інформаційного середовища;

  5. Розвиток матеріально- технічної бази навчальних закладів.


Шановні учасники розширеної наради!

Сподіваюсь, що набутий вами досвід вирішення освітніх проблем забезпечить успішну практичну реалізацію нових завдань розвитку освіти в місті.

Від імені управління освіти висловлюю вдячність усім, хто робив свою роботу на високому професійному рівні, зацікавлено і творчо.

Хай прихильною до вас буде доля, хай щастить вам у творчому пошуку, хай результати нелегкої праці відбиваються в перемогах та досягненнях ваших учнів.

Сократ говорив: «Хто знає себе, той знає, що для нього корисно і ясно розуміє, що він може і чого він не може». Бажаю всім нам бути трішки Сократами, щоб глибше розкрити себе, досягати нових вершин.

Щиро вітаю всіх учасників наради з початком нового 2013-2014 навчального року. Бажаю всім нам успіху .






Схожі:

Л.І. Тихончук на конференції педагогічних
Щорічно традиційно в цей час ми збираємося з вами для підбиття підсумків та визначення пріоритетних завдань на новий навчальний рік....
Підсумковий Документ Третьої міжнародної конференції «Інформатизація...
У Третій міжнародній конференції «Інформатизація освіти України: стан, проблеми, перспективи» взяли участь представники Міністерства...
Оргкомітет конференції залишає за собою право повернути документи,...
Ційний внесок учасника конференції складає 60 грн та включає видання збірника тез та його розсилку учасникам поштою протягом місяця,...
Наукові напрями роботи конференції
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ
ПРОГРАМА звітної конференції науково-педагогічних працівників за...
...
ПРОГРАМА звітної конференції науково-педагогічних працівників за...
Голова: Другов О. О., заступник директора з наукової роботи Львівського інституту банківської справи УБС НБУ
ПРОГРАМА звітної конференції науково-педагогічних працівників за...
Голова: Другов О. О., заступник директора з наукової роботи Львівського інституту банківської справи УБС НБУ, к е н., доцент
Оргкомітет конференції залишає за собою право повернути документи,...
Дає 85 грн та включає видання збірника тез, видачу сертифікату про участь у конференції. (розсилка учасникам поштою протягом місяця,...
Умови участі в конференції
Для участі у конференції необхідно до 8 травня 2008 р оформити заявку на участь та відправити її на адресу оргкомітету
Національна академія педагогічних наук України Відділення психології,...
Запрошуємо Вас взяти участь у роботі II Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Віртуальний освітній простір: психологічні...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка