Методами гістохімії встановлено, що поверхневий шар плазмолеми, відрізняється по своєму хімічному складу від елементарної біологічної мембрани. З яких основних хімічних компонентів складається глікокалікс?


Скачати 0.89 Mb.
Назва Методами гістохімії встановлено, що поверхневий шар плазмолеми, відрізняється по своєму хімічному складу від елементарної біологічної мембрани. З яких основних хімічних компонентів складається глікокалікс?
Сторінка 1/9
Дата 20.03.2013
Розмір 0.89 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
цитологія

Гематоксилін - основи// оарвник. що зв'язується з компонентами (0:1/,НИ які проявляють кислу реакцію. Які структури, компоненти клітини зумовлюють базоа пію цитоплазми'?

Рибосоми гранулярна ендоплазматична сітка

Методами гістохімії встановлено, що поверхневий шар плазмолеми, відрізняється по своєму хімічному складу від елементарної біологічної мембрани. З яких основних хімічних компонентів складається глікокалікс?

З вуглеводних компонентів глікопротеїнів та гліколіпідів

При імунній відповіді в пухкій сполучній тканині відбувається злагоджена робота іму- нокомпетентних клітин Які структури цитоле- ми сприяють розпізнаванню клітиною різних 41)0...озп.» .игналів?

Мембранні рецептори

Цитолема виконує багато функцій, що в цілому забезпечують життєдіяльність клітини. Які функції з наведених нижче не властиві цитолемі?

Синтетична.

£ На електронномікроскопічній фотографії епітеліальної клітини під цитолемою видно .*; .о-щільну смугу. Які структури обумовлюють ч*. 'пмування?

Скупчення мікротрубочок та мікроф'ПЗр'

6. На електронномікроскопічній фотог. епітеліальної клітини під цитолемою електронно-щільну смугу цитоплазми а- жіть, які ультраструктурні компоненти вх . -;ь до складу кортикального шару цитоплазм.

Мікротрубочки

7 Коли клГтина проходить етап диференціювання, вона набуває специфічні структури і характерні особливості, що суттєво відрізняють її від інших клітинних типів Які органели з перелічених нижче не відносяться до органел загального призначення?

Міофібріли

На електронномікроскопічній фотографії епітеліальної клітини чітко можна визначити органели, які в основі своєї будови мають мембрани. Які органели з перелічених органел можна віднести до мембранних утворень?

Пероксисоми

Коли клітина проходить етап диференціювання, вона набуває специфічні структури і характерні особливості, що суттєво відрізняють її від інших клітинних ТИПІВ Які з приве дених нижче ультраструктур не відносяться до органел спеціального призначення?

Рибосоми

На електронномікроскопічній фотографії сероцита привушної слинної залози, що виділяє білковий секрет, видно розвинутий гранулярний ендоплазматичний ретикулум. Які структури секреторної клітини розміщені наовнішній поверхи, мембран зернисто, ендоплазматично СІТКИ?

Рибосоми

В живипьне середовище, де вирощують клітини тварин, додали розчин ам.нокислоти леицина з радіоактивною міткою Через деякий час методом радіоавтографії виявлено високу концентрацію міченої амінокислоти поблизу певних органоїдів Цими органоїдами можуть бути:

Рибосоми

Для лабораторних досліджень взяли клітини червоного кістковго мозку. Вони відносяться до клітинних комплексів, які відновлюються Визначте набір хромосом і кількість

ДНК які характерні для Є1-періоду в цих клітинах.

2п2с

Хворому призначено препарат з вираженими ліпофільними властивостями. Яким буде головний механізм його всмоктування?

Піноцитоз

Необхідно вивчити неспецифічні клітинні включення, розмір яких менше 0,2 мкм, але більше 0,1 мкм Який метод мікроскопії може бути використаний?

Ультрафіолетова мікроскопія.

Протягом життя (від поділу до загибелі) клітина перебуває на різних фазах клітинного циклу - інтерфаза переходить в мітоз. Який, білок виробляється в клітині і регулює вступ клітини в мітоз?

Циклін

  1. Яку назву має процес синтезу АТФ який відбувається узгоджено з реакціями окислення за участю системи дихальних ферментів мітохондрій?

Окислювальне фосфорилювання

У клітину шляхом фагоцитозу надійшли вжхжомолекулярні сполуки - білки та вуглеводи. За участю ферментних систем клітини аутофагований матеріал підлягає розщепленню до низькомолекулярних сполук, з яких клітина синтезувала власні сполуки - протео- глікани - та виділила їх у вигляді оформлених крапель секрету. Визначте, які з органел клітини включені в роботу на завершувальному етапі, що пов'язаний з формуванням крапель секрету?

Пластинчастий комплекс Гольджі

Для механізму розвитку панкреатиту (запалення підшлункової залози) характерна затримка підшлункового соку в протоці залози і внутрішньопротокова активація його ферментів. Інколи процес настільки активний, що розвивається омертвіння цілих ділянок залозистої тканини - панкреонекроз. Які клітинні структури при руйнуванні своєї мембрани здатні викликати аутоліз клітин і тканин?

Лізосоми.

З метою отримання каріотипу людини на клітини в культурі тканини-подіяли колхіцином

речовиною, що блокує скорочення ниток веретена поділу. На якій стадії припиняється мітоз?

Метафази

У лікарню була прийнята хвора з ознаками ожиріння 3 дефіцитом ферментів у яких органелах клітини пов'язане тотальне нагромадження жиру?

Пероксисомах

У результаті електрофорезу компонентів клітини одержано ряд речовин. Які з нижче зазначених речовин утворюють Днк

Нуклеотиди

Цитохімічне дослідження виявило високий вміст в цитоплазмі гідролітичних ферментів Про активність яких органел з означених нижче свідчить цей факт?

Лізосом

У живильне середовище з клітинами, що здатні до поділу мітозом, внесено тімідін з радіоактивною позначкою. Про що може свідчити велика кількість тімідіну, що виявляється у ядрах клітин під час радіоавтографічного дослідження?

Про велику кількість клітин, що знаходяться в синтетичному періоді інтерфаз

Транскрипція під час біосинтезу білка відбувається з ділянок еухроматину Які зміни в цитоплазмі клітин виникають у разі зростання кількості еухроматину?

Зростає кількість рибосом

Хворому був призначении кортизон, ЯКИИ тимулює синтез білка .Які зміни відбудуться . ядрі клітин при введенні кортизону?

А Зросте перинуклеарнии простір В Зросте кількість гетерохроматину ' Зменшиться кількість ядерних пор Зросте кількість еухроматину

  1. Зменшиться перинуклеарний простір

  1. При проведенні наукового експерименту дослідник зруйнував структуру однієї з частин клітини, що порушило здатність клітини до поділу Яка структура була порушена найбіпьш ймовірно?

А Мікрофібрипи В Пластинчастий комплекс

С. Глікокалікс О. Центросома

Е. Мітохондрії.

  1. В живильне середовище з культурою клітин людини внесено розчин тімідіну з радіоактивною міткою Мічений тімідін при радіоавтографії буде виявлено у

  • Рибосомах

  • Ендоплазматичній сітці

  • Апараті Гольджі О. Мітохондріях

Е. Лізосомах

  1. Вивчаючи електронограми клітин печінки щура, студенти на одній з них побачили структури овальної форми, двомембранні, внутрішня мембрана яких утворює кристи Назвіть ці органели

  1. Пероксисоми

  2. Мітохондрії С Ядро

О. Ендоплазматична сітка

Е. Лізосоми

  1. Клітина лабораторної тварини підлягала надлишковому рентгенівському випромінюванню У результаті утворились білкові фрагменти в цитоплазмі. Який органоїд клітини візьме участь у їх утилізації?

  1. Клітинний центр

  2. Комплекс Гольджі С Лізосоми

О. Ендоплазматичний ретикулум •Е. Рибосоми.

  1. У дитини 7 років із вродженою хворобою у клітинах організму виявлені аномальні біополімери Про порушення функції яких органел йде мова?

  1. Мітохондрій

  2. Пероксисом

с. Лізосом □, рибосом Е* Вакуолей.

  1. В катаболізмі глюкози беруть участь ферменти гліколізу. Де локалізуються ферменти ГЛІКОЛІЗУ в клітині?

  1. У плазматичній мембрані

  2. У лізосомах с. У ядрі

О. У мітохондріях Е У пероксисомах.

  1. Плазматична мембрана має властивості пластичності і плинності Від якої речовини, що входить до її складу, залежать ці якості мембрани? • ™

  1. Полісахаридів

  2. Фосфоліпідів

  3. Холестерину

Э. Білків

Е. Олігосахаридів.

  1. В експерименті фармакологічним шляхом заблоковано синтез АТФ у клітинах. Який вид транспорту^ речовин у біомембранах зазнає найбільших’ змін?

  1. Активний транспорт

  2. Вільна дифузія

  3. Полегшена дифузія О. Осмос

Е. Електродифузія.

  1. Однією з причин ревматизму у людини на клітинному рівні є саморуйнування клітин через руйнування структури одного з органоїдів Що це за органоїд?

  1. Комплекс Гольджі

  2. Клітинний центр

  3. Лізосома

О. Мітохондрія Е. Рибосома.

  1. На електронномікроскопічній фотографії залозистої епітеліальної клітини визначається добре розвинутий гранулярна ендоплазматична сітка. Вкажіть, яку основну функцію виконує гранулярна ендоплазматична сітка.

  1. Синтез ліпідів

  2. Синтез білків

  3. Синтез вуглеводів О. Синтез РНК

Е. Синтез ДНК.

  1. На електронномікроскопічній фотографії секреторної клітини зі сторони апікальної частини видно добре розвинутий комплекс Гольджі, що має характерну будову. З яких струк-

-урних елементів утворений комплекс Голь

ДЖ|?

'л 3 плоских цистерн, вакуолей, везикул

В 3 везикул

З гранул різного розміру

О 3 трубочок рівномірного діаметру Е 3 філаментів

37 На електронномікроскопічній фотографи макрофагічної клітини видно мембранні пухирці, що містять мілкозернистий матрикс. Який загальний план морфо-функциональної організації лізосом?

  1. Мембранні пухирці, які містять полісахариди

  2. Мембранні пухирці,що містять набір гідролітичних ферментів

С Мембранні пухирці, які містять глікоген й. Мембранні пухирці, які містять оксидазу Е. Мембранні пухирці, які містять ліпіди.

  • На електронномікроскопічній фотографії працюючої макрофагічної клітини можна відрізнити лізосомні пухирці, що мають різну будову. Вкажіть основні типи лізосом (відповідно до сучасної класифікації).

  1. Первинні, вторинні (гетерофагічні), залишкові тільця

  2. Первинні, вторинні (аутофагічні), залишкові тільця

  3. Вторинні, тільця остаточні, включення

й. Первинні, вторинні (гетеро-і аутофагічні), остаточні тільця

Е. Первинні, залишкові тільця, включення.

  • На електронномікроскопічній фотографії працюючої макрофагічної клітини можна відрізнити лізосомні пухирці, що мають різну будову. Які з вказаних пухирців можна віднести до фагосом?

  1. Краплини секрету

  2. Лізосоми, які містять фагоцитований матеріал

  3. Пухирці комплекса Гольджі

О. Пухирці,що відшнурувалися від канальців ендоплазматичної сітки Е. Піноцитозні пухирц ЗАГАЛЬНА ЕМБРІОЛОГІЯ

  1. У 2-х місячного ембріона людини виявлені морфологічні зміни в каудальній частині несе- гментованої мезодерми. У якому орган: можна очікувати порушення розвитку?

  1. Гонадах

  2. Толстой кишці

  3. Нирці

й. Селезінці Е. Сечовому міхурі.

  1. В ембріона людини виявлене порушення росту хорди Розвиток якої системи при цьому затримується?

  1. Травної

  2. Дихальної

  3. Ендокринної О. Нервової

Е. Сечовидільної.

  1. У першому критичному періоді в маточній трубі з невідомих причин у зародку відбулося розчинення о.болонки запліднення. Яке ускладнення вагітності можливе в цьому випадку?

  1. Імплантація зародка в стінці труби

  2. Загибель зародка

  3. Інвагінація стінки бластоцисти. .

О. Повернення бластоцисти назад у ампуля- рну зону труби

Е. Утворення двох бластоцист

  1. Під час гаструляції у зародку недостатньо сформувався первинний Гензеновський вузлик. Розвиток якого осьового органу загальмується?

  1. Хорди

  2. Нервових гребінців

  3. Нервового жолобка 0. Нервової трубки

Е. Мантійного шару нервової трубки.

  1. В експерименті мікроманіпулятором було зруйновано дорсальну частину ектодерми зародка ящірки. Утворення якої системи організму, що розвивається, при цьому буде по- рушатися?

  1. Нервової

  2. Дихальної

  3. Сечовидільної 0. М'язової

Е. Травної.

  1. На стадії.пізньої гаструли було пошкоджено ділянку дорсальної мезодерми - міотом Розвиток яких структур при цьому буде порушено?

А Епідермісу В Скелетної мускулатури С Спинного мозку

О М'язових оболонок всіх трубчастих органів Е М'язових оболонок трубчастих органів статевої системи.

  1. Несегментована частина середнього зародкового листка (мезодерми) в результаті диференціювання розшаровується на два листка - ЗОВНІШНІЙ і внутрішній. Які структури являються похідними зовнішнього (парієтально- го) листка?

А Мозкові оболонки В Фасції скелетних м'язів

і С. Ендокард

О Перикард

Е. Оболонки спинного мозку.

  1. Несегментована частина середнього зародкового листка (мезодерми) в результаті диференціювання розшаровується на два листка - зовнішній і внутрішній. Які структури є похідними внутрішнього (вісцерального) листка?

  • Мозкові оболонки

  • Фасції скелетних м'язів

  • Ендокард

й. Брижейки кишечника Е. Оболонки спинного мозку.

  1. Дроблення наступний після запліднення період життя зародка, який включає ряд послідовних мітотичних циклів, в результаті чого зигота перетворюється в бластоцисту. Який тип дроблення притаманний зиготі людини?
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

Схожі:

ЛЕКЦІЯ (Група 3-А, ІМФТО) Тема: «Візуальні компоненти мови Delphi»
Мета: ознайомлення з бібліотекою візуальних компонентів мови Delphi; формування знань щодо властивостей деяких візуальних компонентів,...
Лабораторна робота №1
Створити веб-сайт, що складається з 3-х основних сторінок. Доступ до однієї з них повинен надатися після ідентифікації користувача....
ТРУДОВЕ НАВЧАННЯ
Йної економіки, основних компонентів інформаційної культури учнів, забезпечення умов для їх професійного самовизначення, вироблення...
«Чим відрізняється толерантна особистість від інтолерантної?»
Крайні позиції зустрічаються рідко. Кожна людина у своєму житті робить як толерантні, так і інтолерантні вчинки. Проте, схильність...
Дата складається з літер ½ÔÊZ, цифрове значення яких 6000 (½), 500...
Дата складається з літер ½ÔÊZ, цифрове значення яких – 6000 (½), 500 (Ô), 20 (Ê) та 7 (Z). Відповідно, в написі зафіксований 6527...
Завдання турніру юних біологів 2010-2011
Біологічна боротьба. Останнім часом все більшої популярності набувають методи біологічної боротьби зі шкідниками та різноманітними...
 - це сукупність взаємозалежних дій, в результаті яких вихідні матеріали...
Виробничий процес – це сукупність взаємозалежних дій, в результаті яких вихідні матеріали і напівфабрикати перетворюються в готові...
Одержання чистої води
Як відомо, людина на дві третини складається з води, що робить її одним з найважливіших компонентів нормального функціонування організму....
Тема: Правила техніки безпеки при роботі в хімічному кабінеті. Прийоми поводження з
Мета: Ознайомитись з правилами техніки безпеки при роботі в хімічному кабінеті, вивчити прийоми поводження з лабораторним штативом...
Федорченко Тетяна Андріївна Донецька ЗОШ №97 м. Донецьк Україна
Серед шляхів реалізації даних завдань виділяють інформативність уроку, тобто використання в навчальному процесі цікавих фактів, яскравих...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка