Уроку


Скачати 84.57 Kb.
Назва Уроку
Дата 05.07.2013
Розмір 84.57 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Інформатика > Урок
Тема уроку : Листівка як серійний об`єкт графічного дизайну

Мета:

Сформувати в учнів поняття про листівку як серійний об`єкт графічного дизайну. Сприяти використанню сталих композиційних складових та комбінаційних можливостей їх поєднання. Розвивати вміння користуватися спеціальною літературою, творчі здібності учнів. Виховувати старанність та охайність; формувати критичне мислення учениць; вміння колективної роботи.
Обладнання, інструменти та матеріали: зразки листівок, персональний комп’ютер із встановленою операційною системою Windows та Microsoft Office Publisher.

Міжпредметні зв'язки: інформатика

Тип уроку: комбінований урок
План уроку:

І. Організаційна частина 2 хв.

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів 3 хв.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів 3 хв.

IV. Повідомлення теми й мети уроку 2 хв.

V. Вивчення нового матеріалу : 15хв.

VІ. Практична робота 10 хв.

VІІ. Закріплення нових знань 5 хв.

VІІІ. Підведення підсумків уроку 3 хв.

ІX. Повідомлення домашнього завдання 2 хв.

Структура уроку

І. Організаційна частина:

  1. перевірка наявності учнів;

  2. перевірка готовності учнів до уроку;


ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів:

Вступне слово вчителя: Листівка — це сувенір довільної форми, який виконує вітальну функцію. Малюнок на листівці можна створити не тільки пензлем, а й кольорами засушених рослин, соломкою, вишивкою. А ми створимо малюнок на листівці за допомогою
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності:

Сьогодні дизайнерські листівки справедливо зайняли почесне місце в ряду поліграфічної продукції. Красива листівка є відмінним способом привітати друзів, родичів, партнерів. Стильна, яскрава, з оригінальним дизайном листівка залишить самі позитивні враження у ваших близьких про вас.

Таким чином, найважливіше значення при виробництві вітальних листівок має дизайн листівки.

При розробці дизайну листівки важливо чітко розуміти, які завдання має виконувати листівка.
ІV. Повідомлення теми й мети уроку

Отже,сьогодні ми з вами розглянемо тему: «Листівка як серійний об`єкт графічного дизайну».

Очікуванні навчальні результати:

  1. Розпізнавати особливості українського національного дизайну за традиційними матеріалами, формою, кольором, знаками-символами.

  2. Вміти організовувати робоче місце для вибраного виду проектної діяльності.

  3. Вміти наводити приклади об’єктів праці ремісників, дизайнерських розробок, промислових зразків.

  4. Дотримуватись організації робочого місця, правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог під час виконання робіт.


V. Вивчення нового матеріалу:

Історія виникнення листівки

Перша новорічна листівка з'явилася в туманному Альбіоні в 1794 році. Якийсь художник Добсон відправив своєму другові поздоровлення зі святом, на якому намалював зі зворотної сторони картинку із зображенням сімейства навколо ялинки. Другові це сподобалося, і на наступний рік новоявлені листівки розлетілися вже по всіх знайомих спритного художника.

Звичайно, незабаром ідею підхопили підприємці, що пустилися малювати вітальні картки на продаж.

Є й інша версія. Вона говорить, що вперше різдвяні листівки з'явилися в 1841 році у вітрині книгарні в Шотландії. Чи не самі шотландці придумали цю версію, щоб позбавити англійців слави першовідкривачів?

За пальму першості сперечаються й французи. Стверджуючи, що одне з перших згадувань про новорічні листівки ставиться до 1777 року, коли "Паризький поштовий альманах" помістив повідомлення про те, що " поштою пересилаються як поздоровлення на всілякі випадки мальовані картинки часто з текстом; вони пересилаються відкритими для всякого".

Яка із цих версій більш правдоподібна точно не знає ніхто. Одне безсумнівно - що перша поштова листівка з'явилася із приводу Нового Року. І сьогодні різдвяні й новорічні листівки, мабуть, користуються найбільшою популярністю серед усіх поштових карток.

У першій половині XIX століття кількість вітальних листівок уже обчислюється десятками мільйонів, вони заповнюють усі європейські країни. Спочатку на листівках найчастіше зображувалася дитина Христос у яслах або інші релігійні сюжети. Пізніше з'являється Санта-Клаус і конструкції з букетів, гілок і ялинкових прикрас.

У Росію листівки перший час привозилися через кордон, в основному з Німеччини. Перші російські різдвяні листівки були випущені із благодійною метою Петербурзьким комітетом, що видали до Різдва 1898 року серію з декількох десятків листівок за малюнками відомих петербурзьких художників. Незважаючи на те, що тираж кожної листівки становив приблизно 10 тис. екземплярів, їх швидко розкупили, тому довелося повторити тираж.

Це були не просто листівки, а твори мистецтва, що представляли таких художників як Маковский, Бенуа, Білібін, Бакст, Рерих і ін. Не дивно, що ці листівки коштували дуже дорого. Громада св. Євгенії, що випускала їх, зайняла провідне місце серед видавничих будинків. Але вона не була єдиним виробником листівок, у тодішній Росії налічувалася безліч великих і дрібних видавництв, завдяки чому асортименти російських листівок уважався одним з найрізноманітніших у Європі.

Що стосується сюжетів, то отут панував російський стиль із засніженими хатинками, церквами, лихими трійками й ошатними селянськими дітьми. Кінець усій цій пишноті поклала Перша світова війна.

Після 1917 року випуск вітальних листівок був визнаний буржуйським забобоном і повністю зупинений. Але звичай посилати святкові поздоровлення продовжував існувати. Для цього використовувалися будь-які намальовані зображення, або вирізані картинки.

Із приводу появи перших радянських новорічних карток існують деякі розбіжності. Можливо, вони повернулися разом з дозволом святкування Нового Року. Або видавалися обмеженим тиражем до Нового, 1945 року.

Можливо, що першими після перерви в нашу країну потрапили знову листівки із заходу - у грудні 1944 зі звільнених від фашизму країн Європи наші воїни стали надсилати своїй родичці небачені досі барвисті іноземні новорічні листівки. Це могло змусити парткерівництво налагодити виробництво власної, «патріотично настроєної» продукції. Як б то ні було, але масовий випуск новорічних листівок почався тільки наприкінці 50-х. На перших радянських новорічних листівках зображувалися щасливі родини й керівництво країни, пізніше до них приєдналися персонажі з мультфільмів. А вже через якийсь час промисловість випускала найширший асортименти листівок, що приємно радували очі на вітринах магазинів, заповнених традиційно мінімалістично оформленою друкованою продукцією. І хоча якість печатки і яскравість фарб радянських листівок поступалися імпортним, але доступність і близькість тем це підкупляло.

З вітальними листівками відбулося те ж, що й з радянською мультиплікацією якщо в інших сферах життя СРСР панували стандарти й догми, то тут, навпаки, спостерігалося «творче безладдя».

Цікаво, що не обходилося й без уплітання в новорічну тематику змісту газетних передовиць. На листівках радянський Дід Мороз і Снігурка бере активну участь у суспільному і політичному житті радянського народу: він будує будинки, літає в космос, добуває вугілля, працює на ЕОМ, розвозить пошту, та ін. Руки в нього постійно зайняті справою - можливо, тому Дід Мороз значно рідше несе мішок з подарунками.

Створення листівок із використанням картинок (Microsoft Office Publisher 2003)

Звісно, ви можете піти до крамниці та купити звичайні типографські листівки, але як краще можна засвідчити комусь свої теплі почуття, ніж створити для цього особисту вітальну листівку? Зараз я розповім, як просто та без зайвих витрат зробити ваші власні листівки.

Спробуємо створити вітальну листівку. На вузлі Office Online можна знайти багато шаблонів листівок. Якщо ви знайшли підхожий шаблон, надрукуйте його, підпишіть і все — перед вами готова листівка!

Але що робити, якщо ви хотіли б мати цілком власну листівку, що відповідає вашим бажанням? У Publisher можна створити листівку з самого початку. Подивіться, як це робиться.

Крок 1. Вибір готової публікації та макета

Запустіть Microsoft Publisher. В області завдань New Publication (Нова публікація) клацніть посилання Publications for Print (Публікації для друку), а потім Greeting Cards (Листівки). У цьому прикладі ми створимо листівку до дня народження, тому виберіть пункт Birthday (День народження).

Перегляньте список готових публікацій для листівок, що з'явиться праворуч. Виберіть бажану публікацію для доробки за вашим смаком. У цьому прикладі ми використаємо публікацію Birthday Card 1.

В області завдань Greeting Cards Options (Параметри листівки) виберіть у розділі Design (Макет) перемикач, який дозволяє змінювати розмітку й зовнішній вигляд вихідної публікації. У цьому прикладі ми виберемо пункт Art Bit (Невеличка картинка).

Деякі макети листівок, такі як Fading Frame (Напівтони) та Tipped Title (Транспарант) мають лише один варіант розмітки. Якщо вибрати один із таких макетів, параметри розмітки у розділі Design області завдань Greeting Card Options будуть недоступні.

Натисніть кнопку Page Options (Параметри сторінки) та виберіть бажаний розмір листівки та тип згину у вікні Size and Fold (Розмір і згин).

Натисніть кнопку Color Schemes (Колірні схеми) та виберіть потрібну колірну схему.

Натисніть кнопку Font Schemes (Схеми шрифтів) і виберіть потрібну схему шрифтів.

Коли листівка набуде бажаного вигляду, збережіть файл.

Крок 2. Вибір підхожої картинки

Тепер спробуємо дібрати картинку до нашої листівки. Вона вже містить зображення маяка, але ми видалимо його та виберемо іншу картинку.

Крок 3. Копіювання та вставка картинки з Інтернету в документ

На сторінці результатів пошуку на вузлі «Картинки й мультимедіа» клацніть правою кнопкою миші картинку, яку потрібно скопіювати.

Виберіть команду Копіювати.

Перейдіть до шаблона листівки до дня народження в Publisher. У меню Edit (Правка) виберіть команду Paste (Вставити).

Тепер картинка опинилася в шаблоні, але потрібно ще відрегулювати її розмір та положення. Також можна поекспериментувати з повертанням картинки.



Крім того, можна зробити картинку частиною фону листівки, освітливши її.



Поздоровляю вас, ви щойно власноруч створили листівку для вітання з днем народження.

VІ Формування вмінь і навичок.

Практична робота «Виконання серії вітальних листівок»

(за вибором – до одного із свят: Новий Рік, Різдво, Великдень. Вправляння у використанні сталих композиційних складових та комбінаційних можливостей їх поєднання. Практичне засвоєння вимог до якості виконання вітальних листівок).
VІІ . Закріплення нового матеріалу:

Фронтальне опитування:

1. Що ми сьогодні вивчали на уроці?

2. Що таке комп'ютерна графіка?

3. Де застосовується комп'ютерна графіка?
VІІІ. Підведення підсумків уроку:
Я сподіваюсь, любі діти, що ми досягли з вами певної мети — ви здобули нові знання. На траєкторії вашого індивідуального розвитку з’явилися нові віхи успіху, отже, Ваша компетентність уміння вчитися вдосконалюється, поширюється.
ІХ. Повідомлення домашнього завдання:

Створити вітальну листівку до дня 8 Березня.

Схожі:

Уроку Тема уроку: Пристрої введення-виведення інформації. 
Структура і тип уроку повністю відповідають меті і завданням уроку, тобто науковий рівень уроку відповідає сучасним вимогам
Уроку. Прямокутна система координату просторі. Мета уроку: знайомство...
В кінці уроку збираються учнівські зошити для перевірки їх ведення й виконання домашнього завдання
Уроку виробничого навчання
Велигодська Л. С. чітко в доступній формі розкрила тему та мету уроку на всіх етапах структури уроку
Уроку; тема уроку не записується на дошці; мета уроку не узгоджується...
«загравання» з учнями, намагання сподобатись, невміння знайти правильний тон; вживання пестливих слів
КОНСПЕКТ УРОКУ З ФІЗИКИ (10 КЛАС) Тема уроку
Комп'ютер, мультимедійний проектор, презентація до уроку, програмне середовище «Жива фізика»
УРОКУ Тема уроку
Методична мета уроку: Інтерактивне навчання учнів графічного представлення даних електронних таблиць засобами мультимедіа з використанням...
Уроку: урок засвоєння нових знань. КМЗ уроку
Мета уроку: вивчити види впливу електричного струму на організм людини, особливості ураження електрострумом
Тема уроку. Зрізана піраміда. Мета уроку
Мета уроку: вивчення властивості площини, яка перетинає піраміду і паралельна основі; формування поняття зрізаної піраміди
Уроку Тема уроку: Поняття про виробничий травматизм та професійні захворювання  
Мета уроку: Ознайомити учнів з основними причинами виробничого травматизм та професійних захворювань та їх наслідками
План-конспект уроку інформатики в 7 класі Тема уроку
Тема уроку: Робота з текстовою інформацією. Призначення та основні функції текстового редактора. Текстові процесори. MS Word. Поняття...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка