ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕС ОСВІТИ


Скачати 96.48 Kb.
Назва ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕС ОСВІТИ
Дата 04.06.2013
Розмір 96.48 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕС ОСВІТИ
Єгорова О.М.

Студентка групи УНЗ-10

ІПО ППО УМО (м.Донецьк)
Анотація. Актуальність роботи визначається тим, що в Україні існує необхідність у зміні процесу освіти за допомогою застосування інформаційних технологій. Дана стаття розглядає процес впровадження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в освіту та проблеми, які виникають при цьому. Більш конкретно розглядається підвищення рівня кваліфікації викладачів, як безпосередніх учасників освітнього процесу. Також описується можливості, які надають ІКТ для поліпшення процесу освіти.
Ключові слова: інформаційно-комунікаційні технології, диференціація навчання, інформаційний продукт, телекомунікаційні програми, діагностика знань, інформаційна компетентність.

Актуальность работы определяется тем, что в настоящий момент в Украине существует необходимость в изменении процесса образования на основе применения информационных технологий. Данная статья рассматривает процесс внедрения информационно-комуникационных технологий в образование и проблемы, которые возникают при этом. Более конкретно рассматривается повышение уровня квалификации преподавателей, как непосредственных участников образовательного процесса. Так же описываются возможности, которые предоставляют ИКТ для улучшения процесса образования.

Ключевые слова: информационно-коммуникационные технологии, дифференциация обучения, информационный продукт, телекоммуникационные программы, диагностика знаний, информационная компетентность.

Relevance of the work is determined by what is currently in Ukraine; there is a need to change the educational process through the use of information technology. This article examines the process of introducing information and communication technologies in education and the problems that arise in this case. More specifically, consider upgrading the skills of teachers, as direct participants in the educational process. Also there is describing the opportunities offered by ICT to improve the educational process.
Keywords : information and communication technologies, the differentiation of training, information products, telecommunications software, diagnostic of knowledge, information competence.

Процес інформатизації сучасного суспільства зумовив необхідність розробки нової моделі системи освіти, заснованої на застосуванні сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Зміна освітньої парадигми, пов'язана з переходом від монокультурної традиції до діалогової культури, спричинила серйозні трансформації в технологіях викладання. Цей процес ознаменувався появою різноманітних інноваційних технологій, розвиток яких вибудовувався на основі нових принципів взаємодії суб'єктів освітнього процесу. Інтеграція сучасних освітніх та інформаційних технологій стає важливою умовою для вдосконалення процесу навчання.

Для сучасної людини характерне прагнення до візуального сприйняття інформації. Дане культурне явище призводить до того, що в процесі інформаційної комунікації зоровий знак переважає над текстовим. Застосування в процесі навчання мультимедійних технологій, сприяє частковому вирішенню даної проблеми. Електронні навчальні посібники, створені на базі мультимедіа, сильно впливають на пам'ять і уяву, полегшують процес запам'ятовування, дозволяють зробити урок більш цікавим і динамічним.

Застосування ІКТ дозволяє реалізувати ідеї індивідуалізації та диференціації навчання, що видається особливо важливим в умовах становлення профільного училища. Сучасні навчальні посібники, створені на основі ІКТ, несуть функцію інтерактивністі (здатністю взаємодіяти з учнем), а так само містять систему гіперпосилань, які дозволяють учням самостійно вибрати свій вектор процесу пізнання, дозволяють більшою мірою реалізувати розвиваючу парадигму в освіті.

Пріоритет дослідних і проектних технологій у викладанні передбачає використання широкої бази джерел, які не завжди є в бібліотеках. Можливості ІКТ (електронних навчальних посібників і глобальної мережі Інтернет) зі збереженням та передачі інформації дозволяють вирішити ці завдання: підвищити інформаційну насиченість уроку, вийти за рамки підручників, доповнити і поглибити їх зміст.

Сучасний освітній процес передбачає розвиток у учнів творчих здібностей. Подібна вимога диктує необхідність роботи учнів з інформацією, самостійно сформованої ними у вигляді творчої освітньої продукції. Вирішенню даного завдання сприяє розвиток проектних технологій у вивченні предметів. У даному випадку ІКТ, спочатку призначені для створення інформаційних продуктів різного роду (текстів, презентацій, web - сторінок і т.п.) і володіють величезним творчим потенціалом і також могли б стати ефективним інструментом у руках учнів.

Інформаційно-комунікаційні технології розширюють можливості діагностики рівня засвоєння інформації. Різноманітні тестові системи та оболонки дозволяють індивідуалізувати процес оцінки знань учнів, розвивати здатність учнів до самооцінки.

Звичайно, існують і певні труднощі при впровадженні ІКТ в освітній процес. Проведене нами вивчення розвитку професійної освіти показало, що у ПТНЗ Донецької області:

- недостатня кількість викладачів і фахівців, що мають реальний досвід роботи в Інтернет і розробки програмних додатків;

- відсутність навчальної літератури українською мовою;

- недостатня розвиненість комунікаційної інфраструктури в країні та швидкість підключення до Інтернет в навчальних закладах області;

- слабка оснащеність комп'ютерами в професійно-технічних навчальних закладах.

Наявність комп’ютерної техніки у ПТНЗ області



Але, частина наведених проблем може бути вирішена навчальними закладами та організаціями в процесі постановки та розвитку навчальних курсів. Однак для цього необхідна початкова підготовка викладачів і сильні мотиваційні чинники орієнтації зусиль на освітні потреби. Питання, пов'язані з розвитком комунікаційної інфраструктури, відносяться до компетенції державної політики і можуть бути успішно вирішені. Стимулюючим чинником тут є те, що Україна розвивається як транзитний вузол на Європейсько-Азіатському напрямку. Досвід розвитку Інтернет в США і реалізація телекомунікаційних програм в Європі показують, що ця інфраструктура є основою, на якій базуються механізми інвестування впровадження та розвитку мережевих та інформаційних програм.

Аналіз ситуації у ПТНЗ показав, що основною метою підготовки вчителів є сприяння формуванню готовності і здатності педагога використовувати ІКТ у своїй професійній діяльності. Компоненти ІКТ (технічний, програмний, методичний та інформаційний) дозволяють визначити систему завдань при плануванні процесу підготовки вчителів,тобто:

- вдосконалення та розвиток навичок використання ПК, периферійних пристроїв, локальних і глобальних мереж;

- ознайомлення з програмами загального та навчального призначення, моделюючими середовищами, а так само з можливостями їх використання в навчальному процесі;

ознайомлення та оволодіння методиками викладання предмета з використанням ІКТ;

 удосконалення навичок роботи з електронною інформацією (пошук, аналіз, систематизація, конвертація і пр.).

При підготовці викладачів до роботи з ІКТ ми враховували 2 чинники: 1) рівень освоєння ІКТ викладача як приватним користувачем і 2)рівень впровадження ІКТ у професійну діяльність викладача. Можна виділити 3 рівні освоєння ІКТ - це первинний, середній і просунутий. Рівні визначаються глибиною оволодіння користувачем комп'ютерною технікою і програмним забезпеченням. Рівні впровадження ІКТ у професійну діяльність викладача також різні, вони визначаються тим, наскільки творчо і системно педагог готовий використовувати ІКТ в навчанні своєму предмету. Для визначення рівня освоєння викладачем ІКТ необхідне проведення діагностики, результати якої дозволять сформувати групи для підготовки викладачів. Ми виділили такі структури для даної підготовки:

- технологічна структура передбачає практичне вдосконалення навичок користувача, формування готовності використовувати ІКТ у своїй професійній діяльності;

- програмно - методична структура для формування умінь усвідомленого використання сучасних технологій у навчанні, знайомство з програмним забезпеченням, методичними прийомами роботи з ПК на всіх етапах навчального процесу, мультимедійними навчальними та довідковими посібниками. Важливим складовим компонентом тут є систематизація Інтернет - ресурсів;

- змістовна структура, спрямована на вдосконалення інформаційної компетентності викладача: здатності розуміти сутність обробки інформації, знаходити інформацію в різних джерелах, користуватися автоматизованими системами пошуку та обробки інформації, інтерпретувати інформацію, конвертувати візуальну інформацію у вербальну знакову систему, широко використовувати моделювання для вивчення різних об'єктів і явищ, робити аналіз інформаційних моделей.

Повинні бути запропоновані особливі програми, що дозволяють найбільш повно реалізувати поставлену мету. В основному застосування програм загального призначення: Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, Microsoft FrontPage, Microsoft Publisher, Adobe Photoshop та інших можна використовувати у навчальному процесі. Спектр застосування даних програм у навчальному процесі досить великий. Вони можуть використовуватися для створення наочності, контролюючих тестів, творчих освітніх проектів учнів, програма PowerPoint, має великий потенціал створення наочно - образного уявлення тієї чи іншої деталі (наприклад, на уроках спеціальної підготовки). Викладач може самостійно створювати такі презентації до своїх уроків або використовувати готові. В Інтернеті представлений набір готових навчальних презентацій з кожного предмету Крім того, сьогодні широко практикується створення презентацій, для творчого уявлення учнями свого інтелектуального продукту (домашньої роботи, реферату, доповіді, повідомлення і т.п.). Текстовий редактор Microsoft Word також може служити прикладом найпростішого використання офісних додатків. За допомогою текстового редактора Word педагог може створити прості дидактичні матеріали і пропонувати їх учням для самостійної роботи на уроці в комп'ютерному класі. Такий матеріал може бути підготовлений у вигляді тексту з поясненнями, ілюстраціями, посиланнями і контрольними питаннями. Табличні процесори або електронні таблиці призначені, в основному, для обробки числових даних. Тим не менш, можливості табличного процесора Excel у процесі навчання так само вельми різноманітні. За допомогою цього офісного додатка, можна створювати графіки та діаграми в ході вивченні тем соціально - економічної історії, в яких фігурують кількісні показники (обсяг виробництва, рівень безробіття, процес ціноутворення та ін.). Excel дозволяє обробляти статистичні дані економічного та соціологічного характеру, проводити порівняльний аналіз таких даних.

У діяльності педагога важливою ланкою є діагностика знань учнів. Використовуючи табличний процесор Microsoft Excel можна створити контролюючі тести з різних розділів навчальної програми. Відомі приклади використання цієї програми для створення електронних журналів.

У даний час на Україні формується ринок спеціальних програм, створених для використання в якості засобу навчання (дидактичного інструменту) на уроках. На сьогоднішній день існують десятки різноманітних програм навчального призначення, розміщених на ПК, CD або в Інтернеті. Наприклад енциклопедії та електронні підручники. Інтернет можна розглядати як частину інформаційно - комунікаційного предметного середовища, який містить великий інформаційний потенціал. Викладач може використовувати освітні ресурси Інтернету для пошуку історичних джерел, текстів монографій і курсів лекцій, різноманітних методичних матеріалів, газетних і журнальних статей, рефератів та іншого. В Інтернеті можна знайти сайти різних освітніх установ та органів управління освітою. Телекомунікаційні можливості Інтернету можна використовувати для організації дистанційного навчання і для організації спілкування за допомогою форумів, чатів та відео конференцій. Освітні ресурси Інтернету можуть успішно використовуватися викладачем на уроках у режимах on-line або off-line. Електронні бібліотеки являють собою складні інформаційні системи. Все частіше на сайтах цих бібліотек розміщуються відскановані книжкові тексти. На сайтах можна знайти не тільки навчальні тексти, а й різні об'єкти мультимедіа (відео та звукові файли, фотографії, карти, схеми тощо), які відкривають величезні можливості щодо їх використання в педагогічному процесі. Використання Інтернету на уроках значно збільшує обсяг інформації, дозволяє вільно реалізувати сучасні інтерактивні технології.

Висновки
1. Впровадження ІКТ в освітній процес вимагає розробки абсолютно нової методики викладання, яка багато в чому пов'язана з дослідницькими, проектними технологіями.

2. Існує гострий дефіцит методичної підтримки вже створених електронних продуктів продуктів. Методику використання електронних навчальних посібників ще треба створювати.

3. Інформаційно-комунікаційні технології здатні: стимулювати пізнавальний інтерес до предметів, надати навчальної роботи проблемний, творчий, дослідницький характер, багато в чому сприяти оновленню змістовної сторони предметів, індивідуалізувати процес навчання і розвивати самостійну діяльність учнів.

4. В умовах дефіциту методичної підтримки найбільш адекватною формою підготовки кадрів виступає організація творчих об'єднань викладачів, у рамках якої формуються різні групи вчителів з різним ступенем освоєння ІКТ.

Література:

1. Ізвозчиков В.В. Інтернет як компонент інформаційної картини світу та глобального інформаційно-освітнього простору/ В.В.Ізвозчиков,Г.Ю.Соколова, Є.А.Тумалева / / Наука і школа. - 2000. - № 4.

2. Інтернет в гуманітарній освіті./ Під ред. Є.С. Полат М., Владос, 2001 р. 169 с.

3. КрівошеевА.О. Розробка та використання комп'ютерних навчальних програм /А.О.Крівошеев / / Інформаційні технології. 1996. № 2.

4. Маргуліс Є.Д. Психологічні особливості групової діяльності щодо вирішення завдань за допомогою ЕОМ. /Є.Д Маргуліс. - Київ, I998.

5.Методичні рекомендації з використання інформаційно-комунікаційних технологій у циклі соціально-економічних дисциплін у загальноосвітній школі. Перм, ПРИПИТ. 2004 р.14 с.

6. Нові педагогічні та інформаційні технології в системі освіти / Під ред. Є.С. Полат. - М., 2000.

7.Румянцев В.Б.Всесвітня історії в Інтернеті.//Викладання історії і в школі. / В.Б Румянцев. 2002 № 8.- с.75-77

8.Чернов А.В.Використання інформаційних технологій у викладанні історії та суспільствознавства. // Викладання історії в школі. /А.В. Чернов 2001 № 8.- с.40-46

9. Biddiscombe, R. (1999). Developing the learning support role: Some of the challenges ahead. SCONUL Newsletter, 16, 30-34.

10. Corrall, S. (1998). Key skills for students in higher education. SCONUL Newsletter, 15, 25-29.

Схожі:

: 004. 9 Дунаєвська Н. В. Використання інформаційно-комунікаційних...
Постановка проблеми. Характерним для майбутнього суспільства є широке використання інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ),...
Інформаційна політика навчального закладу, як відображення сучасного освітнього середовища
Пріоритетом в розвитку освіти, поряд з традиційним, є впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчальний процес та...
Н. В. Скалій Роль інформаційно-комунікаційних технологій  у навчально-виховному процесі школярів
Х компетентностей учнів, визначених як орієнтири для виявлення результативності освіти України. Серед ключових компетентностей визначаються:...
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Схвалити Концепцію Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних...
ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОБОВ'ЯЗКИ ВЧИТЕЛЯ(ВИКЛАДАЧА) ІНФОРМАТИКИ Й ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Вчитель (викладач) і завідувач кабінету відповідають за організацію і проведення занять і ро­біт відповідно до вимог охорони праці...
Формування інформаційно-комунікаційної компетентності учнів та вчителів-предметників...
Формуючи процес навчання вчителів-предметників інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) через інформаційно-комунікаційну компетентність...
Звіт про виконання у 2011 – 2012 н р. плану розвитку Гадяцької гімназії...
Впровадження інформаційно – комунікаційних технологій у навчально – виховний процес Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки
Закон України «Про основні засади розвитку інформаційного суспільства...
Упровадження інформаційно комунікаційних технологій у навчально-виховний процес в ЗНЗ
«Використання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті»
Використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в освіті
«Використання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті»
Використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в освіті
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка