ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ УЧНІВ ПТНЗ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ДІЛОВОДСТВО»


Скачати 72.25 Kb.
Назва ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ УЧНІВ ПТНЗ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ДІЛОВОДСТВО»
Дата 29.04.2013
Розмір 72.25 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ УЧНІВ ПТНЗ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ДІЛОВОДСТВО»
Кочаток Наталія Дмитрівна,

Вище професійне училище №25 м. Хмельницького, викладач спецдисциплін
Перехід до ринкової економіки принципово змінює підходи до підготовки робітничих кадрів. Нові соціально-економічні умови, інтереси виробництва, обумовлюють нові вимоги до підготовки висококваліфікованих фахівців професійно-технічних навчальних закладів, здатних ефективно використовувати на практиці досягнення науки і техніки, брати активну участь у технологічному оновленні виробничих процесів. У зв’язку з цим, значно розширюється обсяг знань, якими повинні володіти випускники професійно-технічних навчальних закладів.

Сучасна професійно-технічна освіта в Україні орієнтована на створення найбільш доцільних умов для реалізації гуманістичних ідей, розуміння виняткової важливості й цінності людини як особистості. У Законі «Про освіту» вказано, що «гуманізм, демократизм, пріоритет загальнолюдських духовних цінностей» є основними принципами освітнього простору України.

Освіта, яка покликана бути важелем трансформації суспільства, відіграє важливу роль. Гуманізація у поєднанні з бурхливим науково-технічним розвитком зумовлюють необхідність перегляду всіх компонентів навчально-виховного процесу в ПТНЗ, вимагають зміни стосунків педагогів та учнів, передбачають взаєморозуміння й довіру в усіх видах їх суспільної діяльності.

Головне завдання професійно-технічної освіти (ПТО) в новій парадигмі випереджальної освіти полягає у допомозі учневі пройти шлях самореалізації. На сьогодні спостерігається така потужна тенденція, як суб’єктивізація ПТО. Однак орієнтація професійної освіти на світ праці, як і раніше, залишається в силі, оскільки найважливіша частина самореалізації людини здійснюється в трудовій діяльності [7, с. 13,18].

Педагогічний процес у професійно-технічному навчальному закладі вибудовується за різними принципами та концепціями. Саме концепція гуманізму – це основна засада освітянської політики, а виявлення творчих здібностей учнів – провідний аспект гуманізації.

Тенденції розвитку сучасних інноваційних технологій освіти пов’язані з гуманізацією освіти, яка сприяє самоактуалізації і самореалізації особи.

В умовах реформування професійно-технічної освіти значне місце займає пошук та застосування ефективних методів і засобів навчання, розробка методичних систем, технологій викладання, підвищення дієвості навчання в цілому.

Проблемі професійної підготовки учнів приділяється значна увага у працях О.А.Абдуліної, Ю.К.Бабанського, В.М.Галузинського, С.У.Гончаренка, І.А.Зязюна, С.О.Сисоєва, В.О.Сухомлинського тощо.

Сучасні інноваційні педагогічні технології охоплюють коло теоретичних та практичних питань організації навчально-виховного процесу, методів та засобів навчання.

Під педагогічними інноваційними технологіями розуміється якісно нова сукупність форм, методів та засобів навчання, виховання й управління, яка приносить суттєві зміни у результат педагогічного процесу.

Вчені В.Биков, Р.Гуревич, І.Зязюн, О.Коваленко, А.Нікуліна, Н.Ничкало, В.Радкевич, О.Щербак досліджують питання про впровадження інноваційних педагогічних технологій у систему професійної освіти.

У сучасному навчально-виховному процесі ПТНЗ активізувався пошук інноваційних форм і методів роботи у навчальній діяльності учнів. Пошук нових оптимальних форм побудови педагогічного процесу допомагає викладачам здійснювати якісну підготовку майбутніх висококваліфікованих фахівців. Насамперед, це інтерактивні технології навчання, які тісно переплітаються з традиційними методами навчання.

Вихід на інноваційні технології освіти, мета яких підготувати конкурентоспроможного спеціаліста з необхідним рівнем особистих і професійно значущих якостей, що оптимально задовольнять запити виробництва, відкриває нові горизонти для навчальної діяльності [5, с. 67].

Одним з напрямків модернізації системи навчання є удосконалення методів та форм навчання. Всім відомо, що освіта має бути орієнтована на забезпечення самовизначення особистості, створення умов для самореалізації. Тому важливою науково-педагогічною проблемою є розробка інноваційних технологій у професійно-технічній освіті, перевірка їх ефективності, виявлення й аналіз педагогічних закономірностей і розробка дидактичних положень їх застосування. Говорячи про інтерактивне навчання, слід зазначити, що саме воно сприяє індивідуальному підходу до кожного учня.

Підхід та впровадження інноваційних технологій у навчально-виховний процес Навчально-тренувального центру Вищого професійного училища №25 м. Хмельницького зі спеціальності «Діловодство» дає змогу готувати конкурентоспроможних фахівців з високим рівнем кваліфікації, який відповідає вимогам сучасного виробництва, з творчим мисленням та прагненням до постійного професійного вдосконалення.

Змінність і динамічність сучасного життя вимагають від особистості не тільки постійного пристосування до змінних умов, а й ініціації нових змін. Здатність до інноваційної діяльності стає значущим компонентом підготовки фахівця будь-якого фахового спрямування, і тим більш фахівця в галузі діловодства.

На сучасному етапі розвитку діловодства постає питання осягнення сутності професійної підготовки майбутнього спеціаліста в сфері діловодства у всіх її виявах. Необхідний новий погляд і нове бачення педагогічної реальності.

Якщо новація – це потенційно можлива зміна, то інновація – це зміна реалізована. Тому з метою підвищення якості підготовки висококваліфікованих спеціалістів ми впроваджуємо у навчальний процес інноваційні методи навчання.

Вважаємо, що особистісна готовність майбутніх фахівців до інноваційної діяльності має включати ряд складових: здатність до саморозвитку, зайняття активної особистісної позиції у реалізації інноваційних пошуків, позитивне ставлення до інновацій.

Системні аспекти професійної підготовки є досить поширеним об’єктом психолого-педагогічних досліджень.

Аналіз інноваційної діяльності викладачів навчально-тренувального центру ВПУ №25 м. Хмельницького спеціальності «Діловодство» показує, що у навчально-виховному процесі, в основному, впроваджуються інноваційні технології, які є ефективними формами засвоєння навчального матеріалу та успішно застосовуються викладачами при вивченні спеціальних дисциплін. Ми можемо зазначити основні технології: особистісно орієнтоване навчання та виховання, інтерактивні технології, теорію проблемного навчання, проекту технологію, технологію групової навчальної діяльності.

Викладачі спецдисциплін Шатковська Л.В., Соломчук В.В. використовують інтерактивні технології навчання (залежно від мети уроку, форм організації навчальної діяльності): колективно-групове навчання, технологію ситуативного моделювання, навчання учнів у малих групах. Їх ідеї полягають у тому, що навчально-виховний процес ефективно відбувається за умови постійного активної взаємодії всіх учнів.

Проектну технологію навчання вдало використовує викладач спеціальних дисциплін спеціальності «Діловодство» Загіка О.О., мета якої створення оптимальних умов для розвитку й становлення особистості як суб’єкта діяльності і суспільних відносин. Метод проектів - це система самостійної, узгодженої, комплексної, комунікативно-пізнавальної діяльності, спрямованої на досягнення практичного результату - проекту, який поступово ускладнюючись, сприяє з одного боку, використанню різноманітних методів, а з іншого - інтеграції знань, умінь і навичок з різних галузей наук, розвиває здатність до самоорганізації, саморозвитку, та самовдосконалення майбутнього фахівця.

Головним для викладачів є залучення учнів до процесу пошуку, де вони постійно перебувають у стані співробітництва, творчості.

Сьогодні основна увага в підготовці майбутніх фахівців акцентується на тому, що навчальний процес у професійно-технічному навчальному закладі повинен будуватися таким чином, щоб учні оволодівали професійними навиками, закріплювали знання й уміння, перетворювали їх на інструмент практичної дії та комунікації. Адже нові знання накопичуються й опрацьовуються довкола самої діяльності, що моделюється, а та в свою чергу породжує потребу учнів у поповненні нової потрібної інформації.

Зауважимо, що сьогодення також вимагає від особистості не лише конкретні знання, уміння та навички, а й здатність до продуктивної співпраці з іншими людьми, самостійного й відповідального прийняття рішень.

Найважливішим завданням будь-якого сучасного професійно-технічного навчального закладу є підготовка конкурентоспроможного, компетентного, гнучкого фахівця, який здат­ний досягати визначені цілі в різних надзвичайних ситуаціях та знання якого мають оцінно-ціннісний характер, що визначають стратегію пізнавальної діяльності.

Вивчення та застосування інноваційних методів навчання надають можливість викладачам Навчально-тренувального центру ВПУ №25 м. Хмельницького спецдисциплін спеціальності «Діловодство» впроваджувати та удосконалювати нові методи роботи, підвищувати ефективність навчального процесу та рівень знань учнів.

Адже впровадження інноваційних методів значно поліпшує якість презентації навчального матеріалу та ефективність його засвоєння учнями, збагачує зміст освітнього процесу, підвищує мотивацію до вивчення дисципліни, створює умови для більш тісної співпраці між викладачами і учнями.

Запорукою успіху та впевненості майбутнього висококваліфікованого фахівця є професійна підготовка та творчий потенціал, а найголовніше, вміння швидко адаптуватися у ситуаціях сьогодення, які викликані необхідними змінами у виробництві. Сучасний висококваліфікований робітник повинен поєднувати професійну мобільність зі знаннями основ наук, відповідально і творчо ставитись до роботи.

Сучасна освіта розглядається як найкраща інвестиція в майбутнє. І тому, тільки за умови якісної підготовки кваліфікованих, мобільних кадрів можна забезпечувати зростання економіки в державі.
Література
1.Гуманітарна освіта // Професійна освіта: Словник: навч. посібник / Уклад.С.У.Гончеренко та ін.; за ред.. Н.Г. Ничкало. – К.:Вища школа., 2000.

2.Дичківська І.М.Інноваційні педагогічні технології / І.М.Дичківська - К.: Академвидав, 2004. - 352 с.

3.Дячкова Т.В. Педагогіка професійно-технічної освіти: Навчальний посібник. – Херсон: Айлант, 2003. - 476 с.

4.Пометун О.І. Інтерактивні технології навчання: теорія, практика, досвід / О. І. Пометун, Л.В.Пироженко. – К.: АПН, 2002. – 192с.

5.Новиков П.М. Випереджувальна професійна освіта : науково-практичний посібник / П.М. Новиков, В.М. Зуєв. – М.: РГАТиЗ., 2000. – 266 с.

6.Степікова Т.В. Соціальне партнерство – НОУ-ХАУ чи реальність / Т.В. Степікова // Профтехосвіта. – 2009. - №5. – С.29-31.

7.Формування широкої кваліфікації робітників. Вклад ПТО у розвиток трудового потенціалу ХХІ століття: зб. Матер., підгот. У рамках реалізації укр.. – нім. Проекту «Підтримка реформи професійно-технічної освіти в Україні» / Ю. Вайс, Н. Ничкало, А. Сімак та ін.. – Ніжин: ТОВ «Видавництво «Аспект-Поліграф»», 2007. – 168 с.

Схожі:

: 004. 9 Дунаєвська Н. В. Використання інформаційно-комунікаційних...
Постановка проблеми. Характерним для майбутнього суспільства є широке використання інформаційних і комунікаційних технологій (ІКТ),...
Снігурівська районна державна адміністрація Відділ освіти Районний...
Розвиток творчих здібностей учнів через впровадження інноваційних музичних технологій
Використання інформаційно-комунікаційних технологій у професійній підготовці учнів ПТНЗ
Д суспільства на якісно новий ступінь розвитку інформаційне суспільство [1, ст. 213]. Відповідно постає проблема, як найдоцільніше...
ІННОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ОСВІТИ, ЯК СКЛАДОВА ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО...
Влінських проблем на основі впровадження сучасних принципів та інноваційних технологій, розглянуто стан і шляхи розвитку навчального...
Н. М. Продан МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА У ПРОФЕСІЙНІЙ...
Здатність навчального закладу достатньо гнучко реагувати на запити суспільства, зберігаючи накопичений позитивний досвід, має дуже...
КУРСОВА РОБОТА
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з предмета "Діловодство" (для студентів третього курсу спеціальності 02010501...
Формування життєвих компетентностей учнів шляхом впровадження інноваційних...
Автор статті: Тужикова Ольга Володимирівна, вчитель природознавства Парасковіївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату...
Методичні рекомендації Тематика по самоосвіті
«Впровадження інноваційних технологій виховання, оптималь­них форм і методів організації ви­ховної роботи з учнями»
Всеукраїнській конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування
Назва проекту: Підвищення ефективності управління вуличним освітленням м. Нікополя шляхом впровадження інноваційних технологій
СТВОРЕННЯ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Т педагогічних наук, доцент кафедри інноваційних та інформаційних технологій. Шевченко Людмила Станіславівна – кандидат педагогічних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка