Створення гібридної інформаційної мережі на основі технології клієнт-сервер


Скачати 71.4 Kb.
Назва Створення гібридної інформаційної мережі на основі технології клієнт-сервер
Дата 16.04.2013
Розмір 71.4 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Лабораторна робота №7

Створення гібридної інформаційної мережі на основі технології клієнт-сервер

Мета роботи. Вивчити принципи створення мереж на основі архітектури клієнт-сервер для передавання та обробки даних, що передаються. Знати та вміти аналізувати роботу мереж, що працюють на основі технології клієнт-сервер. Знати особливості функціонування мереж, які використовують технології ISDN (Integrated Services Digital Network) та PSTN (Public Switched Telephone Network).

Вихідні дані. Сервери доступу, перетворювачі мовних сигналів в цифрові пакети (цифрові лінії T1), телефонні модеми, точки доступу, комутатори, сервери послуг та маршрутизатори, робочі станції.

Теоретичні відомості

Технологія клієнт-сервер є реалізацією розподіленої обробки даних, тобто обробка даних розділена між комп’ютером-клієнтом та комп’ютером-сервером, але зв’язок між ними відбувається за рахунок ресурсів створеної мережі. Як правило, комп’ютер-сервер задіяний для виконання операцій з базами даних, у той час комп’ютер-клієнт використовується для роботи з прикладними програмами. Іншими словами, комп’ютер-клієнт забезпечує як виконання додатків так і зв’язок з сервером, коли це необхідно для цього додатку.

Термін “Сервер” використовується в даній лабораторній роботі насамперед для позначення та відокремлення двох різних груп функцій – файл-серверу та серверу баз даних. Файл-сервер не працює з базами даних, а його основна функція – розділення файлів між декількома користувачами мережі, тобто забезпечення доступу цих користувачів до файлів, що розташовані на віддаленному комп’ютері. В якості файл-серверу, точніше його опис та функції можна визначити через операційну систему, яка встановлена на цьому ж комп’ютері.

В даній лабораторній роботі треба вивчити особливості технології ISDN, розібратись з принципами роботи таких мереж. ISDN – цифрова мережа, яка дозволяє поєднати послуги, що надаються на основі середовища розгалужених телефонних мереж з їх обробкою та аналізом, при цьому мова йде саме про цифрові послуги. До числа цих послуг відносять передавання мови, зображень, відеоінформації. З іншого боку, ISDN дозволяє пристосувати до передавання даних норми та стандарти. До реалізації мереж ISDN розрізняють наступне устаткування: абонентські термінали ISDN, термінальні адаптери (забезпечують підключення терміналу користувача до лінії ISDN), пристрої завершення сеансу зв’язку, обладнання завершення комутації між користувачами на період зв’язку.

Технологія PSTN визначає принципи функціонування телефонних мереж загального користування. Тобто, зв’язок між абонентами виконується на основі звичайних телефонних мереж, при цьому передавання сигналів, налаштування мережі, здійснюється через одну і ту ж лінію зв’язку, яка з’єднує одного абонента з іншим.

Макет моделі до лабораторної роботи №7 показано на рисунку 7.1. Залежно від завдання для технологій ISDN або PTSN (так звані “хмарини”) визначити та відобразити в протоколі дані про робоче навантаження у кбіт/с та кількість прийнятих пакетів. Параметри трафіку визначені у таблиці 7.1



Рисунок 7.1 – Варіант моделі до лабораторної роботи №7

Таблиця 7.1 – Параметри трафику за бригадами

Номер бригади

Тип серверу даних

Transaction size

Time between transactions

1

Database Server

E-mail Server

Uniform 500 to 700 bytes

Exponential 120 bytes

Constant 0,01 s

Exponential 2 s

2

File Server

Small Office database server

Uniform 50 to 100 bytes

Exponential 320 bytes

Constant 0,9 s

Exponential 4 s

3

HTTP Server

E-mail-server

Constant 600 bytes

Exponential 400 bytes

Constant 0,25 s

Exponential 1 s

4

Database Server

File Server

Uniform 100 to 200 bytes

Uniform 700 to 1100 bytes

Constant 0,4 s

Constant 0,6 s

5

Small Office database server

Database Server

Exponential 100 bytes

Uniform 500 to 1000 bytes

Exponential 5,1 s

Constant 0,7 s

6

E-mail Server

File Server

Exponential 200 bytes

Uniform 200 to 300 bytes

Exponential 3,2 s

Constant 4 s

На рисунку 7.1. введені нові типи мережного обладнання. Деякі позначення щодо цих видів представлено у таблиці 7.2.

Таблиця 7.2 – Позначення компонентів моделі

Умовне позначення

Призначення та особливості



Перетворювач Ethernet to Fast Ethernet switch, WS-C1700 (Cisco Group), смуга пропускання визначена на рівні 320 Мбіт/с,



Концентратор Ethernet Hub. 3Com Corp. Ширина смуги пропускання 10 Мбіт.



Сервер доступу (Access server) CISCO2511-DC. Швидкодія 10 мкс.



Пристрій DSU/CSU (Channel Service Unit/Data Service Unit) для забезпечення зв’язку між обладнанням телефонної лінії ISDN та пакетної мережі даних. Plug-in. Ширина смуги пропускання 64 кбіт.



Адаптер ISDN External Adapter. CPE, External. Використовується для підключення персонального комп’ютера абонента до мережі ISDN.



Зовнішній модем для підключення персонального комп’ютера абонента до мережі PSTN.

В таблиці 7.3 наведено завдання до лабораторної роботи, яке стосується типу телефонної мережі та відповідного обладнання, яке повинно бути введено студентами в рамках функціонування моделі інформаційної гіпермережі.

Таблиця 7.3 – Завдання до лабораторної роботи

Номер бригади

Кількість користувачів мережі

ISDN

PSTN

1

8

+




2

9




+

3

10

+




4

7




+

5

11

+




6

12




+

Завдання (основне).

  1. Спроектувати модель гіпермережі, яка має у своєму складі маршрутизатори, модеми та сервери послуг відповідно до варіанту та номеру бригади з таблиць 7.1 та 7.3 відповідно.

  2. Задати типи трафику для спроектованої мережі відповідно до даних таблиці 7.1.

  3. Підключити визначену кількість абонентів та провести реалізацію технології ISDN або PSTN відповідно до даних таблиці 7.3.

  4. Виміряти для технологій ISDN або PTSN (так звані “хмарини”) робоче навантаження у кбіт/с та кількість прийнятих пакетів.

  5. Змінити параметри одного з серверів даних і визначити при цьому, як зміниться робота в цілому усієї спроектованої мережі. Аналіз відобразити у протоколі шляхом наведення основних технічних параметрів до та після проведеної зміни у роботи.

Питання до захисту лабораторної роботи №7

  1. Опишіть яким чином працюють телефонні лінії зв’язку T1 і яке обладнання при цьому використовується ?

  2. Як здійснюється передавання, та обробка інформації від користувача при реалізації технології ISDN ? Які обмеження мають такі мережі ?

  3. Як здійснюється передавання, та обробка інформації від користувача при реалізації технології PSTN ? Які обмеження мають такі мережі ?

  4. Що таке DSU/CSU і які функції покладаються на пристрої передавання мовних сигналів крізь пакетні мережі IP ?

  5. Наведіть та опишіть види цифрових каналів які використовуються в технології ISDN. Який зв’язок мають ці канали з процедурою Link Access Procedure.

  6. Яку архітектуру мають мережі PSTN що функціонують в складі інформаційних телекомунікаційних мереж. Як реалізується підключення абонентів PSTN до пакетної мережі на основі технології Fast Ethernet ?

  7. Яку архітектуру мають мережі на основі ISDN в складі інформаційних телекомунікаційних мереж. Як реалізується підключення абонентів ISDN до пакетної мережі на основі технології Fast Ethernet ?

  8. Які Ви знаєте основні функції серверів доступу і як ці функції використовуються при підключенні різнорідних мереж даних ?

  9. В чому на Ваш погляд полягає концепція “клієнт-сервер” і як вона реалізована у сучасних телекомунікаціях ?

Схожі:

Досвід і напрями діяльності інформаційної освітянської мережі ЮНЕСКО...
Досвід і напрями діяльності інформаційної освітянської мережі ЮНЕСКО для розвитку освітніх процесів України // Засоби і технології...
ПУБЛІЧНИЙ ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ДОСТУПУ ДО ІНФОРМАЦІЙНОЇ КАБЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ
України (далі за текстом «Провайдер»), опубліковує даний Договір про надання доступу до інформаційної кабельної мережі (далі за текстом...
8. Здійснити перенаправлення або Делегувати домен на сервери: пошти...

4. Здійснити перенаправлення або Делегувати домен на сервери : пошти...

К-сть годин
Структура інформаційної системи. Апаратна й інформаційна складові інформаційної системи. Взаємозв’язки апаратної та інформаційної...
Урок №4. Тема: Структура інформаційної системи. Апаратна та програмна...
Мета: ознайомити учнів із структурою інформаційної системи, основними пристроями апаратної складової інформаційної системи, їх функціями...
ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ НА ОСНОВІ ГУМАНІЗАЦІЇ І ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ...
ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ НА ОСНОВІ ГУМАНІЗАЦІЇ І ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ВІДНОСИН
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
Методичні вказівки
Метрологія, стандартизація, сертифікація та акредитація” для студентів спеціальностей “Технології та засоби телекомунікацій”, “Телекомунікаційні...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка