План лекції


Скачати 441.03 Kb.
Назва План лекції
Сторінка 1/3
Дата 15.04.2013
Розмір 441.03 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Інформатика > Лекція
  1   2   3
Лекція 1

Основи роботи з операційною системою Windows 7 (2 год.)
Технічне й програмне забезпечення лекції:


    • персональний комп’ютер;

    • операційна система Windows 7;

  • мультимедійний проектор;

  • проекційний екран.

План лекції


  1. Основні об’єкти і прийоми управління Windows

  2. Файли і теки Windows

  3. Операції з файловою структурою

  4. Використання Головного меню

  5. Установка і видалення додатків Windows

  6. Установка устаткування



Література


Основна

  1. Microsoft «Добро пожаловать в Windows 7 (Руководство по продукту Windows 7)». Microsoft, 2010. – 140 с.

  2. Вавилов С. Современный самоучитель работы на компьютере в Windows 7 / С. Вавилов. – СПб. : Питер, 2010. – 320 с.

  3. Зозуля Ю. Н. Windows Wista. Популярный самоучитель / Ю. Н. Зозуля. – СПб. : Питер, 2008. – 336 с.

  4. Зозуля, Ю. Windows 7 на 100% / Ю. Зозуля. – СПб. : Питер, 2010. – 472 с.

  5. Колисниченко Д. Н. Работа на ноутбуке с Windows 7 / Д. Н. Колисниченко. – М. : ООО «И. Д. Вильяме», 2010. – 528 с.

  6. Лебедев А. Н. Windows 7 и Office 2010. Компьютер для начинающих / А. Н. Лебедев. – СПб. : Питер, 2010. – 299 с.

  7. Леонтьев В. П. Работаем в Windows 7 / В. П. Леонтьев. – М. : ОЛМА Медиа Групп, 2009. – 268 с.

  8. Леонтьев В. П. Window 7. Office 2010. Энциклопедические справочники. – М. : Олма Медиа групп, 2010. – 768 с.

  9. Маклин И. Установка и настройка Windows 7 : учеб. курс Microsoft / Иен Маклин, Орин Томас. М. : Рус. редакция, 2011. – 848 с.

  10. Мак-Федрис, П. Microsoft Windows 7. Полное руководство / П. Мак-Федрис. – М. : ООО «И. Д. Вильямc», 2010. – 800 с.

  11. Меженный О. A. Microsoft Windows 7. Краткое руководство / О. А. Меженный. – М. : ООО «И. Д. Вильямc», 2010. – 281 с.

  12. Пташинский, В. С. Знакомьтесь Windows 7 / В. С. Пташинский. – М. : Эксмо, 2009. – 209 с.

  13. Чекмарев А. Н. Microsoft® Windows 7 – это вам понравится! / A. Н. Чекмарев. – СПб. : БХВ-Петербург, 2009. – 336 с.


1.1. Основні об’єкти і прийоми управління Windows
Windows 7 є графічною операційною системою для комп’ютерів платформи IBM PC. її основні засоби управління – графічний маніпулятор (миша або інший аналогічний) і клавіатура. Система призначена для управління автономним комп’ютером, але також містить усе необхідне для створення невеликої локальної комп’ютерної мережі (однорангової мережі) і має засоби для інтеграції комп’ютера у всесвітню мережу (Інтернет).
Робочий стіл Windows 7
Стартовий екран Windows 7 є системним об’єктом, що називається Робочим столом. Практично екран Windows 7 є Робочим столом. Проте наявні відеоадаптери, що дозволяють створити Робочий стіл, розмір якого більший, ніж видимий розмір екрану. Крім того, Windows 7 має штатні засоби, що дозволяють розмістити Робочий стіл на декількох екранах, якщо до комп’ютера підключені декілька моніторів.

Робочий стіл – це графічне середовище, на якому відображаються об’єкти Windows і елементи управління Windows. Все, з чим ми маємо справу, працюючи з комп’ютером у цій системі, можна віднести або до об’єктів, або до елементів управління. В початковому стані на Робочому столі можна спостерігати декілька екранних значків і Панель завдань (рис. 1.1). Значки – це графічне представлення об’єктів Windows, а Панель завдань – один з основних елементів управління.

Рис. 1.1. Робочий стіл Windows 7
Управління Windows 7

У Windows 7 значну частину команд можна виконувати за допомогою миші. З мишею пов’язаний активний елемент управління – покажчик миші. В процесі переміщення миші на плоскій поверхні покажчик переміщається на Робочому столі і його можна позиціонувати на значках об’єктів або на пасивних елементах управління додатків.

Основними прийомами управління за допомогою миші є:

  • клацання швидке натиснення і відпускання лівої кнопки миші;

  • подвійне клацання два клацання, виконані з малим інтервалом часу між ними;

  • клацання правою кнопкою те ж, що і клацання, але з використанням правої кнопки;

  • перетягання (drag – and – drop) – виконується шляхом переміщення миші за натиснутої лівої кнопки (зазвичай супроводжується переміщенням екранного об’єкта, на якому встановлений покажчик);

  • простягання миші (click – and – drag) – виконується, як і перетягання, але в процесі цього відбувається не переміщення екранного об’єкту, а зміна його форми;

  • спеціальне перетягання виконується, як і перетягання, але за натиснутої правої кнопки миші, а не лівої;

  • з
    ависання
    наведення покажчика миші на значок об’єкту або на елемент управління і затримка його на деякий час (у процесі цього зазвичай на екрані з’являється спливаюча підказка, що коротко характеризує властивості об’єкту).


Значки і ярлики об’єктів

Створення ярликів об’єктів – це одна з функцій прийому спеціального перетягання, але нам потрібно пояснити, що становить собою ярлик. Розглянемо це поняття на прикладі Корзины.

Корзина – спеціальний об’єкт Windows, що виконує функції контейнера. Він служить для тимчасового зберігання об’єктів, що видаляються. Якщо якийсь документ або програма стали не потрібні, їх можна видалити, але в процесі цього вони не видаляються безповоротно, а відкладаються в Корзину, з якого їх згодом можна відновити.


Відкрийте вікно Компьютер і спробуйте перетягнути в нього значок Корзины. Це зробити ви не зможете, оскільки Корзинареквізитний значок Робочого столу. Неможливість перетягання відображається спеціальним покажчиком миші.

Тепер спробуйте перетягнути значок Корзины у вікно Документы. Зверніть увагу на те, що біля покажчика миші з’являється невелика стрілка, яка показує, що в процесі відпускання кнопки миші буде створений ярлик, – копія значка Корзины із стрілкою в лівому нижньому кутку. Ярликом можна користуватися так само, як і зазвичай користуються значками.

Значок є графічним представленням об’єкту. Те, що ми робимо зі значком, ми насправді робимо з об’єктом. Наприклад, видалення значка призводить до видалення об’єкту; копіювання значка призводить до копіювання об’єкту і т.д. Ярлик же є лише покажчиком на об’єкт. Видалення ярлика призводить до видалення покажчика, але не об’єкту; копіювання ярлика призводить до копіювання покажчика, але не об’єкту.

Для користувача прийоми роботи з ярликами нічим не відрізняються від прийомів роботи зі значками. Так само можна запускати програми подвійним клацанням на їх ярликах, так само можна і відкривати документи. Зате ярлики дозволяють економити місце на жорсткому диску.

Якщо об’єкт (наприклад, файл з текстовим документом) має великий розмір те його багатократне копіювання в різні вікна папок привело б фактично до появи нових об’єктів (копій файлу). В процесі цього багаторазово збільшилися витрати робочого простору на жорсткому диску, а у користувача з’явилися б складні турботи щодо синхронізації вмісту цих копій (під час редагування однієї копії її зміни без спеціальних заходів ніяк не відіб’ються на вмісті інших копій).

З іншого боку, ярлик є лише покажчиком, він займає значно мало місця, і його розмноження дозволяє забезпечити зручний доступ до пов’язаного з ним об’єкту з різних місць операційної системи. В процесі цього витрати робочого простору на жорсткому диску незначні і немає проблем з синхронізацією даних. З якої б теки не відкривався документ клацанням на його ярлику, редагуванню завжди піддається лише один пов’язаний із ним об’єкт.
1.2. Файли і теки Windows
Спосіб зберігання файлів на дисках комп’ютера називається файловою системою. Ієрархічна структура, у вигляді якої операційна система відображає файли і теки диска, називається файловою структурою. Як усі дискові операційні системи, Windows 7 надає засоби для управління цією структурою.
Перегляд тек Windows

Відкрийте вікно Компьютер і знайдіть у ньому значок жорсткого диска С:. Клацніть двічі на ньому, на екрані відкриється нове вікно, в якому представлені значки об’єктів, присутніх на жорсткому диску. Зверніть увагу на значки, що представляють теки, і значки, що представляють файли. Подвійне клацання на значку будь-якої теки відкриває її вікно і дозволяє ознайомитися з вмістом. Так можна занурюватися в глиб структури тек до останнього рівня вкладення. У відповідному вікні будуть представлені лише значки файлів.

Вікно теки

Вікно теки – це контейнер, вміст якого графічно відображає вміст теки. Будь-яку теку Windows можна відкрити у своєму вікні. Кількість одночасно відкритих вікон може бути досить великою – це залежить від параметрів конкретного комп’ютера. Вікна – одні з найважливіших об’єктів Windows. Абсолютно всі операції, які ми робимо, працюючи з комп’ютером, відбуваються або на Робочому столі, або в будь-якому вікні.

Вікна тек – не єдиний тип вікон у Windows. За наявності однорідних елементів управління та оформлення можна виділити й інші типи вікон: діалогові вікна, вікна довідкової системи і робочі вікна додатків, а всередині вікон багатьох додатків можуть існувати окремі вікна документів (якщо додаток дозволяє працювати з декількома документами одночасно).

Я
кщо підходити до термінології з академічною суворістю, то за кожним відкритим вікном ховається деякий працюючий додаток (прийнято говорити процес) і всі вікна можна було б назвати вікнами додатків (вікнами процесів), але в навчальних цілях їх краще все-таки розглядати нарізно.
Структура вікна

На рис. 1.2 представлено вікно теки. Така тека зазвичай є на усіх комп’ютерах, що працюють у будь-якій операційній системі сімейства Windows. Вікно теки містить такі елементи.

Рис. 5.2. Вікно теки Windows
Рядок заголовка. За цей рядок виконується перетягання теки на Робочому столі за допомогою миші.

Службова область. Знаходиться в лівому верхньому кутку будь-якого вікна теки. В процесі клацання на цьому значку відкривається меню, що називається службовим. Команди, представлені в цьому меню, дозволяють управляти розміром і розташуванням вікна на Робочому столі – вони можуть бути корисні, якщо миша не працює.

Кнопки управління розміром. Ці кнопки дублюють основні команди службового меню. В операційній системі Windows 7 виключно багато дублювання. Більшість операцій можна виконати багатьма різними способами. Кожний користується тими прийомами, які йому зручні. Кнопок управління розміром три: що закриває, згортає, розгортає.

Клацання на закриваючій кнопці закриває вікно повністю (та припиняє процес). Клацання на згортаючій кнопці призводить до того, що вікно згортається до розміру кнопки, яка знаходиться на Панелі завдань (у процесі цього процес пов’язаний з вікном, не припиняється). В будь-який момент вікно можна відновити клацанням на кнопці Панелі завдань.

Клацання на розгортаючій кнопці розгортає вікно на повний екран. У процесі цього працювати з ним зручно, але доступ до інших вікон утруднюється. В розгорнутому вікні розгортаюча кнопка змінюється поновлюючою, за допомогою якої можна відновити початковий розмір вікна.

Рядок меню. У Windows 7 за замовчанням прихований. Для його відображення необхідно натиснути на клавішу Alt на клавіатурі. Найважливіші команди меню продубльовані на Панелі інструментів. У процесі клацання на кожному з пунктів цього меню відкривається «спадаюче» меню, пункти якого дозволяють проводити операції з вмістом вікна або з вікном у цілому.

Рядок пошуку. Дозволяє здійснювати швидкий пошук в поточній теці й у вкладених в неї теках за ключовими словами, які треба задати в цьому рядку.

Використання команд, доступних через рядок меню, у більшості випадків не найефективніший прийом роботи у Windows (є і зручніші елементи і засоби управління), однак рядок меню гарантовано надає доступ до всіх команд, які можна виконати в цьому вікні. Це зручно, якщо невідомо, де знаходиться потрібний елемент управління. Тому в процесі вивчення роботи з новим додатком спочатку прийнято користуватися командами рядка меню і лише потім переходити до використання інших засобів управління, поступово підвищуючи ефективність роботи.

Панель інструментів. Містить командні кнопки для виконання операцій, що найчастіше зустрічаються. В роботі зручніша, ніж рядок меню, але обмежена за кількістю команд. У вікнах сучасних додатків панель інструментів це буває такою, що настроюється. Користувач сам може розмістити на ній ті командні кнопки, якими він користується найчастіше.

Адресний рядок. У ньому вказано шлях доступу до поточної теки, що зручно для орієнтації у файловій структурі. Адресний рядок дозволяє виконати швидкий перехід до інших розділів файлової структури за допомогою кнопок, що розкриваються.

Кнопки «Вперед» і «Назад». Дозволяють пересуватися файловою структурою з урахуванням попередніх переходів.

Робоча область. У ній відображаються значки об’єктів, що зберігаються в теці, причому способом відображення можна управляти (розглянемо нижче). У вікнах додатків в робочій області розміщуються вікна документів і робочі панелі.

Область переходів. Використовується для навігації файловою системою комп’ютера і за логічно виділеними об’єктами. Використовує деревовидну структуру представлення інформації, на верхньому рівні якої знаходяться найбільш важливі об’єкти. Цю область за традиціями, закладеними більш ранніми версіями Windows, нерідко називають «Провідником». У Windows 7 вона є присутньою у вікнах тек за замовчанням, без додаткових налаштувань.

Смуги прокрутки. Якщо кількість об’єктів занадто велика (чи розмір вікна занадто малий), з правого і нижнього країв робочої області можуть відображатися смуги прокрутки, за допомогою яких можна «прокручувати» вміст в робочій області.

Смуга прокрутки має движок і дві кінцеві кнопки. Прокрутку виконують трьома способами:


  • клацанням на одній з кінцевих кнопок;

  • перетяганням движка;

  • клацанням на смузі прокрутки вище або нижче движка.

Область відомостей. Тут виводиться додаткова, часто важлива інформація. Так, наприклад, якщо серед об’єктів, представлених у вікні, є приховані або системні, вони можуть не відображатися в процесі перегляду, але в рядку стану про їх наявність робиться спеціальний запис.
  1   2   3

Схожі:

План-конспект лекції
Професійний обов'язок, честь і совість основа моральних відносин у діяльності працівників ОВС
План-конспект лекції
Професійний обов'язок, честь і совість основа моральних відносин у діяльності працівників ОВС
План лекції
Стоцкий Ю. Office 2010. Самоучитель / Ю. Стоцкий, А. Васильев, И. Телина. – СПб. : Питер, 2011. – 432 с
План лекції + (Питання для підготовки на семінарське заняття) Вплив...
Практика СРСР щодо поширення державного суверенітету в просторах свого полярного сектора
ПЛАН ЛЕКЦІЇ: Поняття особи та її право дієздатність Правове становище...
Трофанчук Г.І. Римське приватне право: Навчальний посібник. – Атіка, 2006. – 248с
ПЛАН ЛЕКЦІЇ: Поняття і види джерел римського права
Преторське право (jus praetorium). Римські магістрати та їхні едикти. Взаємодія квіритського і претор­ського права. Кодифікація преторських...
План-конспект лекції Тема: Запуск та налагоджування Internet. 
Апаратне забезпечення: Пристрій за допомогою якого будемо заходити в Інтернет (ноутбуки, КПК, мобільні телефони та ін.) та модем...
План лекції: Історичні відомості. Стискання файлів під Windows 9x\NT....
Перед запуском файл розпаковували, а після завершення роботи – упаковували знову, щоб звільнити місце для розпакування інших
Лекція 4 ВІРУСИ ЯК ШКІДЛИВЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ План лекції
СОМ та ЕХЕ. Вони можуть впроваджуватись і у файли інших ти­пів, але в такому випадку, як правило, вони ніколи не отримують управління,...
Конспект Лекції КАТЕГОРІЙНО-ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ,...
Тема лекції: Категорійно-поняттєвий апарат з безпеки життєдіяльності, таксономія небезпек. Ризик як кількісна оцінка небезпек
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка