Тема: Робота з пошуковими системами


Скачати 27.69 Kb.
Назва Тема: Робота з пошуковими системами
Дата 13.04.2013
Розмір 27.69 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Лабораторна робота № 2

Тема: Робота з пошуковими системами

Мета: Навчитись виконувати пошук інформації в Internet.

Обладнання: ПК, інструкційні картки.

Теоретичні відомості

Пошук інформації в Інтернеті здійснюється двома способами:

  • За допомогою адреси URL;

  • За допомогою пошукових систем.

Перший спосіб. Він найшвидший і простий, якщо знаєте ім'я www - документа (URL адреса). Для виклику www-документа, що містить потрібну вам інформацію, достатньо дати команду: (ввести URL адресу в полі Адреса ) > Enter.

Другий    спосіб.   Використати пошукову систему, або пошуковий сервер. Він    універсальний,    дозволяє "дістати" будь-яку потрібну вам інформацію. Саме        тут        Користувач         повинен продемонструвати свій рівень розуміння задачі і формулювання мети.

За принципом дії розрізняють кілька видів пошукових систем:

  • пошукові каталоги;

  • рейтингові системи;

  • індексні бази даних.

Найкращі пошукові системи

«Google» (goohle.com.ua)



Yandex(yandex.ua)



«Мета» (meta.ua)



«Rambler» (Rambler.ru)




Основною частиною складовою частиною пошукової системи є «Рядок пошуку» в який вводиться «Ключове слово» за допомогою якого виконується пошук.

Додаткові параметри пошуку При пошуку інформації можна вказати такі додаткові параметри:

Прийоми ефективного пошуку інформації за допомогою індексних пошукових систем

Для пошуку інформації за одним ключовим словом необхідно набрати це слово в полі введення запитів і натиснути кнопку Знайти (Найти, Search). Пошук за одним словом доцільно проводити в тому випадку, якщо це слово є рідкісним, маловживаним або власним ім’ям.

Але, як правило, пошук за одним словом призводить до формування величезних списків Web-сторінок, на яких воно зустрічається. Знайти в такому списку потрібні ресурси не просто, і тому пошук за одним словом малоефективний. Набагато ефективнішим є пошук за кількома словами, але тут важливу роль відіграє правило, яке вказує пошуковій системі, як опрацьовувати групу слів. Наприклад, користувача можуть цікавити:

-документи, що містять І перше слово, І друге одночасно;

-документи, в яких ці слова зустрічаються поруч або недалеко одне від одного;

-документи, в яких зустрічається АБО перше слово, АБО друге, АБО обидва разом.

Таким чином, для ефективного пошуку за кількома ключовими словами потрібні спеціальні команди, які дають змогу пов’язати окремі слова між собою. Ці команди в пошукових системах утворюють спеціальну мову запитів.

Кожна індексна пошукова система використовує свою власну мову запитів, тому при використанні різних пошукових систем треба знати особливості кожної. Ретельний перелік правил написання запитів для конкретної пошукової системи можна знайти на її сервері за посиланнями Допомога, Як скласти запит, Поради з пошуку тощо. Але є загальний принцип, згідно з яким усі команди можна поділити на три групи: команди простого пошуку, команди мови запитів і команди розширеного пошуку. У режимі простого пошуку запити створюються нескладними методами, але вони, як правило, призводять до численних результатів, з яких важко вибрати необхідні. Команди мови запитів дають змогу досить точно описати потрібний документ. Команди розширеного пошуку призначені для пошуку документів не за їх змістом, а, наприклад, для пошуку Web-вузлів за їх назвами, за фрагментами їх адрес, за адресами посилань, які зустрічаються на їх Web-сторінках і т.п.
Практична робота

Клацнути по ярлику Internet Explorer, ввести адресу пошукової системи та виконати пошук запропонованої викладачем інформації, (наприклад інформації про власне хобі).

Контрольні запитання

1. Як виконується пошук інформації в Інтернет?

2. Види пошукових систем?

3. Команди простого пошуку?

4. Команди мови запитів?

Схожі:

Тема: Робота з браузером
Мета: ознайомлення з прикладної програмою Internet Explorer і з пошуковими системами Yandex, Google, Rambler, Meta, MetaBot. 
Тема: Робота з браузером
Мета: ознайомлення з прикладної програмою Internet Explorer і з пошуковими системами Yandex, Google, Rambler, Meta, MetaBot. 
Тема уроку
Мета: Навчити користуватися пошуковими системами і знаходити потрібну інформацію
Тема: робота з пошуковими системами
Другий    спосіб.   Використати пошукову систему, або пошуковий сервер. Він    універсальний,    дозволяє "дістати" будь-яку потрібну...
Тема: Робота з пошуковими системами Мета
Другий    спосіб.   Використати пошукову систему, або пошуковий сервер. Він    універсальний,    дозволяє "дістати" будь-яку потрібну...
План-конспект лекції Тема: Робота з пошуковими системами Мета: Навчитись
Другий    спосіб.   Використати пошукову систему, або пошуковий сервер. Він    універсальний,    дозволяє "дістати" будь-яку потрібну...
Тема по програмі
Тема уроку:  Adobe Photoshop головне меню програми. Adobe Photoshop його інструменти та їх використання. Прошарки та робота з ними....
УРОК 47 Тема: Практична робота на побудову та вимірювання кутів (Самостійна робота №12.)
ГЕОМЕТРИЧНІ ФІГУРИ І ВЕЛИЧИНИ ТЕМА ТОЧКА. ПРЯМА. ВІДРІЗОК. ПРОМІНЬ. ЛАМАНА. КУТ
Уроку української мови 6 клас "Теперішній час дієслів" Тема: Теперішній час дієслів
Методи і прийоми навчання: інтерактивна гра «Продовжіть речення», робота з текстом, робота в групах, творча робота «Асоціації», робота...
Тема. Робота з об'єктами на робочому столі: виділення, переміщення,...
Багатозадачна операційна система з графічним інтерфейсом, в якій основна робота проводиться з різноманітними об’єктами (ярлики, папки,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка