Створення, відправлення та одержання електронного повідомлення. Мета


Скачати 39.85 Kb.
Назва Створення, відправлення та одержання електронного повідомлення. Мета
Дата 13.04.2013
Розмір 39.85 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема уроку: Електронна пошта в глобальній мережі, принцип функціонування. Поштові стандарти. Електронна адреса. Створення, відправлення та одержання електронного повідомлення.

Мета уроку: дати студентам початкове уявлення про електронну пошту, принцип її функціонування; сформувати в студентах знання щодо створення, відправлення та одержання електронного повідомлення.

СТРУКТУРА УРОКУ

1.Організаційний момент
2.Актуалізація опорних знань
3.Пояснення нового матеріалу.
Вивчення нового матеріалу

Пересилання інформації в мережі здійснюється за принципом „запит – відповідь”. За допомогою одного комп’ютера – клієнта – формують запит і звертаються до іншого комп’ютера – серверу – за потрібною інформацією. Запит містить адресу комп’ютера, на якому знаходиться потрібна інформація, тобто шлях до ресурсу та адресу клієнта. Інтернет умовно поділено на зони. Кожному комп’ютеру надано номер, який складається з чотирьох чисел, кожне з яких менше ніж 256. Числа розмежовані крапками. Такі адреси називають ІР – адресами. Наприклад: 124.178.65.12.

Кожна така адреса складається з двох частин. До першої частини можуть належати від одного до трьох чисел зліва. Ця частина визначає адресу мережі, до якої входить комп’ютер, і називається ідентифікатором мережі. До другої частини входить інша група чисел адреси. Вони визначають у певній проміжок часу конкретний комп’ютер у мережі і називаються ідентифікатором вузла.

Однак така система незручна для користувачів. Тому поряд з ІР – адресацією була введена інша система імен – доменна система. Вона дає змогу поставити у відповідність ІР – адресі деяке ім’я, зручне користувачам. Для цього мережу умовно поділили на так звані домени, які побудовані таким чином, щоб за їх назвами можна було визначити їх призначення, належність. Так спочатку в США були створені 6 доменів:

com комерційні компанії

net провайдери

edu освітні організації

mil військові організації

gov державні організації

org суспільні організації

Наприклад: yahoo.com.

Коли Інтернет вийшов на міжнародний рівень, було вирішено створити додаткові домени за територіальним принципом, тобто для держав, наприклад:

ua Україна

uk Великобританія

ru Росія

Приклад такої адреси: rada.kiev.ua.

Електронну пошту можна розглядати як комп’ютерний аналог звичайної пошти. Вона дає змогу надсилати й отримувати листи (повідомлення) з одного комп’ютера на інший.

Є два види електронної пошти: класична – e-mail, а також електронна пошта яка обслуговується службою WWW, - web-mail.

Як і кожна служба Інтернет, електронна пошта – це взаємодія пари програм, що є на сервері та у клієнта.

Поштовий сервер – програма, яка забезпечує роботу служби з боку Інтернет.

Поштовий клієнт – програма, яка знаходиться на комп’ютері користувача та забезпечує взаємодію з поштовим сервером.

Взаємодія цих програм відбувається за певними правилами, що визначені протоколами електронної пошти.

Електронна „поштова скринька” – це обліковий запис користувача у базі даних поштового серверу. Для відправлення або одержання повідомлень необхідно отримати доступ скриньки. Щоб отримати доступ до неї (бази даних поштового серверу), потрібно зазначити логін (ім’я) і пароль. Це називається обліковим записом. Його створюють під час реєстрації користувача на сервері.

Адреса електронної пошти – це запис, який однозначно визначає шлях до „електронної скриньки” адресата. Електронна адреса складається з двох частин, відокремлених символом „@” (ет, собака – термін-сленг). Зліва від символу „@” подано ім’я власника електронної скриньки, а справа – адреса серверу, де зберігаються повідомлення, наприклад, [email protected].

Адреса електронної пошти читається справа наліво. Кожен користувач може мати декілька електронних адрес. У такому випадку створюють декілька облікових записів. Отже, адреса визначає сервер, який обслуговує того чи іншого клієнта, і особу клієнта.

Поштовий клієнт – це програма, що служить для прийому, опрацювання, створення, відправлення електронної пошти. Поштовий клієнт встановлюють на комп’ютері користувача. Одним з найпоширеніших клієнтів електронної пошти є програма Outlook Express.

Розглянемо роботу з електронною поштою на прикладі даної програми.

Для того, щоб надіслати повідомлення, необхідно зазначити електронну адресу – заповнити поле Кому (То:), тему повідомлення і написати саме повідомлення.

Щоб перевірити чи не надійшло повідомлення, необхідно клацнути на стрілці біля кнопки Доставити, що знаходиться на панелі інструментів. У меню, що з’явиться, вибрати пункт Отримати все.
Закріплення нового матеріалу( 3-хв.)

Контрольні запитання :

  • Які системи адресації комп’ютерів ви знаєте?

  • Як утворюють доменні імена?

  • Що таке обліковий запис?

  • Для чого призначена програма Outlook Express?

  1. Самостійна робота учнів.

Учні заходять на певний сайт за вибором:

http://www.ukr.net;

http://www.rambler.ru;

http://www.meta.ua;

Кожен реєструється створюючи свою електронну скриньку. Після завершення реєстрації всі повинні відправити електронну пошту на електронну адресу яку я даю.

Схожі:

Тема уроку
Мета: дати студентам початкове уявлення про електронну пошту, принцип її функціонування; сформувати в студентах знання щодо створення,...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
«Про заходи щодо впровадження електронного навчального контенту» та з метою подальшого розвитку інформаційного освітнього простору,...
ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
На виконання доручення голови обласної державної адміністрації від 17 лютого 2012 року №01-27/44/1 щодо створення електронного реєстру...
РОЗГЛЯНУТО
Засоби створення електронного документа. Автоматизація введення інформації в комп'ютер
Спілкування людей між собою за допомогою мови, а також створення...
Мо́влення — спілкування людей між собою за допомогою мови, а також створення та передача повідомлення по радіо чи телебаченню. Слово...
ІНСТРУКЦІЯ з діловодства у Тернопільській міській раді та її виконавчих органах
Тернопільської міської ради, її виконавчих органів та регламентує порядок внутрішніх процедур і роботи з документами з моменту їх...
Комп'ютерні мережі
В даний час більшість комп’ютерів використовується не ізольовано від інших комп’ютерів, а постійно або час від часу підключаються...
КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН з предмета «Інформатика і комп’ютерна...
Засоби створення електронного документа. Автоматизація введення інформації в комп'ютер
О. Л. Данилейко Українська мова
Мета будь-якого мовлення – створення тексту, більшого чи меншого за обсягом, залежно від потреби. Текст складається з набору речень,...
ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТА
«Про затвердження Умов конкурсу на визначення перевізників для роботи на приміських автобусних маршрутах загального користування,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка