Про стан підготовки закладів освіти області


Скачати 163.73 Kb.
Назва Про стан підготовки закладів освіти області
Дата 12.04.2013
Розмір 163.73 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи



Виступ начальника управління

на колегії ОДА

25.08.2009 р.

Про стан підготовки закладів освіти області

до нового навчального року

Шановний голово, учасники колегії !
Розвиток світового і, зокрема, європейського освітнього простору вимагає від української освіти адекватної реакції на процеси реформування, що відбуваються у провідних країнах світу.

2009/2010 навчальний рік має стати роком поглиблення вже розпочатої модернізації освітньої галузі України. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко, виступаючи 5 серпня 2009 р. у смт. Овідіополь на нараді з питань підготовки до нового навчального року. 

Обласна державна адміністрація, місцеві органи вико­навчої влади області, реалізуючи державну політику на місцях, упровад­жують пріоритетність освітньої сфери на регіональному рівні. Так, на по­треби освіти у 2009 році бюджетом області виділено 52,8% обсягів фі­нансувань проти 52,4% - в 2008 році.

Забезпечено вчасне нарахування і виплату зарплати педпрацівникам у всіх регіонах області. Середня заробітна плата педагогічних працівників області сьогодні за липень 2009 року становить 1655 гривен проти 1584 (ріст 4,5%)

На вищезгаданій нараді з питань підготовки до нового навчального року Президент, зокрема, зазначив, що серед ключових завдань, «навколо яких має сконцентруватися взаємодія» суспільства і влади напередодні початку нового навчального року, є оптимізація мережі навчальних закладів.

Новий навчальний рік в області розпочинають 1978 навчальних закладів всіх типів і форм власності.


Мережа вищих навчальних закладів - це 29 ВНЗ усіх рівнів акредитації та форм власності.

З 1 вересня 2009 року розпочнеться реорганізація 13-ти малокомплектних ПТНЗ та приєднання їх до потужних закладів. Після завершення реорганізації ПТНЗ, яка запланована на 2009 рік, їх мережа становитиме 35 закладів, з них: - 8 вищих професійних училищ, 1 центр професійно-технічної освіти, 22 професійних ліцеїв та 4 навчальних центри при установах виконання покарань.

В сфері загальної середньої світни мережа навчальних закладів на початок нового навчального року становить 1032 заклади, з них:

13 спеціальних для дітей з вадами фізичного та (або) розумового розвитку,

2 приватних (Кам»янець-Подільський приватний ліцей «Антей», Хмельницька приватна школа «Гармонія»),

8 вечірніх,

2 школи міністерства охорони здоров'я (Малієвецька ЗОШ І-ІІ ст. Дунаєвецького р-ну, Староушицька ЗОШ І-ІІ ст. Кам»янець-Подільського р-ну).

Це – на один заклад менше порівняно з минулим роком. Закрито Хмельницьку приватну єврейську школу І-ІІІ ст. (в якій навчалось 25 учнів) через припинення її фінансування єврейською общиною.

У 2009- 2010 навчальному році в школах області навчатимуться близько 145 тис. учнів, що на 7,2 тис. менше до минулого року. Саме через зменшення учнівського контингенту у 16 районах за згодою сільських громад в цьому році призупинили діяльність 60 навчальних закладів, з них: 51 ЗОШ І ст. та 7 ЗОШ 1-ІІ ст. Найбільше шкіл призупинили функціонування у Деражнянському (8 ЗОШ), Славутському (7 ЗОШ), Ярмолинецькому (7 ЗОШ), Новоушицькому (6 ЗОШ).

Зауважу, що із 60 призупинених закладів – у 28-ми учнівський контингент повністю відсутній, в інших – на заклад припадає по 2-5 учнів.

Аналітичний прогноз управління дозволяє говорити про збереження тенденції призупинення функціонування ЗОШ найближчим часом, адже практично половина шкіл області – це так звані "школи з малою наповненістю": 64% ЗОШ І ст. (це 116 закладів із 181) мають наповнюваність до 10 учнів, 29,9 % ЗОШ 1-ІІ ст. (100 із 334) - менше 40 учнів.

У всіх випадках реформування мережі навчальних закладів відбулось в області виключно за згодою громад, рішеннями сільських рад та міськвиконкомів. Водночас, це питання зберігає свою гостроту.

Життя похитнуло однозначність ідеї "поки існує школа, доти живе село". Сьогодні при оптимізації мережі шкіл ми маємо витримати розумну рівновагу, певний баланс: не просто зберегти або реформувати мережу шкіл, а перш за все - забезпечити якість освіти в них. Це – пріоритет державної політики в галузі освіти. Для її реалізації позиція органів місцевої влади є виключно важливою, але на місцях, на жаль, не завжди підтримують такий підхід.

«Як знайти в системі влади той діалог, щоб ми навчилися говорити по проблемах освіти одним голосом», – сказав Президент в Овідіополі.

В ході реформування освіти визначився головний шлях реформування сільської школи - створення освітніх округів. Саме освітній округ забезпечує оптимізацію мережі шкіл і підвищення якості освіти в них.

Управлінням освіти і науки впродовж останніх років системно координується діяльність відділів освіти районних державних адміністрацій щодо створення освітніх округів. На даний час їх в області функціонує 34 в усіх районах. В стадії підготовки рішення державних адміністрацій Віньковецького, Волочиського, Деражнянського, Дунаєвецького, Кам’янець-Подільського, Чемеровецького районів про створення з 1 вересня 2009 року 6-ти нових освітніх округів. Нам дуже необхідна також більш активна підтримка інших районів у цій справі.

У зв"язку із активною діяльністю по створенню освітніх округів особливу увагу серед напрямків підготовки до нового навчального року надається реалізації в області програми «Шкільний автобус».

Підвезення 100 % учнів, які цього потребують, в області забезпечено. (це – 11450 учнів із 719 населених пунктів до 372 навчальних закладів).

Наше завдання сьогодні – організувати підвезення всіх учнів саме шкільними автобусами.

Шкільними автобусами підвозиться 83 % учнів, а 17% (1819 учеів) - рейсовими, або за угодами з підприємствами.

В 2009 році за кошти місцевих бюджетів придбано тільки 2 шкільних автобуси у Кам’янець-Подільському та Красилівському районах.

В 2009 році парк шкільних автобусів області поповнився на 20 одиниць: 18 придбано за кошти обласного бюджету, 2- місцевих бюджетів.

В цілому за період 2004-2008 років (період чинності програми) було придбано всього 245 автобусів, з них:

47 автобусів за кошти Державного бюджету;

63 -- за кошти обласного бюджету;

75 - за кошти місцевих бюджетів,

60 - за позабюджетні кошти.
Важливе місце у підготовці до нового навчального року приділяється комп’ютери­зації навчальних закладів. Відзначу, що Хмельницька область однією з перших у державі достроково завершила програму комп’ютери­зації навчальних закладів І-ІІІ ст. Але цього сьогодні вже замало. Реформа освіти іде вперед, і з 2009-2010 навчального року вивчення інформатики в школах розпочинається з 9 класу. Тому сьогодні нагально необхідна 100%-ва комп’ютери­зація ЗОШ І-ІІ ст.

А тут ситуація непроста: навчальний рік - на порозі, а навчальними комп’ютерними комплексами ЗОШ І-ІІ ст. забезпечені сьогодні в цілому на 67%.

Найкраще - на 100% - в Кам’янець-Подільському, Летичівському, Старокостянтинівському, Хмельницькому, Чемеровецькому районах, м.Хмельницькому.

Найгірше – у Волочиському, Славутському, Теофіпольському районах (20-47%).

Непроста ситуація і з підключенням закладів до мережі Інтернет. На сьогодні це тільки 53% всіх ЗОШ (531 заклад), в тому числі: 87% - це ЗОШ І-ІІІ ст.(413 закладів), і тільки 31% - ЗОШ І-ІІ ст. (107 закладів).
Найкраще – в містах та Віньковецькому, Дунаєвецькому, Красилівському, Шепетівському районах.

Найнижчі показники - в Городоцькому, Летичівському, Ярмолинецькому районах (12-19%).

Шановні керівники районів і міст! Прошу вашої допомоги для реалізації подальших кроків щодо інформатизації освіти: сьогодні необхідно широко розгорнути комп¢ютеризацію базових та початкових шкіл, здійснити модернізацію наявних комп”ютерних комплексів в школах І-ІІІ ст., забезпечити їх функціонування на сучасній технічній основі, приєднання закладів до міжнарожної інформаційної мережі Інтернет та формування регіональних комп»ютерних мереж. Відтак, задач у цій площині, як бачите, чимало. Успіху у подальшій їх реалізації залежить від спільних зусиль.

Особлива увага управління освіти і науки тут направлена на виконання важливої складової підготовки до нового навчального року, яка викликає великий суспільний резонанс – забезпечення учнів новими підручниками до нового навчального року.

На важливості якісного виконання цього традиційного завдання в 2009 році, забезпечення оптимальних умов на місцях для оперативної, безперешкодної доставки підручників до навчальних закладів Президент України Віктор Ющенко наголошував неодноразово - в ряді Указів, а також на нараді з питань підготовки до нового навчального року, що проводилась 5 серпня 2009 року в Одеській області,

В цьому навчальному році ми отримуємо нові підручники тільки для 9-х класів (12-річної школи), водночас їх довезення до обласної спеціалізованої книжкових баз розпочато у серпні. І в цьому складність

На сьогодні в область надійшла лише 20,2% підручників від потреби.

  • для шкіл з української мовою навчання - з 9 навчальних предметів (Рідна мова, Історія України, Геометрія, Фізика, Хімія, Правознавство, Інформатика, Англійська мова, Російська мова),

  • для шкіл національних меншин - з 3-х навчальних предметів(Польська мова, Польська та зарубіжна література і Українська література) -


Дошкільні заклади області відвідують 61,4% (при 56% по Україні). В порівнянні з минулим роком контингент дошкільників збільшився на 1,1 тис дітей і становить 38860 осіб, 61,4% (в сільській місцевості – 49,0% міській – 70,3%).

Можна говорити про деяке покращення діяльності місцевої влади щодо відкриття ДНЗ. За останній період найактивніше ця робота по проводиться у Білогірському (с.Шимківці, с.Гулівці) та Хмельницькому (с.Стуфчинці, с.Мар’янівка, с.Маломолинці) районах.

Водночас зберігається нагальна потреба у відкритті дошкільних закладів у 50 сільських населених пунктах області. Найбільше у Білогірському – 5, Ізяславському–6, Славутському–17, Шепетівському – 7 районах. Загалом, у сільських районах наразі зареєстровано 770 заяв батьків, які хочуть влаштувати дітей до садочків.

Найскладніша ситуація – у містах. В Кам’янці-Подільському, Нетішині, Славуті, Хмельницькому в черзі на відвідування дошкільних установ знаходиться майже 8 тис. дітей дошкільного віку. З них в м.Хмельницькому - близько 6 тис. Найбільша проблема у влаштуванні дітей раннього віку. Щонайменше 1000 хмельницьких родин не можуть влаштувати дитину віком до 3-х років в дошкільний заклад через брак вільних місць.

Для покращення ситуації в м.Хмельницькому:

  • проводиться активна робота по передачі в комунальну власність дошкільного закладу № 36,

  • виготовлена документація на проведення реконструкції басейну під 6 груп дошкільного навчального закладу на базі загальноосвітньої школи №20,

  • планується добудова дошкільного закладу №3, навчально-виховного об’єднання №1,

  • з дошкільного навчального закладу № 6 виведено класи приватної школи «Гармонія»., додатково 6 груп в дошкільному закладі.

В м.Кам’янець–Подільському:

  • розпочато добудову дошкільного навчального закладу №16,

  • передбачено 1млн.400 тис.грн.на придбання відомчого ДНЗ№19 .


В області активно завершуються роботи по підготовці матеріальної бази навчальних закладів до нового навчального року та осінньо-зимового періоду.

Ресурсне забезпечення закладів освіти, їх будівництво та реконструкція, подальший розвиток навчальної та матеріально-технічної бази є стратегічним завданням і пріоритетом в нашій роботі.

У 2009 році на будівництво, реконструкцію, капітальні та поточні ремонти закладів освіти освоєно 15345,0 млн. грн. обласного та місцевих бюджетів із запланованих 25,3 млн. грн.

До 1 вересня цього року вводиться в експлуатацію Гулівецька ЗОШ І-Ш ст. Білогірського р-ну, до кінця 2009 року планується завершити будівництво 2 шкіл (Городоцької ЗОШ №2 та Волицької ЗОШ Теофіпольського р-ну).

Продовжується будівництво 2 шкіл (Грицівської ЗОШ Шепетівського р-ну, Буртинської ЗОШ Полонського р-ну), реконструкція Рахнівської ЗОШ Дунаєвецького р-ну.

З місцевих бюджетів на капітальні видатки закладів освіти у 2009 році заплановано 13,2 млн.грн., проведено капітальний ремонт 10-ти навчальних приміщень, 4-х їдалень, 3-х спортзалів та 1-го дитячого садочку.

Для створення належних санітарно-гігієнічних умов у 361 загальноосвітньому закладі обладнано внутрішні санвузли (це – близько третини шкіл, що функціонують). З них відновлено роботу та побудовано 34 нових внутрішніх туалетів в 2009 році (в 2008 році -72).

Найбільше шкіл без внутрішніх туалетів в Полонському, Хмельницькому, Красилівському, Ярмолинецькому районах.

Не проведено благоустрій та утеплення надвірних туалетів в 46 загальноосвітніх школах, з них по 11 шкіл - в Деражнянському та Ярмолинецькому районах, по 5-6 шкіл - в Полонському, Старокостянтинівському таСлавутському районах.
Готовність професійно-технічних навчальних закладів області до початку нового 2009-2010 навчального року знаходиться у межах 87 %. Основні об’єкти, тобто навчальні корпуси, підготовлені в основному на 100 %. Кабінети та майстерні дооснащені необхідними матеріалами та навчальними елементами. За власні кошти закладів проведено внутрішні косметичні ремонти та роботи по відновленню навчальних меблів і навчального приладдя. В закладах здійснено благоустрій та впорядкування територій, відремонтовано та встановлено 1800 м огорожі та парканів, 275 лавок, 107 сміттєвих баків, відкрито сучасний спортивний майданчик з новими тренажерами та штучним покриттям.

Під час буревію, який пройшов північною частиною Хмельницької області, будівлям Понінківського професійного ліцею завдано шкоди на суму 70,9 тис.грн. Станом на 14.08.2009 року власними силами та за кошти спеціального фонду у закладі відновлено усі пошкоджені елементи будівель і заклад готовий до нового навчального року.

Поряд з цим, необхідно звернути увагу на невиконання керівниками ПТНЗ вимог «Санітарних правил по влаштуванню та утриманню закладів системи профтехосвіти». Значні порушення санітарно-технічного стану виявлено у Кутковецькому, Дзеленецькому, Плужненському, Полонському аграрних ліцеях та Кам’янець-Подільському професійному художньому ліцеї, а саме: не проведено ремонти та утеплення надвірних туалетів, не забезпечені холодною та гарячою проточною водою навчальні корпуси, в гуртожитках не обладнані кімнати особистої гігієни та кухні, потребують ремонту та заміни обладнання харчоблоки.

У ВНЗ проводиться активна робота по заміні вікон та дверей на пластикові, встановлені прилади обліку споживання газу, теплової енергії, води та електроенергії. Лампи розжарення замінюються на енергозберігаючі лампи. Так, у Кам’янець-Подільському національному університеті проведено поточний ремонт навчальних приміщень та гуртожитків на суму 340 тис. грн., У Чемеровецькому медичному коледжі замінено 31 вікно та 4 дверей. У Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії замінено 67 вікон.

Подібна робота проводиться майже в усіх вищих навчальних закладах. На даний час проведено поточні та косметичні ремонти навчальних корпусів, лабораторій та інших приміщень навчальних закладів.

Проблемою готовності вищих навчальних закладів до нового навчального року є стан гуртожитків, тому що негативною залишається практика, що випускники навчальних закладів не здають кімнати в гуртожитках в належному стані і весь тягар припадає на плечі першокурсників. По суті, підготовка гуртожитків до нового навчального року у ВНЗ активізується лише після 20 серпня.

Із 38 гуртожитків ВНЗ І-ІУ рівнів акредитації, повністю доступними (у тому числі всередині) для осіб з обмеженими фізичними можливостями є 2; мають лише пандус – 3; мають лише пандус, що відповідає вимогам державних будівельних норм-2; не мають пандуса і не пристосовані всередині для осіб з обмеженими фізичними можливостями -31.

Згідно припису Головного управління МНС України в Хмельницькій області встановлено, що в окремих навчальних закладах є суттєві недоліки, порушення норм та правил пожежної безпеки. Це, Кам’янець-Подільський коледж ПДАТУ, Кам’янець-Подільський коледж харчової промисловості, Кам’янець-Подільський ПДАТУ, Кам’янець-Подільський коледж культури та мистецтв, Хмельницький торгівельно-економічний коледж КНЕУ, Хмельницька гуманітарно -педагагічна академія, Ново-Ушицький технікум ПДАТУ. Основною проблемою забезпечення протипожежної безпеки є встановлення протипожежної сигналізації, на яку потрібні значні кошти.
Управлінням освіти і науки посилено контроль за впровадженням в галузі цільової комплексної програми енергозбереження.

На сьогоднішній день до роботи вже готово 83,1%. котелень (або 528). Капітально відремонтовано 6 котелень (4 – в Шепетівському, по 1 - в Дунаєвецькому та Чемеровецькому районах). У 2-х школах замінено котли ( уФедорівській ЗОШ Красилівського району та В.Решнівській ЗОШ Шепетівського району). Проведено ремонт 358 м/ п тепломереж та 847,7 м/п внутрішньої системи опалення. Капітально відремонтовано 1815 м2 дахів.

Всього в закладах освіти області функціонує 635 котелень, з яких 364 - на газу, 216 - на вугіллі, 55 - на електроопаленні. 33 заклади освіти опалюється системою «Електропік», 262 - грубками та 103 - від міських тепломереж.

Для забезпечення відповідного температурного режиму в осінньо-зимовий період проводиться робота по забезпеченню закладів освіти твердим паливом. При потребі вугілля 21804,2 т на опалювальний сезон завезено 12634,17 тон, що становить 57 %. Порівняно з аналогічним періодом минулого року завезено на 7,9% вугілля більше.

Із 24 котелень ПТНЗ до роботи у осінньо-зимовий період готові приступити 23. Станом на 25 серпня 2009 року забезпеченість котелень твердим паливом становить 58 % від потреби.

Активізуються роботи по заміні вікон і дверей: тільки за цей рік замінено 1786,2 м2 і 42 дверей, а всього за 3 роки в закладах освіти замінено 18554,4 м2 вікон, з них 16681,4 м2 - на металопластикові, та 743 дверей, в тому числі 243 – на металопластикові.

За літній період у ПТНЗ замінено 47 вікон та 75 дверей на суму 69 тис. грн, а також здійснено заміну 20 % освітлювальних приладів на сучасні більш економні, що дасть змогу протягом року заощадити близько 15 000 кВт електричної енергії. Встановлено 6 шт. лічильників гарячої та холодної води на суму 9 тис.грн, замінено 120 п.м. теплотраси.

Переважна більшість вищих навчальних закладів опалюється централізовано від комунальних тепломереж. Лише 7 ВНЗ мають 9 автономних котелень, що працюють на природному газу. Ці котельні готові до роботи в осінньо-зимовий період. На даний час в них ведеться планова перевірка котлів та режимно-налагоджувальні роботи. Здійснюється повірка приладів обліку теплової енергії. На всіх об’єктах встановлені прилади обліку споживання газу, електроенергії, води та теплової енергії.

Особлива увага управлінням освіти і науки – до підготовки до нового навчального року та роботи в осінньо-зимовий період закладів освіти обласного підпорядкування.

На покращення їх матеріально-технічної бази у 2009 році з обласного бюджету передбачено 18318,1 тис. грн. Вже використано на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонти ....% (12376,0 тис. грн)..

Майже всі заклади завершили ремонтні роботи приміщень по підготовці до нового навчального року.

Здійснено капітальні ремонти навчальних та спальних приміщень у Корчунецькій, Вовковинецькій, Головчинецькій, Берездівській, Голенищівській, Кам'янець-Подільській №2, Орининській, Плужнянській, Ізяславській, Заліській, Ямпільській школах-інтернатах, Хмельницькому дитячому будинку, Кам’янець-Подільському НВК та БНРЦ. Славутському ліцеї, еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді та центрі фізичного виховання учнівської молоді.

До початку навчального року планується завершити реконструкцію спального корпусу в Антонінській школі-інтернаті та навчальних корпусів у Соколівській, Кам'янець-Подільській №2 школах-інтернатах.

Практично завершено роботи по ремонту їдалень Плужнянської, Кам’янець-Подільської №2, Берездівської шкіл-інтернатів.

Відповідно до сучасних вимог санітарно-гігієнічних норм активізувалась робота щодо облаштування навчальних закладів внутрішніми туалетами. Так, вже завершено роботи по влаштуванню внутрішніх санвузлів в Оринінській, Заліській, Ізяславській, Соколівській, Антонінській, Берездівській школах-інтернатах, Хмельницькому дитячому будинку Кам’янець-Подільському НВК, Кам’янець-Подільському БНРЦ, Славутському ліцеї та центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді.

До початку навчального року планується ще обладнати внутрішніми санвузлами Плужнянську, Корчунецьку, Головчинецьку, Голенищівську школи-інтернати.

Тривають роботи по підготовці котельного господарства до опалювального періоду Відремонтовано 231 п. м. зовнішніх тепломереж, 76 п. м. внутрішньої системи опалення, 112 п. м. внутрішніх водомереж. Проведено поточний ремонт котелень із заміною кранів, насосів, колісників на суму 23,7 тис. грн..

Плужнянська, Орининська, Вовковинецька та Головчинецька школи-інтернати, в яких котельні працюють на вугіллі, забезпечені вугіллям на 56%.

В контексті виконання цільової комплексної програми енергозбереження в закладах обласного підпорядкування замінено 1400 ламп розжарювання на енергозберігаючі, замінено 1620,0 м2 вікон та 135 дверей. Роботи проводились у Плужнянській, Корчунецькій, Кам’янець-Подільській №2, Антонінській, Берездівській, Заліській, Ізяславській, Соколівській школах-інтернатах, Кам’янець-Подільському НВК, Славутському, Кам’янець-Подільському ліцеях та обласному еколого-натуралістичному центрі. Відремонтовано 3632 м2 даху.

На даний час в усіх закладах освіти обласного підпорядкування роботи наближаються до завершення.

На контролі управління освіти і науки - стан пожежної безпеки в закладах освіти.

У 2009 році закладами загальної середньої освіти області на протипожежні заходи освоєно 218,8 тис. грн. Найбільше уваги протипожежним заходам приділяють в Хмельницькому районі (використано 50,5 тис. грн.), Кам»янець-Подільському районі (30,0 тис. грн), Шепетівському – 26,4 тис. грн., та м. Шепетівка (34,1 тис. грн.). Придбано 237 вогнегасників, на 49 об’єктах проведено вимір опору ізоляції, на 10 відремонтовано блискавкозахист, на 6 об’єктах просочено дерев’яні конструкції, проведено опосвідчення 71 вогнегасника, в 6 школах влаштовано пожежні сигналізації, придбано 8 пожежних рукавів. Очищено усі шляхи евакуації в установах та закладах освіти.

Проведені роботи по ремонту та заміні електрообладнання, впровадження установок автоматичної пожежної сигналізації, перевірці димових каналів. Проведено навчання 175 відповідальних за пожежну безпеку у закладах освіти області.

В 26 закладах освіти обласного підпорядкування закуплено 36 вогнегасників, просочено дерев’яні конструкції на 9 об’єктах, відремонтовано блискавкозахист на 9 об’єктах, проведено вимір опору ізоляції на 29 об’єктах, проведено перезарядку 59 вогнегасників, відремонтовано на 2-х та влаштовано на 5-и об»єктах пожежну сигналізацію, проводилось навчання та страхування відповідальних, на що використано 270,3 тис. грн..

Відсутність коштів на облаштування протипожежних засобів захисту залишається основною проблемою при підготовці ПТНЗ до початку нового навчального року, а саме: просочення вогнетривким розчином дерев’яних конструкцій горищних приміщень та ремонт, облаштування систем протипожежної сигналізації на об’єктах з цілодобовим перебуванням людей, тобто у гуртожитках. Не дивлячись на те, що керівниками навчальних закладів вживаються усі можливі заходи щодо усунення недоліків, зазначених у приписах органів пожежного нагляду, цих проблем та облаштування засобів протипожежного захисту ПТНЗ області необхідно близько трьох мільйонів гривень. Міністерство освіти і науки України пропонує проведення протипожежних та санітарно-гігієнічних заходів фінансувати за рахунок коштів спеціального фонду навчальних закладів. Проте, наявність таких коштів у професійно-технічних закладах обмежена, що унеможливлює вирішення зазначених вище проблем. До прикладу, для облаштування протипожежної сигналізації типового навчального корпусу необхідно 120 тис. грн.

Залишається невирішеним питання щодо проведення капітальних ремонтів дахів 6 гуртожитків у зв’язку з тим, що в бюджеті на 2009 рік не передбачене таке фінансування.

До нового навчального року заклади освіти області в цілому забезпечені педагогічними кадрами.

В області працює 27858 педагогічних та науково-педагогічних працівників, в тому числі 20649 - у системі загальної середньої освіти.

Хочу зазначити, що вже 4-ий рік поспіль середнє педагогічне навантаження по області перевищує ставку (у 2008-2009 навчальному році воно становило - 18,95 годин).

У 2009-2010 навчальному році в області будуть працевлаштовані 198 молодих спеціалістів (всі - з повним педагогічним навантаженням), які навчались за бюджетні кошти, а для вирішення цього питання на перспективу управлінням освіти і науки облдержадміністрації замовлено 286 цільових направлень для сільської молодь на навчання у педагогічні ВНЗ.
Шановні члени колегії!

Розпочинається новий навчальний рік. Президент ставить перед нами серйозні і складні завдання і треба зробити все, щоб позитивний досвід спільної роботи, концентрації наших зусиль і подальша ініціатива стали запорукою якісної роботи галузі в новому навчальному році.



Схожі:

Про хід виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 04....

Про забезпечення фахівцями та пріоритетні напрями діяльності психологічної...
Одеським обласним центром практичної психології і соціальної роботи ООІУВ було опрацьовано інформації про стан розвитку психологічної...
УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я
Стан підготовки ЛПЗ області до роботи в осінньо-зимовий період перебуває під контролем в управлінні охорони здоров′я ОДА та керівників...
Методичні рекомендації щодо змісту варіативної складової робочих...
Головного управління освіти і науки облдержадміністрації від 07. 10. 2010 №462 «Про демократизацію в системі освіти області», від...
Довідка
Про стан професійної підготовки особового складу підрозділу, підведення підсумків службової підготовки за 2010-2011 навчальний рік,...
Підсумковий Документ Третьої міжнародної конференції «Інформатизація...
У Третій міжнародній конференції «Інформатизація освіти України: стан, проблеми, перспективи» взяли участь представники Міністерства...
Порядок денний засідання обласної МКМР з правової освіти населення
Про стан та перспективи розвитку правової освіти і правового виховання у навчальних закладах області
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо проведення обласного огляду-конкурсу...
У огляді-конкурсі приймають участь працівники психологічних служб, які працюють в дошкільних навчальних закладах області та представляють...
Черкаської обласної державної адміністрації
Міністерства освіти і науки України №30 від 21. 01. 2006 р. “Про організаційні заходи щодо підготовки та проведення у 2006 р зовнішнього...
Про роботу установ та закладів освіти області по дотриманню законодавства...
Заслухавши та обговоривши доповідь заступника начальника управління освіти і науки облдержадміністрації О. Г. Липовецької
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка