ПЛАН КОНСПЕК Т для проведення занять з технічної підготовки з особовим складом 1-го караулу ДПЧ-21


Скачати 100.94 Kb.
Назва ПЛАН КОНСПЕК Т для проведення занять з технічної підготовки з особовим складом 1-го караулу ДПЧ-21
Дата 12.04.2013
Розмір 100.94 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
“З А Т В Е Р Д Ж У Ю”

Начальник ДПЧ-21

ВзОНПР на закритих об'єктах

підполковник вн. сл.

О.В.Мартинов

" " грудня 2004 року.

П Л А Н - К О Н С П Е К Т
для проведення занять з технічної підготовки

з особовим складом 1-го караулу ДПЧ-21

ТЕМА 4.2.4.: Пожежні рукава і рукавна арматура.
УЧБОВА МЕТА: Вивчити з особовим складом пожежні рукава та обладнання.
ВИХОВНА МЕТА: Формувати у особового складу інтерес до вибраної професії, почуття дбайливого відношення до пожежно-технічного обладнання.
ТРИВАЛІСТЬ: 1 година (45 хв.).
МЕТОД ПРОВЕДЕННЯ: семінар.
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: учбовий клас.
МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: плакати,ПТО.
ЛІТЕРАТУРА: 1. "Пожежно-технічне обладнання" під видавництвом А.Ф Іванова.
2. "Пожежно-технічне озброювання" під видавництвом Н.А. Мінаєва.
.

1. Організаційний момент -5хв.

- перевірка особового складу;

- оголошення теми заняття, питання, які вивчатимуться.

2.Контроль знань -5хв .

3. Викладення матеріалу теми -25хв.

Питання, які вивчатимуться :

1. Призначення пожежних рукавів та їх класифікація.

2. Рукавне обладнання.

3. Призначення пожежних стволів та їх класіфікація.

Питання та їх тезисний склад

Вказівки

1.Призначення пожежних стволів та їх класифікація.
Пожежні стволи приєднуються на кінці напірних рукавних ліній. Вони призначені для формування і направлення компактного і розпиленого струменя вогнегасячих засобів, а також для перекриття потоку при закінченні подавання його в осередок пожежі. При цьому компактні струмені повинні бути круглими в січенні, без ознак розслоювання і розпилення, а розпилені струмені повинні рівномірно розподіляти окремі краплинки води по конусу факела струменя. Пожежні стволи у залежності від виду подаваємої вогнегасячої речовини поділяються на водяні і повітряно-пінні, а в залежності від пропускної здібності і розмірів - на ручні і лафетні.
2. Ручні пожежні стволи.
У залежності від виду, форми і розмірів утворюваних струменів пожежні стволи поділяють на два типи: 1 - для отримання компактних струменів і 2 - для отримання розпилених струменів.

Пожежні стволи РС-50, РС-70 для отримання компактних струменів мають однакову конструкцію і відрізняються тільки геометричними розмірами.

Вони складаються із з'єднувальної головки, корпусу конічної труби, в середині якої встановлений заспокоювач, змінної насадки (сприск) і ременя для переноски ствола. Зовнішня поверхня корпусу має оплетіння для термоізоляції корпусу і для зручного утримання стволу при роботі. Також для РС-70 передбачена насадка НРТ-5, вона призначена для подачі води у великій кількості в розпиленому виді.

Стволи РС-50 входять у комплект пожежної техніки, що надходить в сільське господарство, а також внутрішніх пожежних кранів, стволи РС-70 входять в комплект пожежних автомобілів і причіпних мотопомп, що знаходяться на охороні промислових об'єктів.

Із комбінованого ствола РСК-50 подають як компактні так і розпиленні струмені. Стволи цього типу входять в комплект тільки пожежних автомобілів. При положенні ручки (5) пробкового крана (1), подовж осі корпусу (6), потік рідини проходить через центральний отвір центробіжного розпилювача (4) і далі виходить із насадка у виді компактного струменя. При повороті ручки на 90 градусів центральний отвір перекривається і потік рідини із порожнини пустотілої пробки крана через отвори (2) і (3) надходить в канали. Далі в центробіжний розпилювач і виходить з нього закрученим потоком, який під дією центробіжних сил при виході з насадка розпилюється, утворюючи факел з кутом розкриття 60 градусів.
Технічна характеристика ручних пожежних стволів.
ПОКАЗНИКИ РС-50 РС-70 РСК-50

Робочий тиск, атм. 6 6 4

Діаметр насадка 13 19 14

Розхід води, л/с 3 7,4 3,7

Довжина струї, м:

компактної 28 32 30

розпиленої - - 12

Довжина ствола, мм 312 450 412

Маса, кг 1 1,8 2,2


3. Лафетні стволи

Лафетні стволи застосовують для отримання потужних водяних або пінних струменів при гасінні крупних пожеж у випадку недостатньої ефективності ручних пожежних стволів.

Лафетні стволи поділяють на переносні, возимі і стаціонарні. Переносні лафетні стволи входять в комплект пожежних автонасосів.

Переносний лафетний ствол ПЛС-20П складається з напірних патрубків, прийомного корпусу, фіксуючого пристрія, рукоятки керування. В прийомному корпусі є зворотній шарнірний клапан, який дозволяє приєднати і замінити рукавні лінії до напірного патрубку без припинення роботи ствола. В середині корпусу труби ствола встановлений чотирьох лопастний заспокоювач, на корпусі можуть встановлювати водяні насадки різних діаметрів (22, 28, 32). Поворотні з'єднання ущільнені кільцевими гумовими манжетами. Для подання повітряно-механічної піни водяний насадок на корпусі труби замінюють повітряно-пінним (СППЕ).
Технічна характеристика ПЛС-20П

ПОКАЗНИКИ НАСАДКИ
Діаметр насадка, мм 22 28 32

Робочий тиск, атм 6 6 6

Розхід води, л/с 19 23 30

Розхід піни, м.куб/хвл. 12

Довжина струменя, м :

Вода 61 67 68

піна 32

Маса, кг 27 27 27





Роз’яснити.

Під запис.


Під запис, привести приклади з практичної роботи.

Під запис.






2. Призначення пожежних рукавів та їх класифікація.
Пожежні рукава являються гнучкими трубопроводами які з'єднуються в рукавні лінії для подачі вогнегасючих засобів до місця гасіння пожежі. В залежності від призначення рукава поділяють на всмоктувальні і напірні.

Всмоктувальні рукава призначені для підведення води від вододжерела до всмоктувального патрубку насоса. Всмоктувальні рукави виготовляють двох груп: Всмоктувальні (1-ша група) для роботи при розрідженні від відкритого вододжерела.

Напірно-всмоктуваьні (2-га група) для роботи як від відкритого вододжерела так і під тиском від вододжерела (гідранту).В залежності від подачі і конструкції насоса всмоктувальні рукава бувають різних діаметрів і довжин.
Устрій всмоктувального рукава:
1 – Проволочна спіраль, 2 – гумової прошарки, 3 –прогумована тканина, 4 – манжета, 5 – клеймо.
Гумові прошарки забезпечують герметичність внутрішньої порожнини рукава, а також його гнучкість та еластичність. Проволочна спіраль 1 попереджає деформацію рукава при розріджені під час його використання при заборі води з відкритого вододжерела. Прошарки прогумованої тканини 3 збільшують механічну стійкість рукава від розтягуючих зусиль і захищають гумові прошарки 2 від стирання. На кінцях всмоктувальних рукавів є м'які (без спіралі) манжети 4 для установки і закріплення з'єднувальних головок, які кріпляться при допомозі стяжних металевих стрічок. На поверхні манжет кожного рукава ставлять клеймо 5 на якому вказано завод виготовлювач, номер стандарту, групи, типу, внутрішнього діаметру, довжини і дати виготовлення, а також робочого тиску (для рукавів 2 групи). Для рукавів з морозостійкою гумою (до 45 градусів) додатково ставлять букву М.

Основні технічні дані всмоктувальних рукавів:

Внутрішній діаметр, мм 65 75 100 125 150

Довжина, м .......... 4 4 4 4 2

Вага, кг..............

без арматури.... 9 12 18 25 32

з арматурою..... 12 14 21 30 38

Напірні рукава підключають до напірних патрубків насоса для подачі по ним під тиском вогнегасячих засобів до місця пожежі.

Чохли напірних рукавів тчуть або в'яжуть із ниток натуральних (льон, конопля і т.п.) або штучних (капрон, лавсан і т.п.) волокон на спеціальних станках. Ткані чохли отримують переплетенням ниток під кутом 90 градусів. Повздовжні нитки називають основою, поперечні – уток.

В пожежогасінні застосовують рукава довжиною 20 + - 1 м, діаметром 26, 51, 66, 77, 110 і 150 мм. В залежності від матеріалу тканини чохла, конструкції і робочого тиску рукава поділяють на групи і види.

Для відрізнення по групам стійкості на поверхні льняних рукавів по всій їх довжині роблять кольорові смужки: одна кольорова смуга – нормальні, дві кольорові смуги – посилені, три кольорові смуги – спеціальні.
Непрогумовані напірні рукава широко застосовуються в пожежній охороні. Сухі чисті льняні рукава легкі, а скатки малогабаритні. При подачі води по таким рукавам зовнішня поверхня зволожується, що підвищує термостійкість в умовах пожежі. Однак підвищена схильність до гнильних процесів, а також дефіцит натуральних волокон робить виробництво неперспективним.

Напірні рукава з синтетичних ниток з гідроізоляційним внутрішнім і зовнішнім захисним покриттям групи стійкості не мають.

Рукава прогумовані з внутрішнім гідроізоляційним покриттям в зрівнянні з льоновими мають менший гідравлічний опір, більшу стійкість, практично не піддаються гниттю, а також дії хімічно активних речовин. Однак термічна стійкість тканини чохла синтетичних ліній порівняно низька; при температурі 140.....160 градусів нитки оплавляються і розвалюються.

Як гідроізоляційний прошарок в рукавах застосовують гумову трубку товщиною не менше 0,6 мм.

Наявність внутрішнього гумового гідроізоляційного прошарку робить прогумовані рукава більш тяжкими і жорсткішими в порівнянні з льоновими рукавами, що затрудняє роботу з ними.

.

2. Рукавне обладнання.
До рукавного обладнання відноситься: всмоктувальна сітка, з'єднувальні головки, розгалуження, водозбірник, ручні і лафетні стволи. Рукавне обладнання виплавляють із алюмінієвих сплавів АЛ-9В або АК-6 з послідуючою механічною обробкою.
З'єднувальні головки призначені для швидкого, герметичного і стійкого з'єднування рукавів, а також приєднання їх до рукавного обладнання. В залежності від призначення і способу кріплення на рукавах і рукавному обладнанні вони бувають різноманітних конструкцій. З'єднувальні рукавні головки з зовнішнім зачепленням складаються із втулки з кільцевою проточкою, в яку вставляють гумове ущільнююче кільце відповідно для всмоктувальної і на поверхні обойми всіх типорозмірів з'єднувальних головок d 77 мм і вище мають повздовжні виступи під спеціальний ключ, при допомозі якого ущільнюють рукавні з'єднання.

Пожежні напірні рукава d 89 мм і всмоктувальні d 150 мм. мають безпрокладочні вінтові з'єднувальні головки, які складаються з двох роз'ємних частин. Одна частина має ніпель з зовнішньою різьбою, на яку накручується гайка другої частини.

Муфтові і цапфові з'єднувальні головки накручуються на рукавне обладнання і водопровідну арматуру. Вони складаються із втулки, з одної сторони якої є різьба, з другої на торцевій кромці – канавки для ущільнюючого гумового кільця, а на зовнішній поверхні – два клики і спіральні похилі площадки. У муфтової головки на кінці втулки нарізана внутрішня різьба, у цапфової –зовнішня.

.Перехідні головки служать для з'єднання напірних рукавів або іншого рукавного обладнання різних діаметрів.

Головка – заглушка призначена для з'єднання з муфтовою головкою всмоктувального або напірного патрубка насоса для закривання при непрацюючому насосі.




Під запис.

Під запис з поясненнями.


Під запис, кодопозитив.

Під запис, кодопозитив.


Пояснити.

Прочитати.


.

Під запис з поясненням та приведенням прикладів з практичної роботи.
Прочитати.
.








4. Закріплення вивченого матеріалу – 5хв .

- Який устрій має всмоктувальний рукав ?

- Про що говорять кольорові смуги на напірних рукавах ?

- Що відноситься до рукавного обладнання ?

  • Які стволи є ?

  • Який розхід води?


5. Підбиття підсумків -5хв.
вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги;

оголосити оцінки;

відповісти на запитання.


План-конспект склав:

Начальник 1-го караулу ДПЧ-21

капітан вн. сл. В.М.Тленко

„___” _____________2004р.

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять з технічної підготовки з особовим...
Тема: 2 „ Правила дорожнього руху та транспортна дисципліна. Безпека керування автотранспортним засобом у складних погодних умовах...
План-конспект для проведення занять по технічній підготовці з особовим складом ДПЧ-13
Навчальна мета: вдосконалити знання особовим складом матерiальної частини ізолюючих захисних апаратів на стисненому повітрі
План-конспект для проведення додаткових занять по технічній підготовці...
Література: Настанова по ГДЗС ПО України затверджена Наказом МВС України №657 вiд 02. 12. 94р
План-конспект для проведення додаткових занять по слабо засвоєним...
Література: Настанова по ГДЗС ПО України затверджена Наказом МВС України №657 вiд 02. 12. 94р
ПЛАН КОНСПЕК Т для проведення заняття із гуманітарної підготовки...
Тема “ 26 квітня 2006 року 20 річниця аварії на Чорнобильській АЕС. Чорнобиль це спільний біль, що не має кордонів.”
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять із психологічної підготовки з...
Темперамент поділяється на чотири типи : холеричний,сангвінічний, флегматичний, меланхолічний
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять з психологічної підготовки з...
ЛІТЕРАТУРА: “Основи психології і педагогіки”, навчально-методичний посібник, Г. Я. Майборода, В. А. Кобко
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять із тактичної підготовки з особовим...
ТЕМА 12.: Гасіння пожеж у музеях, бібліотеках, книгосховищах, архівах, на виставках
ПЛАН КОНСПЕК Т для проведення заняття із гуманітарної підготовки...
Тема 2: Сучасна суспільно-політична та соціально-економічна ситуація в Україні. Програма дій Президента україни та Уряду з розбудови...
План-конспект для проведення занять з тактичної підготовки з особовим...
Тема: №27. Організація та порядок проведення пожежно-рятувальних й інших невідкладних робіт у випадку виникнення НС техногенного...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка