Інформаційно роз ’ яснювальна робота у рамках реалізації обласного проекту «Стоп радон!»


Скачати 97.93 Kb.
Назва Інформаційно роз ’ яснювальна робота у рамках реалізації обласного проекту «Стоп радон!»
Дата 17.03.2013
Розмір 97.93 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Інформаційно - розяснювальна робота

у рамках реалізації обласного проекту «Стоп радон!»
(Найбільш поширені, типові питання і відповіді, які

цікавлять мешканців Кіровоградської області )


- У чому полягає проект «Стоп радон»?

Унікальний проект «Стоп радон» покликаний убезпечити здоров’я та життя жителів Кіровоградщини від негативного впливу газу радону. Проект ініційований вперше в Україні. Його ініціатор - голова обласної державної адміністрації Сергій Ларін. У рамках проекту планується дослідити рівень радону у всіх соціальних закладах області (школах, дитячих садочках та лікарнях області) за допомогою майже 2 тисяч спеціальних датчиків, які розроблені фахівцями київського Інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва.

Після необхідних 30 днів досліджень прилади – радоноаналізуючі датчики – будуть вилучені та досліджені науковцями.

В результаті обробки та аналізу отриманої інформації буде складено радонову карту Кіровоградщини, а також визначено конкретні шляхи боротьби з радоном. Мешканці області нарешті отримають відповідь на запитання: як знизити ризик захворювань на рак.

Комплексна антирадонова програма сприятиме зменшенню рівня онкозахворювань на Кіровоградщині.

Як говорить голова облдержадміністрації Сергій Ларін, сьогодні «багато країн світу, що зіткнулися з такою ж проблемою, як ми, навчилися з нею успішно боротися. І мені б дуже хотілося, щоб Кіровоградська область стала прикладом для України, щоб саме з нас почалася серйозна планомірна робота в цьому напрямі, щоб радон перестав бути страшилкою, щоб його сприймали як природний чинник, який ми в змозі контролювати».
- Що таке газ радон? Чому важливо з ним боротись?
Радон відкритий у 1900 році. Це газ без кольору, смаку і запаху. Радіоактивний, токсичний, хімічно малоактивний. Утворюється в радіоактивних рудах і мінералах при розпаді радію (звідси і походить назва елемента). У свою чергу, радій – це дочірній продукт урану.

Уран і радій присутні у всіх гірських породах. Особливо високі концентрації урану та радію у певних типах гранітів.

Граніт є одною із складових Українського кристалічного щита, на якому повністю розташована Кіровоградська область.

Активна концентрація радону вимірюється у Беккерелях на кубічний метр – Бк/м3. Активна концентрація радону, що складає 1 Беккерель на метр кубічний повітря, означає, що відбувається розпад одного атому радону у секунду у кожному кубічному метрі повітря.

Продукти розпаду радону потрапляють у легені людини разом із повітрям і затримуються в них. Розпадаючись, виділяють альфа-частинки, вражають клітини епітелію. Розпад ядер радону в легеневій тканині викликає мікроопіки, а підвищена концентрація газу в повітрі може привести до раку. Також альфа-частинки викликають пошкодження в хромосомах клітин кісткового мозку людини, що збільшує ймовірність розвитку лейкозів.

Радон – важкий газ, тому найчастіше перевищення його концентрації виявляють у підвальних приміщеннях чи на перших поверхах. Однак при неправильній вентиляції він може накопичуватися і значно вище.

Продукти розпаду радону мають властивість приєднуватись до пилу та інших частинок у повітрі. Тобто, за умов однакової активності радону, більш висока концентрація продуктів розпаду радону спостерігається у пильних та задимлених кімнатах, аніж в чистих.

У навколишньому середовищі вміст радону дуже низький, тому він не є небезпечним (2-10 Бк/м3). Лише в безвітряні дні над ґрунтами, що багаті на уран, рівень активності радону у повітрі може дорівнювати більше 100 Бк/м3. (Природним вважається рівень до 100 Бк/м3).

А в закритому приміщенні радон може бути більш концентрованим. Коли його вдихають, він надходить у легені, піддаючи їх радіоактивному впливу. Це може збільшити ризик захворювання на рак легенів. У будинках, побудованих на ґрунті, який містить високий рівень урану, може спостерігатися підвищений рівень радону (особливо в підвалах). Дослідження показали, що ризик захворювання на рак легенів у тих, хто прожив протягом багатьох років в області підвищеного змісту радону, є досить високим.

Отже, радон - дуже небезпечний газ. Але визначити його без спеціальних приладів неможливо.

- Чи існує ця проблема в інших країнах?

У багатьох країнах світу існують такі ж проблеми з радоном. Не виникає таких проблем лише у країнах, де гірські породи і грунт містять низьку активність урану, наприклад, у регіонах, де гірські породи складаються з основних вулканічних порід.

Отже, у багатьох країнах, які стикаються з негативним радоновим впливом, створені та діють ефективні програми з боротьби з ним, активно розповсюджується інформація про заходи для боротьби з радоном.

Значний інформаційний матеріал накопичений у Швеції, Великій Британії, США, Канаді.
- Чи не було достатньо тих досліджень, які проводились в області раніше?
Кіровоградщина є урановидобувною областю. Навколо цього поширюються різні чутки. Вони використовуються різними людьми, різними політичними партіями. Але як це впливає на стан здоров'я людей, до сих пір ніхто остаточно сказати не може.

Дослідження радонового забруднення на Кіровоградщині проводилися з дев'яностих років. Але дослідження, які проводилися в регіоні до цього часу, не дають чіткої інформації про рівень концентрації газу у конкретних місцях, а навпаки – мають узагальнений характер. На ці дані спиратися не можна, ніхто не може остаточно сказати, чи є в нас ризики і вони впливають на здоров'я, чи їх немає. Технологія досліджень, якою тоді користувалися, нині нас не задовольняє. Відтак ці висновки носять суто формальний характер.

Голова облдержадміністрації Сергій Ларін вирішив остаточно визначити, що впливає на здоров’я людей у нашому регіоні. Не секрет, що в на Кіровоградщині рівень онкологічних захворювань – один із найвищих в Україні. А от що є причиною цьому – й досі точно не відомо. Лише ходять чутки: радіація, радон…

С.Ларін поставив завдання, щоб наші діти, які тривалий час перебувають в тих чи інших приміщеннях, були захищені, а на їхнє здоров’я ніщо не впливало.

Завдяки дослідженню, що проводиться у рамках обласного проекту «Стоп радон!», буде з’ясовано рівень концентрації газу в конкретному приміщенні. Отже, рекомендації, які готуватимуть провідні науковці Інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва, будуть адресні.

Наприклад, дослідження «Bureau Veritas», яке проводилося у 2009 році на замовлення тодішнього кандидата на посаду президента Сергія Тігіпка, вивчало загалом рівень радіації в області, а радон розглядався як один із елементів впливу на навколишнє середовище. Спеціалісти, які потім його аналізували, дійшли висновку, що це було поверхневе дослідження, інформацію для якого брали з відкритих джерел.

Загалом більшість попередніх досліджень проводилися за різними методиками і звести їх воєдино зараз дуже складно. Повноцінного картографування концентрації радону в області не було.

Суть проекту «Стоп радон!» полягає перш за все у конкретиці, й тому його не можна порівнювати з рештою досліджень.

- Як саме будуть проводитись дослідження?

Існують різні методи вимірювання активності радону – миттєві, результати яких дійсні тільки у ту секунду, коли вони зроблені; інтегральні, коли отримується виважений, середній показник протягом значного часу; безперервно регіструючі, коли дослідження треба проводити безперервно.

Дослідження рівня концентрації радону у приміщеннях на Кіровоградщині проводитиметься шляхом інтегрального методу, тобто з використанням радоноаналізаторів буде отримано середні, виважені показники. Це є найсучаснішим методом, який практикується у Європі.

Спеціальні датчики можуть конкретно визначити рівень концентрації радону. Всередині кожного датчика є спеціальна плівка, яка відповідним чином реагує на присутність газу і його кількість. Протягом місяця інформація на ній накопичується, а далі датчики передаються для аналізу.

Дослідження мають проводитись саме під час опалювального сезону, адже у теплу пору року рівень повітрообміну дуже мінливий внаслідок провітрювання помешкань та інших чинників.

За результатами, які надасть інститут імені Марзеєва, буде проведено міжнародну конференцію. Орієнтовно це має статися в травні. На цій конференції спеціалісти нададуть допомогу в боротьбі з радоновими ризиками. Фахівці інституту Марзеєва спільно із шведами проведуть антирадонові тренінги для проектних і будівельних організацій. З окремими з них експерти відпрацюють реальні механізми по безпеці в цьому напрямі, і в першу чергу антирадонові заходи такого характеру торкнуться тих установ, де значну частину часу знаходяться діти - в дитячих садах і школах.
Але і на цьому зупинки не буде. В подальшому планується створити радонову карту Кіровоградщини. Це ще об'ємніше завдання, тому що кожен район треба буде досліджувати окремо. Є домовленість з фахівцями зі Шведської агенції ядерної безпеки про те, що першим буде досліджено Кіровоградський район. Агенція допоможе скласти радонову карту району, потім цю роботу буде поширено далі, на інші райони.

- Чи не є небезпечним сам датчик – радоноаналізатор?

Сам прилад – радоноаналізатор - не наносить шкоди здоров’ю. У світі сьогодні подібний радоноаналізатор має можливість встановити, наприклад, у себе вдома кожен бажаючий. Це абсолютно безпечно. Людина в Європі, наприклад, у Швеції, по Інтернету може замовити собі датчик, встановити його, а через місяць поштою відправити до лабораторії. За якийсь час їй звичайною чи електронною поштою надійде відповідь з результатами дослідження та перелік необхідних заходів, щоб мінімізувати вплив газу, якщо такий виявлено у значній концентрації.

- Яким чином радон потрапляє до наших помешкань?

Радон потрапляє до будівель з одного або декількох з наведених джерел:

- ґрунт під будівлею і/або навколо неї;

- будівельні матеріали;

- побутова вода.

Радон, що виділяється з ґрунту, є основною причиною концентрації радону у будівлях. Він просочується разом з ґрунтовим повітрям через нещільності у фундаменті. Практично у всіх приміщеннях, які мають безпосередній контакт із землею, існує загроза небезпечної концентрації радону. Активність радону залежить від кількості ґрунтового повітря, який просочується крізь підлогу та стіни.

Уран і радій є у всіх кам’яних будівельних матеріалах, тому що це розповсюджені елементи гірських порід. Як правило, кількість урану і радію у будівельних матеріалах мала і не має критичного значення. Але існують виключення – наприклад, бетон із вмістом багатого на уран граніту.

Також всі ґрунтові води з гірських порід мають більшу або меншу активність радону. Висока концентрація звична для районів, де гірські породи багаті на уран. Вода, що містить радон, може стати причиною підвищеної, а іноді і дуже високої активності радону у приміщенні. Частина газу радону, розчиненого у воді, виділяється, коли вода виходить з водопроводу. Інша частина виділяється при використанні та нагріванні води, наприклад, при митті посуду або прийнятті душу, при пранні в автоматичній машині або при змитті в унітазі. Звичайно, вміст радону у будинку, в який радон потрапляє з води, буде різним у різних кімнатах у залежності від того, де саме використовується вода.

- Яким чином боротись з небезпечним впливом радону?

Картину радонової ситуації та вибір заходів боротьби із небезпечним впливом радону можна отримати лише шляхом досліджень і чітких вимірювань активності радону. Це неможливо зрозуміти лише за допомогою вимірювання випромінювання від будівельних матеріалів, перевірки герметичності фундаменту або систем вентилювання. Підхід має бути комплексним.

Існує цілий ряд будівельних і вентиляційних вирішень проблеми радону. Деякі заходи є ефективними, якщо радон потрапляє тільки з будівельних матеріалів; інші – коли радон потрапляє з ґрунту.

Тому, для того щоб обрати кращу і найбільш економічно ефективну модель боротьби, треба у першу чергу визначити, звідки, чому і у якій кількості радон потрапляє у повітря приміщень.

Так, якщо радон потрапляє з ґрунту, важливо не допустити зниження тиску всередині приміщень внаслідок вентиляційних заходів шляхом, наприклад, встановлення механічної витяжної вентиляційної системи. Тому що при зниженні тиску приток радону з ґрунту буде збільшуватись пропорційно збільшенню повітрообміну. Це призведе навіть до ще більшої концентрації радону, хоча заходи з поліпшення вентиляції нібито були проведені.

Отже, треба ретельно визначати і реалізовувати протирадонові заходи, а після них обов’язково знову дослідити концентрацію радону. Тільки таким чином можна перевірити, чи призвели заходи до очікуваного результату.

- Які існують види протирадонових заходів?

Заходи із зниження активності радону можна розділити на три основні види:

  • Усунення джерела радону. Метод може виявитись дуже коштовним, а у випадках ґрунтового радону – часто неможливим. Іноді буває необхідно повністю замінити будівельні матеріали.

  • Ізоляція джерела радону. Існує кілька альтернативних рішень, наприклад, вплив на тиск повітря, повітряні прошарки, герметизуючий шар, протирадонові водяні фільтри тощо.

  • Розбавлення радону, який потрапив у приміщення, свіжим повітрям. Це вентиляційно-технічні заходи, спрямовані на підвищення швидкості повітрообміну і/або підвищення тиску в будинку.


- За чиї кошти реалізується проект?
Проект «Стоп радон!» реалізовується винятково за кошти спонсорів. Зокрема, взяти на себе цей фінансовий тягар погодилися депутати Верховної Ради Олександр Єдін та Станіслав Березкін, депутати обласної ради Андрій Бродський, Віталій Грушевський та Анатолій Кузьменко, обласний благодійний фонд «Розвиток Кіровоградщини».



Схожі:

Додаток 1 Орієнтовна програма семінарів-обмінів в рамках реалізації проекту
Семінар-обмін на тему: “Робота в коаліції в ході проведення компанії громадського представництва по удосконаленню процедури оформлення...
Уроку з предмету «Людина і світ» на тему: «Молодіжна субкультура в сучасній Україні»
Робота гуртка в рамках проекту "Самостійна робота учнів як форма організації навчання"
Перелік аптечних закладів, які відпускатимуть лікарські засоби в...
Перелік аптечних закладів, які відпускатимуть лікарські засоби в рамках реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання...
Перелік продовольчих товарів, що пропонуються товаровиробниками Кіровоградської...

Славетні українці рідного краю. Народні художниці К. Білокур
Навчальний предмет,в рамках якого проведена робота з проекту: громадянська освіта
«Крокуємо до Європи» В рамках проекту «Європа без кордонів»
З 25 січня 2013 року в рамках проекту «Європа без кордонів» Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості і Рада євроклубів...
“Права під загрозою в рамках Конференції Ріо+20”. Усі були відвідані від 40 до 60 учасниками
Короткий огляд вибраних подій другого раунду переговорів в рамках підготовки Проекту Нульового документу для РІО +20
ПОРЯДОК формування стоп-листа в домені. УКР
«Стоп-лист» складається зі списку безумовно заборонених для реєстрації слів (список виключний, містить слова та усі словоформи, що...
План заходів щодо реалізації благодійної студентської акції VІ «Аукціон...
ЛІБС УБС НБУ з питань вивчення можливих проектів для реалізації у рамках VІ Аукціону надій
В рамках проекту «Європа без кордонів»
«Європа без кордонів» Інститут Міжнародних відносин Державної вищої школи в м. Ярослав (Польща) спільно з Радою євроклубів Кіровоградщини...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка