Які корисні копалини належать до руд чорних металів?


Скачати 70.45 Kb.
Назва Які корисні копалини належать до руд чорних металів?
Дата 31.03.2013
Розмір 70.45 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Інформатика > Вопрос
МЕТАЛУРГІЙНА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ

§ 17. Чорна металургія

1.     Які корисні копалини належать до руд чорних металів?

2.     Де вони поширені в Україні?

ЗНАЧЕННЯ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Металургійна промисловість об'єднує підприємства, які послідовно здійснюють видобування, збагачення, металургійну переробку руд чо­рних і кольорових металів та нерудної сировини (т. зв. флюсових і вогнетривких матеріалів), виробництво чавуну, сталі, кольорових і дорогоцінних металів, сплавів, прокатне виробництво, переробку вторинної сировини (брухту). Основними споживачами продукції металургійної промисловості є машинобудування, будівництво, транспорт.

Металургійна промисловість складається з чорної і кольорової металургії.



Мал. Металургія

ЧОРНА МЕТАЛУРГІЯ. Чорна металургія — одна з найбільш розвинених в Україні галузей промисловості, на яку припадає 1/4 всього промислового виробництва. Вона виробляє чавун, сталь, прокат, феросплави, труби та ін. Це — матеріаломістка галузь: для виплавки 1 т чавуну потрібно приблизно 3 т залізної руди, 1,1 т коксу, 20 т води, а також марганцева руда, вапняк, флюси та ін. Тому підприємства чорної металургії розміщуються біля джерел сировини чи палива або між ними.

Україна має для розвитку галузі значні запаси залізних і марганцевих руд, коксівного вугілля, флюсових та вогнетривких матеріалів. Їх родовища дуже вдало поєднуються — переважно у Придніпров'ї та Донбасі.

За обсягом виробництва продукції чорної металургії Україна тривалий час входила до числа провідних країн Європи і світу. Так, у 80-х рр. XX ст. тут щорічно видобувалося 120 — 125 млн. т залізної руди, 7 млн. т марганцевої руди, виплавлялося 55 млн. т сталі. Зараз аналогічні показники значно скромніші — приблизно 60 млн. т залізної руди, менше 3 млн. т марганцевої руди, 38 млн. т сталі (2003 р.). Однак Україна і далі займає чільне сьоме місце серед провідних світових виробників сталі. В останні роки постійно збільшується виробництво прокату, феросплавів, сталевих труб. ЦІ товари у значних обсягах експортуються за межі України; загалом продукція чорної металургії дає країні найбільше валютних надходжень від експорту.



Мал. Продукція Харцизького трубопрокатного заводу має стійкий попит в Україні та за кордоном

Виплавка чорних металів традиційно здійснюється на комбінатах повного циклу, які включають усі кінцеві стадії металургійного виробництва, а також виробництво коксу (металургійного палива зі спеціальних марок вугілля) й агломерату (шматків залізної руди, спечених з вапняком і коксом). Кожне з виробництв має відходи й побічну продукцію, які є сировиною для інших галузей промисловості — хімічної, будівельних матеріалів, металообробки. Підприємства цих галузей, як і заводи важкого машинобудування, вигідно розміщувати поряд з металургійними комбінатами. Отже, чорна металургія має важливе комплексоутворююче значення, на її основі формуються багатогалузеві вузли.

Найбільшими металургійними комбінатами в Україні є "Криворіжсталь" (Кривий Ріг), "Азовсталь" (Маріуполь), "Запоріжсталь", Дніпровський (Дніпродзержинськ), комбінати в Алчевську, Макіївці. Великі металургійні заводи, що не мають повного металургійного циклу, розташовані в Донецьку, Єнакієвому, Дніпропетровську та інших містах. Виробництво феросплавів (сплавів заліза з іншими металами для отримання високоякісних сортів сталі) зосереджено в Запоріжжі, Нікополі, Стаханові, а труб — у Нікополі, Новомосковську, Дніпропетровську, Маріуполі, Макіївці, Харцизьку.


Мал. Алчевський металургійний завод


Мал. Один із металургійних гігантів України – "Запоріжсталь"

РАЙОНИ І ЦЕНТРИ ЧОРНОЇ МЕТАЛУРГІЇ. Підприємства чорної металургії розташовані у трьох металургійних районах— Придніпровському, Донецькому і Приазовському.

Придніпровський район сформувався на основі видобутку залізних руд Криворізького, Кременчуцького і Білозерського басейнів, марганцевих руд Нікопольського і Великотокмацького родовищ, флюсів Дніпропетровської області, привізних коксу і вогнетривів (з Донбасу). Тут склалися Дніпропетровський (Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Новомосковськ), Запорізький, Криворізький, Нікопольський (Нікополь, Марганець), Кременчуцький металургійні вузли.



Мал. На Дніпропетровщині видобувають до 80% залізної руди України

Донецький район виник біля родовищ коксівного вугілля на основі переробки руд, що надходять із Придніпров'я (принцип "маятника" — вагони з коксом їдуть на комбінати Придніпров'я, а назад повертаються із залізною та марганцевою рудою). Сформувалися металургійні вузли — Донецько-Макіївський, Алчевсько-Алмазнянський, Єнакіївський та окремі металургійні центри — Краматорськ, Харцизьк, Костянтинівка.

Приазовський район використовував бідні залізні руди Керченсько­го і багаті Криворізького та Білозерського басейнів, марганцеві руди з Нікополя, кокс, флюси і вогнетриви з Донбасу. Однак залізорудні підприємства Керченського півострова призупинили діяльність, тому зараз район охоплює два металургійні підприємства в Маріуполі (на одному з них — комбінаті "Азовсталь" — працює найбільший в Україні листопрокатний стан).

ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ. Важливими проблемами чорної металургії України є необхідність технічного і технологічного переоснащення виробництва, поліпшення якості чорних металів, випуску нових видів сталі і прокату. Слабкого розвитку поки що набули так звані не доменні способи виробництва чорних металів, які є екологічно чистими, зокрема електрометалургія (найбільший завод — Запорізький) і порошкова металургія (єдиний завод пра­цював у Броварах під Києвом).

Запам’ятайте

Металургія – галузь промисловості, що об'єднує підприємства, які послідовно здійснюють видобування, збагачення, металургійну переробку руд чорних і кольорових металів.

Чорна металургія — одна з найбільш розвинених в Україні галузей промисловості.

Україна має для розвитку галузі значні запаси залізних і марганцевих руд, коксівного вугілля, флюсових та вогнетривких матеріалів. Їх родовища дуже вдало поєднуються на території.

Підприємства чорної металургії розташовані у трьох металургійних районах— Придніпровському, Донецькому і Приазовському.

Запитання і завдання

1. Дайте характеристику сировинної бази металургійної промисловості України.

2. Охарактеризуйте райони розвитку чорної металургії в Україні.

3. На контурну карту нанесіть найбільші центри чорної і кольорової металургії України та їх райони.

Практична робота 8

1. Нанесіть на контурну карту сировинну базу, основні райони і центри чорної металургії.

2. Підпишіть їх назви.

Кольорова металургія

1.     Які корисні копалини належать до руд кольорових металів?

2.     Де вони поширені в Україні?

ЧИННИКИ РОЗМІЩЕННЯ ГАЛУЗІ. Кольорова металургія, на відміну від чорної, в Україні розвинута порівняно слабо. Вона має ряд особливостей: а) у рудах міститься незначна кількість металу, що вимагає розміщення багатьох підприємств кольорової ме­талургії поблизу джерел сировини; б) у рудах кольорових металів міс­титься багато різних металів, а це вимагає комплексного використання сировини; в) галузь потребує багато енергії і води, а також згубно впливає на довкілля. Таким чином, на її розміщення і розвиток впли­вають енергетичні та екологічні чинники.

СКЛАД І СИРОВИННА БАЗА ГАЛУЗІ. У структурі кольорової металургії України провідне місце займає алюмінієва промисловість. Вона працює на привізній сировині (бокситах з Угорщини, Росії, країн Африки), її підприємства розміщені біля портів і в місцях виробництва електроенергії. Галузь представлена ве­ликим глиноземним заводом у Миколаєві, продукція якого (глинозем — напівфабрикат для отримання готового металу) використовуєть­ся в Україні й відправляється в Росію. У Запоріжжі працює алюмінієвий завод, у Свердловську (Луганська область) — завод алюміні­євих сплавів.

Серед інших галузей кольорової металургії виділяється виробниц­тво магнію (Калуш), титану і магнію (Запоріжжя), феронікелю (Побужжя, Кіровоградська область). Ці виробництва працюють на власній сировині, най­більш забезпеченими з них є титанова (родовища руд у Житомирській і Дніпропетровській областях). Також на власній сировині в Донбасі виникло виробництво ртуті (Горлівка), а на Закарпатті – золота (Мужієво). У даний час ці підприємства призупинили роботу, хоча запаси сировини залишаються доволі великі (насамперед, ртуті). У Костянтинівці на привізній сировині створено цинкову галузь.

В Україні сформувалися два райони кольорової металургії — Донецький і Придніпровський. Перспективним є Карпатський район.

Серед проблем, пов'язаних із розвитком кольорової металургії, най­головнішими є забруднення повітря, нагромадження великої кількості порід, некомплексне використання сировини.

Запитання і завдання

1. Які галузі кольорової металургії розвиваються на власній, а які — на довізній сировині?

2. Назвіть принципи розміщення підприємств кольорової металургії.

3. На контурну карту нанесіть найбільші центри кольорової металургії України та їх райони.

Практична робота 8 (продовження)

1.     Нанесіть на контурну карту основні родовища руд кольорових металів.

2.     На контурній карті позначте основні райони та центри кольорової металургії.

Схожі:

Тема уроку
Австралія — найменший материк Землі. Загальні відомості, своєрідність ГП материка. Історія відкриття і дослідження. Геологічна будова,...
Чи варто боятися Хімії?
Обидва вони характеризують незвичайно широкий діапазон застосування хімії: вона годує, одягає, лікує, будує, добуває корисні копалини,...
Урок з курсу «Я і Україна. Громадянська освіта» Тема. Твоя країна Україна, і ти її громадянин
Україні; повторити матеріал про корисні копалини; дізнатися, які види промисловості розвинуті в Україні; з’ясувати, якою господарською...
Лабораторний практикум
Курс «Геологорозвідувальна справа» має на меті ознайомлення студентів з геологічними умовами, технічними засобами і методичними прийомами...
Міністерство освіти і науки України Державний вищий навчальний заклад
Робоча програма підготовки до вступних екзаменів у магістратуру за напрямом підготовки 050401 Металургія, спеціальністю 05040101...
А. В. Ткачова аспірант Макіївського економіко-гуманітарного інституту
На основі практичної реалізації моделі стає можливим формування оптимальної політики закупівельної діяльності підприємства, що забезпечує...
Міністерство освіти і науки України Державний вищий навчальний заклад
Робоча програма підготовки до вступних екзаменів у магістратуру за напрямом підготовки 050401 Металургія, спеціальністю 05040101...
Тема: корисні копалини у рідному краї
Мета: Ознайомити дітей з найпоширенішими корисними копалинами своєї області, з їх використанням та родовищами; розвивати спостережливість...
Творчі завдання ( по 10 балів за кожну вірну відповідь)
Підготуйте розповідь про тектонічну будову і корисні копалини України для аудиторії, що не розуміє більшість термінів та поверхнево...
Економіко-географічна характеристика кольорової металургії
Для народного господарства має велике значення. Це все залежить від того, що не вистачає руд кольорових металів. А в умовах НТП (науково-технічного...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка