ТЕМА: Технологія пошуку інформації в мережі Інтернет. Технологія роботи з пошуковою системою МЕТА


Скачати 77.72 Kb.
Назва ТЕМА: Технологія пошуку інформації в мережі Інтернет. Технологія роботи з пошуковою системою МЕТА
Дата 29.03.2013
Розмір 77.72 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


Лабораторна робота 17
ТЕМА: Технологія пошуку інформації в мережі Інтернет. Технологія роботи з пошуковою системою МЕТА.
МЕТА: навчитися отримувати доступ до документів, розміще­них на веб-серверах, зберігати інформацію на локальному комп’ютері.
ХІД РОБОТИ
Занотуйте тему і мету роботи у зошит. Складіть звіт про виконан­ня роботи.
ЗАВДАННЯ 1. Уважно вивчіть теоретичні відомості про роботу зі службою www.
Теоретичні відомості
Зі збільшенням обсягу інформаційного наповнення Інтернету проблема пошуку інформації стає дедалі актуальнішою. По­тужним інструментом для розв’язання цієї проблеми є створені пошукові системи, які допомагають знайти необхідні сервери чи окремі веб-сторінки.

Пошукові системи поділяються на тематичні та індексні системи пошуку. Тематичні системи пошуку подають список категорій, в якому веб-сторінки впорядковані за ієрархічною структурою. Переміщуючись деревом каталогів, можна послі­довно обмежити область пошуку й отримати список посилань на веб-вузли, що пов’язані з необхідною темою сторінки. Для користування такою пошуковою системою необхідно точно знати, до якої теми належить інформація.

Індексні системи виконують пошук за заданими ключовими словами. У результаті пошуку система виводить список веб-сторінок, які задовольняють задані критерії. Критеріями по­шуку можуть бути слово або набір слів чи логічний вираз.

Відомі пошукові системи: yahoo.com, www.rambler.ru, www. yandex.ru, www.meta. ua. Є багато інших пошукових систем.

Для виконання цієї функції необхідно активувати веб-браузер, ввести адресу пошукового сервера. Після завантаження ввести ключове слово і натиснути Enter. Автоматично підклю­чається пошукова програма, яка переглядає базу даних сервера і, знайшовши ключове слово на черговій веб-сторінці, записує її адресу в перелік результатів пошуку. Тепер для перегляду змісту знайдених файлів необхідно двічі клацнути на гіперпосиланні.

Пошук можна виконати й у вікні браузера. Для цього ак­тивізують кнопку Поиск і вибирають у лівій частині вікна се­ред переліку відповідний пошуковий сервер.

Пошукова система МЕТА дозволяє здійснювати пошук у всьому українському Інтернеті, а також у Реєстрі українських сайтів.

Розглянемо засоби пошуку, наявні у пошуковій системі www.meta.ua.

Пошук у повнотекстовій базі даних. Повнотекстовий пошук відбувається з урахуванням російської та української морфології. Це означає, що незважаючи на граматичну форму клю­чових слів, Ви отримаєте документи, які містять шукані слова у всіх формах. Наприклад, за запитом глубокі дена будуть знайдені документи, які містять слова глубоке дно, за запитом рушник вишиваний – документи, які містять слова вишивано­му рушникові і т. ін.

Зверніть увагу на таку особливість: в багатослівних запитах система не ігнорує так звані «стоп-слова», до яких належать при­йменники, частки, сполучники тощо. Більшість пошукових сис­тем у процесі пошуку ігнорує їх, тобто, під час запиту крем від засмаги прийменник «від» буде проігноровано і серед результатів будуть документи зі словосполученням «крем для засмаги» <�МЕТА> видасть документи, що точно співпадають з Вашим запитом.

Ви можете використовувати низку службових операторів, які дозволяють уточнити Ваш запит (табл. 17.1).

Таблиця 17.1

Логічні оператори

Оператор

Опис

+

Логічне ТА. Цей оператор припускається і діє пер­шим, тобто запит українські реферати рівнозначний запиту українські + реферати



Логічне НІ дозволяє виключити зі списку результатів документи, які містять слово, що йде після цього оператора. Наприклад, за запитом кавовий напійкава будуть знайдені тільки ті документи, в яких є слова кавовий напій, але немає слова кава

|

Логічне АБО дозволяє знайти документи, які містять хоча б одне слово в запиті. Наприклад, за запитом: козаки | казаки будуть знайдені документи, що містять або слово козаки, або слово казаки


Порядок дії логічних операторів можна задавати круглими дужками (). Наприклад, за запитом харківські | київські під­приємства Ви отримаєте документи, що містять або слово хар­ківські, або одночасно слова київські і підприємства, оскільки оператор + припускається і діє першим. Якщо ж необхідно знайти документи, в яких зустрічаються слова харківські під­приємства або київські підприємства, запит повинен бути та­ким: (харківські | київські) підприємства.

Окрім логічних виразів Ви можете визначати відстань між словами запиту (табл. 17.2).

Таблиця 17.2

Оператори, що визначають відстань між словами запиту

Оператор

Опис

“…”

Подвійні лапки дозволяють знаходити точне слово­сполучення, вказане в них. У процесі цього фіксується граматична форма слів, тобто за запитом «погода в Криму» будуть знайдені документи, які містять саме таке словосполучення – погода в Криму

{...}

Фігурні дужки дозволяють знаходити словосполу­чення, близьке до вказаного в них, тобто на відміну від попереднього оператора за запитом {погода в Криму} будуть знайдені документи, що містять такі словосполучення: «погода в Криму», «погоді в Криму», «погоди в Криму», тобто граматична форма слів у цьому разі не фіксується

[n,...]

Цей оператор використовується в тому випадку, якщо необхідно обмежити відстань між словами Вашого запиту. Наприклад, за запитом [5, мобільний телефон] будуть знайдені тільки ті документи, в яких слова мобільний і телефон розташовані у фрагменті тексту, не більшому ніж 5 слів


Передбачені також оператори, які дозволяють обмежити об­ласть пошуку визначеним полем документа (табл. 17.3).

Таблиця 17.3

Оператори, що обстежують область пошуку




Оператор

Опис





Title

оператор дозволяє шукати тільки за назвою документа. Наприклад, за запитом title (прайс-лист) будуть знайдені ті документи, в назві яких міститься прайс-лист, за запитом title («дошка оголошень») будуть знайдені документи, які містять в назві словосполучення дошка оголошень





Heading

оператор дає змогу проводити пошук за назвами розділів документів. Наприклад, за запитом heading (бізнес-план) будуть знайдені документи, які містять бізнес-план в полі heading документів




Пошук у реєстрі українських сайтів. Як і за повнотекстового пошуку, пошук у реєстрі ведеться з урахуванням російсь­кої, української та англійської морфології.

За замовчуванням пошук здійснюється за повнотекстовою базою даних, для пошуку у реєстрі поставте прапорець шука­ти в Реєстрі.

Ви можете обмежити область пошуку окремою темою або регіоном. Для цього необхідно перейти у відповідну тематич­ну/регіональну рубрику та поставити прапорець «шукати в розділі:» або «шукати за регіоном:», при цьому пошук буде проводитись за повнотекстовим індексом. Якщо ж поставити ще один прапорець — «шукати в Реєстрі», то пошук буде про­водитись тільки за описами сайтів у визначеному розділі або регіоні.
ЗАВДАННЯ 2. Пошук інформації в мережі Інтернет.
1. Активуйте браузер MS Internet Explorer.
Увійдіть в пошукову систему МЕТА.

Введіть адресу: http://www.meta.ua або коротко meta.иа

2. Використовуючи описані засоби пошуку, знайдіть:

  1. Документи, в назву яких входить вираз «інформаційна культура». Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайде­них об’єктів. Збережіть один із знайдених документів у своїй папці як текстовий документ.

  2. Документи, розділи яких містять вираз «інформаційна культура». Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайде­них об’єктів.

  3. Документи, які містять вираз «інформаційна культу­ра», і відстань між словами не перевищує шести слів. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

  4. Документи, які містять вираз «інформаційна культура» і всі його словоформи. Запишіть у звіт умову пошуку і кіль­кість знайдених об’єктів.

  5. Документи, які містять виключно вираз «інформаційна культура», інші словоформи цього виразу не шукати. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

2.6. Документи, які містять вираз «інформаційна культура» або «інформаційна безпека». Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

  1. Перейдіть на веб-сайт національної бібліотеки ім. В.І. Вер­надского: http://www.nbuv.gov.ua/

  2. На цьому веб-сайті відкрийте гіперпосилання Вищі на­вчальні заклади і знайдіть сайт Вашого навчального закладу, докладно вивчіть його структуру та інформацію про свій фа­культет і новини з життя студентів.

  3. Запишіть URL-адресу головної сторінки сайта Вашого навчального закладу.

  4. Ознайомтесь з електронною бібліотекою ім. В.І. Вернадського та іншими ресурсами цього веб-вузла.

ЗАВДАННЯ 3. Захистіть виконану роботу.
Запитання до захисту практичної роботи:

  1. Що таке Інтернет?

  2. Які сервіси є в Інтернеті?

  3. Що таке www?

  4. За яким протоколом працює служба www?

  5. Які можливості www-простору?

  6. Що таке гіпертекстове посилання?

  7. Що таке URL-адреса?

  8. Розкажіть про структуру URL-адреси.

  9. Яке призначення браузерів?

  1. Назвіть системи пошуку інформації в www.

  2. Що таке Yahoo.com і яка його URL-адреса?

  3. Які засоби і технології пошуку має пошукова система МЕТА?



Схожі:

Уроку. Основні інформаційні джерела. Технологія пошуку інформації засобами Інтернету
Мета уроку: засвоєння знань про основні джерела інформації та технологію її пошуку; формування вмінь здійснювати пошук необхідної...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ...
«Технологія зберігання, консервування та переробки молока» і «Технологія жирів і жирозамінників» напряму 0917 «Харчова технологія...
КУРС ЛЕКЦІЙ для студентів спеціальностей 091700 «Технологія зберігання,...
«Технологія зберігання, консервування та переробки молока» і «Технологія жирів і жирозамінників» напряму 0917 «Харчова технологія...
Завадський І. О. та ін. Інформатика: 9 кл.: Підруч для загальноосвіт...
Тема. Засоби пошуку інформації в Інтернеті. Принципи функціонування веб-каталогів та пошукових систем. Стратегії пошуку інформації....
План-конспект уроку №21 ТЕМА. Історія виникнення та розвиток глобальної...
МЕТА: сформувати в учнів основні поняття мережі Інтернет, основні етапи історії розвитку Інтернет,її можливості
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Повна вища освіта (магістр, спеціаліст) за напрямом підготовки “Харчова технологія та інженерія” (спеціальність “Технологія харчування...
Тема : Створення особистої Веб-сторінки та розміщення її в мережі Інтернет
Мета: Створити за допомогою засобів програми Microsoft FrontPage особисту сторінку та розмістити її за допомогою засобів віддаленого...
Тема: Налагодження параметрів програми Outlook Express Мета
Мережа Інтернет подібна до міжнародної телефонної мережі – ніхто не володіє та не керує нею повністю, але вона організована таким...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка