CТВОРЕННЯ WEB – СТОРІНОК


Скачати 64.35 Kb.
Назва CТВОРЕННЯ WEB – СТОРІНОК
Дата 27.03.2013
Розмір 64.35 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
CТВОРЕННЯ WEB – СТОРІНОК.

Основи створення Web-сторінок


Робота в редакторі FrontPage вельми схожа на роботу з текстовим процесором, подібним Microsoft Word. Ті, кому доводилося мати справу з Microsoft Word, напевно зустрінуть стандартні кнопки, такі, як напівжирний шрифт, курсив і підкреслення, маркіровані і нумеровані списки, повтор і відміна операції і т.п. Введення тексту у вікні редактора відбувається точно так, як і в Word; точно так, як і в Word, можна перевіряти орфографію.

Створення сторінок

Щоб створити сторінку у програмі FrontPage необхідно виконати дії: Пуск Þ Все Программы Þ Microsoft Office Þ Microsoft Office FrontPage, відкриється чиста нова сторінка. Якщо чиста сторінка не відкрилась, необхідно натиснути меню Вид/Сторінка.

Унизу вікна програми знаходяться перемикачі вкладок FrontPage: .

Вкладка Конструктор (вона відкривається за замовчуванням) – забезпечує режим візуального редагування, котрий не вимагає знання тегів; вкладка Код (HTML) – забезпечує режим безпосереднього редагування HTML-коду; вкладка Просмотр – служить тільки для перегляду. У цьому режимі не можна редагувати, зате можна побачити сторінку у такому вигляді, як її бачитиме читач вашого електронного підручника; вкладка С разделением – дозволяє одночасно бачити сторінку у двох режимах: візуальному і кодовому, на сторінці, розділеній горизонтально на дві частини.



Будемо редагувати сторінку на зразок текстового файлу в Word, a FrontPage згенерує потрібний HTML-код.

Визначення властивостей сторінки

Виберіть меню Файл/Свойства (або права кнопка миші Свойства страницы), відкриється вікно із п'ятьма вкладками Общие, Форматирование, Дополнительно, Другие, Язык (рис.).



Діалогове вікно визначення властивостей сторінки

На першій ліворуч вкладці Общие бажано заповнити поле Название, вписавши туди назву вашої сторінки, що буде відображатися в самій верхній частині вікна.

У полі Расположение відображені реальне місцезнаходження й ім'я файла, з яким ви у даний момент працюєте. В інших полях - технічна інформація, змінювати яку не бажано.

На наступній вкладці того ж вікна, яка називається Форматирование, обираються кольори сторінки - не лише фон, але й текст, а також звичайне відвідування й активне посилання. Крім того, тут можна задати фоновий рисунок і навіть автоматичне копіювання настроювань кольору з іншої сторінки.



Рекомендується не залишати право автоматичного вибору ні для одного з п'яти базових кольорів сторінки, а всі задати самостійно. Це забезпечить відображення вашої сторінки на будь-якому комп'ютері у такому вигляді, в якому ви її створили.

На вкладці Дополнительно – знаходиться параметр поля. Він відповідає за відстань між краєм вашої сторінки (тексту, рисунків) і краєм екрана монітора, інакше кажучи – за поля: верхнє, ліве, нижнє, праве.



Наступна вкладка вікна властивостей сторінки – Другие. Її можна пропустити, а можна і видалити два записи, що ніяк не відбиваються на сторінці, але збільшують код. Ці записи вказують на те, що при розробці вашої сторінки ви використовували програму FrontPage. Щоб позбутися їх, послідовно виділіть кожний із двох параметрів щигликом миші.



І останньою вкладкою вікна властивостей сторінки є Язык. Потрібно вибрати: «язык страницы» – український, «набор знаков» – кириллица, «повторить загрузку текущего документа, используя» – автоматический выбор.



Заголовки

Однією з умов ефективного дизайну Web-сторінок є розумне використання заголовків. Надлишок крупних заголовків, швидше за все, зробить вашу сторінку важкою для читання, а сторінки, бідні заголовками, часто смутні на вигляд і складні для сприйняття. Заголовки допомагають структурувати представлену на сторінці інформацію - в точності як в газеті або журналі.

Робота з файлами сторінок

Стандартні команди роботи з файлами в Редакторі схожі на аналогічні команди Провідника, з тією різницею, що діють вони на рівні сторінок, а не Web-сайтів. Наприклад, в Редакторі команда Close закрывает страницу, а в Провіднику, відповідно, цілком сайт. Крім цього, над файлами в Редакторі можна проводити ще деякі додаткові дії, як, наприклад, друк.

Відкриття сторінок

Команда Open дозволяє вам відкривати сторінки сайту, завантаженого в Провіднику, збережені у вигляді файлів на диску вашого комп'ютера або в локальній мережі і навіть сторінки прямо з Internet. З її допомогою можна відкривати не тільки сторінки, створені в FrontPage, але і файли, ще деяких типів. Це забезпечує додаткові можливості додавання матеріалу у ваш сайт. У Редакторі ви зможете відкрити файли наступних типів:

- Файли HTML (HTM, HTML)

- Файли Preprocessed HTML (HTX, ASP)

- Файли RTF (Rich Text Format)

- Текстові файли (ТХТ)

- Гіпертекстові шаблони (НТТ)

- Документи Word (DOC)

- Робочі листи Excel (XLS, XLW)

А якщо у вас встановлений Microsoft Office і при його установці ви вибрали додаткові конвертори документів, то вони також будуть доступні для FrontPage.

Створення рамок

Рамки дозволяють розбивати сторінки на прямокутні області, в кожній з яких відображається своя власна сторінка. Ви можете розмістити одну або декілька рамок на сторінці (така сторінка називається сторінкою рамок. Це означає, що ви можете створити сторінку, різні області якої відображають різний зміст. Зміна вмісту в одній з рамок необов'язково спричиняє за собою зміну змісту в другій, але якщо ви захочете, то зможете зробити так, щоб сторінка, що одержується по посиланню, що знаходиться в одній рамці, відображалася у області другої рамки.

Ось вам класичний приклад використання рамок: уявіть собі сторінку, поділену на дві вертикальні області, кожна з яких є окремою рамкою. Ліва рамка займає зміст, що містить в собі повний список посилань на всі сторінки сайту. Вміст правої частини сторінки міняється залежно від того, по якому посиланню в змісті ви клацнете на лівій стороні сторінки.

Рамки вельми популярні у Web-дизайнерів, деякі з них ділять свої сторінки на п'ять, шість і навіть більш рамок. Така структура може істотно уповільнити завантаження сайту. FrontPage пропонує шаблони рамок, кожний з яких містить не більше чотирьох рамок.

У свій ви можете включити сторінки наступних типів:

- What's New (Сторіночка новин). Тим користувачам, які часто відвідуватимуть ваш сайт, ця сторінка надасть інформацію про останні зміни

- Products/Services (Продукты/Услуги/Товари). Тут компанія може запропонувати все свої Продукты/Услуги/Товари, і тут також можна підказати людям, де і як це можна придбати

- Table of Contents (Зміст). Ті відвідувачі, які захочуть побачити повний огляд того, що їм може запропонувати сайт компанії, можуть зайти на цю сторінку, посилання з якою ведуть на всі сторінки сайту. Така сторінка допоможе користувачам "не загубитися" усередині вашого сайту

- Feedback Form (Форма зворотного зв'язку). Менеджери компанії хочуть дізнатися, що користувачі думають про пропоновані продукти, а також що вони думають про сам сайт. Відвідувачі сайту можуть використовувати форму зворотного зв'язку, щоб залишити свої коментарі

- Search Form (Форма для пошуку). Можливість пошуку додасть до сайту ще одну привабливу межу. Вона дозволяє користувачам шукати будь-яке слово, що міститься на сторінках сайту.

Зовнішній вигляд сторінок


Як тільки ви одержите конкретні матеріали, які доведеться розміщувати на сторінках вашого сайту, ви відразу ж відчуєте, що вам доведеться серйозно потрудитися. Адже для того, щоб сторінки придбали "товарний вигляд", текст, розміщений на них, не повинен бути одноманітним і нудним (наприклад, абзаци "по ниточці", шрифт однакового розміру і кольору і т. д.). Всі ці параметри оформлення сторінки ви зможете легко видозмінити за допомогою Редактора FrontPage.

Подорожуючи по просторах Internet, ви напевно відмітили, що на багатьох сторінках текст набраний простим чорним шрифтом і утворює однакові утомливі абзаци. І хоча зараз спостерігається явна тенденція до поліпшення зовнішнього вигляду сайтів, ми все ще далекі від того часу, коли всі сторінки у Всесвітній Павутині радуватимуть око. Проте за допомогою FrontPage ви зможете нарешті оформити свої документи так, щоб вони дійсно виділялися на загальному фоні. Ви зможете привернути увагу публіки тільки в тому випадку, якщо ваші сторінки виглядатимуть яскраво і живо.
Контрольні запитання

  1. Як запустити FrontPage?

  2. Для чого призначені заголовки?

  3. Як виконується робота з файлами у FrontPage?

  4. Для чого призначені шаблони?

  5. Для чого призначені шаблони сайтів і як ними скористатись?

  6. Як правильно присвоювати імена файлам при створенні Web-сторінок?

  7. Для чого використовують вкладки «Конструктор», «С разделением», «Код», «Просмотр»?

  8. Яке меню використовується для виставлення властивостей сторінки?

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА


  1. Антоненко В. М., Рогушина Ю.В. Сучасні інформаційні системи і технології. Навчальний посібник. - К.: КСУ МГІ, 2005. – 131 с.

  2. Джо Хабрейкен. Microsoft Office 2003. Все в одном.- СПб. : Издательский дом "Вильямс", 2005. -  864 с

  3. Ксения Гизе, Александра Холмс. Основы Web-дизайна: вспомогательное руководство: - СПб. : Издательский дом "Вильямс", 2002. – 640с.

  4. Симонович С.В. и др. Информатика. Базовый курс: - СПб. : «Питер», 2001. – 640с.

  5. Хэлворсон М,. Янг М. Эффективная работа в Microsoft Office 2000. – СПб: Питер, 2000. – 1232с.

Схожі:

Завадський І. О. та ін. Інформатика: 9 кл.: Підруч для загальноосвіт...
Тема. Використання та настроювання браузера. Вибір системи кодування під час перегляду web-сторінок. Збереження web-сторінок та їх...
Модуль Основи WEB-дизайну
Приватні особи використовують персональні Web-сторінки для організації кола спілкування за якою-небудь тематикою або для презентації...
Основи роботи в Microsoft Office FrontPage 2003
В даний час створення власного або корпоративного віртуального представництва в Internet не є складною задачею навіть для початківців...
Тема: Проектування Web-сторінок в програмі Microsoft FrontPage
Приступаючи до створення веб-сайту, необхідно визначитися з його тематикою, кількістю підрозділів сайту та сторінок в кожному з них...
Програма MS FrontPage 2003 має в своєму арсеналі спеціальні засоби...
Програма MS FrontPage 2003 має в своєму арсеналі спеціальні засоби для розмітки і оформлення Web-сторінок – макетні таблиці, шари,...
Уроку І. Організаційний момент
У книжці є 180 сторінок. Учень прочитав усієї кількості сторінок. Скільки сторінок йому залишилося прочитати?
Тема: Форматування Web сторінок в програмі Microsoft FrontPage
Фрейми – це засіб для поділу вікна браузера на декілька областей, в кожній з яких відображається склад окремої веб-сторінки
Тема. Публікація статичної та динамічної інформації з БД в локальних...
Рінок різних типів засобами СУБД MS Access. Закріплення вмінь і навичок використання запитів для аналізу інформації БД. Усвідомлення...
ФОРМАТУВАННЯ WEB – СТОРІНОК ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОГРАМИ FRONTPAGE
Щоб ввести текст потрібно натиснути: шрифт за замовчуванням Times New Roman, 12 (14) пунктів, точніше – розмір 3 (4), «обычный»....
Створення Web-сторінок за допомогою засобів MS Office
Попередня підготовка. Для успішного засвоєння модуля потрібно знати матеріал, викладений у модулі №1 цього посібника та володіти...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка