ПОПЕРЕДНЄ СЛОВО


Скачати 0.82 Mb.
Назва ПОПЕРЕДНЄ СЛОВО
Сторінка 1/11
Дата 20.04.2013
Розмір 0.82 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Химия > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
Зміст

ПОПЕРЕДНЄ СЛОВО 2

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1. 3

«СИНТЕЗ ПОЛІМЕРІВ МЕТОДОМ ПОЛІМЕРИЗАЦІЇ» 3

Завдання 1.1. Дослідження полімеризації мономерів в залежності від кількості ініціатора. 6

Завдання 1.2. Дослідження полімеризації мономерів у присутності розчинників. 7

Завдання 1.3. Полімеризація та співполімеризація мономерів в присутності ініціатора. 9

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2 12

«СИНТЕЗ ПОЛІМЕРІВ МЕТОДОМ ПОЛІКОНДЕНСАЦІЇ» 12

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3 17

«МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОЛІМЕРІВ» 17

Завдання 3.1. Вивчення залежності модуля еластичності полімерних матеріалів від величини навантаження. 20

Завдання 3.2. Вивчення залежності модуля еластичності полімерних матеріалів від природи матеріалу. 21

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4 22

«ВИЗНАЧЕННЯ МОЛЕКУЛЯРНИХ МАС ПОЛІМЕРІВ» 22

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5 31

«ІОНООБМІННІ ВЛАСТИВОСТІ ПОЛІЕЛЕКТРОЛІТІВ СІТЧАТОЇ БУДОВИ» 31

Завдання 5.1. Визначення повної ємності катіонів. 33

Завдання 5.2. Визначення повної обмінної ємності аніонітів. 34

Завдання 5.3. Визначення обмінної ємності катіонітів за металом в статичних умовах. 35

Завдання 5.4.Визначення повної обмінної ємності катіонів за металом в динамічних умовах. 36

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6 40

«ВИЗНАЧЕННЯ КОНСТАНТИ КИСЛОТНОЇ ДИСОЦІАЦІЇ ЛІНІЙНОГО ПОЛІЕЛЕКТРОЛІТУ МЕТОДОМ ПОТЕНЦІОМЕТРИЧНОГО ТИТРУВАННЯ» 40

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7 46

«ІДЕНТИФІКАЦІЯ ПОЛІМЕРІВ» 46

Лабораторна робота №8 57

Завдання 8.1 Оцінка полі дисперсності макромолекул полімеру методом турбідиметричного титрування. 57

Завдання 8.2 Оцінка полі дисперсності макромолекул полімеру візкозиметричним методом 60



ПОПЕРЕДНЄ СЛОВО



Важливою складовою частиною учбової програми курсу „Високомолекулярні сполуки” є загальний лабораторний практикум, який проходить після прослуховування лекційного курсу.

Метою лабораторного практикуму є краще засвоєння програмного матеріалу з теоретичних питань курсу, а також набуття студентами необхідного експериментального вміння в роботі з високомолекулярними речовинами.

В зв’язку з цим лабораторний практикум містить в собі практично всі розділи теоретичного курсу: синтез полімерів, їх ідентифікація та дослідження фізичних характеристик.

З метою розширення кругозору студентів до лабораторного практикуму включені завдання по розрахунку найважливіших характеристик макромолекул за допомогою персональних комп’ютерів.
Навчальний характер практичних вказівок підкреслюється наявністю контрольних питань і вправ, що полегшує викладачам та студентам контроль за засвоєнням матеріалу.

Даний посібник підготовлено для студентів четвертого та п’ятого курсів денного відділення, а також студентів-іноземців, що навчаються на хімічному факультеті Харківського національного університету.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1.

«СИНТЕЗ ПОЛІМЕРІВ МЕТОДОМ ПОЛІМЕРИЗАЦІЇ»



Теоретичні основи методу

Полімеризація – це синтез високомолекулярних сполук, під час якого утворення макромолекули відбувається шляхом з’єднання декількох мономерних молекул.

В більшості випадків для полімеризації використовують мономери, які містять кратні зв’язки С=С, С≡С, С=О, С≡N та ін. Макромолекули утворюються внаслідок розкриття цих кратних зв’язків:

n A = B → [ – A – B – ]n

В цьому випадку змінюється електронна структура зв’язків. Такий процес називається ланцюговою полімеризацією.

Утворення макромолекул можливо також з мономерів, які полімеризуються внаслідок розкриття циклів:

(рисунок)

В цьому випадку характер хімічних зв’язків не змінюється.

В обох випадках елементарний склад молекули не відрізняється від складу вихідного мономеру, тобто в результаті реакції полімеризації не утворюються які-небудь побічні продукти.

В процесі полімеризації можуть брати участь як мономери, що мають однаковий хімічний склад, так і різні мономери, тому розрізняють гомополімеризацію та співполімеризацію.

Ланцюгова полімеризація буває радикальна та іонна. Під час радикальної полімеризації активним центром є вільний радикал та акт росту ланцюга є гомохімічною реакцією, а під час іонної полімеризації активні центри – іони чи поляризовані молекули і розкриття подвійного зв’язка (або циклу) відбувається гетеролітично.

В процесі ланцюгової полімеризації можна виділити 3 основних стадії: 1) утворення активних центрів,2) ріст ланцюга, 3) обрив ланцюга.

Найбільш широко використовується ініційована полімеризація за допомогою спеціально введених речовин – ініціаторів І, що здатні розпадатися з утворенням радикалів:

І → 2R· (1.1)

Ріст ланцюга являє собою ряд багаторазово повторюваних однотипних реакцій приєднання молекул мономера М до активного центру R·

R· + М → RM·

RM· +M RM2· (1.2)

RMn+1· + M → RMn·

Так як реакція росту ланцюга зворотна, то в рівновазі з активними центрами завжди залишається деяка кількість мономеру.

Обрив ланцюга виникає у результаті зіткнення макрорадикалів з активними центрами (що ростуть), з іншим макрорадикалом, з будь-якою іншою речовиною (наприклад, інгібітором) і т.д.:

RMn·+ RMm· → R – Mn+m – R (1.3)

Як видно, вихідний радикал R· є кінцевою ланкою макромолекули.

Наряду з цими основними стадіями процесу полімеризації можуть мати місце реакції передачі ланцюга. В залежності від того, що виступає в ролі передавача ланцюга на полімер, наприклад, розчинник і т.п. При цьому активний центр зростаючої макромолекули переходить на будь-яку іншу частинку Х та починає ріст нової макромолекули.

RMm· +Х → RMn + Х· (1.4)

Х + М → ХM і т.д.

Реакції передачі широко використовуються під час синтезу полімерів для регулювання їх молекулярної маси, для утворення привитих співполімерів і т.д.

Ступінь полімеризації:

, (1.5)

де Vp – швидкість реакції росту ланцюга (1.2), Vутв – швидкість реакції обриву ланцюга (1.3).

Чим більша швидкість обриву ланцюга у порівнянні зі швидкістю зросту, тим швидше зростаючий макрорадикал перетвориться на неактивну макромолекулу і тим менше буде молекулярна маса полімеру. Молекулярна маса полімеру, що утворюється при ініційованій полімеризації, обернено пропорційна концентрації ініціатора:

(1.6)

Для співполімеризації характерні ті ж стадії ініціювання, росту та обриву ланцюга. Але схема ускладнюється, так як під час співполімеризації двох мономерів А та В необхідно враховувати 4 реакції росту ланцюга:

А + А → ·АА· В·+ В → ВВ·

А·+ В → АВ· В·+ В → ВА·

Метод спільної полімеризації двох або більше мономерів має велике практичне значення, так як дозволяє розширити кількість мономерів, оскільки в ряді випадків мономери, які погано полімеризуються, можуть добре полімеризуватися з іншими мономерами.

Цим методом здійснюється також направлена зміна властивостей полімерів, надання їм нових властивостей.

Шляхом сумісної полімеризації можна отримати не тільки лінійні полімери, але також і тримірні (зшиті) полімери, які утворюються в тому випадку, якщо один з мономерів має два і більше подвійних зв’язки (наприклад, дивінілбензол, диаліловий ефір двоосновної кислоти і т.д.). Зшиті полімери неплавкі та нерозчинні. В підходящих розчинниках вони можуть лише набухати, поглинаючи велику кількість розчинника. При цьому змінюється їх маса та об’єм.

Розрізняють необмежене та обмежене набухання. Необмежене набухання, характерне для лінійних та розгалужених полімерів, призводить до утворення істинних розчинів полімерів. Обмежене набухання характерне для лінійних та розгалужених полімерів при контакті з поганими розчинниками, а також полімерам, що мають просторову структуру. Обмежене набухання оцінюється набуханням, тобто відношенням зміни об’єму чи маси зразка, що набух, до об’єму чи маси вихідного зразка. У просторових полімерів набухання зменшується зі збільшенням частоти тримірної сітки (у випадку гранично частої сітки набухання практично не відбувається).

Способи проведення полімеризації

Полімеризація може бути здійснена наступними способами: в масі (блочна полімеризація), в розчині, в емульсії та суспензії, в твердій фазі.

Блочна полімеризація (полімеризація в масі) проводиться за відсутності розчинника. Недолік методу пов’язаний з труднощами швидкого відводу тепла, що виділяється під час реакції.

Полімеризацію в розчині проводять або в рідині, в якій розчиняється мономер та полімер, що утворюється (лаковий спосіб), або в середовищі, яке розчиняє тільки мономер.

Емульсійна полімеризація найбільш поширена при промисловому способі отримання полімерів. В якості середовища зазвичай використовують воду. Мономер повинен бути нерозчинний або погано розчинний у воді, для ініціювання використовують водорозчинні ініціатори. Для стабілізації емульсії використовують мила.

Полімеризацію у суспензії проводять, диспергуючи мономер у воді у присутності стабілізаторів (желатин). При цьому використовують радикальні ініціатори, розчинні в мономері.

Полімеризація в твердій фазі протікає при температурах близьких до температур плавлення мономерів.

Типові полімери, отримані за методом полімеризації - поліетилен, полівінілхлорид, полістирол та ін.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Схожі:

Поіменне голосування про проект Постанови про попереднє схвалення...
Постанови про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних...
X. ВСТУПНЕ СЛОВО ДО ОБШИР. ПРАВИЛ
Боже слово принявши, були як добра земля, принесли повні й обильні плоди праведности, як написано: „А посіяне на добрій землі це...
ФРАГМЕНТ РАДІОПРОГРАМИ „СЛОВО” ВІД 08. 10. 06
Вибираємо слово. Про особливості вживання словосполучень брати до уваги і взяти до відома
Ведучий Здрастуй, Слово, Українська Мово! Здрастуй на межі тисячоліть!...
Мета: вшанувати пам’ять славнозвісних просвітителів слов’ян – Кирила та Мефодія
Конкурс «Привітання». Завдання: Пояснити свою емблему та назву команди....
Обладнання: плакати зі словами видатних людей про мову; роздавальні картки; таблички з цифрами від 0 до 9, годинник, ребуси
ПЛАН-КОНСПЕКТ ВІДКРИТОГО УРОКУ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ 6 ий клас
Методи та прийоми: слово учня, вступне слово вчителя, коментоване письмо, «Лінгвістичний футбол», попереджальний диктант, вправа...
Є в світі одне слово, перед яким усі народи низько схиляють голови....
На стінах плакати: «Мамо, тобі тихесенько вклонюсь…», «Без рідної мови, без пісні, без мами збідніє земля назавжди», «Серце матері...
Урок Слово в житті людини. Краса світу і людської душі в художньому...
Урок Слово в житті людини. Краса світу і людської душі в художньому слові. Образне слово — першоелемент літератури. Теорія літератури:...
Тема: Побудова діаграм
Підготовка до виконання роботи (попереднє ознайомлення з методичними вказівками до лабораторної роботи та опрацювання теоретичного...
Тема: Використання майстра шаблонів
Підготовка до виконання роботи (попереднє ознайомлення з методичними вказівками до лабораторної роботи та опрацювання теоретичного...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка