Які речовини відносять до вуглеводів і звідки ця назва походить?


Скачати 85.49 Kb.
Назва Які речовини відносять до вуглеводів і звідки ця назва походить?
Дата 30.03.2013
Розмір 85.49 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Химия > Вопрос
Завдання для самоконтролю з теми «Вуглеводи»

1. Які речовини відносять до вуглеводів і звідки ця назва походить?

2. Як класифікують вуглеводи?

3. Завдяки якій реакції у природних умовах відбувається синтез вуглеводів:

а) фотосинтезу; б) крекінг насичених вуглеводів; в) тримеризація ацетиленових вуглеводнів?

4. Як побудована молекула глюкози?

Які функціональні групи містяться в ній?

5. Як можна довести наявність у молекулі глюкози альдегідної групи?

6. Як дослідним шляхом довести, що в молекулі глюкози є п'ять гідроксильних груп?

7. Наведіть рівняння реакцій, у яких глюкоза виявляє:

а) відновні властивості; б) окисні властивості.

8. Яке значення глюкози в життєвих процесах тварин і людини?

9. Які види бродіння глюкози вам відомі? Назвіть їх практичне значення.

10. Які групи речовин дають реакцію "срібного дзеркала":

а) глюкоза, гліцерин, етиленгліколь;

б) гліцерин, глюкоза, сахароза;

в) глюкоза, формальдегід, метанова кислота?

11.Які групи речовин виявляють змішані функції?

а) глюкоза і гліцерин;

б) глюкоза і олеїнова кислота;

в) глюкоза і оцтова кислота;

г) глюкоза і метанова кислота?

12. Як розпізнати лише за допомогою одного реактиву:

а) гліцерин; б) глюкозу; в) етанол? }.

13. Є розчини глюкози і фруктози. За допомогою яких

хімічних реакцій можна розпізнати ці речовини?

14. Наведіть схему реакцій добування глюкози:

а) з крохмалю; б) з целюлози.

15. Доведіть наявність речовини:

  1. доведіть, що в вермішелі є крохмаль.

  2. доведіть, що морква містить багатоатомний спирт сахарозу.

  3. доведіть, що білий хліб (картопля) містить крохмаль.

  4. доведіть, що стигле яблуко (мед) містить глюкозу.

  5. визначте дослідним шляхом наявність молочного цукру в молоці.

  6. приготуйте йодну настоянку і доведіть, що в ній міститься йод.

16. Складіть план розпізнавання речовин:

  1. Сахароза, гліцерин, глюкоза.

  2. Крохмаль, глюкоза, сахароза.

  3. Етиленгліколь, фенол, глюкоза.

  4. Рибоза, крохмаль, гліцерин

  5. Глюкоза, гліцерин, формалін.

  6. Гліцерин, рибоза, сахароза.


Вправа У п'яти пробірках без написів містяться розчини таких речовин: гліцерину, оцтового альдегіду, мурашиної кислоти, пропіонової кислоти, глюкози. Запропонуйте план визначення кожної з цих речовин, використовуючи розчини карбонату натрію, гідроксиду натрію, купруму (II) сульфату. Масова частка кожної з зазначених речовин у цих розчинах становить 10 %.

Р о з в' я з а н н я. За допомогою розчину натрію карбонату можна визначити мурашину і пропіонову кислоти за виділенням вуглекислого газу. Після цього в пробірки із кислотами додаємо свіжоосаджений купрум (II) гідроксид і суміш нагріваємо. За утворенням червоного осаду купрум (І) оксиду і виділенням СО2 і виявляємо мурашину кислоту. У три пробірки, що залишились, додаємо свіжоосаджениий купрум(II)гідроксид і за появою інтенсивно синього забарвлення визначаємо гліцерин і глюкозу. При подальшому нагріванні вмісту цих трьох пробірок виявимо оцтовий альдегід і глюкозу за утворенням червоного осаду.
Розрахунки за формулами
1. Розрахуйте масову частку карбону в наступних речовинах: а) глюкоза; б) сахароза; в) рибоза; г) крохмаль д) фруктоза
2. Розрахуйте масову частку оксигену в наступних речовинах: а) глюкоза; б) сахароза; в) рибоза; г) крохмаль д) фруктоза
3 Розрахуйте масову частку вуглецю, водню і кисню в наступних речовинах: а) глюкоза; б) сахароза; в) рибоза; г) крохмаль д) фруктоза
4.Чому дорівнює кількість речовини наважка якої дорівнює 20 г, а зваженою речовиною є:) глюкоза; б) сахароза; в) рибоза; г) крохмаль; д) фруктоза?
5. Яке значення масової частки речовини в розчині, якщо в 250г дистильованої води розчинили:
а) 25г глюкози; б) 150 г сахарози; в) 5г рибози; г) 15 г фруктози; д) 35 г мальтози?
6. Деяка речовина має такий елементний склад: масова частка карбону -0,3997, гідрогену -0,06207, оксигену-0,5330. Встановіть його молекулярну формулу, якщо молярна маса речовини дорівнює а) 180 г / моль; б) 30г/моль в) 150 г / моль.
 Запропонуйте можливу структурну формулу і назву речовини згідно з поданою вами структурі. До якого класу органічних речовин можна її віднести?
7. Відносна молекулярна маса целюлози, що становить основу льняного волокна, приблизно дорівнює 6 * 106. Визначте
 ступінь полімеризації в молекулі даного зразка целюлози.
8. В молекулі целюлози число залишків глюкози 12000. Розрахуйте її відносну молекулярну масу. (Врахуйте кінцеві функціональні групи).
9.Розрахуйте відносну молекулярну масу полісахариду (врахуйте кінцеві функціональні групи), якщо число залишків глюкози в ньому дорівнює: а) 2000; б) 1500 в) 3000 г) 1200
10. До 200г розчину сахарози з масовою часткою речовини рівною 8% додали ще 4г сахарози. Яка масова частка сахарози в новому розчині?
11. Є 300г розчину глюкози з масовою часткою речовини 12%. Якою буде величина масової частки речовини в новому розчині, якщо до розчину додати: а) 14г глюкози; б) 50 г води; в) 0,1 моль глюкози г) 200г розчину з масовою часткою глюкози20%




Розрахунки за рівнянням хімічної реакції
12. Розрахуйте об’єм вуглекислого газу, приведений до нормальних умов, який:
а) виділиться при спиртовому бродінні глюкози масою 450г;
б) утворюється при повному окисненні сахарози масою 171г;
в) необхідний для утворення 100г глюкози в процесі фотосинтезу;
г) утворюється при спиртовому бродінні 540г глюкози
13. Чому дорівнює об'єм вуглекислого газу (н.у), який:
а) виділиться при спиртовому бродінні глюкози масою 3,6 кг;
б) утворюється при повному окисненні фруктози масою 100г;
в) необхідний для утворення 1 кг глюкози в процесі фотосинтезу;
г) утворюється при спиртовому бродінні 18г глюкози.
14. За рівняння реакції (С6Н10О5) n + nН2О → nС6Н12О6 визначте масу глюкози, що утворюється при повному гідролізі крохмалю масою: а) 1кг; б) 324г; в) 100г г) 810г. Розрахунок вести на одну структурну ланку.
15.Протягом світлового дня кожен квадратний метр поверхні зеленого листя поглинає в процесі фотосинтезу близько 5 дм3 вуглекислого газу (н.у.). Визначте масу глюкози, що утворюється при цьому.
16. Глюкоза масою 1,8 г була окислена за допомогою оксиду срібла (I). Чому дорівнює маса утвореного при цьому срібла?
17. Яка маса молочної кислоти може бути отримана при молочнокислому бродінні а) 72 г глюкози; б) 0,72 кг глюкози? в) 0,25 моль глюкози; г)
18.Яку масу сахарози потрібно витрачати, щоб відшкодувати витрати енергії, рівні 300 кДж? Розрахунок виконайте за термохімічним рівнянням реакції: С12Н22О11 (тв.) +12 О2 (м.) = 12СО2 (м.) +11 Н2О (ж); ∆Н=- 5639,7 кДж
  19. При окисненні деякої кількості глюкози виділилося 2242 кДж теплоти. Чому дорівнює об'єм виділеного вуглекислого газу? Термохімічне рівняння має вигляд: С6Н12О6 (тв.) +6 О2 (м.) = 6СО2 (м.) +6 Н2О (ж) ∆Н=- 2802,5 кДж
20. Визначте кількість теплоти, що виділилася при повному окисленні 200г сахарози. Відповідь подайте в кДж та ккал.
С12Н22О11 (тв.) +12 О2 (м.) = 12СО2 (м.) +11 Н2О (ж) ∆Н=- + 5639,7 кДж
21. За термохімічних рівняннях реакції С6Н12О6 (тв.) +6 О2 (м.) = 6СО2 (м.) +6 Н2О (ж) ∆Н=- +2802,5 кДж розрахуйте кількість енергії, що
виділилася при повному засвоєнні організмом 200г глюкози
Завдання з ускладнюючими елементами
22. Розрахуйте об'єм повітря, який необхідний для повного окиснення глюкози масою 9г. При розрахунках об'ємну частку кисню в повітрі прийміть рівною 21% (φ (О2) = 21%).
23. Скільки гідролізного спирту утворюється з 1т деревних відходів, якщо втрати у виробництві становлять 25% відсотків?
24. Скільки етанолу утворюється при бродінні 1 кг глюкози, яка містить 15% несахаристих домішок?
25. Інвертний цукор - це основа для виробництва багатьох кондитерських виробів, суміш рівних кількостей глюкози і фруктози. Отримують його гідролізом сахарози. Скільки сахарози слід піддати гідролізу, щоб отримати 10 кг інвертного цукру?
26.Із крохмалю масою 40,5 г отримана глюкоза, вихід якої склав 75%. Розрахуйте масу отриманої глюкози.
27.При бродінні глюкози отриманий етанол масою 110,4 г, вихід якого склав 80%. Визначте масу глюкози, яка піддалася бродінню.
28.Розрахуйте, скільки етанолу (за масою) може теоретично утворитися з 10 т ялинової тирси, масова частка целюлози в якій рівна55%.
29.Фільтрувальнуий папір, що представляє собою практично чисту целюлозу, піддали кислотному гідролізу. При цьому з целюлози масою 40г отримали 23г глюкози. Обчисліть вихід глюкози у відсотках від теоретично можливого.
30. У цукрових буряках міститься близько 18% цукру. З 1т добули цукор на 85%, при цьому було отримано 355 кг розчину сахарози. Яка масова частка сахарози в даному розчині?
ТЕМА “ВУГЛЕВОДИ”

Варіант № 1

 

1.     Вкажіть дисахарид:

а) С6Н12О6 б) С12Н22О11 в) (С6Н10О5)п г) С5Н10О5 д) С11Н20О10

 2.     Як для альдегіда для глюкози характерні реакції:

а) утворення глюконату міді з Си(ОН)2 в) окиснення Аg2О

б)естеріфікація з кислотами г) відновлення Си(ОН)2 до Си2О

д) відновлення Н2 до багатоатомного спирту

е) взаємодія з лужними металами

 3.     Ізомером сахарози є:

а) фруктоза б) глюкоза в) мальтоза г) крохмаль д) клітковина

 

4.     Вибрати формулу крохмалю:

а) С6Н12О6 б) С12Н22О11 в) (С6Н10О5)п г) С5Н10О5 д) С11Н20О10

 5.     Вказати рівняння реакції фотосинтезу:

а) С6Н12О6 + 6О2 --- 6СО2 + 6Н2О

б) 6СО2 +6Н2О ---- С6Н12О6 + 6О2

в) 6СО2 + 6Н2О -----6Н10О5-)п +6пО2

г)(С6Н10О5)п+пН2О ---пС6Н12О6

д) С12Н22О11+ Н2О ----2С6Н12О6

 6.     Вказати схему спиртового бродіння глюкози:

а) С6Н12О6 + 6О2 --- 6СО2 + 6Н2О

б) 6СО2 +6Н2О ---- С6Н12О6 + 6О2

в) С6Н12О6 ----- 2 С2Н5ОН + 2СО2

г)(С6Н10О5)п+пН2О ---пС6Н12О6

д) С12Н22О11+ Н2О ----2С6Н12О6

 7.     Вибрати формулу фруктози:

а)СН2(СНОН)4СОН б)СН2(СНОН)3СОСН2ОН в) СН2(СНОН)4СООН

 8.     Вибрати альдегідоспирт:

а) крохмаль б) глюкоза в) сахароза г) фруктоза

 9.     9.Яка маса срібла одержана при окисненні 90 грам глюкози?

                     а) 21,6г б) 10,8г в) 216г в) 108г

 

 

ТЕМА “ВУГЛЕВОДИ”

Варіант№ 2

 

1.Вкажіть полісахариди:

а)глікоген б) сахароза в) глюкоза г) фруктоза д) крохмаль е) клітковина

 2.Вкажіть формулу пентози:

а) С6Н12О6 б) ) С12Н22О11 в) (С6Н10О5)п г) С5Н10О5 д) С11Н20О10

 3.Який з вуглеводів дає реакцію “срібного дзеркала”?

а) (С6Н10О5)п б)СН2ОН-(СНОН)4СОН в)СН2ОН-(СНОН)4СООН

г)СН2ОН-(СНОН)3-СО-СН2ОН д) С12Н22О11 е) С6Н12О6

 4.Вкажіть рівняння реакції відновлення глюкози:

а )С6Н12О6 + Н2 -- СН2ОН-(СНОН)4СН 2ОН

б) 6СО2 +6Н2О ---- С6Н12О6 + 6О2

в) 6СО2 + 6Н2О -----6Н10О5-)п +6пО2

г)(С6Н10О5)п+пН2О ---пС6Н12О6

д) С12Н22О11+ Н2О ----2С6Н12О6

 5.Вказати рівняння молочнокислого бродіння глюкози:

а )С6Н12О6 + Н2 -- СН2ОН-(СНОН)4СН 2ОН

б) 6СО2 +6Н2О ---- С6Н12О6 + 6О2

в) С6Н12О6---- 2СН3-СНОН-СОН

г)(С6Н10О5)п+пН2О ---пС6Н12О6

д) С12Н22О11+ Н2О ----2С6Н12О6

 6.Зріз картоплі набуває синє забарвлення при взаємодії з:

а) NaOH б) лакмусом в) концентрованої Н24 г) І2 д) Вr2

 7.Клітковина – це природний полімер, мономером якого є:

а) сахароза б) декстрини в) α -глюкоза г) β- глюкоза д) мальтоза

 8. Вибрати кетоноспирт: а) крохмаль б) глюкоза в) сахароза г) фруктоза

 9.Яка маса етанолу одержана при бродінні 90 грам фруктози?

а) 46г б) 23г в) 92г г) 230 г
Теми рефератів, повідомлень:


1. Класифікація вуглеводів.
2. Генетичний зв'язок між вуглеводами.
3. Глюкоза.
4. Крохмаль.
5. Целюлоза.
6. Поняття солодкого в хімії.
7. Біологічні функції вуглеводів.
8. Цукор, який ми їмо.
9. Вуглеводи в природі.
10. Перетворення вуглеводів в живому організмі.

Схожі:

Закономірності спадковості при моногібридному схрещуванні.  
Органічні речовини клітини. Значення ліпідів та вуглеводів у життєдіяльності організмів
Windows XP Windows XP
Вона була випущена 25 жовтня 2001 року і є розвитком Windows 2000 Professional. Назва XP походить від англ experience (досвід, враження,...
Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України
Тема : М. Хоросницька «Звідки в міста назва Львів», узагальнюючий урок з теми «Прикметник»
Це речовини, які викликають отруєння усього організму людини або...
Токсичні речовини (отрути) це такі речовини, що проникають в організм, вступають у з’єднання з його тканинами і вже в невеликих кількостях...
Умкового заняття з модуля Тема: Загальні закономірності метаболізму....
Актуальність теми: Знання основних закономірностей обміну вуглеводів, ліпідів, білків і амінокислот необхідні для розуміння регуляції...
Вивчаємо творчість українських письменників
Важливе місце в навчально-виховній роботі належить літературним вікторинам. Назва «вікторина» походить від латинського «вікторія»...
Звідки взятий епіграф до роману і як ви його розумієте?
Які двоє дивних появляються на Патріарших прудах? Що дивного в їх поведінці, зовнішності?
Все про св. Антонія Падевського Чудотворця
Улюбленою набожністю є "дев'ятниця" багатьох почитателів на честь імені св. Антонія Падевського, яку відмовляють всі вірні. Назва...
План теми Будова й джерела пектину. Властивості, фізіологічні функції...
Пересічна людина споживає 4-5 г пектину на день. Вперше пектин виділив і описав французький дослідник Анрі Браконо у 1825 році. Назва...
2. Речовини, що входять до складу соків
Речовини містяться в виноматеріалах хімічних сполук майже всім тим чи іншим чином беруть участь в процесах утворення, стабілізації...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка