А А гро п арки — спеціальні атрактивні території, призначені для ісільськогосподарської діяльності та експонування її екскурсантам. Адаптація


Скачати 73.71 Kb.
Назва А А гро п арки — спеціальні атрактивні території, призначені для ісільськогосподарської діяльності та експонування її екскурсантам. Адаптація
Дата 21.04.2013
Розмір 73.71 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи

А

Агропарки — спеціальні атрактивні території, призначені для ісільськогосподарської діяльності та експонування її екскурсантам.

Адаптація — пристосовність людини до певних кліматичних

умов.

Аеротерапія — використання впливу вільного, відкритого повітря (на оголені ділянки тіла й дихальні шляхи), що може застосовуватися в будь-яких кліматичних місцевостях на різних курортах за всіх пір року для лікування й загартовування організму.

Аерофітотерапія — вдихання свіжого повітря, насиченого цілющими речовинами, що виділяються рослинами

Аквапарки — спеціально організовані на базі атрактивних акваторій зони для водного туризму, проведення екологічних і ландшафтних досліджень і деяких видів господарської діяльності.

Акліматизація — пристосування організму до нових, незвичних для нього кліматичних умов, а також до широти, висоти, рельєфу місцевості.

Активний туризм — туризм, що здійснюється для розвитку фізичних сил, у тому числі й у спортивних цілях; рекреаційні заняття і використанням активних способів пересування.

Ампелотерапія — (сшт. виноградолікування) — застосування винограду або виноградного соку з лікувальною метою.

Атрактивність — основна системна властивість рекреаційних ресурсів, природних і культурно-історичних об'єктів, що свідчить про їхню рекреаційну цінність.

Атрактивність рекреаційної діяльності — індивідуальна або і групова привабливість занять рекреаційною діяльністю і їхніх і поєднань.


Б

Бальнеогрязевий курорт — тіш курорту, де в якості основних лікувальних факторів використовуються мінеральні води й лікувальні грязі.

Бальнеокліматичний курорт - тип курорту, де в якості основних лікувальних факторів виступають клімат і природні мінеральні води.

Бальнеологічний курорт — тип курорту, де в якості основного лікувального фактора використовуються природні мінеральні води.

Бальнеологія — розділ курортології, що вивчає лікувальні мінеральні води, їхнє походження, фізико-хімічні властивості, вплив на організм при різних захворюваннях, розробляє показання до застосування вод на курортах і в позакурортних умовах.

Бальнеотерапія — методи лікування, профілактики й відновлення порушених функцій організму природними й штучно приготовленими мінеральними водами на курортах і у поза курортних умовах.

Ближній туризм пішохідні прогулянки по околицях курорту протягом 1—З днів

д

Дієтотерапія — метод лікування й профілактики захворювань, заснований на застосуванні спеціально підібраних харчових раціонів (дієт) і певною режиму харчування.

Додаткове рекреаційне заняття — елемент рекреаційної дальності, що має структуро утворююче значення й доповнює спеціалізацію рекреаційної системи.

Г

Галотерапія — використання соляних шахт для лікування захворювань органів дихання (особливо бронхіальної астми).

Геліотерапія — вплив сонячними променями на організм людини в лікувально-профілактичних цілях.

Глинолікування (глинотерапія) — застосування певних сортів глини в лікувальних і профілактичних цілях.

Господарський потенціал рекреації - це основні фонди, за допомогою яких здійснюються пряме виробництво, продаж і надання товарів і послуг рекреантам, а також ті додаткові засоби праці, які прямо не беруть участь у процесі, але служать поліпшенню умов рекреації

Гранична ємність рекреаційних ресурсів — один з нормативів гранично припустимих концентрацій відпочиваючих і туристів у природних комплексах.

Гранично припустиме навантаження - нормативний показник, що вказує рівень навантажень, після яких починаються необоротні зміни природного комплексу.

Грязевий курорт — тип курорту, де в якості основного природного фактора використовуються лікувальні грязі.

Грязелікування — метод лікування з використанням пелоїдів лікувальних грязей різного походження, застосовуваний на курортах і у позакурортних умовах.

І

Інгаляції природні — вдихання розрідженого гірського повітря, що містить підвищену кількість аероіонів і озону, бальзамічних випарів і озону у хвойних лісах.

Інформативність ландшафту — кількість і якість інформації, одержуваної людиною, що перебуває в тому або іншому природному комплексі.

Інфраструктура туризму — комплекс споруджень, інженерних і комунікаційних мереж, у тому числі телекомунікаційного зв'язку, доріг, суміжних індустрії туризму підприємств, що забезпечують нормальний доступ туристів до туристських ресурсів і їхнє належне використання з метою туризму, а також забезпечення життєдіяльності і гідприємств індустрії туризму
в

Ванни повітряні — вплив свіжого повітря на організм повністю або частково оголеної людини з метою лікування або загартовування.

Верандне лікування — тривале перебування на відкритих верандах, балконах, у спеціальних кліматопавільйонах з лікувально- профілактичними цілями.

Відновлення природних рекреаційних ресурсів — природний (регульований і нерегульований) і штучний процес збільшення запасів рекреаційних ресурсів, відновлення якісних їхніх характеристик

Відпочинок —будь-яка діяльність або бездіяльність, спрямована на відновлення сил людини, що може здійснюватися як на території постійного проживання людини, так і за її межами.

Відпочинок активний — зміна виду діяльності (спорт, туризм і т.д.) у вільний від роботи час із метою відновлення працездатності.

Відпочинок пасивний — різке зниження всякої діяльності аж до стану розслабленого спокою в неробочий час або в паузах праці з метою відновлення працездатності

Вільний час — це час, вільний від праці й обов'язкових занять, яким суб'єкт розпоряджається самостійно.

Водолікування — застосування в профілактичних, реабілітаційних і лікувальних цілях мінеральної води (бальнеотерапія) і прісної води (власне водоліку вання).

Е

Екзотичність визначається як ступінь контрастності місця відпочинку стосовно постійного місця проживання.

Еколог о-рекреаційна оцінка природних ресурсів - виробляється з урахуванням наступних факторів: функціональної придатності (технологічна оцінка); ступеня комфортності (фізіологічна оцінка); естетичних якостей (психологічна оцінка).

Екотуризм — види, напрямки й способи туризму, для яких головним туристським ресурсом є природне природне середо вище, подорожі в місця з відносно недоторканою природою з метою, не порушуючи цілісності екосистем, одержати подання про природні й культурно-етнографічні особливості даної території; туризм, що створює такі економічні умови, коли охорона природи стає вигідної населенню. Екотуризм у сучасному поданні - відпочинок у рекреаційно-привабливих регіонах, мало порушених людською діяльністю, що зберегли традиційний уклад життя місцевого населення.

Екскурсант — тимчасовий (одноденний) відвідувач місцевості, населеного пункту, території або іншої країни, незалежно від його громадянства, статі, мови й релігії, що перебуває в даній місцевості з метою туризму не більше 24 годин.

Елементарне рекреаційне заняття - внутрішньо цілісний, однорідний, нероздільний на технологічні компоненти елемент рекреаційної діяльності.

Естетична оцінка ландшафту — визначення розміру (інтенсивності) позитивних емоцій, що мають сприятливий вплив на самопочуття людини, у ході формування сприйняття довколишнього природного середовища групами населення різними за соціальними, майновими або національно-ре гіона льними ознаками.


З

Зелена зона — територія за межами міської зони, зайнята лісами й лісопарками, що виконують захисні й санітарно-гігієнічні функції і являються місцем відпочинку населення.

Землі рекреаційного призначення — виділені у встановленому порядку ділянки землі, призначені й використовувані для організованого масового відпочинку й туризм}' населенням.

Зона заповідна — функціональна зона, у межах якої заборонені будь-яка господарська діяльність і рекреаційне використання І сриторії.

Зона комфорту — оптимальне для людини сполучення всіх фізичних (метеорологічних) і соціально-економічних факторів середовища, при якому більшість людей почуває себе щонайкраще.

Зона короткочасного відпочинку населення — рекреаційна територія, розташована поблизу місць проживання населення.

Зона відпочинку — традгщійно використовувана природна або спеціально організована територія, де жителі населеного пункту проводять години дозвілля; звичайно розташовується в межах зеленої зони, але може бути й усередині поселень.



41


Схожі:

Правила розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької...
Правила розроблені відповідно до вимог чинного законодавства відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»...
Програма психологічного супроводу інтелектуального розвитку учнів молодшого шкільного віку
Адаптація до навчальної діяльності легко проходить для дітей, у яких вже розвинені базові інструменти активного пізнання навколишнього...
Педагогічна адаптація учнів 5-го класу
Для розв'язання цих завдань необхідно ураховувати психологічні особливості 10-11 річних школярів, рівень пізнавальної діяльності,...
РОЗМІЩЕННЯ ТИМЧАСОВИХ СПОРУД ДЛЯ ПРОВАДЖЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Тимчасовий Порядок розміщення на території м. Нікополя тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, (далі Порядок)...
Правила розміщення стаціонарних малих архітектурних форм та пересувних...
Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2009р. №982 «Про затвердження Порядку розміщення малих архітектурних форм для провадження...
Року на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти...
Черкаської обласної ради відбувся обласний семінар для директорів загальноосвітніх навчальних закладів, які призначені у 2015 році,...
Контрольний тест по темі
Для чого призначені форми:  для зберігання даних бази;   для відбору і обробки даних бази;  для введення даних бази і їх перегляду; ...
Логічні функції призначені для перевірки виконання умови або для перевірки декількох умов

Лекція Р 3 Тема: Вказівки розгалуження
Умовні оператори та оператор вибору призначені для задання потрібного за умовою задачі порядку виконання операторів, тобто для реалізації...
ПРОГРАМА створення і використання матеріальних резервів для запобігання,...
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка