Тема: Своєрідність органічного світу Австралії


Скачати 105.1 Kb.
Назва Тема: Своєрідність органічного світу Австралії
Дата 17.12.2013
Розмір 105.1 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи

7 клас

Тема: Своєрідність органічного світу Австралії.

Природні зони материка.

Мета:

  • навчальна: розкрити своєрідність та неповторність органічного світу Австралії;

  • розвиваюча: розвивати логічне мислення і пам’ять;удосконалювати практичне вміння учнів працювати з тематичними картами атласу;

  • виховна: сприяти екологічному вихованню учнів

Тип уроку: комбінований

Обладнання:фізична карта Австралії, краєвиди природних зон, зображення рослин і тварин материка, атласи, таблиця – схема «Органічний світ Австралії»,

Зміст уроку

І Організаційний момент

У нас у гостях кореспонденти журналу «Навколо світу» , які допоможуть краще мати уявлення про органічний світ Австралії.

ІІ Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Використовується прийом «Географічний футбол» (запитання на м*ячах, м*ячі прикріплено на ворота, так як показано на малюнку)

d:\мои документы\о.а\изображение 258.jpgf6edb7b1fc58.jpg

  1. Доведіть, що Австралія найсухіший материк.

  • (Великий Вододільний хребет не пропускає вологу з океану у внутрішні райони

  • Велика протяжність Австралії зі сходу на захід вздовж Південного тропіка)



  1. Чим зумовлена відмінність клімату на заході і сході Австралії?

  2. Назвіть і покажіть на карті найбільші річки та озера Австралії? Живлення поверхневих вод.

  3. Яке зеро називають «Мертвим серцем Австралії» і чому?

  4. Як називають в Австралії річки, які пересихають? Назвати, показати на карті.

  5. Найдовша річка Австралії. Дати її характеристику.

  6. Кліматотвірні чинники, які впливають на клімат Австралії.

  7. Найвологіша та найсухіша територія материка.

ІІІ Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Прийом «Проблемне питання»

Своєрідність клімату, рельєф і географічне положення склали умови існування унікального органічного світу Австралії. У чому ця особливість і унікальність ми спробуємо з’ясувати на сьогоднішньому уроці.

Повідомлення теми, мети

Вчитель:

Тема нашого уроку: « Своєрідність органічного світу Австралії. Природні зони»

ІV Вивчення нового матеріалу

Отже продовжуємо знайомитись з Австралійським материком, і спробуємо знайти відповідь на наше запитання – У чому особливість і унікальність органічного світу Австралії»

Невеличка історична довідка:

Звернемося за допомогою до книги німецького геофізика Альфреда Вегенера «Походження материків і океанів» , який у 1912 році сформулював гіпотезу дрейфу материків. І Альфред Вегенер припускає , що сотні мільйонів років тому на Землі існував єдиний велетенський материк – Пангея, який оточений водами океану Панталасса. Згодом Пангея розкололася на два материки – Лавразія і Гондвана. А з часом вони також розкололися і почали рухатися. Австралія ж відокремилася від «материнського» стародавнього материка Гондвана раніше, ніж інші материки. І тривалий час майже не мала зв’язку зі світом.

Цим і пояснюється унікальність її флори і фауни материка. Саме тому тут збереглася велика кількість представників органічного світу, які існували на Землі 50 мільйонів років тому.

«Візитна картка органічного світу Австралії» (таблиця)

Коли перші європейці ступили на землі материка вони ніби потрапили у величезний заповідник з незвичайними видами рослин і тварин. І дійсно 75% рослин та 95% тварин водяться тільки на цьому материку.

Такі рослини і тварини називають ендеміками (від грецького endemos – місцевий). Крім того багато рослин і тварин збереглися з давніх геологічних епох. Їх називають реліктами (від латинського reliktum- залишок)

Панівною рослиною на материку є евкаліпт, Окремі з них дуже великі (до 100 метрів заввишки і 10 метрів завтовшки) інші низькорослі у вигляді чагарників. Навіть у найсухіший період вони не скидають свого листя, а повертають його ребром до сонця. Місцеві жителі цю рослину називають «Дерево життя», «алмаз лісів», «дерево чудес», а ще його можна назвати дерево-насос. Вчені довели, що евкаліпти ростуть лише вночі з 9 години вечора до 6 ранку. 10% росту припадає на вечір, 90% - на ніч. Удень евкаліпти ніби сплять.

А ще Австралію можна назвати материком сумчастих тварин, яких налічується 600 видів. Характерною для Австралії сумчастою твариною є кенгуру. Великі кенгуру (до 3 метрів заввишки, а можна побачити карликових тварин, розміром до 30 сантиметрів.

Звідки отримала назву ця тваринка? Коли Джеймс Кук і команда моряків потрапили на материк, вини помітили дивну тварину, яка скакала на двох лапах, а з сумки виглядувало маленьке маля, коли європейці запитали в довірливих аборигенів, що це таке? Не зрозумівши ті відповіли «Кен-гу-ру..» з того часу тварина так і називається кенгуру. Лише згодом зрозуміли значеня цього слова, кен-гу-ру на мові тубільців означало «Я вас не розумію». Улюбленцем місцевих жителів є ведмедик коала.

Після заселення материка європейцями з’явилися нові види рослин і тварин, так звані завізні. Це лисиці та горностаї, які знищують рідкісних представників місцевої фауни.

А справжнім лихом стали кролі, яких завезли у 1859 році до кінця століття вони заполонили весь материк спустошуючи посіви, фруктові сади, пасовища для овець. Нині ведеться війна з цими тваринками.

Кожен вид флори і фауни розташувався на частині природної країни, що сформувалася внаслідок певного співвідношення тепла й вологи, характеру циркуляції атмосфери, тобто в певній природній зоні. В Австралії розташувались такі природні зони:

  • Тропічні пустелі та напівпустелі

  • Савани і рідколісся

  • Вологі тропічні вічнозелені ліси

  • Мусонні та субекваторіальні ліси

  • Вічнозелені твердолисті ліси і чагарники та мішані ліси

Привал! Зупинка «Практична» (взяли атласи і спробуємо дати відповідь на запитання)

Запитання Яка природна зона найбільша?

(піднімають карточки)

Тропічні пустелі та напівпустелі займають на заході центрі і півдні материка. І представлена ця зона Великою пустелею Вікторія та Великою Піщаною пустелею.

А зараз репортаж із «Червоного серця Австралії» - Пустель та напівпустель .Прошу.

«Пустелі і напівпустелі»

Природна зона тропічних пустель і напівпустель займає 65% площі Австралії і займає територію - центр, захід , і південь материка, в умовах тропічного та субтропічного континентального клімату. Тропічні пустельні грунти дуже засолені і мають червоний колір, який надає їм окис заліза і тому цей район ще називають червоним серцем Австралії. Життя в пустелях і напівпустелях прокидається лише під час тимчасових дощів.

На відміну від африканських пустель, значні простори природної зони вкриті густими заростями (скребом) з колючих акацій і евкаліптів. Поширений скреб переважно на південному заході і півдні Австралії, в основному на вододілах. Відносне багатство рослинного покриву австралійських пустель пояснюється наближенням до поверхні підземних вод. В основі цієї природної зони лежать пустелі Вікторія, і Велика Піщана пустеля. Значні площі в них позбавлені рослинності.

З тварин тут водяться сумчастий кріт, земляний заєць, миші, великі червоні кенгуру, ящірки, терміти, а також собака динго. Динго, потрапив до Австралії разом з людьми 40 тисяч років тому. Це на найбільший хижак на материку.

У пустелі є ще багато птахів.

Вчитель:

Далі я пропоную вам переміститися північ і схід країни де простяглися великі країни трав. Пропонуємо вашій увазі репортаж із «Саван і рідколісся»

«Савани і рідколісся»

Поступово на північ і схід напівпустелі переходять у савани – величезні країни трав. За площею савани в Австралії поступаються тільки пустелям. Вони розташовані у північній частині материка в умовах субекваторіального клімату, а також у більш зволожених районах тропічного та субтропічного поясів на сході та південному заході. Чітко виражені сухий та вологий періоди. Дощі тут ідуть не часто, в сухий період трава випалюється сонцем, грунт висихає. Та тільки- но випаде дощ, савана перетворюється на океан трав, які хвилюються під подихом вітру, як наші хлібні поля. Червоно-жовті грунти саван дуже родючі.

Рослинність пристосована до високих температур та малої кількості опадів. Серед трав високо піднімаються кенгурова трава, голуба трава, та інші злаки. Поодинокі евкаліпти з білою корою та світлим листям, що відбивають сонячні промені, акації , ароматичне персикове дерево, а на півночі – пляшкові дерева, які накопичують у своїх стовбурах воду.

Дуже велика кількість у Австралії кактусів, один із них це кактус опунція, він так розмножився, що витісняє кормові трави.

Савани поступово переходять в евкаліптове рідколісся.

Серед тварин саван і рідколісь кенгуру(майже 50 видів) вирізняється велетенський кенгуру, у яких народжуються крихітки – малята і мати їх доношують 8 місяців у сумках.

Далеким родичем африканського страуса є австралійський страус ему, нелітаючий птах , висотою 1,5 метрів. Численними у савані мурашками й термітами живиться єхидна. А наступний житель цієї зони качкодзьоб, який селиться біля річок, полює на риб, молюсків, червів.

Вчитель:

Наступний репортаж з окремих ділянок на півночі Австралії

Кореспондент:

«Мусонні і субекваторіальні ліси»

Ця природна зона займає територію на півночі Австралії. Тут на червоних фералітних грунтах ростуть пальми, фікуси, евкаліпти, деревовидні папороті. На південному заході евкаліптові ліси досить густі і складаються з високостовбурних і чагарникових евкаліптів, а також трав’яного дерева. В евкаліптових ліса мешкає сумчастий ведмедик коала. Ця невелика тваринка активна вночі й живиться лише листям евкаліптів. Самка коали 6-7 місяців виношує дитинчат у сумці , а потім ще довго на спині. У лісах, крім ссавців, живе багато птахів надзвичайної краси: райські птахи, лірохвіст, папуги. Тут водяться казуари – найбільші не літаючі птахи Австралії, які досягають 1,5 метрів висоти та маси 50-100 кілограм. З хижих птахів тропічних широт поширений широкоротий коршак.

«Вологі тропічні вічнозелені ліси»

Розміщені вузькою смугою вздовж північно-східного узбережжя Австралії. Одна з характерних рис тропічних лісів Австралії - багатство їх видового складу. Це багатство видів стосується і епіфітів – рослин, що живуть на інших деревах, використовуючи їх як місце прикріплення. Лише на одному стовбурі дерева, що впало, можна нарахувати до 50 видів квітів і ліан , які живуть на ньому . Дуже цікаве дерево австралійських дощових лісів - баньян. Насіння цього дерева затримуються на гілках інших дерев і проростають прямо на них , пускаючи коріння внизу чіпляючись ними за дерево-господаря. Із насінини утворюється бульба, схожа на картоплину. Від цієї бульби вниз спускаються корінці і закріплюються на землі. Дуже швидко дерево –господар обплутується сіткою корінням баньяна і гине. І тоді баньян займає його місце під сонцем і виростає у велетенське дерево. У тропічному лісі Австралії ростуть також хвойні – сосна каурі, араукарія, червоний кедр. Трапляється клен, австралійський горіх. Багато пальм, деревовидних папоротей, пляшкове дерево і трав’яне дерево. Тропічні ліси Австралії надзвичайно мальовничі. Гори з прозорими струмками і водоспадами, стрункі пальми узбережжя, сині затоки з кораловими рифами в поєднанні із похмурими дощовими лісами, покритими ліанами, створюють незабутнє враження. Квіти що ростуть просто на стовбурах і гілках, переходять із дерева на дерево пишними гірляндами – з фікуса на залізне дерево, з нього - на евкаліпт, лаврове дерево, пальму. Серед тварин трапляється деревний кенгуру валлабі. Під деревами риє глибокі нори комбат – сумчаста тварина розміром з борсука. У гниле вологе листя та вогкий пісок відкладають яйця сміттєві кури. У повітрі літає безліч яскравих метеликів.

Невеличку територію на південному сході та на південному заході у субтропіках Австралії займають вічнозелені ліси і чагарники і мішані ліси. Ця територія практично повністю змінена діяльністю людини. У лісах Тасманії водиться сумчастий диявол, якого називають «лісовим драконом» він має гострі зуби та кігті. Живиться переважно мертвечиною. Вночі полює на дрібних тварин. Здобич жадібно з’їдає, не залишаючи навіть шматочка.

Вчитель:

Екологічні проблеми

Робота з атласом

V Закріплення вивченого матеріалу

Робота в групах

Прийом «Географічний крос»

Запитання

  • Які природні зони виділяють в Австралії?

  • У порах якого дерева накопичується багато води? (Пляшкове дерево)

  • Яке найвище дерево Австралії? (евкаліпт)

  • Тварина, яка все своє життя проводить на евкаліптах (коала)

  • Дерево насос, яке живе в Австралії? (евкаліпт)

  • Яка тварина зображена на гербі Австралії? (кенгуру)

Вчитель: Перевіряємо.

(Привал, прапорець 8)

Вчитель:

Ми вийшли на « Гору знань» з вершиною Перемога і побачили тут дивний пам’ятник нам повідомили, що пам’ятник цей поставлений живому організмові. За допомогою «Цікавого кільця» відгадаємо цей живий організм.

VI Підсумок уроку

Прийом «Роблю висновок»

  • Я роблю висновок найбільшу площу в Австралії займають природні зони тропічних пустель і напівпустель.

  • Я зробила висновок – Тривала ізольованість Австралії зумовила неповторність її органічного світу

  • Я роблю висновок – для рослинного і тваринного світу материка характерними є численні ендеміки та релікти

VIІ Домашнє завдання

Параграф 24 сторінка132, Дати характеристику одному з національних парків або заповідникові на вибір ( ваші географічні джерела-помічники енциклопедія, інтернет)

Використана література


С.Л.Капіруліна
«Основа» 2007р.- Усі уроки географії 7 клас


С.В.Дудка
«Основа» 2005р – Навчальні ігри на уроках географії

«Основа» 2008-2011 р.р Науково-методичні журнали «Географія в школі»

«Ранок» 2007 Атлас для 7 класу «Географія материків і океанів

Додатки

  • Які природні зони виділяють в Австралії?



  • У порах якого дерева накопичується багато води?



  • Яке найвище дерево Австралії?

________________________________________________________________________________________________________________________

  • Яка тварина може загинути від голоду незважаючи на те що навколо багато їжі?

________________________________________________________________________________________________________

  • Дерево-насос, яке росте в Австралії

______________________________________________________________________________

  • Яка тварина зображена на гербі Австралії?

_______________________________________________________________________________________________________________________


Схожі:

Клімат, внутрішні води, природні зони Австралії
Мета: сформувати в учнів поняття про загальні особливості клімату та внутрішніх вод Австралії; сприяти розумінню учнями причин своєрідності...
УРОК Тема: Океанія
Океанії. Розвивати уміння пояснювати особливості географічного положення та походження островів Океанії; визначати своєрідність органічного...
Тема. Океанія
Оке­анії, визначати своєрідність органічного світу та екологічні проблеми, характеризувати сучасне населення Океанії; розкрити роль...
Австралія – найменший материк Землі. Загальні відомості, своєрідність...
Австралія – найменший материк Землі. Загальні відомості, своєрідність географічного положення Австралії. Історія відкриття і дослідження....
Австралія: географічне положення, історія відкриття і дослідження
Мета: сформувати в учнів уявлення про своєрідність географічного положення Австралії; продовжити формування учнів складати характеристику...
ЗАКОНОМІРНОСТІ МАКРОЕВОЛЮЦІЇ
Філогенетика — наука, присвячена вивченню особливостей еволюції великих груп органічного світу
Уроку №1
Актуалізувати поняття «фізико-географічного положення» та згадати порядок його характеристики. З’ясувати вплив ФГП на природу Австралії....
ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ ЗА ПЕРВІСНИХ ЧАСІВ
Періодизація історії людства. Своєрідність епохи стародавнього світу як першого періоду в історії людства. Історичні джерела. Відлік...
План урока Слайд
Атлантичного океану; вдосконалити практичні уміння ха­рактеризувати кліматичні умови океану, властивості водних мас, природні багатства,...
Тема: Австралія та країни Океанії
Користуючись тематичними картами атласу, дайте коротку економіко-географічну характеристику Австралії
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка