Тема: Велика Британія


Скачати 198.68 Kb.
Назва Тема: Велика Британія
Дата 06.12.2013
Розмір 198.68 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Підготувала вчитель географії

Новоукраїнської ЗШ №3

Малишко Світлана Василівна

Тема: Велика Британія

Мета: формувати в учнів систему знань про особливості географічного положення, населення та господарство Великої Британії; показати порівняльні моменти передумови й причини високого рівня розвитку господарства, галузей спеціалізації Великобританії з іншими країнами, з Україною; соціально-економічні особливості, які впливають на економічний розвиток; стимулювати інтерес учнів до самостійного пошуку та аналізу необхідної інформації; вдосконалити практичні навички учнів працювати з матеріалами підручника, додатковою літературою; розвивати в учнів творчі здібності, логічне мислення, зв’язне мовлення; виховувати повагу до матеріальних і духовних надбань нашої держави та інших держав світу.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Форма уроку: урок-подорож (з елементами рольової гри)

Обладнання: відеокасета «Екскурсія по Європі», підручник, політична карта світу, графіки, діаграми підготовлені учнями для доповідей, презентації учнів «Машинобудування Великобританії» та «Туристичні куточки Великобританії», комп’ютер.

Основні поняття: економіко-географічне положення, природні ресурси, природний приріст, густота населення, урбанізація, господарство, спеціалізація, експорт, імпорт.

Методи і прийоми: словесні (вступне слово вчителя, доповіді учнів), наочні (аналіз графіків, діаграм), прийом «Підтримка», «Пригадай», «Мікрофон».

Література для вчителя:

  1. Довгань Г.Д. Соціально-економічна географія світу. 10 клас. Стандарт і академічний рівень. – Х.: Вид. група «Основа», 2010. – 106.

  2. Економічна і соціальна географія світу: Підруч. для 10 кл. загально освіт. навч. закл. / Б.П Яценко, В.М. Юрківський, О.О. Любіцева та ін.; За ред.. Б.П. Яценка. – К.: Форум. – 2004. – 351.

  3. Топузов О.М., Тименко Л.В. Економічна і соціальна географія світу: Підруч. для 10 кл. загальносвіт. навч. закладів. – К.: Зодіак- ЕКО. – 2005. – 208.

  4. Географія. Збірник завдань для державної підсумкової атестації з географії за курс основної та старшої школи. / Г.О. Ковальчук, Л.Б. Паламарчук. – Х.: Гімназія, 2008. – 296.

Література для учнів

  1. Економічна і соціальна географія світу: Підруч. для 10 кл. загально освіт. навч. закл. / Б.П Яценко, В.М. Юрківський, О.О. Любіцева та ін.; За ред.. Б.П. Яценка. – К.: Форум. – 2004. – 351.

  2. Топузов О.М., Тименко Л.В. Економічна і соціальна географія світу: Підруч. для 10 кл. загальносвіт. навч. закладів. – К.: Зодіак- ЕКО. – 2005. – 208.

3. Інтернет – джерела
ХРОНОМЕТРАЖ УРОКУ

I Організаційний момент (1 хв)

II Актуалізація опорних знань і умінь учнів (1 хв)

III Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів (2 хв)

IV Оголошення теми і мети уроку (1 хв)

V Вивчення нового матеріалу (36 хв)

V I. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок учнів (2 хв)

VI I Підсумок уроку (1 хв)

VI I I Домашнє завдання (1 хв)

Підготовчий етап: За 2 тижні до проведення заходу із переліку ролей (екскурсовод, історик (2 учні), політолог, географ, геолог, демограф, економіст, промисловець (3 учні), міністр сільського господарства Великобританії, фінансист (2 учні), міністр транспорту, турист, брит), які пропонує вчитель, учні обирають відповідну. Готують доповіді, які перевіряє і редагує вчитель.

Хід уроку

I. Організаційний момент (1 хв)

Учні вітаються з учителем. Вчитель відмічає відсутніх на уроці.

Прийом «Підтримка»

Учні пишуть сусіду по парті на листочках-сердечках слова підтримки: «Ти все одно молодець, тому що…».

II Актуалізація опорних знань і умінь учнів (1 хв)

Прийом «Пригадай»

Пригадайте і назвіть план характеристики країни?

III. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності (2 хв)

На екрані фрагмент відеофільму « Єврогід по Європі».

Учитель. Я дуже рада бачити вас всіх у нашій туристичній агенції «Наша перша-найперша». Ми продовжуємо знайомство з країнами Західної Європи.

Сьогодні на уроці ми більше дізнаємося про давню та юну, далеку та близьку, відому та невідому країну. Вона названа іменем одного з племен, бритів, які дуже давно населяли цю територію. Це Батьківщина Р.Кіплінга та Робіна Гуда, Д. Дефо та Р. Стівенсона, Ч. Дарвіна, А. Конан-Дойля та В. Шекспіра, який назвав цю країну «країна величі, оселя марса…». Ви, мабуть, здогадалися, що ця країна – Великобританія.

IV. Оголошення теми і мети уроку (1 хв)

V. Вивчення нового матеріалу (36 хв)

Учитель. Отже, ми розпочинаємо нашу подорож до Великобританії. А візьмемо ми з собою фахівців-спеціалістів, які допоможуть нам з’ясувати соціально-економічні та інші особливості Великобританії. Та яка ж подорож без екскурсовода?

Екскурсовод: Дякую! А розпочнемо ми знайомство з «візитної картки» Великобританії.

Офіційна назва – Сполучене Королівство Великої Британії і північної Ірландії. В адміністративно-територіальному відношенні – це федеративна держава.

Площа – 244,1 тис. км. кв. Населення – 61,1 млн осіб (2009). Столиця – Лондон. Економічно-розвинена держава, країна «великої сімки». Складається з 4-х історико-географічних областей: Англії, Шотландії, Уельсу й Північної Ірландії (Ольстер). Глава держави Єлизавета ІІ (з 1952). Глава уряду Девід Камерон (з 2010); політична система — ліберальна демократія. Грошова одиниця — фунт стерлінгів. Мови: англійська, валлійська, гельська;

Екскурсовод. Про історичні аспекти Великобританії ми запитаємо у нашого історика.

Доповідь історика 1. З ХVІІ по ХХ ст. Великобританія була великою колоніальною державою. Британській імперії належали землі на всіх континентах. За рахунок експлуатації ресурсів і населення колоній зростали могутність і багатство Великобританії. Більшість колишніх британських колоній тепер незалежні, проте входять до складу розпорошеного союзу, відомого як Британська Співдружність. Має залежні території, за площею яких поділяє перше місце із Францією.

Колонії (показує на карті): Європа (Гібралтар, Мен (Дуґлас); Нормандські острови: Джерсі (Сент-Хельер; Карибські острови: Ангілья (Валлі); Бермудські острови (Гамільтон); Британські Віргінські острови (Род-Таун); Кайманові острови (Джорджтаун); Монтсеррат (Плімут); Теркс і Кайкос (Кукбурнтаун); Атлантичний океан (Острів Святої Єлени (Джеймстаун); Острів Вознесіння (Джорджтаун), Трістан-да-Кунья (Едінбург Семи морів); Південна Джорджія та Південні Сандвічеві острови (Кінг-Едвард-Пойнт); Фолклендські острови (Порт-Стенлі); Тихий океан Піткерн (Адамстаун); Індійський океан (Британська територія в Індійському океані (військова база Дієго-Гарсія); Антарктика (Британська антарктична територія (Ротера)).

Великобританія дотепер справляє значний міжнародний вплив як найближчий союзник США та як член Європейського Союзу.

Доповідь історика 2. Що ж таке Британська Співдружність? Британська Співдружність націй— асоціація незалежних держав, що раніше входили в Британську імперію, які визнають британського монарха як символ вільного єднання. У Співдружність входять (на кінець 2009) (показує на карті): Великобританія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Південноафриканська Республіка, Індія, Пакистан, Шрі-Ланка, Ґана, Малайзія, Сінгапур, Кіпр, Нігерія, Сьєрра-Леоне, Танзанія, Ямайка, Трінідад і Тобаго, Уганда, Кенія, Замбія, Камерун, Мозамбік, Намібія, Малаві, Мальта, Гамбія, Ботсвана, Ґайана, Лесото, Барбадос, Маврикій, Свазіленд, Науру, Тонга, Самоа, Фіджі, Бангладеш, Багамські Острови, Гренада, Папуа-Нова Гвінея, Сейшельські Острови, Соломонові Острови, Тувалу, Домініка, Сент-Люсія, Кірібаті, Сент-Вінсент і Гренадіни, Зімбабве, Беліз, Антігуа і Барбуда, Мальдіви, Сент-Кітс і Невіс, Бруней, Вануату, Руанда.

Учитель. Прийом «Пригадай» - Скажіть, а які ви знаєте форми правління у світі??? (відповідають). А яка ж форма правління в Англії? На це питання нам відповість наш політолог.

Доповідь політолога: Сьогодні Великобританія – конституційна монархія. У Великобританії конституція не кодифікована, тобто у вигляді окремої книжечки з назвою «Конституція» не існує. Проте елементи британської конституції цілком оформлені у вигляді письмових документів. Таким документом можна вважати, наприклад, Велику хартію вольностей. Особливості британської некодифікованої конституції пояснюються тим, що вона формувалася століттями. Втім, в британській некодифікованій конституції є і окремі елементи, які ніде не записані, а диктуються тільки традицією. Наприклад, проводити загальні вибори по четвергах.

Вчитель: Пригадайте план характеристика країни. Який наступний пункт плану ми повинні розглянути? Так, економіко-географічна характеристику країни, природні умови і ресурси.

Доповідь географа: Великобританія – країна Західної Європи, що розташована на островах. Двома протоками відділена від Європи: Ла-Манш і Паде-Кале.

Рельєф центральної, і південно-східної частин Великої Британії горбисто-рівнинний; у Шотландії, Уельсі і Ольстері переважають невисокі гори і височини, сильно згладжені льодовиками та річковою ерозією. Найвищі гори Великої Британії знаходяться на Північно-Шотландському нагір'ї. Гора Бен-Невіс, розташована недалеко від верхів'я затоки Лох-Лінне, підіймається до висоти 1343 м над рівнем моря. Клімат Сполученого Королівства м'який, що пояснюється головним чином впливом Північно-Атлантичної течії (продовження Гольфстріму), що приносить теплі води до західного побережжя Європи. Головні ріки: Темза, Северн, Трент, Мерсі. У центральній і південній частинах країни грунти здебільшого родючі, що сприяє розвитку землеробства.

Питання від туристів (однокласників), що подорожують: Які можна виділити позитивні і негативні ознаки ЕГП Великобританії, що мають влив на економічний розвиток країни?

Доповідь геолога: Основними мінеральними ресурсами є нафта і природний газ. Станом на 1998 р В.Б. займає 2-е (після Норвегії) місце серед країн Європи за запасами нафти і 4-е (після Нідерландів, Норвегії і України) – природного газу. Промислові родовища нафти і газу залягають під дном Північного моря на шельфі в межах Центрально-Європейського нафтогазоносного басейну. Видобуток кам’яного вугілля та залізної руди нині не має великого промислового значення. За запасами кам’яного вугілля В.Б. займає 2-е місце в Західній Європі. Поклади руд кольорових металів майже вичерпано за винятком родовищ олова і міді на півострові Корнуолл. Країна має значні запаси різних будівельних матеріалів, кам’яної та калійної солей.

Останнім часом видобуток таких важливих видів корисних копалин , які мають значення в промисловості - скоротився, а інших навпаки – збільшився. (Див. табл. «Динаміка видобутку корисних копалин у Великобританії, тис.т»; учень характеризує графік).

Корисні копалини

1999 рік

2000 рік

2001рік

Вугілля

37077

31198

32128

Природний газ

99065

108499

106069

Сира нафта

137125

126244

117614



Графік «Динаміка видобутку корисних копалин у Великобританії»

Вчитель: Про особливості демографічної ситуації Великобританії розповість нам демограф.

Доповідь демографа: Населення Великобританії складає більш 58 мільйонів чоловік. Національний склад: англійці більш 80%, шотландці 10%, валлійці (корінні жителі Уельсу) 2%, ірландці 2,5% (див. діаграма «Склад населення Великобританії»).



Діаграма «Склад населення Великобританії»

Населення розміщене досить нерівномірно, основна частина жителів сконцентрована в Англії. Природний приріст 1,3%, позитивне сальдо міграції. Значна частина населення сповідує протестантизм.

З 1921 року близько 40% населення проживають у сімох найбільших міських агломераціях (показує на карті) з центрами в Лондоні (Великий Лондон), Манчестері (Південно-східний Ланкшир), Бірмінгемі і Вольверхемптоні (Західний Мідленд), Глазго (Центральний Клайдсайд), Бредфорді (Західний Йоркшир), Ліверпулі (Мерсісайд) і Ньюкасі-на-Тайні (Тайнсайд). Рівень урбанізації у Великобританії складає 89%. Частка сільського населення дуже невелика. Густота населення – близько 250 чол. на 1 км2, зокрема 90% живе у великих містах та передмістях. Найгустіше заселений південний схід, де розміщена столиця Сполученого Королівства – місто Лондон (показує на карті).

Має невисокий рівень безробіття, він коливається в межах 4-4,5%. В структурі зайнятості домінує невиробнича сфера (62%). Кількість працівників у промисловості – 26%, а у сільському господарстві – 2% (Див. діаграма «Зайнятість населення»)




Діаграма «Зайнятість населення»

Екскурсовод: Сьогодні Великобританія входить до країн «Великої сімки». Що сприяло такому розвитку? Прошу надати переконливі факти.

Доповідь економіста: Великобританія – це постіндустріальна країна ринкової економіки, член не тільки «Великої сімки», але і ЄС. Промисловість якої дає 90% експорту. За обсягами промислової продукції вона посідає 5-е місце (після США, Японії, Німеччини, Франції). Середні прибутки становлять майже 30 тис. на рік.

Економічні показники Великобританії досить високі, в порівнянні з іншими країнами світу. ВВП – показник досить високий. Але впродовж років відбувалися певні коливання в зміні ВВП, починаючи з 1925 року ВВП починає зростати, і вже в 2005 році становить 1 209 334 дол.

п.н

Рік

Дані про ВВП по роках

1

1925

4,466

2

1930

4,572

3

1935

4,676

4

1940

7,117

5

1945

9,816

6

1950

13,162

7

1955

19,264

8

1960

25,678

9

1965

35,781

10

1970

51,515

11

1975

105,773

12

1980

230,695

13

1985

354,952

14

1990

557,3

15

1995

718,383

16

2000

953,576

17

2005

1209334




«Динаміка ВВП Великобританії»

Великобританія використовує власні фунти. Це країна високомонополізованої економіки. Монополізованими є металургія, машинобудування, нафтопереробна і хімічна промисловість, засоби масової інформації і фінансово кредитна сфера. Великобританія є об’єктом вкладання іноземного капіталу. Сама ж країна вкладає капітал в свої колишні колонії та в країни Радянського Союзу.

Особливості розвитку економіки індустріальної держави:

  1. Високий рівень урбанізації країни при значному поширені міського способу життя в сільській місцевості;

  2. Значна робоча імміграція до країни;

  3. Досить вичерпані природні ресурси;

  4. Переважання невиробничої сфери в структурі ВНП;

  5. Зростання частки наукомістких виробництв;

  6. Розвинуте і інтенсивне сільське господарство;

  7. Потужна транспортна система;

  8. Орієнтація зовнішніх сил на країни ЄС та США.

Доповідь промисловця 1: Як і інші країни, що мають незначні запаси мінеральних ресурсів, Велика Британія орієнтується на імпорт сировини. Підприємства, що переробляють, розташовані в портових містах. Промисловість спрямована на розвиток трудо- та наукомістких галузей, особливо машинобудування. Основними галузями спеціалізації економіки є машинобудування, хімічна промисловість та рибальство.

Електроенергетика країни базується на ТЕС (особливо в центральній та південно-східній частинах). ГЕС зосереджені в Шотландії, А АЕС діють в Англії. Дві третини всього палива, що використовуються в енергетиці, припадають на нафту, газ та уран.



Стовпчикова діаграма «Виробництво електроенергії»
У металургійній промисловості Великої Британії важливе місце відводиться чорній металургії, яка залишається важливою галуззю промисловості, хоча обсяги виробництва чавуну і сталі зменшуються. Виплавка сталі проводиться передовими киснево-конвертерним і електроплавильним способами. Як і більшість розвинених країн світу, Великобританія нині спеціалізується на виробництві якісної сталі і складних видів прокату.

Кольорова металургія Великої Британії переважно орієнтується на переробку привізних неочищених металів і брухту. З власної сировини в незначних кількостях видобувають тільки олово і вольфрам, практично повністю задовольняючи власні потреби.

За останні десятиріччя зросло виробництво алюмінію. За його виробництвом Велика Британія займає 11 місце в світі.

Доповідь промисловця 2. Машинобудування є провідною галуззю британської економіки. Основними його секторами є загальне, електротехнічне (включаючи електроніку) і транспортне машинобудування.

За вартістю продукції і кількістю зайнятих перше місце займає загальне машинобудування, що включає виробництво промислового обладнання, будівельної техніки, підіймально-транспортних, сільськогосподарських машин, передусім колісних тракторів. За виробництвом різного сільськогосподарського обладнання Велика Британія займає одне з перших місць в світі.

Велика Британія утримує лідерство за випуском автомобілів вищого класу "Роллс-Ройс", "Ягуар", 70 % з яких експортується. У цій галузі домінують такі компанії як "Ровер", "Форд", "Пежо-Талбот" та три японські компанії "Ніссан", "Тойота", "Хонда" (демонстрація презентації «Машинобудування Великобританії»)

Швидкими темпами розвивається авіаракетно-космічна промисловість, що займає третє місце серед розвинених країн світу, після США і Франції. Найбільшою англійською компанією в цій галузі є "Брітіш Аероспейс", що є другою у світі за виробництвом літальних апаратів.

Електротехнічна і електронна промисловість представлені виробництвом комп'ютерів, засобів телекомунікації.

Доповідь промисловця 3. Хімічна промисловість орієнтується на власну і привізну сировину (вуглехімія, нафтохімія, основна хімія), зростає значення пластмас, синтетичних смол і волокон.

Розвиток нафтопереробної промисловості сприяв швидкому становленню синтетичної хімії. Завдяки цьому галузь займає провідні позиції у світі. Так, за виробництвом синтетичного каучуку Велика Британія займає сьоме місце у світі, за виробництвом автопокришок - десяте.

Головним районом розміщення хімічної промисловості є Південний Схід та Ланкашир. Нафтохімія наближена до портових міст, куди надходить як вітчизняна, так і імпортна нафта. Виробництво мінеральних добрив розраховане на потреби споживача (Південний Схід, Йоркшир).

Важливе місце в економіці країни займає харчова промисловість. Країна виділяється виробництвом шотландського віскі, джину і молока.

Легка промисловість - ця галузь упродовж століть була провідною. Британські фірми належать до провідних виробників тканин, килимів. Основним районом бавовняної промисловості є Ланкашир, вовняної - Йоркшир, лляної - Північна Ірландія, трикотажної - Східний Мідленд.

Міністр сільського господарства Великобританії. В сільському господарстві Великої Британії важливою галуззю стало тваринництво. Тваринництво Великої Британії має молочний напрямок. Цьому сприяють наявність природних пасовищ і сінокосів, що на значній території використовуються цілорічно, а також високий попит на молочну продукцію. Значна частина молока, що виробляється у приміських зонах великих міст та агломерацій, реалізується у свіжому вигляді. На віддалених від міста молочних фермах молоко переробляють, що дає змогу транспортувати його на значні відстані.

У Великій Британії поголів'я свиней сягає майже 8 млн. голів. Традиційною галуззю її тваринництва є вівчарство. Воно має вовняну і м'ясну спеціалізацію.

Доповідь міністра транспорту. Транспорт здійснює вантажні та пасажирські перевезення. Морський флот Великобританії є одним з найбільших у світі. Найбільші порти – Лондон, Ліверпуль. Перевезення на внутрішньому ринку здійснюється здебільшого автомобільним транспортом. На другому місці за вантажобігом - залізничний транспорт. Розвивається трубопровідний транспорт. У країні налічується 50 аеропортів, що обслуговують повітряний транспорт. Аеропорт «Хітроу» посідає 3-є місце у світі за кількістю пасажирських перевезень.

Доповідь фінансиста 1. Основу англійської банківської системи становлять клірингові банки (clearing banks) — провідні депозитні банки, які входять до складу найбільших банків світу. Вони є членами Лондонської клірингової палати, активно займаються міжнародними операціями і керують за кордоном мережею дочірніх компаній, відділень і представництв (мають представництва у країнах СНД). Сучасна інфляція — результат суперечностей суспільного відтворення і структурних диспропорцій в англійській економіці. Нині валютний курс регулюють за рахунок політики процентних ставок (через операції Банку Англії на грошовому ринку) і валютної інтервенції (в обмежених масштабах) з метою зменшення коливань курсу.

Прямі іноземні інвестиції у Великобританію з кожним роком зростають (млрд дол).

1980 р.

1990 р.

1995 р.

63,01

218,21

244,14


Доповідь фінансиста 2. Особливість Великобританії полягає в тому, що серед економічно розвинених країн вона посідає 5—4 місце.

Кредитна система Великобританії внаслідок особливостей економічної та історичної еволюції країни є однією з найрозвиненіших у світі. Вона вирізняється високою спеціалізацією кредитних інститутів. Основні її ланки — Банк Англії, комерційні банки, спеціальні ФКІ. Юридичного розмежування функцій між кредитними інститутами здебільшого немає, а традиційні бар'єри в останні роки поступово розмиваються. У результаті існує тенденція до універсалізації кредитних інститутів.

Банк Англії постійно зменшує розмір обов'язкових резервів комерційних банків і здійснює грошово-кредитну політику без обов'язкового резервування. Невелика норма обов'язкового резервування (0,35 %) застосовується для забезпечення доходу для Банку Англії.

Запитання від учнів: Нині в світі широкого розмаху набули процеси інтеграції. Високорозвинені країни, об’єднуючись, утворюють гарантований ринок збуту своїх товарів і послуг. Що експортує та імпортує Великобританія?

Доповідь економіста: Частка Великобританії у світовій торгівлі становить близько 6%. Частка готових виробів в експорті – 80%. Найбільші торговельні партнери Великобританії – ФРН, США, Франція, Нідерланди (показує на карті). На країни ЄС припадає до 54% британського експорту та імпорту. Країна експортує літаки, судна, автомобілі, хімічні продукти, текстильні вироби, імпортує продовольство, корми, метали, ліс.

Зовнішньоекономічні зв’язки є барометром господарства. Розвиток зв’язків з Україною сягає сивої давнини, коли ще у 1113р. князь Володимир Мономах одружився з донькою англійського короля Гарольда.

Фунт стерлінгів використовувався на Британських островах задовго до виникнення там централізованої держави (IX—X ст.). Назва цієї грошової одиниці відображає її початковий ваговий вміст: з одного фунта срібла карбували 240 пенсів, які називали ще "стерлінгами".

Вчитель: Сьогодні до Британії хоче потрапити кожен третій житель Європи. Чим же вона така приваблива???

Доповідь турист. Щорічно у Великобританію прибуває більш 12 млн. туристів з різних країн світу , що відвідують великі культурно-історичні центри: Лондон, Единбург, Кардифф, Манчестер, Ліверпуль, Брістоль. Не меншою популярністю користується невеликі всесвітньо відомі міста-музеї, такі як Стратфорд-на-Айвоні, Віндзор, університетські центри Кембридж і Оксфорд. Курорти Великобританії зосереджені в основному на південному узбережжі Англії (Брайтон). Аматори гірського туризму й альпінізму можуть насолодитися красами Шотландії. Жителі міст люблять проводити уік-енд на природі в заміській зоні (демонстарація презентації «Туристичні куточки Великобританії»)

Учитель. Відомо, що британці мають дуже багато традицій, які передаються з покоління в покоління. Чи правда це???

Доповідь брита (корінний житель). Англійці притримуються своїм старим традиціям і звичкам. Це позначається на багатьох сторонах життя населення. Вони дотепер намагаються жити у власному, окремому будинку. Навіть деякі багатоквартирні будинки будуються так, щоб кожна квартира мала свій вхід. Старі житлові будинки часто являють собою довгу двоповерхову цегляну будівлю з багатьма дверми, пофарбованими у різний колір, оскільки вони належать різним власникам. Тому Великобританію іноді називають «двоповерховою». Для багатьох англійських будинків характерно вертикальне розташування квартир на двох або трьох поверхах. У минулому будинку опалювалися каміном – вугільним або газовим. Однак тепер усе більше поширюється центральне опалення, так що жителі Лондона й інших великих міст стали менше страждати від знаменитого англійського смогу. Британці – великі аматори спорту. Багато спортивних ігор або термінів мають англійське походження, наприклад футбол, батьківщиною якого вважається Великобританія; і зараз це сама популярна тут спортивна гра. У футбол англійці почали грати ще в середні століття й у ті далекі часи це була ритуальна гра. Відгомони цього зберігаються і зараз: на масницю або паску в деяких селищах улаштовується своєрідний футбол, у якому часто беруть участь усі жителі. Гра звичайно проходить по усіх вулицях і площам селища, не підкоряючи ніяким правилам. Іноді вона продовжується цілий день, тому що ворота часто знаходяться на відстані 3 - 5 км одне від одного

А ще однією вірною традицією, яка набула поширення у всьому світі – є традиція чаювання.

Учитель. Тому давайте спробуємо англійського чаю і відчуємо себе справжніми англійцями…

VI. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок (2 хв)

Прийом «Мікрофон»: кожен учень по-черзі характеризує за планом Великобританію короткими тезами.

VI I. Підсумки уроку (1 хв)

Самооцінювання. Виставлення оцінок вчителем.

VI I I. Домашнє завдання (1 хв)

1-6 §33.

7-12 Вивчити доповіді на урок заочного-турне до Франції (вчитель роздає вже підготовлену інформацію про країну, учні можуть доповнювати інформацію).

Чаювання…

Схожі:

Велика Британія
Очікувані результати: учень характеризує географічне положення країни, населення, називає особливості сучасного розвитку господарства,...
Російська Федерація, Білорусь, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Казахстан,...
КРАЇНИ ЄВРОПИ: Фінляндія, Норвегія, Швеція, Велика Британія, Франція, Бельгія, Іспанія, Португалія, Італія, Сербія, Хорватія, ФРН,...
Англомовні країни. Велика Британія. 8-й клас
Мета практична: повторити матеріал, вивчений з теми "Великобританія", тренувати учнів у вживанні в мовленні тематичної лексики, удосконалювати...
Уроку: “Подорож до англомовних країн” Підтема: “Велика Британія острівна держава”
Після короткого опитування учитель поділяє учнів на 2 групи: перша отримує картки з назвами країн світу, друга – з назвами мов, на...
Тема. Власні і загальні іменники. Велика буква у власних іменниках
На минулому уроці ви отримали таке домашнє завдання : до кожної назви істоти дібрати назву неістоту
Результативн ість – це що? Високий бал, міцні знання чи велика зацікавленість предметом
Результативність – це що? Високий бал, міцні знання чи велика зацікавленість предметом
Остап Вишня
Тема : Остап Вишня. Трагічна творча доля українського гумориста, велика популярність і значення його усмішок у 1920-ті роки. Засоби...
Тема: Античні
Велика грецька колонізація”, повторити напрямки та причини колонізації. Розглянути суспільне, господарське та духовне життя колоній,...
Найпівденніший материк Землі Антарктида майже повністю покритий величезним...
З-під крижаного панциру по периферії материка “виглядають” гірські масиви і хребти, висота яких місцями перевищує 4000 м. Це хр....
Книга "Аграрне право України" 2-е видання
Україна велика аграрно-промислова держава. Вона має сприятливi природно-клiматичнi умови, достатнi вироб
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка