Сьогодніш¬ньої зустрічі — «Національні кухні народів Європи та Азії і їх традиції»


Скачати 171.23 Kb.
Назва Сьогодніш¬ньої зустрічі — «Національні кухні народів Європи та Азії і їх традиції»
Дата 30.10.2013
Розмір 171.23 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Мигаль Наталія Павлівна

вчитель з основ здоровя та обслуговуючої праці

Таранченко Алла Володимирівна

вчитель географії

КУЛІНАРНА МАНДРІВКА КРАЇНАМИ ЄВРОПИ ТА АЗІЇ І ЇХ ТРАДИЦІЇ
Мета: розширити знання учнів про особливості господарства, населення, традиції, культуру національ¬ну кухню народів Європи та Азії;розвивати увагу, пам’ять, творчі здібності учнів, пізнавальний ін¬терес до предмета географії та обслуговуючої праці; виховувати почуття пова¬ги та добра до інших народів, країн, особливостей їх розвитку.

Тип уроку: поглиблення знань і умінь учнів.

Обладнання : політична кар¬та світу, стінгазети, що освітлюють характерис¬тику країни, музичний супровід, емблеми з назвами країн, страви національної кухні країн Європи та Азії, столики для учасників, гостей, мультимедійний проектор, магнітна дошка, презентації країн, дерево добра, роздатковий матеріал.

Форма проведення: інтегрований урок ( географія та обслуговуюча праця ).

Хід уроку
Етап І: за 2 тижні між представниками класів розподіляються країни, які вони будуть представляти. Учні добирають інформацію в бібліотеці, через мережу інтернет.
Етап II: обговорення завдань, підбір цікавої інформації, створення презентацій, оформлення стінгазет та емблем, проводяться консультації з учителем географії та обслуговуючої праці.
Етап ПІ: безпосередньо перед заходом, де планується послідовність виступів, обмірковуються технічні та естетичні моменти, оформлення класу, де буде проводитись урок, підбір відеосюжетів, оформлення 6 столиків, на них таблички з назвами країн: «Франція», «Німеччина», «Україна», «Японія», «Індія», «Італія»; візитки країн, що містять інформацію про:
1. назву,

2. символіку;

3. столицю;

4. площу;

5. кількість населення;

6. форми правління;

7. релігія;

8. грошова одиниця.
I. Організаційний момент

Учитель обслуговуючої праці. Доброго дня діти та гості! Сьогодні ми запрошуємо вас у незвичайну кулінарну мандрівку з 8-ми класами. Тема сьогодніш¬ньої зустрічі — «Національні кухні народів Європи та Азії і їх традиції».
II. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.
1-й ведучий. Євразія — найбільший материк Землі. На ньому проживає близько 4,9 млрд осіб. Серед 100 країн Євразії є економічно високорозвинені, так і найбідніші.
2-й ведучий. Євразія – колиска найдавніших цивілізацій. Саме на території материка, на думку багатьох учених, виникли перші держави. Світові релігії- християнство, іслам, буддизм – також зародилися в Євразії.
1-й ведучий. Навряд чи де-небудь ще, крім Євразії, можна зустріти таке різноманіття народів, мов, культур, рівнів, форм і укладів життя людей. Кожна країна має свою неповторну історію, культуру, традиції, властиві саме їм кулінарні традиції, страви.

Народна кухня – це теж культурна спадщина кожного народу, як мова, література, мистецтво. Це неоціненний здобуток, яким можна пишатися.

Заглиблюючись в історію кулінарії, можна зробити висновок, що вживання різної їжі істотно впливало на розвиток давньої людини, особливо на її мозок. На розвиток кулінарного мистецтва впливають особливості економічного розвитку і національний спосіб життя різних народів.
2-й ведучий. Сьогодні ми познайомимося з країна¬ми Європи та Азії, беручи до уваги такий аспект їхньо¬го життя, як особливості національної кухні, здійсни¬мо уявну подорож Євразією. Отже, запрошуємо вас до цікавої мандрівки. Відправляючись у подорож, дуже важливо мати уявлення не лише про замки та музеї країни, але й про сніданки, якими вас будуть годувати. Адже саме від ранкової трапези залежить ваш настрій та здоров’я, а також тривалість вашої прогулянки містом.
III. Формування знань, умінь та навичок учнів.
Звучить французька мелодія. Слайди, за якими гості дізнаються, про яку країну йтиме мова.

Країна моди і парфум,

А ще завзятих мушкетерів.

У нас – «Привіт», у них «Bonjur»

І знаменитих тьма акторів.

Собор, Париж, краса віків,

Оригінальна, несказанна

Отож і манить глядачів

До себе Франція жаданна .

Учитель географії . В Андре Моруа є така новела « Фіалки щосереди». Назва новели стала фразеологізмом. В ній розповідається, як ми маємо жити, щоб стати людьми? У наш прагматичний час на першому плані - проблеми грошей, війни і миру. А за ними сховані чисті почуття, які є в кожної людини.
Це не справжній букетик. Звичайно це увага, тепло. Коли не маєш цього, дуже чекаєш. У буденності – звикаєш і не помічаєш. Я бажаю кожному з вас фіалок щосереди в родині, сім’ї, у школі, у ваших стосунках з людьми. Будьте готові і самі дарувати ці фіалки, тоді ви обов’язково їх отримаєте.
До нас завітала делегація французів.

Учні — представники Франції. Французька республіка — країна, що розташована в Західній Європі, з багато¬віковою історією. Це високорозвинена країна світу. Її площа — 544,0 тис. км2, населення — 58,9 млн осіб ( 2002 р.), столиця — Париж. Глава держави – президент.

Франція – найбільший європейський центр машинобудування. Вона виробляє автомобілі «Рено», «Пежо», «Сітроен», літаки «Конкорд», «Ка¬равела» — відомі в усьому світі, морські судна, різноманітну побутову техніку та електроніку. Франція — законодавиця високої моди та парфумів ( відеоролик ).

Великою популярністю на світовому ринку користуються французький одяг, взуття, ювелірні вироби, парфумерія і косметика.
Французам притаманні душевність, романтизм, лірич¬ність, жартівливість. Вони цінять перш за все ввічливість і галантність у всьому, аж потім оцінюють достаток співбесідника.

Кухня Франції – це особлива частина культури держави, яку поза сумнівом оцінять любителі поїсти. Блюда Франції мають свій неповторний і вишуканий смак, вони ще і відрізняються оригінальним оформленням. Вважається, що французька кухня – одна з найекзотичніших в Європі.

Традиційними блюдами є устриці, жаб’ячі лапки і цибулевий суп. До столу обов’язково подається вино, також воно є складовим елементом багатьох блюд. Деякі французи вважають за краще розбавляти вино водою.

В кожній провінції вирощують свої сорти винограду і виробляють свої сорти вин. Переважають сухі вина. Такі вина зазвичай називають за сортом винограду – Шардоне, Совіньон Блан, Кабарне Совіньон. Вина Франції зберігають свій смак десятки років.

Особливою популярністю у Франції користуються сири. У країні випускається понад 400 сортів сиру ( а щороку з’являються нові ), рецепти приготування яких є найсуворішою таємницею. Найдорожчі з них — рокфор, сенталюр, лелерен. Ко¬жен француз за рік споживає близько 20 кг сиру. Сири виробляють із коров’ячого, овечого і козячого молока. Цінність: калорійні, виводять радіонукліди, містять амінокислоти, солі, вітаміни, найбільше містять мінералу кальцію.

А ще Франція — батьківщина шампанських вин. Саме в провінції Шампань вирощують сорти, винограду, що перетворюються згодом на іскристий напій.

Французьке вино — це частка французької культури.

Але ми вам сьогодні пропонуємо не винні напої, а іншу страву французької кухні. Це сир.

Учитель.

Наприкінці нашого знайомства хочемо провести міні- вікторину:
1. За збором якого фрукту Франція посідає перше місце в Європі? (Яблук ).

2. Яка парфумерна фірма Франції є найвідомішою? («Cristian Dior»)

3. Найвідоміший новорічний салат, який носить ім’я свого винахідника? (Олів’є).

4. Автомобіль, на емблемі якого зображений лев……(Пежо).
1-й ведучий. Усім спасибі за участь.

Лунає німецька мелодія. Слайди, за якими гості дізнаються, про яку країну йтиме мова.

Запрошуємо делегацію німців.

Учні — представники Німеччини. Дорогі друзі, ми раді вітати вас! Федеративна Республіка Німеччина розташована в центрі Західної Європи. Площа країни — 357 тис км², населення — 82,3млн осіб ( 2002 р. ), столиця — Берлін. ФРН високорозвинена країна.

Німеччина посідає перше місце в Європі за кількістю виробленої продукції. Провідне місце займають електронно-технічна, машинобудівна ( в тому числі автомобілебудування, представлене компаніями «Фольсваген», «БМВ», «Опель», «Порш», «Мерседес-Бенс» ), харчова, суднобудування, текстильна галузі промисловості.А за вироництвом і споживанням пива країна посідає перше місце у світі.

Німецька кухня відрізняється великою різноманітністю страв зі свинини, яловичини, птиці, дичини, риби. Популярні різноманітні овочі, особливо капуста, картопля, найчастіше у відвареному вигляді. Широко розповсюджені кисломолочні продукти, бутерброди, страви з яєць.

Характерно для німців використання на сніданок і вечерю всіляких бутербродів (дослівно хліб з маслом) із різноманітними масами, овочами, ковбасою, рибою.

Якщо вірити статистиці, то найулюбленіша їжа німців – сосиски. Причому у кожному регіоні свої сорти.

Також полюбляють суп з млинцями, капустяні страви і традиційні страви з макаронів, копчені шинки Шварцвальда, баденські цибульні пироги.

На різдво вулиці Кельна наповнюються ароматом мигдалевого печива.

У Берліні пригощають маленькими м’ясними биточками і смачними тістечками.

У Гамбурзі пропонують суп з вугрів, смажений морський язик оселедця, креветки і безліч різновидів копченої риби.

Тюрінгія славиться своїми клецками, що рекомендують вживати з гусятиною та смаженим м’ясом у певному соусі і млинцями з цибульно-картопляною начинкою. Але ми вам пропонуємо сосиски.

1-й ведучий. Спасибі представникам Німеччини.

Учитель обслуговуючої праці.

ДЕНЬ СВЯТОГО МАРТІНА

11 листопада відмічають у Німеччині красиве релігійне свято - день святого Мартіна. Як тільки починає смеркати, виходять діти зі своїми батьками з яскраво засвіченими ліхтариками та на визначеному місці зустрічаються з іншими. Це дуже красива процесія, яку очолює святий Мартін, величавий лицар. Декламуються легенди, показують театралізовані вистави історій святого Мартіна. Перш ніж запалити вогонь Мартіна, усі виконують пісню Мартіна, в якій розповідається про добру допомогу Мартіна всім, хто її потребує.

Головна мета цього свята – пропаганда доброчинності. Всі наші вчинки повинні бути направлені на те, щоб творити добро для себе, оточуючих ,а що, найголовніше, робити це необхідно безкорисно. Тільки так можна створити атмосферу гармонії в собі і з оточуючими.
Учитель. А зараз декілька питань з вікторини:

1. Автомобіль, який носить ім’я жінки ( Мерседес ).

2. Національна німецька страва ( Сосиски ).

3. Назва, якої страви має дослівний переклад «хліб з маслом»

( Бутерброд).

4. Національний німецький напій ( Пиво ).

Дякуємо.
Лунає італійська мелодія. Слайди, за якими гості дізнаються, про яку країну йтиме мова.

А ось і делегація з Італії.

Учні — представники Італії.

Дорогі друзі! Вас вітають представники сонячної Італії!
Італійська республіка розташована на півдні Західної Європи, в межах Аппенінського півострова «чобітка». Площа країни – 301,3 тис. км². Населення - 56,3млн осіб ( 2002 р. ). Столиця — Рим. Італія — високорозвине¬на країна.

Добре розвинута промисловість: автомобілебудуван¬ня представлене машинами «Фіат», гоночними машинами, моторолерами; суднобудування, електротехніка. Італія спеціалізується на виробництві мопедів, мотоциклів, велосипедів. Головним центром автомобілебудування залишається Турін. Щорічно випускається до 2 млн. автомобілів. Світове значення має електротехнічна промисловість, особливо виробництво холодильників і пральних машин, морозильників, кухонних печей, швейних машин. Модні вироби Італії (одяг, взуття, меблі) є невеликою, але престижною частиною італійської промисловості.

Провідною галуззю економіки країни є сільське господарство, де домінує рослинництво. Італія посідає перше місце у світі за вирощуванням апельсинів, оливок. Тут вирощують виноград та мигдаль, груши, персики, лимони. Вона дала всьому світові багато речей: ломбард, тканина боло¬нья, суп — з'явились саме в ній.

Аромат італійської кухні не сплутати ні з якими іншими. Він наповнений ароматом дарів Середземного моря – морепродуктами, запахами трав і насолодою плодів, дозрітих на сонячних просторах. Спагеті — національна страва італійців. Особливо полю¬бляють у країні супи, рибні страви, маслини, гриби, овочеві салати. Символом Італії стала піца. А ось і італійська піца «Маргарита». Готу¬ється з дріжджового тіста і начинки з помідорів, сиру.

Існує легенда аро піцу. Одного разу в Неаполі королева савойська Маргарита гуляла з своєю сім’єю по парку Каподімонте. Вона не раз чула про піцу і вирішила нарешті її покуштувати. Місцевий пекар – піцайоло був дуже здивований, що королева вирішила покуштувати його піцу, і особисто для неї спік піцу за новим рецептом. З того часу піца з помідорами, сиром моцарела і свіжим базиліком отримала назву «Маргарита».

Популярні у італійців і равіолі – це невеликі квадратні вареники з гострою начинкою, причому не обов’язково м’ясною, а частіше сирною. Макарони і равіолі подаються з томатним соусом і тертим сиром.

Учитель географії .

14 лютого в Західній Європі святкують День закоханих - "День святого Валентина", який в останні роки святкують і в Україні теж має італійські корені. Згідно з однією легендою, Валентин був італійським єпископом. Його було ув'язнено за те, що він таємно вінчав закоханих, що було заборонено законами Римської імперії. 14 лютого його спалили на вогнищі. З того часу цей день римляни почали відзначати як свято обирання коханого чи коханої. Знаємо це свято і ми.

У наш час в День святого Валентина висловлюють свої почуття любові й прихильності друзям, родичам, коханим. А почуття любові й прихильності лежать в основі гармонійних відносин між людьми, тобто є основою соціального здоров’я кожної людини . Символом цього дня стали яскраво-червоні серця, купідони, стріли, букети троянд, звичайно ж валентинки , що можна купити, а можна зробити своїми руками, що завжди приємніше.
А зараз ми пропонуємо вам відвідати Лігурійський ресторан ( відео -сюжет ). Сьогодні ми приготували вам справжню піцу.
1-й ведучий. Спасибі представникам Італії.

Хочемо задати декілька питань із вікторини:

1. Столиця автомобільного концерну ФІАТ? ( Турін ).

2. Найпопулярніший вид спорту італійців? (Футбол).

3. Продукт без якого не обходиться жодна піца? Діти люблять подвійний, французи його називають «рокфор» ( Сир ).

4. Яке національне блюдо має кольори державного прапору Італії?

( Піца: білий, зелений, червоний).
1-й ведучий. А зараз послухайте звуки цієї чарівної мелодії.

Лунає індійська мелодія.
Ви почули слово «Індія». І уявили багатство, казкові скарби, чудеса, загадкову екзотичну країну.

Завітала до нас і делегація з Індії.
Учні — представники Індії. Так, ви здогадались, що ми — представники казкової Індії. Шлемо всім гостям наші вітання. Республіка Індія має площу 3 287,3 тис. км2, населення становить 1,027 млн осіб ( 2002 р. ), столиця — Нью-Делі. Країна розташована в Південній Азії на півострові Індостан. Індія — нащадок давньої індійської цивілізації. Республіка Індія належить до країн, що розвиваються.

Провідну роль в економіці відіграє сільське господарство. В країні врожаї рису збирають 2—3 рази на рік. Промисловість Індії виробляє метали, літаки, судна, тканини.

А за виробництвом кінофільмів країна посідає перше місце у світі.

Індійська кухня – одна з найстаріших, найбагатших і найрізноманітніших у світі. Манера подачі та споживання, не кажучи вже про смак та аромат, різноманітні спеції індійської традиційної кухні здатні причарувати. Серед величезної кількості спецій, які використовуються в індійській кухні слід виділити: кмин, коріандр, куркума, кардамон, червоний і зелений чилі, корицю, шафран, імбир, кунжут, часник.

Серед жителів Індії багато вегетаріанців, вони харчуються рисом і різноманітними овочами. Їдять також яйця, але відкидають рибу й ракоподібних.

М’ясні страви, які ми зустрінемо на північному-заході країни готують з баранини або козлятини. З овочів на першому місці бобові, особливо сочевиця. Важливу роль грає свіже коріння пікантного смаку. Великою популярністю користуються молочні продукти, особливо йогурт (дахі). В багатьох індійських хатах трапеза без дахі вважається не повагою. Тому що казеїн, який міститься в молочних продуктах, добре втамовує спрагу, яку викликає дуже гостра їжа.

Трапеза складається з закусок, найчастіше салату, головної страви, паст і неперевершеної випічки – чапаті, яку їдять з овочами та рисом. З точки зору індусів їжа є даром богів людям. Саме тому приготування страв вимагає поваги та уваги.

Улюбленим напоєм вважають чай.

Існує три основних види чаю — звичайний, дрібний і зелений. Вони виготовляються з одного типу листя, яке по-різному обробляється. Зелений чай отриму¬ють, обробляючи чайні листи парою. В такому лис¬ті зберігаються всі початкові компоненти. Звичайний чай має тонший аромат, а дрібний чай — міцніший. Найкраще вживати чайну суміш.

Чайна церемонія – естетичний обряд, властивий індійській культурі, який визначає порядок і процес чаювання.

1-й ведучий. Спасибі представникам Індії.

Учитель географії. Індуси сформулювали чотири принципи чайної церемонії: гармонія, чистота, повага, тиша і спокій. Проходить чайна церемонія в чайних павільонах , щоб люди могли відпочити душею, відійти від повсякденного життя і побачити прекрасне в малому. Чайна церемонія - це час для бесід про прекрасне, про живопис, літературу.

Чай має лікуваль¬ні властивості. Це смачний тонізуючий напій. Чай виводить з організму яд, знімає головні болі і втому, полегшує самопочуття під час жари, освіжає і прогонить сонливість, заспокоює, знімає стреси. Будь¬те завжди здорові! Ми пропонуємо сьогодні вам насолодитися нашим чаєм.

А зараз деякі секрети індійської кухні ( відеосюжет ).
Декілька питань з вікторини:

1. Національна індійська страва ( Рис ).

2. Національна квітка Індії ( Лотос ).

3. Національний жіночий одяг ( Сарі).

4. Півострів на якому розташована Індія ( Індостан ).
Звучить японська мелодія. Слайди, за якими гості дізнаються, про яку країну йтиме мова.
1-й ведучий. Сьогодні в нас у гостях делегація з Японії.
Учні — представники Японії. Дорогі друзі! Вас вітають представники Країни Вранішнього Сонця. Японія — острівна країна Японського архіпелагу. Площа країни — 372,8 тис. км2, населення — 127,1 млн осіб, сто¬лиця — Токіо. Це високорозвинена країна. Японська економіка дуже залежить від поставок сировинних матеріалів з інших країн через нестачу природних ресурсів.

Японія посідає перше місце у світі за виплавкою сталі, за випуском автомобілів, за виловом риби. Відома екс¬портна продукція галузі машинобудування — електро¬ніка фірм «Соні», «Тошиба», «Панасонік».

Японці мають багато традицій: щоденна чайна цере¬монія, ікебана, оригамі, бонсай.

Характерною рисою японської кухні є сезонність харчування, тобто вибір продуктів та способів їх приготування залежить від пори року.

Головними стравами японської кухні є рис та рисова настойка – саке. Решта японських наїдків готуються, як закуски до цих страв, переважно з овочів і фруктів.

Особливістю японської кухні є поцінування зовнішнього вигляду їжі. Її не повинно бути багато і вона мусить гармоніювати з посудом.

Найбільш типовими стравами японської кухні, що відомі за межами Японії, є суші, суп місо, сира риба сасімі, смажена птиця які торі, локшин ний суп рамен та інші.

В японській кухні вживання спецій обмежене. Замість цього акцент роблять на збереження свіжості та смаку первинних компонентів страв. Японці вважають, щоб насолодитися смаком, потрібно оцінити та сприйняти гармонію всіх складових частин. Той, хто обідає має відчути, який настрій викликає у нього та чи інша страва, і, відповідно сформувати певний підхід до кожної страви.
За звичаєм сніданок у японців починається з чаю.

Учитель обслуговуючої праці. Класична японська культура – неповторний взірець гармонії між людиною і навколишнім світом. Вона суттєво відрізняється від європейської. Культура Японії – це культура деталі, а не цілого. Не ліс, а дерево, не дерево, а гілка, не гілка, а листок, не листок, а прожилка на ньому.

Мабуть, ви читали про національні риси характеру японців – ввічливість, доброзичливість, бажання дарувати подарунки.

Ввічливість японців сьогодні виглядає як екзотика. Зустрівши знайомого, японець може завмерти, зігнувшись навпіл серед вулиці.

По-японськи бути ввічливим – це не тільки ховати свій душевний стан, а й іноді виражати зовсім інші почуття. Японська ввічливість – це мистецтво не потрапляти в ситуацію, що принижує їх.

Готуючи їжу, намагаються якнайменше змінювати природні якості і охоче їдять у сирому вигляді, зокрема кальмарів, восьминогів, креветок, молюсків. У національній кухні мало м’яса, жирів, молочних продуктів.

Слід зазначити, що завдяки такому харчуванню, багатому на йод, ця нація не хворіє на щитовидну залозу та раковими захворюваннями.

Японці говорять: «Здоров’я – скарб, який завжди з тобою».

Ми привезли нашу традиційну екібану.

А зараз задамо вам вами декілька питань з вікторини:

1. Яка гора вважається в Японії священною? (Вулкан Фудзіяма).

2. Як називається вид беззбройного самозахисту? (Карате).

3. Яке дерево є символом Японії? (Вишня сакура).

4. Найвідоміша страва без якої не обходиться жоден ресторан Японії? (Суші).
1-й ведучий. Спасибі представникам Японії.
Звучить українська мелодія. Слайди, за якими гості дізнаються, про яку країну йтиме мова.

Учитель обслуговуючої праці.

Україна – рідний край!

Не земля, а просто рай.

Багатюща в нас природа:

Ліс, тварини, чисті води,

Кожен регіон країни –

Це природнії перлини:

Крим – це гори і моря,

Схід – вугілля і руда, Закарпаття – лісові вершини,

Центр – родючої долини. (Учитель української мови та літератури – Фарисей Ольга Василівна ).
А ось і делегація українців.

Учні — представники України. Україна —мо¬лода незалежна країна в Східній Європі. Площа держави — 603,7 тис. км2, населення 46,5 млн осіб, столиця — Київ. У країні розвинуті галузі машинобудування, паливної; хімічної , харчової промисловості, сільського господарства.

Україна – країна з багатими традиціями, культурою, духовною спадщиною.

Українська кухня – національна кулінарія, яка має свою давню історію та славиться різноманітністю, нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, вареники й ковбаси.

Багато особливостей української кухні були зумовлені способом життя народу, переважна більшість якого займалась важкою хліборобською працею. Важка праця потребувала ситої, калорійної їжі. Тому для української кухні характерні страви багаті і на білки, і на жири, і на вуглеводи.

Популярні у нас такі страви, як голубці, печеня по-домашньому, українські битки, шпигована часником та салом буженина, крученики, фарширована птиця.

Здавна важливе місце в харчуванні українців займає риба. Улюблені страви – карась, запечений у сметані, щука тушкована з хроном, судак, запечений з грибами й раками, рибні крученики, короп, фарширований грибами і гречаною кашею.

Постійно присутні в українському меню найрізноманітніші страви з борошна: галушки, млинці, налисники, бабки.

Ну а про українську випічку годі й говорити: паски, тістечка, пироги. Популярні різні каші: пшоняна, гречана, гарбузова.

Широко представлені в українській кухні солодкі страви, для приготування яких використовують фрукти, мак, горіхи.

Про українські вареники, знані повсюди, хіба що поеми писати.

Деякі страви мають багатовікову історію, як-от, наприклад, український борщ.

Тож ми пропонуємо вам рецепт українського борщу( відеосюжет ).

Але приготували ми вареники.

Учитель географії. Найбільшим багатством України – є люди. Вони створюють матеріальні і духовні цінності. Від їх таланту, освіти, професіоналізму залежить рівень добробуту держави. Характерними рисами населення України є любов до праці, відповідальність, активність та дисциплінованість. Це свідчить про їх якісний бік, який відповідає високим вимогам. Для українців властиве прагнення самопізнання, прагнення самотності. Менталітету українців властиве прагнення пізнати самого себе та бажання жити в гармонії з навколишнім світом, працьовитість.

В українців є й своя символіка. Так, наприклад калина – дерево нашого українського народу. У рушниках вона стала символом любові, щастя та невмирущого роду. Птахи – то символи людських душ. Ластівка – вірна супутниця людської оселі. Ця пташка завжди несе добру звістку.

Зараз хочемо задати вам декілька питань з вікторини:
1.В якому місті України виробляють найбільше велосипедів? (Харків).

2.Яку страву готують на Масляницю? (Млинці).

3.Національна перша страва українців ( Борщ ).

4.Національна страва українців з борошна ( Вареники ).


IY. Закріплення нового матеріалу.
Конкурс машин.
Учитель обслуговуючої праці. А на закріплення знань ми проведемо конкурс «Асоціація». Кожному учню даються різні характеристики країн, вони повинні знайти ті, які стосуються держав

( Індії, України, Італії, Франції, Німеччини, Японії ).
Прізвище та ім’я - Клас -

Завдання «Асоціація»

Характеристики :

Сакура, індуїстські храми, Берлін, Бах, йоги, сарі, гвоздика,ОПЕЛЬ ,борщ,

корови на вулицях,вишукані парфуми,цукрова тростина,імбир, плантації чаю, бавовна, суші, кардамон, ФІАТ, піца, Бах, Папа Римський, футбол, сало, Мікеланджело, Цезар, вареники, Леонардо да Вінчі, Токіо, кімоно, кетчуп, Венеція, тушкована капуста, спагеті, Ейфелева вежа, батьківщина шампанського, ефіроолійні квіти, жаб’ячі лапки, РЕНО, будинок мод кутюр’є Луї Феро, єна, вулкани, сосиски, Берлін, євро, штрудель, тушкована капуста, РЕНО, охайність.

Франція –
Італія –
Німеччина –
Індія –
Японія –
Україна -


Y. Підсумки уроку.

Учитель обслуговуючої праці.

Ми думаємо, що вам було цікаво познайомитися з особливостями національної кухні народів Європи та Азії. Ми вдячні всім за активну участь! Але чи задоволені ви сьогоднішньою мандрівкою? Якщо так, то пам’ятайте мудрість: «Наполегливість та праця усіх прикрашає». Тож не зупиняйтеся на досягнутому.

Якщо ні, то нехай вам у нагоді стануть українські прислів’я «Ранні пташки росу п’ють, а пізні - слізки ллють», «Знання робить життя красним», «Вік живи – вік учись», «Пташка красна своїм пір’ям – а людина знанням».

Учитель географії.

Найвища наука життя – мудрість. А найвища мудрість - бути добрими. Доброта й чуйність, співпереживання й щиросердечність, уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити в горі й біді – це завжди було у характері українського народу. Даруйте людям радість, робіть їм добро, не чекаючи віддачі. Частіше посміхайтеся, будьте щирими, чуйними. Почніть із доброї усмішки і щирого погляду.

У кожного з вас на парті є листочок, тож давайте прикрасимо наше дерево добра! ( Дружба, німецька пунктуальність, французька галантність, допомога, українська працьовитість, довіра, японська тактовність, любов, мир, щасливе майбутнє, підтримка, злагода, німецька акуратність, друзі ).

Оцінювання учнів.

VI. Домашнє завдання.

Учні записують домашнє завдання в щоденники ( скласти кросворд з вивченої теми ).

Схожі:

“НОВОРІЧНІ ЗВИЧАЇ ТА ТРАДИЦІЇ В РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ”
Мета: поглибити знання про новорічні звичаї та традиції народів світу, розвивати творчі здібності учнів, уяву і фантазію, формувати...
Тема: Країни Південно-Західної Азії
На контурній карті Азії позначте кордони та столиці п'яти країн Південно-Західної Азії (за вибором)
Тема: Країни Східної Європи, Північної і Центральної Азії
Використовуючи відповідні умовні знаки, нанесіть на контурну карту Росії основні бази чорної металургії
ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ
Медицина Середньовіччя (Візантії, арабських народів, Тибету, середньовічної Європи)
Тема: Країни Південної та Південна Східної Азії
За рівнем економічного розвитку в Південній і Південно-Східній Азії найбільш значними є країни
Лекція Місце проведення: учбові класи підрозділів Навчально
Незалежна держава Україна в 1991-1992 роках відмовилася від імперських державних символів колишнього Радянського Союзу і прийняла...
ПЛАН КОНСПЕК Т Для проведення занять з гуманітарної підготовки
Незалежна держава Україна в 1991-1992 роках відмовилася від імперських державних символів колишнього Радянського Союзу і прийняла...
Завдання для 9 класу
Визначити в діалогах етикетні вислови. Пояснити значення слова етикет. Що означає вислів формули етикету? Чи позначаються на мовному...
Старобабанівська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів Уманської...
України та світу, аргументувати власну позицію щодо культурної значущості творів мистецтва; виховувати шанобливе і толерантне ставлення...
Цікаві відомості про лисицю
Лисиця – одна з найпопулярніших героїнь казок, в яких вона завжди розумна та хитра. Ця тварина – найменший представник сімейства...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка