4. Підготовка дерев'яної поверхні під розпис


Скачати 40.91 Kb.
Назва 4. Підготовка дерев'яної поверхні під розпис
Дата 12.07.2013
Розмір 40.91 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Тема 4.Підготовка дерев'яної поверхні під розпис

Приступаючи до обробки дерев'яної поверхні, будь-який майстер повинен вже представляти, що саме, в якому стилі і техніці буде зображено на ній. Адже від цього залежить, як грунтувати поверхню: чи залишиться фон натуральним дерев'яним, затонувати або ж повністю буде перекрито кольором.

Перший етап у підготовці дерев'яної повехности - грунтовка

Для початку оглянете заготовку на предмет виявлення тріщин, сколів, сучків. Перераховані дефекти легко усуваються шпаклівкою для дерева. Асортимент шпаклівок у продажу дуже широкий, але можна скористатися і старим методом: змішати клей ПВА з дрібною тирсою, добре, якщо вони з тієї ж деревини, що і робоча поверхня.

Висихаючи, перший шар шпаклівки, як правило, осідає. Тоді треба повторити процедуру і після остаточної просушування відшліфувати поверхню наждачним папером № 1, а потім № 0 і протерти чистою сухою ганчіркою. Після чого акуратно пофарбувати темперою або акриловою фарбою, бажано того ж кольору, що і деревина, але можна і білою фарбою, якщо немає темних сучків, і просушити. Це буде перший шар - грунтовка. Потім потрібно повторити операцію, щоб поверхня була рівною і за якістю, і за кольором. Ті, хто лінується добре прогрунтувати поверхню спочатку, потім втрачають час, а головне - не домагаються хорошого результату при подальшій обробці лаком.

Існує два види грунтувальних матеріалів:

Прозорі грунти.

Аби зберігся природний вигляд деревини (підрозпистемперою), перед розписом її можна обробити прозорими грунтами. Для цього і зараз годяться старі рецепти.

Картопляний крохмаль. Найкраще їм обробляти м'яку і рихлу липу. Ця грунтовка застосовується, наприклад, в Полховський Майдані і так перекриває пори, що дозволяє легко наносити на дерев'яну поверхню малюнок тушшю.

Можна крохмалити березу, клен, а от сосна не любить мокрі грунти, від цього на ній можуть проступити «ребра». Якщо і крохмалити темний і щільний бук, то один раз, щоб не вийшло непотрібної білястими. Завареного крохмалю з розрахунку 1 чайна ложка без гірки на 1 склянку води вистачить на обробку декількох поверхонь. Клейстер повинен бути не дуже густим, без грудок. Обмазувати заготівлю слід, поки він теплий, можна прямо рукою або ж плоскою широкої пензликом. При цьому важливо, щоб на поверхні не утворювалися напливи (наприклад, в борозенках токарних виробів), їх треба тут же видаляти. Після першої просушування злегка затріть поверхню м'якою наждачним папером № 0,1 і ще раз або два повторіть процедуру. Зашкуривал поверхню акуратними, не хаотичними рухами в одному напрямку, але несильно, інакше зітрете весь завданий крохмаль.

Яєчний білок. Обережно відокремте його від жовтка, видаліть джгутик, злегка збийте і рукою повапните поверхню. Просушіть, обробіть поверхню заготовки наждачним папером.

Желатин. Готується негустим відповідно до інструкції на пакетику і наноситься аналогічно крохмалю.

Один шар нітролаку (НЦ). Лак повинен бути негустим необхідності його можна розбавляти розчинником або ацетоном. Лак наноситься на поверхню, просушується, зашкуривал наждачним папером. Краще за все така спосіб застосовувати під розпис олією, темперою, гуашшю.

Непрозорі грунти.

Якщо ви задумали белофонную розпис, наприклад, пермгородскую, то, покриваючи дерев'яну поверхню білої водоемульсійною фарбою, ви одночасно грунтуетеее і фарбуєте. Водоемульсіонка буває як на крейдяній, так і на клейовій основі. Та, що на крейдяний, - біліше, але від механічних впливів обсипається. Потім поверхню може бути оброблена воском, нітролаком АК. Водоемульсіонка на клейовій основі - сіра, тримається настільки міцно, що її навіть непросто зашкурити. Працювати по ній гуашшю буває нелегко: фарба може погано лягати, скочуватися. Не забувайте зашкурити поверхню перед нанесенням малюнка. Для водоемульсіонці на крейдяній основі користуйтеся «нульовкою», тобто м'якої наждачним папером. У цьому випадку при нанесенні кольору фону (добре лягають гуаш, темпера, акрил) краще користуватися поролоновим валиком або ж наносити фарбу припудрюють рухами шматочком поролону. Гарне рівне покриття (фони) створюють темпера і акрилові фарби. Але наносити їх потрібно на попередньо оброблену будь-яким з грунтів поверхню (для акрилу продаються спеціальні грунти), щоб колір не «провалювався».

Наступний етап - тонування

Особливий декоративний ефект дає тонування дерев'яної поверхні. Вона доречна в тому випадку, коли хочеться зберегти текстуру дерева, але надати йому інший тон. Попередньо поверхня повинна бути оброблена м'якою наждачним папером, наприклад, «нульовкою».

Для тонування найкраще підходить липа, однорідна і пухка, тобто досить погано відшліфована на токарному верстаті. Така деревина легко прийме тонування. Якщо деревина не однорідна, ребриста, то краще її не тонувати, а пофарбувати. Ця порада стосується дрібних токарних виробів типу коробочок, яєць і т. п. Тоді як для великих поверхонь - меблевих - краще скористатися спеціальними тонуючих засобів, які продаються в господарських магазинах і призначені тільки для внутрішніх робіт.

Для тонування дерева в декоративних цілях існують такі перевірені способи:

Олівцева пудра. Натріть на наждачним папері грифель простого м'якого олівця потрібного кольору. Рівномірно шматочком непористої поролону втріть отриману грифельну пудру в не оброблену грунтом деревину. Застосовувати цей спосіб краще на невеликих поверхнях.

Гуаш, акварель, рідко розведені, швидко нанесіть на загрунтовану поверхню широкої плоскою кистю, валиком, шматочком поролону.

Жовта туш, нанесена аналогічним способом, створює згодом під лаком красивий золотисто-медовий тон.

Жідкоразведенная акрилова або темперного фарба «умбра палена» також може стати хорошою тонуванням. Втертую в деревину фарбу просушіть і обробіть наждаковим папером до одержання рівної і гладкої поверхні.

Екстракти і настої трав, марганцівка, морилка дають можливість підібрати потрібний тон. Крім цих випробуваних способів, можна скористатися і будь-якими сучасними тонуючим пастами, лаками, просоченнями. Мені подобається спосіб «вгонки». Для цього в чисту дерев'яну поверхню губкою втирається рідко розведений акрил потрібного тону. Поверхня добре просушується, а потім акуратно, в одному напрямку затирається наждачним папером № 0.

Схожі:

6. Техніка виконання петриківського розпису
Петриківський розпис далеко відомий за межі нашої країни. Чарівна петриківська квітка розцвіла на чудовій фарфоровій вазі, прегарним...
В’язівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Урок з образотворчого мистецтва по темі
«Види декоративно-ужиткового мистецтва: килимарство, ткацтво, розпис, лозоплетіння, флористика, різьба по дереву, ковальство, гончарство...
Конспект уроку з трудового н авчання у 6 кла сі. Тема: Короткі відомості...
Навчальна: ознайомити з історією виникнення української народної іграшки та її призначенням в житті людини
: 519. 23 УДК 621. 391 ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ПОЧАТКОВОЇ СТАДІЇ КОРОЗІЙНО-ЕРОЗІЙНОГО...
Встановлено характер пошкоджень поверхні під час випробувань та закономірності її деградації впродовж інкубаційного періоду кавітації....
Урок узагальнення та систематизації знань (за В. А. Оніщук)
«Способи підготовки різних видів поверхонь під штукатурення», вдосконалювати навички підготовки дерев’яних, цегляних та бетонних...
Тема уроку. Площа бічної і повної поверхні конуса. Мета уроку
Мета уроку: виведення формули для площі бічної поверхні конуса; формування вмінь знаходити площу поверхні конуса
РОЗДІЛ ІНЖЕНЕРНА ПІДГОТОВКА ТЕРИТОРІЙ В ОСОБЛИВИХ УМОВАХ
Болотами називають перебільшено зволожені ділянки земної поверхні, на яких більшу частину року застоюється вода. Залишки рослинності...
Правила поводження в лісі
Не пошкоджуй кору дерев. Через ранку витікає сік, під кору можуть потрапити мікроби і дерево загине
A *Зубні щітки з м’якою щетиною, зубні пасти з ремінералізуючою дією B
Під час профілактичного огляду у жінки 23 років на вестибулярній поверхні 13, 23 був
УРОК №55 Тема уроку. Пряма призма. Площа поверхні та об'єм призми
Мета уроку: повторити, привести в систему й розширити відомості про многогранники, пряму призму, площу поверхні та об'єм призми
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка