Стан довкілля області за ІV квартал 2011 року


Скачати 61.83 Kb.
Назва Стан довкілля області за ІV квартал 2011 року
Дата 01.04.2013
Розмір 61.83 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Стан довкілля області за ІV квартал 2011 року


  1. Стан атмосферного повітря в регіоні


Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами промислових викидів в атмосферу); обласний центр гідрометеорології (спостереження здійснюється на 3 стаціонарних постах спостереження м.Луцьк).

В ІV кварталі 2011 року за даними спостереження на трьох стаціонарних постах, рівень забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку перевищував середньомісячні концентрації по 3 інгредієнтах: двоокису азоту в 3,1 рази, фенолу в 1,5 рази та формальдегіду в 3,5 рази.

Випадків екстремального забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку, за ІV квартал 2011 року не встановлено.


  1. Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами

За даними Державної екологічної інспекції у Волинській області на протязі ІV кварталу 2011 року було перевірено 10 підприємств області. Всього обстежено 55 джерел викидів по 9 інгредієнтах. Перевищення гранично допустимих викидів виявлено на стаціонарних джерелах викидів ПП «Європацукор» (по діоксиду сірки у 2 рази) та ВАТ «Горохівський цукровий завод» (по діоксиду сірки у 2-5 разів).

2. Стан водних об’єктів Волинської області

В результаті спостережень за станом поверхневих вод на річках Волинської області за ІV квартал 2011 року, які були надані Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Західно-Бузьким басейновим упралвнням водних ресурсів, Волинським обласним управлінням водних ресурсів та Волинським центром гідрометеорології було відібрано та проаналізовано 85 проб поверхневих вод.

Дослідження проводилися по річках: Західний Буг, Луга, Стир, Прип’ять, Турія, Стохід, Пруднік, Путилівка, Вижівка, Серна, Копаївка, Гнила Липа, Гапа, Студянка, Горинь, Чорногузка, Луга Свинорейка.
Річка Західний Буг. Значний вплив на стан якості води річки Західний Буг мають забруднення, що потрапляють у річку із зворотними водами Львівської області та прилеглих до неї територій.

Протягом звітного кварталу річка контролювалась в 14 створах: с.Литовеж, м. Устилуг, с.Ягодин, с.Грабове.

В даних створах виявлено забруднення по хімічному споживанню кисню в 1,8 рази, нітритах в 3,5 рази та залізу загальному до 9 разів. Решта гідрохімічних показників знаходяться нижче норми гранично допустимої концентраці для водойм господарсько-побутового призначення..
Річка Луга. На забруднення річки Луга мають вплив стічні води населених пунктів Іваничі, Локачі, Павлівка та очисні споруди м. Володимир-Волинського.

Контроль якості води в річці проводився у 10 створах – 500 м вище та нижче КОС м. Володимир-Волинського УВКГ, Іваничівського ВУЖКГ та ПП «Європацукор», 1 та 3 км вище і нижче м.Володимир-Волинський, в м.Устилуг. За результатами дослідженнь концентрація по нітритах вища від допустимих норм у 1,3 рази, по залізу загальному у 2,5 разів.
Річка Стир. На якість води річки Стир і створі вище міста мають вплив забруднення, які потрапляють з р. Іква (м. Дубно та смт. Млинів), а також стічні води , що переносяться з м. Броди Львівської області.

На якість води у створі нижче міста Луцька впливають стічні води КП „Луцькводоканал”.

Кисневий режим річки задовільний. Протягом кварталу виявлено забруднення води у створ нижче КОС КП „Луцькводоканал”, що перевищило ГДК по залізу загальному у 1,3 рази, БСК5 в 1,2 рази, амонію сольовому в 1,2 рази.
Річка Прип’ять. Забруднення води річки Прип’ять в пунктах спостереженнь смт.Ратно та с. Річиця обумовлюють стічні води смт.Ратно та госпобутові стоки прилеглих населених пунктів.

Вміст розчиненого кисню в межах 10 мг/дм3. Перевищення виявлено по залізу загальному у 8 разів.

Контроль якості річки також проводився в створі с. Положево Шацького району.В створі перевищення середньомісячних концентрацій не виявлено.
Річка Турія. На якість води р.Турія впливають стічні води УВКГ м.Ковель та смт.Турійськ.

Кисневий режим річки задовільний. Вміст кисню 8-10 мг/дм3 при нормі не нижче 4 мг/дм3.

Перевищення спостерігалось по залізу загальному до 2 разів в створах вище та нижче випуску КОС Ковельського УВКГ.
Річка Пруднік. На забруднення р. Пруднік мають вплив очисні споруди КП Дубищенського ЖКГ. Контроль якості води проводився в створі 500 м вище та нижче скиду КОС КП Дубищенське ЖКГ. Перевищення виявлено в створі нижче випуску з КОС по БСК5 у 1,6 рази, по залізу загальному в 1,9 рази, а також в створі вище випуску КОС по залізу загальному у 1,8 рази.
Річка Путилівка. Протягом IV кварталу спостереження велися в 4 створах , розташованих вище та нижче випусків очисних споруд Цуманського ВУЖКГ та КП „Ківерціводоканал” (смт.Олика), каналізаційно-очисні споруди, яких і мають основний вплив на річку.

Перевищення виявлено в створах вище випусків з КОС по БСК5 у 1,4 рази.
Річка Вижівка. Основний вплив на річку здійснюють очисні споруди Старовижівського та Ратнівського ВУЖКГ.

В створах вище та випуску КОС Старовижівського ВУЖКГ в результаті перевірки перевищення виявлено по залізу загальному в 3,2 рази.
Річка Копаївка. Організованих джерел на р.Копаївка немає. На якість води можуть впливати змиви з сільгоспугідь та забруднення приватного сектора.

Перевищили рівень ГДК в створі с. Піща виявлено по залізу загальному в 2,6 рази .
Річка Стохід. Організованих джерел на р.Стохід немає. На якість води можуть впливати змиви з сільгоспугідь та забруднення приватного сектора.

Перевищило рівень ГДК в створі с.Малинівка Рожищенського району залізо загальне в 2,1 рази. Решта гідрохімічних показників знаходяться в межах ГДК.
Річка Гапа. В створі 2 км від витоку виявлено перевищення по залізу загальному у 2,8 рази.
Річка Студянка. Контроль якості вод проводився в створі м.Устілуг Володимир-Волинського району при впаді в р. Західний Буг, де виявлено перевищення по залізу загальному в 1,8 рази та БСК5 у 1,1 рази.
Річка Ягодинка Вода при впаді в р. Західний Буг забруднена залізом загальним у 1,9 рази..
Річка Луга-Свинорейка. Основний вплив на річку здійснюють очисні споруди Локачинського ВУЖКГ.

В створах вище та випуску КОС Локачинського ВУЖКГ в результаті перевірки перевищення виявлено по залізу загальному в 2,6 рази та нітритах у 2,4 рази.
Річка Гнила Липа. Контроль якості води в річці проводився у 3 створах – 500 м вище та нижче КОС Горохівського УВКГта ВАТ «Горохівський цукровий завод», За результатами дослідженнь концентрація по нітритах вища від допустимих норм у 1,3 рази, по залізу загальному у 2,5 разів.
Перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у воді річок Серна, Горинь та Чорногузка дослідженнями не зафіксовано.
У ІV кварталі 2011 року було досліджено воду із 9 озер області: Світязь, Святе, Чорне, Люцимер, Луки, Пісочне Шацького району, Соминець, Домашнє, Кримно та Турське Старовижівського району. Встановлено перевищення по амонію сольовому 1,5 ГДК у воді озер Турське, Пісочне Кримно
Для покращення екологічного стану річок області необхідно, перш за все, забезпечити ефективну роботу очисних споруд підприємств-забруднювачів Львівської та Волинської областей, а також провести необхідні роботи по реконструкції та модернізації діючих та будівництва нових каналізаційних очисних споруд.
3. Радіаційний стан
Спостереження за радіоактивним забрудненням атмосферного повітря здійснюється Волинським обласним центром з гідрометеорології. Перевищень радіоактивного забруднення атмосферного повітря за ІV квартал 2011 року не виявлено, рівень природного фону становив в середньому від 9 до 12 мкР/год., що не перевищує гранично допустимий рівень Гамма-фону.

Спостереження за радіаційним забрудненням поверхневих вод у зонах впливу атомних станцій здійснює Рівненська гідрогеолого-меліоративни експедиція по пунктах спостереження в зоні Рівненської АЕС, що розташовані на території області на річках Турія, Стир, Західний Буг, Стохід. Кількість забруднення 90Sr та 137Cs коливаються в допустимих межах. Вміст 137Cs у воді не перевищує 3,0 Пки, що у 14 разів нижче норми для питної води. Вміст 90Sr неперевищує 0,25 Пки, що у 306 разів нижче норми.
4. Моніторинг відходів
Протягом ІV кварталу 2011 року, Державною екологічною інспекцією, було перевірено 168 об’єктів господарювання та надано 138 приписів. За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 75 осіб, накладено штраф на суму 13991 грн. (стягнуто 8891 грн).

В цілому по області виявлено 9 несанкціонованих сміттєзвалищ у Володимир-Волинському, Ковельському, Любешівському та Ратнівському районах загальною площею 1,827 га, об’єм накопичених на них відходів – 4481 м3, протягом кварталу ліквідовано 1 виявлене сміттєзвалище в об’ємі 75,0 м3.

За ІV квартал пред’явлено 2 позови на суму 143296,51 грн, Всього притягнуто до адміністративної відповідальності 2 особи, з загальною сумою накладених штрафів – 1530,0 грн.

В області залишилось завершити роботи щодо непридатних хімічних засобів захисту рослин у Камінь-Каширському районі, а саме: вивезення вже затарених ХЗЗР (4,5 тонн), старої тари, в якій розміщались перезатарені відходи та провести зачистку складу (всього біля 16 тонн).

Схожі:

Стан довкілля області за І квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля області за ІІ квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля Волинської області за ІІ квартал 2010 року
...
ІНФОРМАЦІЯ про стан розгляду звернень та прийому громадян, звернень...
Головним управлінням юстиції у Волинській області узагальнено аналітичні звіти районних, міських та міськрайонних управлінь юстиції,...
ГОЛОПРИСТАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ...
Про стан виконання районного бюджету та бюджетів усіх рівнів за І квартал 2015 року
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Розглянувши підсумки виконання бюджету міста за І квартал 2011 року, виконком міської ради відзначає, що за І квартал 2011 року до...
УКРА Ї Н А Ш ПОЛЯНСЬКА МІСЬКА РАДА ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ Р І ШЕНН Я
О. М. Яровенко за №22 від 20. 06. 2011 р., враховуючи позитивний висновок постійної депутатської комісії з питань екології, охорони...
ПЛАН роботи виконавчого комітету Синельниківської міської ради на ІI квартал 2012 року
Про погодження звіту про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2011-2013 роки за І квартал 2012...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Розробити аналізи підрозділу по усім напрямкам робіт службової діяльності за перший квартал 2012 року
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Виконання заходів передбачених оглядом службової діяльності ТУ МНС за 1-й квартал 2012р
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка