Стан довкілля області за І квартал 2012 року


Скачати 51.42 Kb.
Назва Стан довкілля області за І квартал 2012 року
Дата 28.03.2013
Розмір 51.42 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Стан довкілля області за І квартал 2012 року


  1. Стан атмосферного повітря в регіоні


Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами промислових викидів в атмосферу); обласний центр гідрометеорології (спостереження здійснюється на 3 стаціонарних постах спостереження м.Луцьк).

В І кварталі 2012 року за даними спостереження на трьох стаціонарних постах, рівень забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку перевищував середньомісячні концентрації по 3 інгредієнтах: двоокису азоту в 2,1 рази, фенолу в 1,6 рази та формальдегіду в 2 рази.

Випадків екстремального забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку, за І квартал 2012 року не встановлено.


  1. Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами

За даними Державної екологічної інспекції у Волинській області на протязі І кварталу 2012 року було перевірено 6 підприємств області. Всього обстежено 43 джерела викиду по 5 інгрідієнтах. Перевищення гранично допустимих викидів виявлено на 2 джерелах викиду.

На ДКП «Луцькепло» з 12 джерел викиду на 1-му виявлено перевищення по оксиду вуглецю до 2 разів.

На КП «Нововолинськтеплокомуненерго» з 7 джерел викиду на 1-му виявлено перевищення нормативів гранично допустимих викидів по оксиду азоту до 2 разів.

2. Стан водних об’єктів Волинської області

В результаті спостережень за станом поверхневих вод на річках Волинської області у І кварталі 2012 року, які були надані Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Волинським обласним виробничим управлінням водних ресурсів і водного господарства, Західно-Бузьким басейновим управлінням водних ресурсів та Волинським обласним центром з гідрометеорології було відібрано та проаналізовано 55 проб поверхневих вод.

Дослідження проводилися по річках: Західний Буг, Луга, Стир, Прип’ять, Турія, Путилівка, Вижівка, Стохід, Гапа, Студянка.
Річка Західний Буг. Значний вплив на стан якості води річки Західний Буг мають забруднення, що потрапляють у річку із зворотними водами Львівської області та прилеглих до неї територій.

Протягом звітного кварталу річка контролювалась в 8-ох створах: с.Литовеж, м. Устилуг, с.Амбуків та с.Забужжя.

В даних створах виявлено забруднення по біохімічному споживанню кисню (БСК5) в 1,5 рази, нітритах до 2,1 рази, амонію сольовому у 1,7 рази та залізу загальному до 2,1 рази. Решта гідрохімічних показників знаходяться нижче норми гранично допустимої концентраці для водойм господарсько-побутового призначення.
Річка Луга. На забруднення річки Луга мають вплив стічні води населених пунктів Іваничі, Локачі, Павлівка та очисні споруди м. Володимир-Волинського.

Контроль якості води в річці проводився в 4-х створах: 1 км вище міста, 3 км нижче міста та в межах м. Володимир-Волинського, м.Устилуг та с. Пятидні. За результатами дослідженнь концентрація по (БСК5) вища від допустимих норм до 1,3 рази, по фосфатах в 1,2 рази.
Річка Стир. На якість води річки Стир і створі вище міста мають вплив забруднення, які потрапляють з р. Іква (м. Дубно та смт. Млинів), а також стічні води , що переносяться з м. Бровари Львівської області.

Якість води у створі нижче міста зазнає впливу вод КП „Луцькводоканал”.

Кисневий режим річки задовільний. У верхньому створі вміст кисню 9-10 мг/дм3, а в нижньому – 9,01 мг/дм3, при нормі не нижче 4 мг/дм3.

Протягом кварталу виявлено забруднення води в 3-х створах нітритами до 2,5 рази, амоній сольовий перевищив ГДК в 1,6 рази, БСК5 в 1,9 рази.
Річка Прип’ять. Забруднення води річки Прип’ять в пункті спостереження с. Річиця обумовлюють стічні води смт.Ратно та госпобутових стоків прилеглих населених пунктів.

Вміст розчиненого кисню в межах 7,36 мг/дм3.

Контроль якості річки проводився в 2-х створах: с. Річиця, с.Любязь та смт. Ратно.

В створі с.Річиця перевищення середньомісячних концентрацій виявлено по залізу загальному в 1,6 рази.

В створах смт.Ратно та с.Любязь перевищили рівень ГДК середньомісячні концентрації заліза загального в 6,5 та в 2,9 рази відповідно.
Річка Турія. На якість води р.Турія впливають стічні води УВКГ м.Ковель та смт.Турійськ.

Кисневий режим річки задовільний. Вміст кисню 8-10 мг/дм3 при нормі не нижче 4 мг/дм3.

Перевищили рівень ГДК в створі вище м.Ковель нітрити перевищили ГДК в 1,9 рази та залізо загальне в 2,6 рази, в межах міста перевищення спостерігалось по амонію сольовому в 4,4 рази, нітритах в 6,1 рази.
Річка Вижівка. Основний вплив на річку здійснюють очисні споруди Старовижівського та Ратнівського ВУЖКГ.

В створі с.Якушів в результаті перевірки виявлено перевищення по БСК5 в 1,12 рази та залізу загальному в 2,6 рази.
Річка Стохід. Організованих джерел на р.Стохід немає. На якість води можуть впливати змиви з сільгоспугідь та забруднення приватного сектора.

Перевищило рівень ГДК в створі смт. Любешів залізо загальне в 1,5 рази.

Перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у воді річок Путилівка та Студянка дослідженнями не зафіксовано.
У І кварталі 2012 року було досліджено воду із 10 озер області: Світязь, Святе, Чорне, Люцимер, Луки, Кримно, Пісочне Шацького району, Соминець Старовижівського району та Турське Ратнівського району. Встановлено перевищення по БСК5 від 1,1 до 1,3 ГДК у воді усіх озер. Найвище у воді озера Світязь - 1,3 ГДК, найнижче – 1,1 ГДК у воді озера Люцимер.

Також зафіксовано перевищення по залізу у воді озер Кримне (9 ГДК), Світязь (8 ГДК), Турське (7 ГДК), та по амонію сольовому у воді озера Турське (3,6 ГДК) та Пісочне (1,8 ГДК).

Для покращення екологічного стану річок області необхідно, перш за все, забезпечити ефективну роботу очисних споруд підприємств-забруднювачів Львівської та Волинської областей, а також провести необхідні роботи по реконструкції та модернізації діючих та будівництва нових каналізаційних очисних споруд.

3. Радіаційний стан

Спостереження за радіоактивним забрудненням атмосферного повітря здійснюється Волинським обласним центром з гідрометеорології. Перевищень радіоактивного забруднення атмосферного повітря за І квартал 2012 року не виявлено, рівень природного фону становив в середньому від 10 до 14 мкР/год., що не перевищує гранично допустимий рівень Гамма-фону.

Спостереження за радіаційним забрудненням поверхневих вод у зонах впливу атомних станцій здійснює Рівненська гідрогеолого-меліоративни експедиція по пунктах спостереження в зоні Рівненської АЕС, що розташовані на території області на річках Турія, Стир, Західний Буг, Стохід. Кількість забруднення 90Sr та 137Cs коливаються в допустимих межах. Вміст 137Cs у воді не перевищує 4,0 Пки, що у 10 разів нижче норми для питної води. Вміст 90Sr неперевищує 0,22 Пки, що у 347 разів нижче норми.
4. Моніторинг відходів
Протягом I кварталу 2012 року, Державною екологічною інспекцією, було перевірено 59 об’єкта господарювання та надано 53 приписи. За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 108 осіб, накладено штраф на суму 11475,0 грн. (стягнуто 6817,0 грн).

Крім того нараховано збитки в сумі 95667,22 грн і матеріали передано в ограни прокуратури

В цілому по області виявлено 2 несанкціонованих сміттєзвалища у Ковельському та Маневицькому районах загальною площею 0,5293 га, об’єм накопичених на них відходів – 237 м3. Всього притягнуто до адміністративної відповідальності 1 особу, з загальною сумою накладеного штрафу – 85,0 грн.

В області залишилось завершити роботи щодо непридатних хімічних засобів захисту рослин у Камінь-Каширському районі, а саме: вивезення вже затарених ХЗЗР (4,5 тонн), старої тари, в якій розміщались перезатарені відходи та провести зачистку складу (всього біля 16 тонн).

Схожі:

Стан довкілля області за ІІ квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля області за ІV квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля Волинської області за ІІ квартал 2010 року
...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Розробити аналізи підрозділу по усім напрямкам робіт службової діяльності за перший квартал 2012 року
ІНФОРМАЦІЯ про стан розгляду звернень та прийому громадян, звернень...
Головним управлінням юстиції у Волинській області узагальнено аналітичні звіти районних, міських та міськрайонних управлінь юстиції,...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Виконання заходів передбачених оглядом службової діяльності ТУ МНС за 1-й квартал 2012р
ПЛАН роботи Територіального управління МНС у Миколаївській області на ІІ квартал 2012 року
Підготовка аналізу роботи Територіального управління та підпорядкованих підрозділів за І квартал 2012 року за напрямками служб та...
ПЛАН роботи виконавчого комітету Синельниківської міської ради на ІI квартал 2012 року
Про погодження звіту про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2011-2013 роки за І квартал 2012...
Стан виробничого травматизму по Волинській області за 3 місяці 2012 року Виробничий травматизм
Виробничий травматизм. Протягом 1 кварталу 2012 року на підприємствах Волинської області травмовано 34 особи проти 25 за відповідний...
ГОЛОПРИСТАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ...
Про стан виконання районного бюджету та бюджетів усіх рівнів за І квартал 2015 року
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка