Стан довкілля області за ІІ квартал 2012 року


Скачати 56.51 Kb.
Назва Стан довкілля області за ІІ квартал 2012 року
Дата 28.03.2013
Розмір 56.51 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
Стан довкілля області за ІІ квартал 2012 року


  1. Стан атмосферного повітря в регіоні


Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами промислових викидів в атмосферу); обласний центр гідрометеорології (спостереження здійснюється на 3 стаціонарних постах спостереження м.Луцьк).

В ІІ кварталі 2012 року за даними спостереження на трьох стаціонарних постах, рівень забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку перевищував середньомісячні концентрації по 3 інгредієнтах: двоокису азоту в 2,8 рази, фенолу в 1,6 рази та формальдегіду в 3,5 рази.

Випадків екстремального забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку, за ІІ квартал 2012 року не встановлено.


  1. Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами

За даними Державної екологічної інспекції у Волинській області на протязі ІІ кварталу 2012 року було перевірено 10 підприємства області. Всього обстежено 32 джерела викиду по 11 інгрідієнтах. Перевищення гранично допустимих викидів виявлено на стаціонарних джерелах викидів ТзОВ «Ламікс» (по оксиду вуглецю у 5 разів).

2. Стан водних об’єктів Волинської області

В результаті спостережень за станом поверхневих вод на річках Волинської області за ІІ квартал 2012 року, які були надані Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Західно-Бузьким басейновим управлінням водних ресурсів,обласним центром з гідрометеорології та Волинським обласним управлінням водних ресурсів, було відібрано та проаналізовано 48 проб поверхневих вод.

Дослідження проводилися по річках: Західний Буг, Луга, Стир, Прип’ять, Турія, Путилівка, Вижівка, Стохід, Студянка, Горинь, Луга Свинарейка, Гнила Липа.
Річка Західний Буг. Значний вплив на стан якості води річки Західний Буг мають забруднення, що потрапляють у річку із зворотними водами Львівської області та прилеглих до неї територій.

Протягом звітного кварталу річка контролювалась в 9 створах: с.Литовеж, м.Устилуг, с.Ягодин, с.Світязь.

В даних створах виявлено забруднення по біохімічному споживанню кисню (БСК5) в 1,4 рази, нітритах в 5,9 рази, фосфатах в 1,4 рази та залізу загальному до 2,8 рази. Решта гідрохімічних показників знаходяться нижче норми гранично допустимої концентрації для водойм господарсько-побутового призначення..
Річка Луга. На забруднення річки Луга мають вплив стічні води населених пунктів Іваничі, Локачі, Павлівка та очисні споруди м. Володимир-Волинського.

Контроль якості води в річці проводився у 8 створах – в межах міст Володимир-Волинський та Устилуг, 500 м вище та нижче КОС Володимир-Волинського УВКГ і Іваничівського ВУЖКГ. За результатами дослідженнь концентрація по залізу загальному в усіх створах вища від допустимих норм до 2,8 рази, по нітритах у створі нижче КОС Володимир-Волинського УВКГ – у 3,9 рази.
Річка Стир. На якість води річки Стир і створі вище міста мають вплив забруднення, які потрапляють з р. Іква (м. Дубно та смт. Млинів), а також стічні води , що переносяться з м. Бровари Львівської області.

Якість води у створі нижче міста зазнає впливу вод КП „Луцькводоканал”.

Кисневий режим річки задовільний. Протягом кварталу виявлено забруднення води в 1 створі залізом загальним до 3 разів, амонієм сольовим до 2,3 рази. БСК5 перевищило ГДК в 1,4 рази.
Річка Припять. Забруднення води річки Прип’ять обумовлюють стічні води смт.Ратно та госпобутових стоків прилеглих населених пунктів.

Вміст розчиненого кисню в межах 6,08 мг/дм3.

Контроль якості річки проводився в 5 створах в межах сіл Положево, Любязь Шацького району, Річиця Ратнівського району та смт.Ратне.

В усіх створах виявлено перевищення по залізу загальному від 2,9 до 6,6 рази, та по амонію сольовому від 1,8 до 2,5 рази, крім с.Річиця.
Річка Турія. На якість води р.Турія впливають стічні води УВКГ м.Ковель та смт.Турійськ.

Кисневий режим річки задовільний. Вміст кисню 8-10 мг/дм3 при нормі не нижче 4 мг/дм3.

Перевищення спостерігалось по залізу загальному в 1,8 рази в створі с.Затурці Локачинського району. В створах вище та нижче КОС Ковельського УВКГ - по амонію в 1,5 рази, по залізу загальному до 3,9 рази.
Річка Путилівка. Протягом IІ кварталу спостереження велися в 4 створах , розташованих в смт. Цумань, вище та нижче КОС Цуманського ВУЖКГ і КП „Ківерціводоканал” (смт.Олика), каналізаційно-очисні споруди, яких і мають основний вплив на річку.

Перевищеннь гранично допустимих концентрацій не виявлено.
Річка Вижівка. Основний вплив на річку здійснюють очисні споруди Старовижівського та Ратнівського ВУЖКГ.

В створі вище випуску КОС Старовижівського ВУЖКГ в результаті перевірки виявлено перевищення по фосфатах, амонію сольовому та нітритах в 1,5 рази по залізу загальному у 2,5 рази. У створі нижче випуску КОС Старовижівського ВУЖКГ по БСК5 в 1,7 рази, по фосфатах в 1,5 рази, по залізу загальному у 2,2 рази.
Річка Горинь. На якість води р.Горинь мають вплив КОС с/п «Пролісок».У створі вище випуску КОС перевищення спостерігаються по нітритах в 1,4 рази, фосфатах та залізу загальному в 1,9 рази. Решта гідрохімічних показників знаходяться в межах ГДК.
Річка Луга-Свинорейка. Основний вплив на річку здійснюють очисні споруди Локачинського ВУЖКГ.

В створах вище випуску КОС Локачинського ВУЖКГ в результаті перевірки перевищення виявлено по залізу загальному в 1,9 рази, нижче випуску - по фосфатах у 7,6, БСК5 в 1,2, нітритах у 1,3 та залізу загальному в 2,2 рази.
Річка Гнила Липа. Контроль якості води в річці проводився у 2 створах – 500 м вище та нижче КОС Горохівського УВКГ. За результатами дослідженнь концентрація по БСК5 вища від допустимих норм у 1,5 та 1,3 рази, по залізу загальному у 1,4 та 1,2 раз відповідно.
Річка Стохід. Організованих джерел на р.Стохід немає. На якість води можуть впливати змиви з сільгоспугідь та забруднення приватного сектора.

Перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у воді річки дослідженнями не зафіксовано.
У ІІ кварталі 201121 року було досліджено воду із 3 озера області: Святе, Кримно та Турське. Встановлено перевищення по нітритах до 11,7 ГДК та по залізу загальному до 5,5 ГДК у воді озера Турське, а також у воді озера Кримно перевищують ГДК амоній сольовий у 2,3, залізо загальне у 9,7 разів.

Для покращення екологічного стану річок області необхідно, перш за все, забезпечити ефективну роботу очисних споруд підприємств-забруднювачів Львівської та Волинської областей, а також провести необхідні роботи по реконструкції та модернізації діючих та будівництва нових каналізаційних очисних споруд.

3. Радіаційний стан
Спостереження за радіоактивним забрудненням атмосферного повітря здійснюється Волинським обласним центром з гідрометеорології. Перевищень радіоактивного забруднення атмосферного повітря за ІІ квартал 2012 року не виявлено, рівень природного фону становив в середньому від 9 до 15 мкР/год., що не перевищує гранично допустимий рівень Гамма-фону.

Спостереження за радіаційним забрудненням поверхневих вод у зонах впливу атомних станцій здійснює Рівненська гідрогеолого-меліоративни експедиція по пунктах спостереження в зоні Рівненської АЕС, що розташовані на території області на річках Турія, Стир, Західний Буг, Стохід. Кількість забруднення 90Sr та 137Cs коливаються в допустимих межах. Вміст 137Cs у воді не перевищує 3,7 Пки, що у 14,6 разів нижче норми для питної води. Вміст 90Sr неперевищує 0,14 Пки, що у 386 разів нижче норми.
4. Моніторинг відходів
Протягом ІI кварталу 2012 року, Державною екологічною інспекцією, було перевірено 138 об’єктів господарювання та надано 112 приписів. За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 138 осіб, накладено штраф на суму 20009 грн. (стягнуто 15062 грн).

В цілому по області виявлено 27 несанкціонованих сміттєзвалищ у Володимир-Волинському, Ківерцівському, Ковельському, Лубешівському, Любомльському, Ратнівському та Турійському районах загальною площею 1,0816 га, об’єм накопичених на них відходів – 1075 м3, протягом кварталу ліквідовані 12 виявлених сміттєзвалищ в об’ємі 487,0 м3, очищено 0,8982 га. За ці порушення пред’явлено 10 позовів на суму 111790 грн, Всього притягнуто до адміністративної відповідальності 11 осіб, з загальною сумою накладених штрафів – 4199,0 грн.

В області залишилось завершити роботи щодо непридатних хімічних засобів захисту рослин у Камінь-Каширському районі, а саме: вивезення вже затарених ХЗЗР (4,5 тонн), старої тари, в якій розміщались перезатарені відходи та провести зачистку складу (всього більше 15 тонн).

Схожі:

Стан довкілля області за І квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля області за ІV квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля Волинської області за ІІ квартал 2010 року
...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Розробити аналізи підрозділу по усім напрямкам робіт службової діяльності за перший квартал 2012 року
ІНФОРМАЦІЯ про стан розгляду звернень та прийому громадян, звернень...
Головним управлінням юстиції у Волинській області узагальнено аналітичні звіти районних, міських та міськрайонних управлінь юстиції,...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Виконання заходів передбачених оглядом службової діяльності ТУ МНС за 1-й квартал 2012р
ПЛАН роботи Територіального управління МНС у Миколаївській області на ІІ квартал 2012 року
Підготовка аналізу роботи Територіального управління та підпорядкованих підрозділів за І квартал 2012 року за напрямками служб та...
ПЛАН роботи виконавчого комітету Синельниківської міської ради на ІI квартал 2012 року
Про погодження звіту про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2011-2013 роки за І квартал 2012...
Стан виробничого травматизму по Волинській області за 3 місяці 2012 року Виробничий травматизм
Виробничий травматизм. Протягом 1 кварталу 2012 року на підприємствах Волинської області травмовано 34 особи проти 25 за відповідний...
ГОЛОПРИСТАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ...
Про стан виконання районного бюджету та бюджетів усіх рівнів за І квартал 2015 року
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка