Тема: Конфігурування операційної системи


Скачати 63.09 Kb.
Назва Тема: Конфігурування операційної системи
Дата 27.03.2013
Розмір 63.09 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2


Тема: Конфігурування операційної системи

Мета: Навчити учнів здійснювати налагоджування конфігурування операційної системи

Теоретичні відомості

Мови й служби текстового введення

Служба текстового введення — це нове поняття, що з'явилося в Windows XP . Служба текстового введення являє собою програму, що дозволяє користувачеві вводити текст. Причому вводити текст можна не тільки із клавіатури, але й за допомогою голосу й рукописного введення. Тому в число служб текстового введення входять наступні:

• розкладка клавіатури (введення тексту із клавіатури, keyboard layout);

• розпізнавання рукописного тексту (handwriting);

• розпізнавання мови (speech recognition);

• редактори способів введення (Input Method Editors, IME).

Редактори способів введення використаються для введення за допомогою стандартної 101-кнопкової клавіатури символів з азіатських мов (таких як японський або арабський).

Настроювання мовної панелі

Якщо в системі Windows XP інстальовано більше однієї мови (наприклад, англійська і російська), на робочому столі з'являється мовна. Ця панель може відображатися у вигляді індикатора на панелі завдань в області повідомлень (як було в попередніх версіях Windows) або у вигляді самостійної панелі в будь-якому місці робочого столу (рис. 1.)



Рис. 1. Мовна панель в Windows XP

Мовну панель можна зробити прозорою або розташувати вертикально. Для цього натисніть на панелі правою кнопкою миші й виберіть команди Прозорість або Вертикально відповідно. Щоб згорнути панель і відобразити у вигляді індикатора на панелі завдань, натисніть кнопку з рискою. Для повернення панелі на робочий стіл натисніть по ній правою кнопкою миші й виберіть пункт Відновити мовну панель.

Для настроювання мовної панелі натисніть кнопку Мовна панель (на вкладці Параметри або натисніть на мовній панелі й виберіть у контекстному меню команду Параметри. У вікні Параметри мовної панелі.

За допомогою прапорця Відображати мовну панель на робочому столі можна включити/відключити відображення мовної панелі на робочому столі

Щоб на мовній панелі не відображалися кнопки додаткових сервісів (таких як розпізнавання мови або рукописного уведення), встановіть прапорець Виключити додаткові текстові сервіси.

Настроювання мов і служб текстового введення

Для настроювання мов введення й текстових сервисів виконайте наступне:

1. Відкрийте вікно утиліти Мова й регіональні стандарти, виконавши команду Панель управління | Дата, час, мова й регіональні стандарти | Мова й регіональні.

2. Потім перейдіть на вкладку Мови і натисніть кнопку Докладніше.

3. У вікні, що відкрилося, із вкладкою Параметри (рис. 2 ) можна вибрати мову введення за замовчуванням (список, що розкривається, у розділі Мова уведення за замовчуванням).



Рис. 2. Вкладка Параметри дозволяє вибрати мову введення й текстові сервіси.

4. У розділі Встановлені служби відображається список мов і встановлених для них служб текстового введення. Щоб підключити нову мову або текстовий сервіс для мови, що використовується, натисніть кнопку Додати. У списку Мова введення виберіть мову, яку ви збираєтесь додати.

5. Встановіть прапорці для служб текстового введення, які ви збираєтеся встановити (наприклад, розкладка клавіатури й розпізнавання мови), і потім виберіть сервіс зі списку. У випадку, якщо сервіс Розкладка клавіатури або метод введення (IME) є єдиним доступним для даної мови, виберіть розкладку клавіатури в цьому списку.

6. Натисніть кнопку ОК для завершення процедури.

7. Кнопка Мовна панель на вкладці Параметри дозволяє настроїти параметри панелі мов.

8. За допомогою кнопки Параметри клавіатури можна змінити сполучення клавіш для перемикання між декількома встановленими мовами.

9. По закінченні процедури настроювання натисніть кнопку ОК.

Шрифти в Windows XP

Операційна система Windows XP поставляється з більшою кількістю різноманітних шрифтів. Тому для вирішення більшості завдань при роботі з текстовими, графічними, звуковими й іншими типами файлів інсталяція додаткових шрифтів не буде потрібна. Виключення становлять випадки роботи зі складними графічними зображеннями.

У системі Windows XP підтримуються наступні типи шрифтів:

Контурні шрифти (outline fonts). До них відносяться шрифти TrueType, ОреnTyре й Турe 1. Ці шрифти добре масштабуються й коректно відображаються на будь-яких типах друкувальних пристроїв.

Шрифти Ореntуре є поліпшеним продовженням шрифтів TrueType і Турe 1. Формат шрифтів Ореn Tуре забезпечує високий рівень багатомовної підтримки, включаючи велику кількість символів для уведення інформації на різних мовах. Крім того, шрифти Ореn Tуре зручніше для сприйняття на екрані монітора, ніж шрифти TrueType і Турe 1.

У форматі Ореntуре поставляються шрифти Arial; Courier New, Lucida Console, Times New Roman, Symbol, Tahoma, Wingdings і ряд інших.

Шрифти Type 1, розроблені компанією Adobe Systems, Inc., призначені для виведення інформації на PostScript-принтерах.

Векторні шрифти (vector fonts). Для відображення векторних шрифтів на екрані монітора використовується математична модель. Ці шрифти застосовуються переважно при створенні графічних файлів.

Windows XP підтримує три типи векторних шрифтів: Modern, Roman й Script.

Растрові шрифти (raster або bitmap fonts). Растрові шрифти з'явилися ще в самих ранніх версіях Windows, починаючи з Windows 3.1. Ці шрифти зберігаються у вигляді bitmap-файлів і виводяться на екрані й принтері як сукупність крапок.

Незважаючи на істотні недоліки растрових шрифтів, Windows XP підтримує ці шрифти, оскільки багато програм використовують їх для відображення інформації в меню й системних повідомленнях.

Настроювання регіональних параметрів

В Windows XP Professional для настроювання мови й регіональних параметрів виконайте наступне:

1. Відкрийте утиліту настроювання Мова й регіональні стандарти, виконавши командуПанель управління | Дата, час, мова й регіональні стандарти | Мова й регіональні стандарти.

2. На вкладці Регіональні параметри  виберіть національний стандарт список, що розкривається, у розділіМовні стандарти й формати, що впливає на спосіб відображення чисел, валют, часу й дат. Список у розділі Розташування дозволяє вказати країну проживання користувача (це настроювання може використовуватися веб-сайтами для відображення локальної інформації, наприклад, новин і прогнозу погоди, а також для настроювання браузера Internet EXP Professionallorer.

3. У розділі Мовні стандарти й формати натисніть кнопку Настроювання.

4. Вікно, що відкрилося, Настроювання регіональних опцій містить чотири вкладки: ЧислаГрошова одиниця, Дата, Час. На цих вкладках можна настроїти наступні параметри:

Числа. Тут можна вибрати знак десяткового роздільника (наприклад, кома або крапка), роздільник елементів списку, формат подання чисел і нулів на початку, може бути обрана система виміру (метрична або американська).

Грошова одиниця. Настроїти можна наступні елементи: символ грошової одиниці (наприклад, вибрати знак долара), формати для позитивних або негативних сум і розділові знаки.

Дата. На цій вкладці можна вибрати формат дати (повний або короткий), роздільник компонентів дати й тип календаря. Якщо поле Тип календаря недоступно, для обраного регіону є тільки один тип календаря.

Час. Настроювання формату часу (вибір відображення часу в 12- або 24-годинному форматі).

5. Після виконання всіх настроювань натисніть кнопку ОК.

Практичне завдання:

1.Добавте та видаліть до мовної панелі німецьку мову.

2. Замініть комбінацію клавіш для зміни мови.

3. Приховайте мовну панель.

4. Добавте нові шрифти до ОС Windows.

5.Задайте свої регіональні параметри.

6. Після оцінення роботи викладачем поверніть попередні параметри.

7. Створіть власну панель інструментів у верхній частині робочого столу, що відображає локальні лиски та системні папки

Контрольні запитання:

  1. Як відкрити «Панель керування»?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Яким чином можна добавити нову мову у мовну панель?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як змінити комбінацію клавіш зміни мови?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як можна включити/відключити відображення мовної панелі на робочому столі?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Як створити власну панель інструментів на робочому столі?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Висновок:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________





Теорія

Практика

Оцінка







Підпис викладача





































Схожі:

Завадський І. О. та ін. Інформатика: 9 кл.: Підруч для загальноосвіт...
Тема. Інтерфейс користувача операційної системи. Практична робота №2. Робота з інтерфейсом користувача операційної системи
Тема «Конфігурування системи Windows XP Professional»
Мета: Навчитися конфігурувати операційну систему шляхом налагоджування наступних параметрів
Тема. Використання облікових записів користувачів та груп для захисту...
Формування вмінь і навиків надання обмеженого доступу до окремих папок та кореневого диску флеш-носіїв засобами операційної системи....
Тема: Пошук інформації. Практична робота № Пошук інформації засобами...
Тема: Пошук інформації. Практична робота № Пошук інформації засобами пошуку операційної системи
Тема «Налагоджування параметрів операційної системи»
Додатково (Дополнительно). Параметри на вкладці Додатково (Дополнительно) діалогового вікна властивостей системи дозволяють вам настроїти...
УРОКУ Тема: Завантаження операційної системи. Файлова система, каталоги....
Мета: навчити учнів працювати з ОС, користуватись файловою системою та каталогами
Уроку: комбінований. Методичне забезпечення уроку
Тема: Завантаження операційної системи. Файлова система, каталоги. Кореневий, поточний та батьківський каталоги. Повне складене ім'я...
Тема: Налагоджування параметрів операційної системи
Для перегляду чи зміни властивостей робочого столу в Панелі управління натисніть категорію Оформлення і теми, а потім — Екран. Вкладки...
Тема. Організація підключення до Інтернету. Робота з файлами по протоколу FTP
Закріплення вмінь і навиків використання локальної мережі. Актуалізація знань, вмінь і навичок використання можливостей операційної...
Тема. Організація сумісної роботи в локальній мережі
Закріплення вмінь і навиків створення, використання та знищення спільних мережевих ресурсів. Актуалізація знань, вмінь і навичок...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка