"Термічна опікова травма. Опікова хвороба. Класифікація. Патоморфологія ранового процесу, визначення глибини і площі ушкоджень"


Скачати 358.12 Kb.
Назва"Термічна опікова травма. Опікова хвороба. Класифікація. Патоморфологія ранового процесу, визначення глибини і площі ушкоджень"
Сторінка3/3
Дата19.04.2013
Розмір358.12 Kb.
ТипДокументи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
1   2   3

VII. Матеріали методичного забезпечення заняття


1.Матеріали до підготовчого етапу заняття.

Питання:

  1. Що таке термічна опікова травма?

  2. Що таке опікова хвороба?

  3. Яка етіологія опікової хвороби?

  4. Який патогенез опікової хвороби?

  5. Який перебіг опікової хвороби?

  6. Які ускладнення викликає опікова хвороба?

  7. Які існують періоди опікової хвороби?

  8. В чому сутність кожного періоду опікової хвороби?

  9. Які ступені опіків Ви знаєте?

  10. Які існують види термічних опіків?

  11. Як класифікуються термічні опіки?

  12. Як визначається загальна площа опіку?

  13. Як визначається глибина пошкодження опіку?

  14. В чому проявляється ураження світловим випромінюванням ядерного вибуху, запалювальними вогнесумішами?

  15. Яка медична допомога надається при термічній опіковій травмі у вогнищах масового ураження?

  16. Як проводиться медичне сортування потерпілих на термічну опікову травму?

  17. Який обсяг і зміст медичної допомоги проводиться потерпілим на термічну опікову травму в умовах військових дій і екстремальних ситуаціях?

  18. Як проводиться діагностика термічної опікової травми на етапах медичної евакуації?

  19. Як проводиться лікування термічної опікової травми на етапах медичної евакуації?


2. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття.

Тестові завдання(α=ІІ):

1. Вкажіть найбільш припустимий спосіб визначення площі опіку при наданні першої медичної допомоги:

A. За таблицями Лонда та Броудера.

B. За правилом долоні.

C. За правилом девяток.

D. За таблицями Коні.

E. Шляхом накладення на опік стерильного матеріалу з визначеною площею.

2. Вкажіть найбільш припустимий спосіб визначення площі опіку при наданні кваліфікованої хірургічної допомоги:

A. За таблицями Лонда та Броудера.

  1. За правилом долоні.

  2. За правилом девяток.

  3. За таблицями Коні.

E. Методом Долініна

3. Період опікового шоку спостерігається:

A. На протязі 10-12 годин після опіку.

  1. На протязі 12-24 годин.

C. На протязі 24-48 годин.

D. З дня появи лихоманки.

E. З дня появи опікової рани.

    1. На протязі 3-4 тижнів після опікового шоку.

    2. На протязі 6-7 тижнів після опікового шоку.

4. Період гострої опікової токсемії спостерігається:

A.На протязі 10-12 годин після опіку.

B.На протязі 12-24 годин.

C.На протязі 24-48 годин.

D.З дня появи лихоманки.

E.З дня появи опікової рани.

5. Опік це:

A. Гіперемія шкіри в ділянці її ушкодження під дією термічного фактора.

B. Мітки електроструму на шкірі.

C. Складні місцеві патологічні зміни, що виникають в організмі внаслідок дії екзогенних факторів: високої температури, електричного струму, променевої енергії, агресивних хімічних речовин.

D. Некроз шкіри під дією термічних або хімічних факторів.

E. Складні місцеві і загальні патологічні зміни, що виникають в організмі внаслідок дії екзогенних факторів: високої температури, електричного струму, променевої енергії, агресивних хімічних речовин.
6. . Площа поверхні шкіри дорослої людини становить (м2):

A. 1, 5 м2.

B. 1, 4 м2.

C. 1, 0 м2.

D. +1, 7 м2.

E. 2, 0 м2.
7. Фактори, що визначають глибину опіку:

A. Тривалість впливу агента, товщина шкіри, колір шкіри.

B. Температура агента, тривалість впливу агента, товщина шкіри.

C. Температура агента, вид агента, стан нервової систему хворого.

D. Товщина шкіри, колір шкіри, тургор шкіри.

E. Температура агента, стан ендокринної та серцево-судинної системи потерпілого.
8. Кількість ступенів опіку по глибині ураження:

A. 1 ступінь.

B. 2 ступеня.

C. 3 ступеня.

D. +4 ступеня.

E. 5 ступенів

9. Площа обмежених опіків:

A. До 15% поверхні тіла у дорослих, до 5% - у дітей і стариків.

B. До 15% поверхні тіла у дорослих, до 10% - у дітей і стариків.

C. До 5% поверхні тіла у дорослих, до 10% - у дітей і стариків.

D. До 10% поверхні тіла у дорослих, до 5% - у дітей і стариків.

E. До 10% поверхні тіла людини.
10. Площа великих опіків:

A. Більше 5% поверхні тіла у дорослих, більше 10% - у дітей і стариків.

B.Більше 10% поверхні тіла у дорослих, більше 5% - у дітей і стариків.

C. Більше 15% поверхні тіла у дорослих, більше 5% - у дітей і стариків.

D. Більше 20% поверхні тіла у дорослих, більше 10% - у дітей і стариків.

E. Більше 10% поверхні тіла у дорослих, більше 15% - у дітей і стариків.
11. Зони опікової рани:

A. Первинного некрозу, ішемії і стазу, реактивного набряку.

B. Гіперемії, зниженої больової чутливості, набряку.

C. Некрозу, гіперемії, грануляцій.

D. Некрозу, грануляцій, епітелізації.

E. Грануляцій, епітелізації, рубцювання.
12. Фази перебігу ранового процесу при опіках:

A. Ексудації, очищення від некротичних тканин, регенерації.

B. Ексудації, альтерації та демаркації.

C. Ексудації, альтерації та демаркації, очищення від некротичних тканин, регенерації.

D. Ексудації, альтерації, регенерації.

E. Альтерації, регенерації, рубцювання.
13. Критерій визначення загальної тяжкості опікової травми:

A.Глибина опіку (ступінь).

B. Площа опікових ран.

C. Вік потерпілого і наявність супутніх захворювань.

D. Опік дихальних шляхів.

E. Все назване вірно.
14. Опікова хвороба це:

A. Хвороба шкіри під час опіку.

B. Патоморфологічні зміни в межах шкіри під час лікування опіку.

C. Негативні зміни в рановому процесі під час лікування опікових ран.

D.Комплекс клінічних, анатомо-морфологічних, обмінних та інших порушень в організмі, які виникають з часу опіку і тривають до видужання або смерті хворого.

E. Комплекс клінічних симптомів, що визначають стан самопочуття обпеченого.
15. Періоди опікової хвороби:

A. Шок, токсемія, одужання.

B. Токсемія, септикотоксемія, реконвалесценція.

C. Шок, токсемія.

D. Шок, токсемія, септикотоксемія, реконвалесценція.

E. Шок, токсемія, сепсис, одужання

Еталони відповідей: 1– B; 2 – E; 3 – C; 4 – D; 5 – D; 6 – D; 7 – B; 8 – D; 9 – D; 10 – B; 11 – A; 12 – C; 13 –E; 14 –D; 15 –D.

3.Матеріали методичного забезпечення заняття контролю для заключного етапу:

Ситуаційні задачі:

Задача 1. Ви - лікар швидкої  допомоги, прибули  за викликом  до 5-річної дитини, яка  близько півгодини  тому  перекинула  на  себе  каструлю з  окропом. Дитина  бліда, кричить,  в неї  відмічаєтьсяі озноб, акроціаноз, була  одноразова  блювота. Передня  поверхня  тулуба  і верхні  кінцівки  гиперемовані  з обривками відшарованого  епідермісу.  На  окремих  ділянках ранова  поверхня  білувата. Який  Ви  поставите  діагноз? Які будуть  Ваші  дії?
Задача 2. В  поліклініку  звернувся  хворий  зі скаргами  на  довго незагоючу  опікову  рану тилу  стопи.  При  опитуванні  встановлено,  що два  місяці тому він  опрокинув  на  ногу сковорідку з  киплячим  жиром.  Лікувався  народними  засобами.  Візуально  на тилу правої  стопи  визначається гранулюючи  рана  із залишками  щільного некротичного  струпа  чорного  кольору і  помірним  гнійним  виділенням. Яка  ступінь опіку?  Ваша  лікувальна  тактика?
Задача 3. В приймальне відділення лікарні з міста пригоди був доставлениц потерпілий Свідомість затьмарена. Обличчя та кисті засмалені, ніс та губи обпалені. Дихання поверхневе, періодично відмічається кашель, відхаркування мокроти з домішками гарі. Ваш діагноз та дії?
Задача 4. Жінка кип’ятила білизну. В воду додала прального порошка та відбілювач. При зняті ємкості з пліти потерпіла по необачливості опрокинула її на себе, отримала опіки. Передні поверхня тулуби, передпліччя та кисті гіперемовані, ранова поверхня білісувата з поганою чутливістю. Визначив ступінь та площу опіку, як Ви сформуєте діагноз? Як надасте першу медичну допомогу?
Задача 5. В приймальний покій лікарні каретою швидкої допомоги доставлений трьохрічна дитина з термічними опіками задньої поверхні тулуба та сідниць. Зі слів матері, дитина сіла в каструлю з окропом, яка стояла на підлозі Стан дитини важкий. В супроводжувальному листі лікар бригади швидкої допомоги відмітив, що опікова поверхня оброблена аерозолем «Оксідіклозоль» і закрита асептичною пов’язкою. В чому є помилка лікаря швидкої допомоги і що треба було зробити при надані першої допомоги?
Задача 6. У дитини, яка потерпіла на пожежі, на передній поверхні грудної клітки почервоніння шкіри, пухирі, заповнені світлою рідиною. До шкіри прилипли клаптики обгорілої сорочки. Ваш діагноз. Перерахуйте заходи до наданню невідкладної допомоги.
Задача 7. З вікна другого поверху будівлі, що горіла вистрибнув чоловік. Він катається по снігу, намагаючись збити полум’я. Його сорочка на спині ще тліє, під залишками тканини відмічається чорна шкіра з безліччю вологих тріщин і міхурів. Ваш діагноз. Перерахуйте заходи до наданню невідкладної допомоги.
Задача 8. Хворий доставлений через півгодини після виробничої травми – опік предпліччя розпеченим металом. В нижній третій правого предпліччя відмічається ділянка темно-бурого кольору 10 см х 6 см. Больова чутливість відсутня. Ваш діагноз та ступінь опіка?
Задача 9. Хвора с опіками лівої кисті через 2 години після травми поступила в приймальнен відділення лікарні. При обстеженні: пухіри на тильній поверхні лівої кисті, гіперемія шкіри 2-4 пальців. Ваш діагноз? Яку обробку опікової поверхні треба провести? Як провести профілактику правця?
10.В клинику поступил больной с термическим ожогом 2 степени правой кисти. Какую повязку надо наложить?
11. В клинике находится больной с термическим ожогом, повязки обильно промокли гноем со зловонным запахом. Какой антисептик целесообразно применить в данном случае?
Задача 10.Ст. Лейтенант Б., 30 років, отримав опіки під час пожежі на аеродромі. При надходженні через 3 години в окремий медичний отряд (ОМО) в первинній медичній картці, заповненій у медичному пункті полка (МПП) стоїть діагноз: Опіки полум'ям обличчя, правої руки, тулуба площею 20% (з них III-IV - 16%). При поступлені в ОМО стан важкий, кілька збуджений. Скаржиться на болі в області опіків, задишку і сильну спрагу. Здригається від нападів ознобу. Першіння в горлі, су-хой кашель. Шкіра обличчя набрякла і гіперемована. На щоках, підборідді і вушних раковинах міхури, повіки розкриваються з працею, виражена гіперемія склер. На тулубі спереду, на правій руці і лівій кисті пов'язки, що закривають опікову поверхню. Опік обличчя густо змазаний синтоміциновою емульсією і прикритий марлею. Пульс 100 в 1 хвилину, АТ - 150/75. Після травми не мочився. Які уточнення діагнозу, написаного в мед. картці, необхідно зробити? Який має бути обсяг першої медичної і долікарської допомоги цьому потерпілому? Який має бути обсяг допомоги на МПП?
Задача 11. Хвора з опіком обох нижніх кінцівок надійшла через 20 хвилин після нещасного випадку. АД - 100/60 мм рт. Ст., Пульс 120 в 1 хвилину, ритмічний. Яка стадія опікової хвороби ?
Задача 12.У хворої опік полум’ям ІІА, ІІІ А-Б ступеня обох рук, грудей, живота. Загальна площа опіку близько 35 % поверхні тіла, з них глибоких – 28 % поверхні тіла. Опік одержала 4 тижні назад. Загальний стан хворої важкий. Температура тіла – 38,50 С, пульс -110 вдарів на хв., аритмічний, АТ- 90/50мм рт. ст. Ваш діагноз?.

4. Матеріали методичного забезпечення самопідготовки студентів.


Основні завдання

Вказівки

Самостійна робота

Вивчити.

1.Термічні пошкодження.
2.Класифікацію термічних пошкоджень.
3.Класифікацію опіків.

3.Опікову хворобу.

4.Обсяг першої медичної допомоги при термічних опіках




Дати визначення поняття термічні пошкодження.

Визначити види термічних пошкоджень.
Визначити види термічних опіків.
Назвати визначення опікової хвороби та її стадії.

Назвати етапи надання першої медичної допомоги при термічних опіках




Вивчити на пам’ять.
Вивчити на пам’ять, написати на листі.
Вивчити на пам’ять, написати на листі.
Вивчити на пам’ять, напи-

сати на листі.


Вивчити на пам’ять, напи-

сати на листі.




VIII. ЛІТЕРАТУРА:


1. Основна:

а) М.П.Черенько, Ж.М.Ваврик Загальна хірургія – Київ, ”Здоров’я”, 2003. – 613с.

б) С.П.Жученко, М.Д.Желіба, С.Д.Хіміч Загальна хірургія – Київ, “Здоров’я”, 1999. – 487с.

в) Л.Я.Ковальчук, Ю.П.Спіженко, В.Ф.Саєнко Шпітальна хірургія- Тернополь, “Укрмедкнига”, 1999. – 590с.

д) Ваврик Ж.М. - Лекції з хірургії для студентів стоматологічних факультетів медичних вищих навчальних закладів. - Київ “Вища школа”. Тернопіль “Укрмедкнига”. – 2000. - 444 с.

2. Дотаткова:

а)Дубицкий А.Е. и др. Медицина катастроф. - К.: Здоров’я, 1993. - 460 с.

б) Мусалатов Х.А. Хірургія катастроф. – М.: М, 1998. – 592 с.

в) Рябов Г.А. Синдромы критических состояний. - М.: Медицина, 1994. - 356 с.
1   2   3

Схожі:

Джерела господарського права. Роль судової практики та звичаїв в системі господарського права
Щодо проблем визначення та співвідношення понять «джерело» та «форма» у теорії права. Проблеми визначення джерел господарського права...
План-конспект для проведения занятия по медицинской подготовке с...
ТЕМА: 6 Механическая травма (переломы, ушибы). Особенности предоставления помощи в зависимости от локализации травмы. Автомобильные...
ТЕМА: Облік господарських процесів
Мета заняття: навчити обліку процесу постачання та визначення фактичної собівартості поставленої продукції, розрахунку розподілу...
Тема: Обчислювальна геометрія
Для визначення площі скористуємось двома процедурами за координатами знаходимо довжини сторін за довжинами сторін визначаємо площу...
1. Здоров'я, хвороба й профілактика
Мета заняття: Ознайомити студентів з поняттям «здоров'я», компонентами здоров'я, концепціями здоров'я, поняттям хвороба, факторами,...
Класифікація галактик за Е. Габблом Послідо́вність Га́ббла
Послідо́вність Га́ббла — класифікація галактик, запропонована в 1936 році Едвіном Хабблом. Відтоді запропоновано більш докладні класифікації,...
Класифікація держав за їхньою формою
Кожна держава характеризується певною формою, тобто зовнішнім виразом процесу організації і здійснення державної влади
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Городищенської міської ради
«Про визначення мінімального розміру місячної орендної плати за один квадратний метр загальної площі нерухомого майна фізичних осіб...
Уроку I. Організаційний момент
Мета. Повторити вже відоме учням поняття про круг, ознайомити їх з формулою площі круга. Учити учнів застосовувати формулу площі...
Урок Математика, курс «Я і Україна»(Громадянська освіта),фізична культура
Мета: математика: вчити учнів обчислювати площі прямокутних ділянок, розв'язувати прості і складені задачі на знаходження площі прямокутника;...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка