ВСТУП


Скачати 361.01 Kb.
Назва ВСТУП
Сторінка 1/4
Дата 10.04.2013
Розмір 361.01 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
  1   2   3   4


ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………….……3

РОЗДІЛ І.Електропроводки. Види електропроводок...................................5

І.1. Види та монтаж зовнішніх електропроводок

І.2. Монтаж та види внутрішніх електропроводок

І.3. Прихована електропроводка. Види та монтаж.

РОЗДІЛ IІ.Монтаж електропроводок: проводи і кабелі, техніка безпеки...18

ІІ.1. Проводи і кабелі, що застосовують при монтажі електропроводок

ІІ.2. ІІ.2. Техніка безпеки при монтажі електроустаткування

ВИСНОВКИ..........................................................................................................30

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.....................................................32

ДОДАТКИ.............................................................................................................34

ВСТУП
У сучасному світі ми вже так звикли, що нас оточує величезна кількість різних електроприладів, які покликані полегшити наше життя і зробити його більш комфортним, що важко уявити, як би ми зараз жили без всього цього. А адже ми стали бранцями електроприладів не так давно. І якщо при цьому не звернути особливу увагу на електропроводку, це частенько виливається в серйозні проблеми, починаючи від обривів в електроланцюгу і закінчуючи самим гіршим - пожежею. Тому не треба забувати, що електропроводка - це не тільки найважливіша комунікація в будинку, що забезпечує додатковий комфорт, але також і найнебезпечніша.

З чого починається електромонтаж

Актуальність дипломної роботи. Частенько трапляється, що коли люди планують зробити хороший косметичний ремонт, то вся увага зосереджена тільки на те, щоб поліпшити житло в естетичному плані, але про електропроводку воліють забути. Тому проблема електропроводки в будинку частенько вирішується покупкою десятків метрів подовжувачів, які оперізують весь периметр житла, а виявляється необхідністю часткової або повної заміни електромережі. Монтаж електропроводки - це не той вид робіт, який варто здійснювати самому, але для того людина повинна бути впевнена у своїх силах і володіти деякими знаннями в цій галузі. Адже за помилки пов'язані з електропроводкою можна заплатити власним життям.

З актуальності випливає мета дипломної роботи – дослідити види електропроводок з урахуванням сучасного стану важливості електропроводки у людському житті.

Для досягнення поставленої мети вимагається вирішити наступні задачі:

- вивчення поняття що таке електропроводка;

- вивчення чинників, які необхідно врахувати при встановленні електропроводки;

- характеристика видів електропроводки;

- формування розуміння основних вимог безпеки праці;

- виявлення монтажу та певних схем при установленні тої чи іншої електропроводки;

- формування загальної характеристики видів електропроводки;

Об'єкт дослідження даної дипломної роботи - електропроводка.

Предмет дослідження – види та призначення електропроводки. Для написання роботи використовувалися різні джерела. Серед них – періодичні видання, монографії, підручники та ін. Особливо слід зазначити статті таких авторів, як: Риженко В.І., Назаров В.І., Назарова В.І., Масанов Н.Ф. і ін.

Структура дипломної роботи детермінована метою та завданнями, складається зі вступу, двох розділів, висновку та списку використаних джерел.


РОЗДІЛ І.

ЕЛЕКТРОПРОВОДКИ. ВИДИ ЕЛЕКТРОПРОВОДОК
Електропроводка — це сукупність проводів і кабелів зі стосовними до них кріпленнями, що підтримують захисними конструкціями і деталями, які прокладено на поверхні чи всередині конструктивних елементів будівель і споруд. За способом прокладки електропроводка, як зовнішня, так і внутрішня, поділяється на відкриту і приховану. У внутрішніх приміщеннях найчастіше використовується прихована електропроводка, проте в дачних будівлях і підсобних приміщеннях нерідко при міняється і спосіб відкритої проводки.
І.1. Види та монтаж зовнішніх електропроводок:

Зовнішня електропроводка — прокладена по зовнішніх стінах будинків і споруджень, під навісом і т.п., а також між будинками на опорах (не більш чотирьох прольотів довжиною до 25 м кожний) поза вулицями, доріг і т.п. Зовнішня електропроводка може бути відкритою і схованою [1, с. 102].

Зовнішня проводка може бути відкритою і прихованою. Зовнішня електропроводка повинна бути недоступною для випадкового дотику до неї або огороджена. Незахищені ізольовані проводи зовнішньої електропроводки відносно дотику до них слід розглядати як неізольовані (голі).

Внутрішньодворової мережі слід виконувати ізольованими проводами, при цьому відстань від них до землі має бути не менше 2,75 м.

Незахищені ізольовані проводи зовнішньої електропроводки треба розташовувати або захищати так, щоб їх не могли торкатися люди і тварини. Проводи, прокладені відкрито по стінах, повинні перебувати на відстані не менше:

  1. при горизонтальній прокладці:

  • над ганком 2,5 м

  • над вікном 0,5 м

  • під вікном (від підвіконня) 1,0 м

  1. при вертикальної прокладці:

  • до вікна 0,75 м

  • від землі 2,75 м [4, с. 20]

На захищені проводи та кабелі ці обмеження не поширюються.

При виконанні зовнішньої електропроводки на опорах біля будівлі відстань від проводів до вікна повинна бути не менше 1,5 м при максимальному відхиленні проводів. У випадках, якщо не можна витримати вищевказані безпечні відстані, проводи необхідно надійно захищати від дотику.

Над проїзною частиною проводи повинні підвішуватися на висоті не менше 6 м від поверхні землі (дороги), а над непроїжджою, пішохідними доріжками - не менше 3,5 м.

Відстань між проводами повинна бути: при прольоті до 6 м - не менше 0,1 м, при прольоті більше 6 м - не менше 0,15 м.

Ізольовані проводи на стінах того дому прокладаються на ізоляторах або в трубах, а під навісами, де виключається попадання на них дощу чи снігу, - на роликах типу PC, спеціально призначених для цих цілей. Висота підвісу проводів повинна бути не менше 2,75 м від землі. Відстань між точками кріплення проводів до ізоляторів, встановлених на стінах, не повинно перевищувати 2 м.

Прокладка проводів і кабелів зовнішньої електропроводки в трубах і гнучких металевих рукавах повинна виконуватися згідно з вимогами, викладеними в розділі «Монтаж електропроводки в трубах» (звернімо увагу!) У всіх випадках - з ущільненням. Прокладка проводів у сталевих трубах у землі поза будівлі не допускається [12].

Для попередження пошкодження проводів при скиданні снігу з даху будинку проводи краще розміщувати не в горизонтальній, а у вертикальній площині, один над іншим. При цьому відстань від проводів до виступаючої частини будівлі має бути не менше 0,2 м.

Перетин проводів з водостічними трубами та іншими перешкодами виконується в сталевій трубі або приховано в борозні в стіні. На кінцях проходу (обходу) з двох сторін встановлюють порцелянові воронки розтрубом вниз і заливають ізоляційної мастикою.

При пристрої зовнішньої електропроводки на території садового ділянки особливу увагу необхідно звертати на виключення можливості дотику проводів з кронами дерев.

Не дозволяється прокладати зовнішню електропроводку по дахах будинків [15].
І.2. Монтаж та види внутрішніх електропроводок

Відкрита електропроводка прокладена по поверхні стін, стель і інших будівельних елементів будинків і споруджень. При відкритій електропроводці застосовуються наступні способи прокладки проводів і кабелів: безпосередньо по поверхні стін, стель і т.п., на струнах, тросах, роликах, ізоляторах, у трубах, коробах, гнучких металевих рукавах, на лотках, в електротехнічних плінтусах і лиштвах, вільною підвіскою і т.п. Відкрита електропроводка може бути стаціонарної, пересувний і переносний. Вона прокладена по поверхні стін, стель, по фермам та іншим будівельним елементам будівель і споруд, по опорам і т.п [6, с. 340].

При відкритій електропроводці застосовуються такі способи монтажу: безпосередньо по поверхні стін, стель і т.п., на струнах, тросах, роликах, ізоляторах, в трубах, коробах, гнучких металорукавах, на лотках, в спеціальних плінтусах, вільною підвіскою і т.п.

Відкриту електропроводку, як правило, монтують в тих випадках коли немає можливості зробити її скритою. Наприклад: в дерев’яному будинку, металічних конструкціях ( ангари, гаражі … ), потрібно встановити розетку або вимикач, а бажання зробити стіни немає [16].

Відкрита електропроводка має ряд своїх недоліків і переваг . Ось основні з них :

- Проводи і розподільчі коробки заважають правильно підібрати дизайн інтер’єру .

- При відкритій електропроводці проводи охолоджуються гірше ніж під шаром штукатурки .

- Монтується дана електропроводка значно швидше .

- Її можна легко замінити або модернізувати .

Монтаж відкритої електропроводки. Відкриту електропроводку не рекомендується монтувати без спеціального захисту . Це може бути кабельний канал, гофрована труба, плінтусний короб тощо . Вони захищають проводку від механічних пошкоджень, а кабель – канал не підтримує горіння [8, с. 96].

Монтаж відкритої електропроводки відрізняється від скритої тільки тим, що всі елементи проводки знаходяться на зовні. Монтаж відкритої (зовнішньої) проводки ведеться по поверхні стін і стель приміщення. Така проводка широко використовувалася раніше - зараз її можна зустріти в будинках старої споруди, підсобних приміщеннях. Для монтажу відкритої електропроводки використовувалися мідні або алюмінієві дроти з гумовою ізоляцією, покриті шаром полівінілхлориду або просто дроти з ізоляцією з одного полівінілхлориду, що мають розділові підстави, що відокремлюють одну жилу від іншої. Кріпилися проводу на порцелянових ізоляторах («роликах»), прибитих до стіни або стелі.

Незважаючи на переваги відкритої електропроводки (будь-який її ділянка легкодоступний в плані ремонту, додавання нових «точок», швидкий монтаж), її використання дозволяється в неопалюваних і сирих нежитлових приміщеннях, тому що в даний час відкрита проводка вважається небезпечною і може бути легко пошкоджена . У разі необхідності її застосування, коли, наприклад, неможливо зробити проводку прихованою (напр. дерев'яні стіни приміщення) можна використовувати кабельні канали або гофротруби. Це не тільки підвищить електробезпека приміщення, але і додасть естетичності вашому житлу [1, с. 108].

Використання кабельних каналів доцільно при необхідності додавання розеток, вимикачів, коли обробка приміщення завершена. Це допоможе зберегти елементи інтер'єру (напр. кахельна плитка або дорогі шпалери). Крім того, в кабельний канал можна буде укласти проводу «слаботочку» - Інтернет, TV, телефон.

Якщо потрібно монтувати відкриту проводку в нежитлових, підсобних приміщеннях, то замість кабельних каналів простіше використовувати гофротруби. Вона набагато зручніша кабельних каналів у плані монтажу. Її не потрібно підрізати, робити кути, легко гнеться в потрібну сторону. Досить за допомогою зонда (сталевого дроту всередині неї) втягнути дріт і гофротруби можна кріпити (напр. кліпсами) [9, с. 21].

Доброю альтернативою кабельним каналам і гофротруби буде застосування електротехнічних плінтусів. Зовні електротехнічний плінтус нічим не відрізняється від звичайного, але має несучу частину у вигляді порожнини всередині. Його застосування дозволяє уникнути серйозних помилок при монтажі.

Легко монтується, також легко знімається. При купівлі електротехнічного плінтуса потрібно врахувати всі повороти - плінтус передбачає застосування внутрішніх і зовнішніх куточків для монтажу [18].

Уривок з Правил монтажу електропроводки:

• Відкрита прокладка кабелів допускається в приміщеннях для приготування їжі за винятком кухонь квартир, де вона суворо заборонено.

• У ванних кімнатах, санвузлах, душових, як правило, повинна застосовуватися прихована електропроводка. Допускається відкрите прокладання кабелів.

• Прокладка проводів та кабелів по горючих основах повинна виконуватися на відстані не менше 10 мм від основи. При неможливості забезпечення вказаної відстані слід відокремлювати кабель або провід від горючої поверхні шаром негорючого матеріалу, який виступає з кожного боку проводу не менше, ніж на 10 мм.

• Забороняється відкрита проводка транзитних кабелів і проводів через комори і складські приміщення.

• При прокладці проводів та кабелів в коробах висота шару в одному коробі не повинна перевищувати 0,15 м. Мірні відрізки з барабанів або бухт розмотують і укладають на лотки з допомогою пристосувань, роликів і жолобів. Якщо короби зміцнюються «кришкою вниз», їх кріплять через 1,5 м, в сторону - через 3 м. На прямих горизонтальних ділянках кріпити дроти в коробах не слід [8, с. 35].

Порядок робіт при монтажі відкритої проводки :

1. Починається монтаж з проектування схеми електропроводки . Про проектування схем читайте в нас на сайті .

2. Монтаж розподільчих коробок . Розподільчі коробки кріпляться до поверхні дюбелями або саморізами , все залежить від типу стіни . Можуть бути круглими або прямокутними .

3. Прокладання проводки . Далі ми розглянемо основні методи прокладання кабелю .

Плінтусний короб . Різновидів такого плінтусу є багато , але завдання в них одне – скрити зовнішню проводку . Пускаємо до розетки або до вимикача провід по плінтусу , а там де необхідно пройти двері , провід ховаємо за обналічкою. А від плінтуса до розетки , вимикача , люстри провід прокладаємо іншими методами які ми далі розглянемо .

Гофрована труба . Прокладати проводку в гофрованій трубі є досить надійно але не естетично красиво. Тому монтують таку проводку , як правило в нежилих приміщення. Гофротруба не підтримує горіння і її можна монтувати навіть на нерівні поверхні. Кріпиться до поверхні за допомогою кліпс . Бувають пластикові гофротруби і металічні. Там де необхідно більшу міцність там використовують металічну гофровану трубу [2].

Кабельні канали. Вони мають ряд переваг: красивий естетичний вигляд, не підтримують горіння, з легкістю можна модернізувати проводку. І недоліки: в нових будинку із бруса їх монтувати не можна, так як при висиханні брус викривляється, що може спричинити розтріскування та відривання короба. Складно кріпити на нерівні поверхні. Кабельний канал кріпиться до поверхні сам різами , дюбелями або на рідкі цвяхи. Все залежить від типу поверхні .

До кабельних каналів продається безліч аксесуарів. Це внутрішні і зовнішні кути, закінчення, з’єднувач, трійник роз’ємний, повороти на різні градуси тощо.

4. Встановлюємо електрощит. В даній ситуації нам також знадобиться зовнішній електрощит .

5. Встановлюємо розетки і вимикачі. Розетки і вимикачі повинні бути накладними. Монтуються досить просто, щоб їх встановити не потрібно підрозетників [9, с. 22].

Також варто взяти до уваги, що відкриту прокладку незахищених ізольованих проводів необхідно виконувати:

- безпосередньо по основах, на роликах, ізоляторах на тросах і лотках:

а) при напрузі вище 42 В в приміщеннях без підвищеної небезпеки і при напрузі до 42 В в будь - яких приміщеннях - на висоті не менше 2 м від рівня підлоги або площадки обслуговування;

б) при напрузі вище 42 В в приміщеннях із підвищеною небезпекою й особо небезпечних - на висоті не менше 2,5 м від рівня підлоги або площадки обслуговування.

Дані вимоги не поширюються на спуски до вимикачів, розеток, пусковим апаратам, щиткам, світильникам, які установлені на стіні.

У виробничих приміщеннях спуски незахищених проводів до вимикачів, розеток, апаратів, щиткам і т. п. повинні бути захищені від механічних ушкоджень до висоти не менше 1,5 м від рівня підлоги або площадки обслуговування [10, с. 19].

У побутових приміщеннях промислових підприємств, у житлових і суспільних будинках зазначені спуски дозволяється не захищати від механічних впливів.

У приміщеннях, доступних тільки для спеціально навченого персоналу, висота розташування відкрито прокладених незахищених ізольованих проводів не нормується [20].

Якщо незахищені ізольовані проводи перетинаються з незахищеними або захищеними ізольованими проводами з відстанню між проводами менше 10 мм, то в місцях перетинання на кожний незахищений провід повинна бути накладена додаткова ізоляція.

При перетинанні з гарячими трубопроводами проводи і кабелі повинні бути захищені від впливу високої температури або повинні мати відповідне виконання. У місцях проходу проводів і кабелів через стіни, міжповерхові перекриття або виходи, необхідно забезпечувати можливість заміни електропроводки. Для цього прохід повинний бути виконаний у трубі, короби, прорізі и т п. З метою запобігання проникнення і скупчення води і поширення пожежі в місцях проходу через стіни, перекриття або виходу назовні варто замазувати зазори між проводами, кабелями і трубою (коробом, прорізом і т. п.), а також резервні труби (короба, прорізи і т. п.) [10, с. 20].
  1   2   3   4

Схожі:

КУРСОВА РОБОТА Транспортні договори, їх система та правове регулювання ЗМІСТ Вступ
Вступ с. 3-5
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З дисципліни: Принципи і методи аналізу художнього твору Спеціальність
Враховується знання студентів, набуті при вивченні курсів "Вступ до літературознавства", "Вступ до мовознавства" та ін. Безсумнівний...
Модуль Олени Горошко і Джулі Снайдер-Юлі Вступ до ґендерних аспектів...
Вступ: Мета цього модуля – ознайомити студентів із тим, як ґендерні відмінності конструюються за допомогою дискурсу електронної комунікації...
Взаємодія школи та родини – один з вирішальних факторів успішного виховання дітей
Школа. Як багато чекань, надій, хвилювань пов'язують діти, батьки, учителі з цим словом. Вступ до школи – це початок нового етапу...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
План Вступ Міжнародно-правова відповідальність за екологічні правопорушення...
У найбільш загальному значенні під міжнародно-правовою відповідальністю у даній галузі розуміють настання негативних наслідків для...
З УЧНЯМИ
ВСТУП
1 Вступ ( 1 година)

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка