Уроку: Урок узагальнення та систематизації знань


Скачати 236.34 Kb.
Назва Уроку: Урок узагальнення та систематизації знань
Дата 06.03.2016
Розмір 236.34 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Фізика > Урок
Тема: Виробництво електричної енергії.

Тип уроку: Урок узагальнення та систематизації знань.

Мета уроку: Узагальнити й систематизувати знання учнів про виробництво електроенергії на електростанціях різних типів.

1. Формувати сучасне ставлення учнів до проблеми енергозбереження, з’ясувати можливості поліпшення способів енергоспоживання, показати практичну корисність отриманих знань для особистого життя.

2. Формувати вміння працювати з науковою літературою, довідниками, статистичними матеріалами, атласами.

3. Розвивати навички колективної праці в поєднанні з індивідуальною, вміння аналізувати матеріал; робити самостійні висновки, розвивати комунікативні здібності учнів.

4. Розвивати пізнавальний інтерес до предмета.

5. Продовжити виховувати економічне і екологічне мислення.
Вид уроку: Робота під керівництвом викладача, робота з роздатковим матеріалом.
Методи проведення уроку: наочний, практичний, ілюстративний.
Дидактичне забезпечення: Настінна карта світу, презентація з матеріалом про певний тип електростанції.
Матеріально-технічне забезпечення: модель генератора.
Технічні засоби навчання: мультимедійний проектор.
Роздатковий матеріал: порівняльні таблиці.

Міжпредметні зв’язки: фізика, географія, спецтехнологія, основи енергозбереження, електроматеріалознавство.
СТРУКТУРА УРОКУ:


  1. Організаційна частина – 3 хв.


Перевірка наявності учнів. Перевірка готовності до уроку.

Учні поділяються на групи, що отримали на попередньому занятті домашнє завдання підготувати матеріал про:

1 група - будову та принцип дії ГЕС.

2 група – будову та принцип дії ТЕС.

3 група – будову та принцип дії АЕС.

4 група – альтернативні способи отримання електричної енергії.

5 група – експерти.


  1. Актуалізація опорних знань учнів – 7 хв.


Викладач. Давайте уявимо на хвилинку, що в нас відключили електроенергію, які це має наслідки для нас як в повсякденному житті, так і на виробництві?

Учні пропонують свої варіанти відповіді.

Викладач. Отже, можна зробити висновок, що без електричної енергії наше життя не можливе. А де ж виробляється електроенергія?

Учні називають різні типи електростанцій (АЕС, ГЕС, ТЕС, вітрові, геоТЕС).

Мотивація навчальної діяльності учнів.

Викладач. Вся історія людства пов’язана з пошуками джерел енергії. Можливість обігрітися і приготувати їжу на вогнищі, мабуть, здавалася нашим далеким пращурам такою ж дивовижною, як і можливість використання ядерної енергії для приведення в рух багатьох складних механізмів, що були створені кращими розумами людства. І разом з тим, різні види енергії настільки проникли в усі сфери нашого життя, що ії споживання ми вважаємо буденним. Коли людина здійснює роботу, витрачаючи тільки енергію власних м’язів, то за один день, вона витрачає не більш 2-3 тисяч калорій. Цієї енергії вистачило б, наприклад, для того, щоб електролампочка потужністю 40 Вт давала світло на протязі 4-6 хвилин. Після оволодіння енергією вугілля, газу, нафти витрати енергії людиною збільшилися в десятки разів. Кількість і види енергії, що контролюється людиною, на протязі всієї історії людства мали вирішальний вплив на образ життя людини і загальний прогрес суспільства. Енергія пари дозволила механізувати виробничі процеси, а електрична енергія - автоматизувати їх. Якими ж джерелами енергії користувались люди до того, як вступили до ладу електричні станції?

Учні. Це паливо з деревини і рослинні відходи, сонячна енергія, енергія вітру (вітряні млини), так звана геотермальна енергія (внутрішнє тепло Землі, наприклад, гарячі джерела води), енергія річок. І, звичайно, це вугілля, нафта, гази.

Викладач. На Україні 43% всієї електроенергії виробляють на АЕС, 47% - на ТЕС, 9% - на ГЕС і на інших видах електростанцій виробляється приблизно 1% електроенергії. Але неефективне використання електричної енергії є головною причиною існуючих на Землі екологічних проблем. Поліпшення способів енергоспоживання дозволить зробити важливий крок до кращого життя на нашій планеті. І тема нашого уроку: “Виробництво електричної енергії”. Початок презентації. Учні записують тему уроку, висвітлюється мета уроку. Далі учні працюють за планом.


  1. Узагальнення і систематизація знань – 30 хв.


На цьому етапі уроку ми працюємо таким чином. На попередньому уроці кожна група отримала домашнє завдання: підготувати повідомлення про певний тип електростанцій за такою схемою:

  1. Який принцип дії електростанції?

  2. Які енергетичні перетворення відбуваються на даній ЕС?

  3. Паливна база та географічне розміщення станцій.

  4. Який вплив даної ЕС на екологію, які переваги і недоліки роботи ЕС?

Представник кожної групи робить коротеньку доповідь по своїй темі. Всі інші слухають і заповнюють таблицю:


Тип

електростанції



Переваги


Недоліки
ГЕС







ТЕС







АЕС







Альтернативні способи отримання електричної енергії








І. Учень, представник першої групи, робить доповідь про ГЕС по презентації. Під час доповіді учень з цієї групи готується доповісти про переваги і недоліки ГЕС, інший помічає на географічній карті світу голубими картками місця розташування ГЕС.

Великі ГЕС побудовані на крупних ріках України, мають сумарну потужність до 4700 МВт.

Уперше людина використала енергію води за допомогою водяного колеса. У сучасній ГЕС вода із значною швидкістю спрямовується на лопаті турбін. Вода через захисну сітку і регульований затвор тече стальним трубопроводом до турбіни, над якою встановлено генератор. Механічна енергія води за допомогою турбіни передається генераторам, у яких перетворюється в електричну. Після виконання роботи, обертання турбіни, вода витікає в річку тунелем, що поступово розширюється. Затрати на будівництво ГЕС великі, але вони компенсуються тим, що не доводиться платити за джерело енергії – воду. Потужність сучасних ГЕС перевищує 100 МВт, а ККД становить 95%. Одним з принципів гідроелектробудування є максимальне використання гідроенергії річок. Згідно з цим принципом, на річках будуються не окремі ГЕС, а каскади таких станцій і створюються водосховища для регулювання річного стоку води. Стік більшості річок нерівномірний протягом року.

Сучасні ГЕС будуються із таким розрахунком, щоб за їхньою допомогою комплексно розв’язувати задачі вироблення електроенергії, зрошення земель, водопостачання.

Переваги ГЕС:

- відсутність під час роботи витрат на паливо, внаслідок чого їхня енергія в 4-8 разів дешевша за електроенергію вироблену на ТЕС і АЕС;

- гідроенергія річок відтворюється природно, а викопні енергоресурси не відновлюються.

Недоліки ГЕС:

- виробництво електроенергії залежить від погодних умов, під час посухи низькі водні ресурси можуть вплинути на кількість виробленої енергії;

- будівництво гребель є причиною багатьох проблем: призводить до переселення мешканців, замулення водосховищ, виникнення водних суперечок між сусідніми країнами. Греблі перешкоджають міграції риб. Багатокаскадні ГЕС перетворюють річки на низку озер, де виникають болота. У цих річках гине риба, а навколо них змінюється мікроклімат.

Перспективи.

На малих річках України існує 27 тисяч ставків та водоймищ місцевого призначення, які за належного використання, мають потенційний енергоресурс близько 2400 МВт. На них можна побудувати ГЕС потужністю 5-250 кВт, 2300 малих та середніх ГЕС, що вироблятимуть близько 4 млрд.кВт г електрики за рік. Понад три чверті цих запасів припадає на річки Карпат.

На контурних картах учні відмічають за допомогою атласів основні станції в Україні.
ІІ. Доповідь представника другої групи про роботу ТЕС. Під час доповіді учень з цієї групи готується доповісти про переваги і недоліки ТЕС, інший помічає на географічній карті світу червоними картками місця розташування ТЕС.

На ТЕС енергія, що виділяється під час згоряння палива (вугілля, нафти, торфу, горючих сланців) за допомогою електрогенераторів, що приводяться в обертання паровими і газовими турбінами або двигунами внутрішнього згоряння, перетворюється в електричну енергію. Більшість сучасних потужних ТЕС є паротурбінними. В паровій турбіні нагріта (до 500-600С) і стиснена (до2,4 107 Па) пара виходить із сопла. Об’єм пари зростає, а тиск відповідно падає, при цьому потенціальна енергія стиснутої пари перетворюється в кінетичну. Пара з значною швидкістю виходить із сопла, вдаряється в лопатки диска турбіни, закріпленого на валу і швидко обертає їх, при цьому кінетична енергія пари передається ротору турбіни. Вал турбіни жорстко зв’язаний з валом електрогенератора, і тому турбіна приводить в обертання ротор генератора, внаслідок чого і виробляється електроенергія.

На ТЕС більша частина енергії палива втрачається разом із гарячою парою. Цю відпрацьовану на турбінах гарячу пароводяну суміш використовують для опалення житлових будинків, що підвищує ККД теплових електроцентралей до 70%. ККД ж ТЕС складає приблизно 40%. Перевага ТЕС полягає в тому, що вони можуть бути розміщені на будь-якій території, працюють практично на всіх видах мінерального палива і виробляють не лише електричну, а й внутрішню енергію (гарячу воду для опалення і водозабезпечення, пару для технічних потреб).

Навіть при спалюванні природного газу, що не містить шкідливих речовин, у продуктах горіння є окис азоту, який в атмосфері перетворюється в шкідливий двоокис азоту. Сучасні ТЕС конденсаційного типу обладнуються дуже високими трубами (250-350 м) для розсіювання шкідливих домішок в атмосфері: сірчистий ангідрид, сірчаний ангідрид, оксиди азоту, частинки летючої золи та ін. Для золовловлення використовують мокрі скрубери та електрофільтри. Для уникнення викидів сполук сірки паливо попередньо очищають від неї, здійснюють його газифікацію та очистку димових газів.

Під час згоряння палива в теплових двигунах виділяються шкідливі речовини, а також виділяється в атмосферу значна кількість теплоти.

Таким чином до недоліків можна віднести:

  1. Збільшення температури на планеті.

  2. Кислотні дощі.

  3. Більш високі експлуатаційні витрати.

  4. Турбіни ТЕС і водяну пару, яка відпрацювала в паровій турбіні, треба охолоджувати проточною водою. З цієї причини ТЕС доводиться будувати неподалеку від великих водойм. Спускання підігрітої води у водойми призводить до їх теплового забруднення і негативно впливає на екологічний стан.

На контурних картах учні відмічають за допомогою атласів основні станції в Україні.

ІІІ. Доповідь представника третьої групи про роботу АЕС. Під час доповіді учень з цієї групи готується доповісти про переваги і недоліки АЕС, інший помічає на географічній карті світу чорними картками місця розташування АЕС.

Основа атомної енергетики - атомні електростанції, які перетворюють ядерну енергію в електричну. АЕС використовують теплоту, що виділяється в ядерному реакторі внаслідок ланцюгової реакції поділу ядер важких елементів 235U, 238U, 239Pu. Потім теплова енергія перетворюється в електричну, як і на звичайних електростанціях. При кінцевому поділі 1г ізотопу урану чи плутонію вивільняється приблизно 22,5 МВт год. енергії, що рівноцінно енергії 2,8 т умовного палива.

Принцип роботи АЕС: Ядерний реактор, захищений бетоном, містить циліндри (стрижні), всередині яких знаходиться уран. Уранові стержні перебувають у воді, яка одночасно є і сповільнювачем, і теплоносієм. Вода перебуває під високим тиском і тому може бути нагріта до дуже високої температури. Така гаряча вода з верхньої частини активної зони реактора надходить трубопроводами в парогенератор (який також наповнений водою, що випаровується), охолоджується і повертається трубопроводом у реактор. Насичена пара з парогенератора через паропровід надходить у парову турбіну і після відпрацьовування повертається назад іншим паропроводом. Турбіна обертає електричний генератор, струм від якого надходить у розподільний пристрій, а потім - у зовнішнє електричне коло. Хід ланцюгової реакції контролюється стержнями з речовини, яка добре поглинає нейтрони.

Всі українські АЕС мають реактори ВВЕР (аналог реактора RWR , який широко використовується в західних країнах) і рівень їх безпеки відповідає міжнародним стандартам.

Ядерна енергетика не збільшує концентрацію вуглекислого газу в атмосфері, не викликає кислотних дощів. Проте проблема атомних станцій не стає від цього менш небезпечною. Якщо припустити, що Чорнобильська аварія була останньою в світі, людство нікуди не дінеться від проблеми зберігання радіоактивних відходів. Виходячи з періоду напіврозпаду радіоактивних елементів, потрібні століття, щоб речовини з ядерного реактору стали безпечними. На жаль, на сьогодні нема навіть матеріалів здатних так довго зберігати ядерні відходи. Тобто людство не в змозі стовідсотково захистити себе від загрози підвищення радіаційного фону. Видобуток і переробка уранових руд також пов’язані з несприятливою екологічною дією. Серйозним недоліком атомної енергетики є радіоактивність використовуваного палива і продуктів його поділу. Це вимагає створення захисту від різного виду випромінювання, а це значно підвищує собівартість палива, що виробляється.

Переваги атомних станцій:

Невеликий обєм палива що використовується і можливість його повторного використання після переробки.;

Висока потужність: 1000—1600 МВт на енергоблок;

Низька собівартість енергії особливо теплової;

Можливість розміщення в регіонах, що розташовані на деякій відстані від водонесучих ресурсів, крупних місцезнаходжень корисних копалин, в місцях, де обмежені можливості для використання сонячної або вітряної електроенергетики.

Недоліки:

Облучене паливо небезпечне потребує складних і коштовних заходів по переробці і зберіганні.

Не бажаний режим роботи з змінною потужністю для реакторів що працюють на теплових нейтронах.

З точки зору статистики і страхування крупні аварії маломожливі але наслідки такої аварії тяжкі.

Великі матеріальні затрати.

На контурних картах учні відмічають за допомогою атласів основні станції в Україні.
Викладач робить короткий підсумок розглянутого матеріалу.

Ми з вами з ясували яким чином виробляється електрична енергія і які негативні наслідки має її виробництво на екологічний стан нашої планети. Зрозуміло, що людство ніколи не погодиться повернутися до життя без теплової та електричної енергії. Споживачам потрібна енергія для світла й опалення, для транспорту й розваг, та їм байдуже, в який спосіб цю енергію вироблено. Вони готові сплачувати за задовольняння своїх потреб, тобто за спожиту електроенергію. Виробникам енергії також вигідно щоб енергії було багато. Перш за все тому, що її ціна завжди є меншою за реальну. При встановленні ціни не враховуються побічні явища (кислотні дощі, зсуви ґрунтів, отруєння людини вихлопними газами і таке інше). Фактично ціна на електроенергію має включати й вартість ліквідування цих побічних ефектів, чого насправді нема. Саме тому виробникам вигідно збільшувати обсяги виробництва енергії.

Яким же чином можна досягти зменшення здобутку нафти, газу, вугілля чи урану? За допомогою чого можна вимагати від виробників і споживачів ефективного використання енергії? На сьогодні пропонується два шляхи.

Одним з таких шляхів є пошуки альтернативних джерел енергії, які не призводять до руйнування довкілля. Україна має значні нагоди виробляти електрику за рахунок нетрадиційних і відновлювальних джерел. Виконання національної енергетичної програми та програми підтримки нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії та малої гідро і теплоенергетики має призвести до економії 10% традиційних паливно-енергетичних ресурсів.

Про використання альтернативних джерел енергії розповість представник групи, що підготувала матеріал за цією темою. Інший учень з цієї групи помічає на географічній карті світу зеленими картками місця розташування ЕС.

Сонячна енергія.

Усього за три дні Сонце посилає на Землю стільки енергії, скільки її знаходиться в усіх відомих запасах палива, а за 1 сек - 170млр. Дж. Більша частина цієї енергії розсіюється або поглинається атмосферою, і тільки третина її досягає земної поверхні. Вся енергія, що випромінюється Сонцем, більше тієї її частини, яку отримує Земля, в 5 млрд. раз. Але навіть така мала величина в 1600 разів більша енергії, яку дають всі інші джерела, разом узяті.

Сонячна енергія - найбільш грандіозне, дешеве, але і найменш використовуємо людиною джерело енергії. Використання всього лише 0,0125% енергії Сонця дало б можливість задовольнити потреби світової енергетики. Недоліком є те, що колектори сонячного випромінювання повинні бути дуже великі. Найпростіший колектор сонячного випромінювання представляє собою металевий (за звичай, алюмінієвий) лист, пофарбований в чорний колір, всередині якого знаходяться труби з циркулюючою в ній рідиною. Нагріта за рахунок сонячної енергії, що була поглинута колектором, рідина поступає для безпосереднього використання. Згідно з розрахунками виготовлення колекторів сонячного випромінювання площиною 1 км2, потребує приблизно 10000тон алюмінію. А світові запаси цього металу складають приблизно 1170000000 тон. Таким чином ми бачимо, що сонячна енергетика відноситься до найбільш матеріалоємних видів виробництва енергії. Ефективність сонячних електростанцій у районах, віддалених від екватора, доволі мала через нестійкі атмосферні умови, відносно слабку інтенсивність сонячної радіації.

З 1988 року працює Кримська сонячна електростанція. ЇЇ потужність всього 5 МВт, та вона працює без будь-яких викидів в навколишнє середовище, що дуже важливо, особливо в курортній зоні. Станція працює 2000 годин на рік і виробляє 6 млн. кВт електроенергії.
Вітроенергія.

В Україні є багато місць, де можна використовувати вітрові електростанції. Найбільш удалими територіями для вітроенергії вважаються затока Азовського моря, Сиваш, де можна розмістити близько 135 МВт загальної потужності вітрових електростанцій, майже вся площа Азовського моря. Лише на Одеській банці можна розмістити енергоблоки потужністю 20 МВт.

Сприятливими для вітроенергетики є також Донбас, де швидкість вітру сягає 5 і більше метрів за секунду.

Вітрові енергоблоки можна розміщувати й у горах Карпат. Проте сильна турбулентність обмежує можливості поширення вітроенергетики у таких районах.

У 1999 році в Україні почали працювати 5 електростанцій (72 енергоблоки).

Широкому застосуванню вітроенергетики перешкоджає її висока собівартість. За вітер платити не треба, але машини, що потрібні для того, щоб піймати і заставити працювати вітер, коштують дорого.

Інша проблема, що виникає: надлишок енергії в вітряну погоду і нестача її в періоди безвітря.
Геотермальна енергія.

Україна має значні джерела геотермальної енергії. Районами її знаходження є Крим, Закарпаття, Прикарпаття, Донецька, Запорізька, Луганська, Полтавська, Херсонська, Чернігівська та інші області.

На свердловинах до 7 кілометрів завглибшки можна поставити геотермальні електростанції (ГТЕС) загальною потужністю до 250 млн.кВт. А на свердловинах до 4 кілометрів завглибшки можна також розмістити системи теплопостачання загальною потужністю до 1,2-1,5 млрд. кВт.

Серед найбільш перспективних районів для геотермальної енергетики є Автономна республіка Крим, де вже виділено кошти для будівництва станції.

Геотермальна енергія має такі переваги:

-по-перше, її запаси невичерпні;

-по-друге, геотермальна енергія доволі широко розповсюджена, що ми бачимо на прикладі України;

-по-третє, використання геотермальної енергії не потребує значних витрат, бо мова йде про вже “готові до споживання”, створені самою природою джерела енергії;

-і останнє, геотермальна енергія в екологічному відношенню абсолютно чиста.
Енергія біомаси.

Для свого існування людина видобуває корисні копалини, вирубує ліси, використовує воду. Обсяг видобутку корисних копалин кожні 15 років подвоюється. Проте, лише 10% сировини, що видобувається з надр планети, перетворюється на готову продукцію, рештою 90% є відходи, які забруднюють біосферу.

Однак людина знайшла шляхи використання вторинних ресурсів, які за належного підходу можуть виконувати роль альтернативних джерел теплової та електроенергії.

Відходи рослинної біомаси в Україні складають щорічно 40 млн. тонн, що є еквівалентним 25-30 млрд. м3 газу на рік. Щорічні відходи тваринництва і птахівництва у нашій країні сягають 32 млн. тонн сухих відходів.

Виробництво біогазу з органічних відходів дає можливість вирішувати одночасно три задачі: енергетичну, агрохімічну (отримання добрив) і екологічну.
Викладач. Давайте спробуємо знайти відповідь на питання: “Які ж існують шляхи енергозбереження?“ Ви всі заповнили таблицю, де вказані переваги та недоліки того чи іншого способу виробництва електроенергіі. “Експертна” група збере ваші відповіді і спробує підвести підсумки нашої з вами роботи, а саме відповісти на питання: ”Які ж електростанції є найбільш економічними та екологічними ? Як, на ваш погляд, повинна розвиватися енергетика України?” При підготовці рекомендацій “експерти” можуть скористатися тим матеріалом, що підготували попередні учні, а саме - звернути увагу на географічну карту на якій вказано розташування тих, чи інших типів електростанцій, використати таблиці, що були підготовлені до уроку, таблиці, що заповнили ви під час уроку і де вже є певні рекомендації.
Викладач. Другий шлях, що допоможе зменшити витрати енергії - це зниження потреб енергії в тому устаткуванні й обладнанні, якими користуються підприємства та люди у побуті.

По різним оцінкам до 40% усіх енергоносіїв, що використовуються в країні, витрачається нераціонально. На дотацію населенню, а також оплату енергоносіїв організацій бюджетної сфери (школи, лікарні), витрачається близько 42% місцевих бюджетів.

Як ми бачимо, зараз у людей немає великої потреби економити електроенергію, хоча вона й не безкоштовна. Якщо ж тенденція до постійного збільшення тарифів збережеться, то в недалекому майбутньому населення також буде економити електроенергію. Окрім цього, енергозбереження - це й ще екологічна проблема, як ми побачили на сьогоднішньому уроці. Як же зберегти електроенергію?

Всім, хто хоче заощадити електроенергію слід ознайомитися з тим, які електроприлади витрачають більшу енергію, а які ж більш економні. Давайте розглянемо таблицю № 2.

- Назвіть прилади, що споживають найбільше електроенергію, найменше?

- Які прилади є у вас вдома?

А зараз давайте розглянемо таблицю № 3, де показано середнє споживання електроенергії побутовими приладами на звичайну сім’ю з 4 чоловік.

Як ви вважаєте, що треба зробити для раціонального використання електроенергії?

Відповіді учнів.

Викладач:

1.Раціональне освітлення квартир.

2.Економія електроенергії під час приготування їжі.

3.Збереження електроенергії при користуванні радіотелевізійної техніки.
Ми можемо ще багато говорити про засоби збереження енергії, але розробити рекомендації по енергозбереженню - це буде ваше домашнє завдання. Запишіть домашнє завдання в щоденники «Розробити рекомендації по енергозбереженню».

А тепер ми підведемо підсумок нашого уроку, з’ясуємо якими ж шляхами повинна розвиватися енергетика України, на ваш погляд, для того щоб забезпечити потреби виробництва, населення і не завдати великої шкоди екології. Заслухаємо “експертну” групу, яка уважно прослухала ваші доповіді, проаналізувала недоліки і переваги того чи іншого джерела енергії, звернула увагу на проблеми енергозбереження.

“Експерт” робить короткий аналіз результатів порівняльної характеристики різних типів станцій, що були зроблені групами і робить висновки:

Зараз основними напрямами розвитку електроенергетики є теплоенергетика й атомна енергетика. Це означає, що для переважної більшості електростанцій, які будуватимуться джерелами енергії будуть відповідно хімічна енергія пального і ядерна енергія. Зараз понад 47% електроенергії виробляється на теплових електростанціях. Їх значення в енергетиці ще тривалий час залишатиметься визначальним.

Буде розвиватися і атомна енергетика, тому що, незважаючи на дещо вищу вартість обладнання для АЕС, їх загальні показники в цих умовах кращі, ніж для теплових електростанцій. Майже для всіх країн, які не мають достатніх ресурсів хімічного палива, програма створення АЕС стала зараз однією з найбільш важливих у розвитку енергетики та економіки в цілому. Але треба не забувати про нетрадиційні джерела електроенергії, які не руйнують наше довкілля. Україна має значні нагоди виробляти енергію за рахунок нетрадиційних і відновлювальних джерел. Виконання національної енергетичної програми та програми державної підтримки розвитку нетрадиційних джерел енергії та малої гідро і теплоенергетики має призвести до економії 10% традиційних паливно енергетичних ресурсів.

Другий шлях - це зниження потреб у енергії в тому устаткуванні й обладнанні, якими користуються підприємства та люди у побуті.

Збереження енергії є не лише проблемою вартості тепла, води, електрики, в першу чергу, як ми побачили сьогодні на уроці, це є проблемою нашого майбутнього. Неефективне використання електричної енергії є головною причиною існуючих на нашій планеті екологічних проблем.
4.Підведення підсумків уроку – 5 хв.

Оцінювання роботи учнів під час уроку.
Домашнє завдання. «Розробити рекомендації по енергозбереженню».

ТАБЛИЦЯ № 3.




Прилад



Потужність

кВт



Річне споживання

кВт год



Середня кількість відпрацьованих

годин за рік



Електроплита



5,8



1100



1400



Холодильник




0,15




450




3000




Телевізор




0,2




300




1500



Праска




1




100




200




Пилосос




0.6




60




100




Пральна машина



0,35


45


120



ТАБЛИЦЯ № 2.



ЕЛЕКТРОПРИЛАДИ


ВИТРАТИ

кВт год. за рік

Радіоприймач (10Вт, 12,5 годин на тиждень)

22

Принтер (42 хв. на тиждень)

33

Кававарка (800Вт, 4,5 год. на тиждень)

37

Електрочайник (1770Вт, 1 літр за добу)

38

Праска (1500Вт, 1год. на тиждень)

39

Фритюрниця (2000Вт, 24 хв. на тиждень)

42

Пилосос (1200Вт, 50хв. на тиждень)

53

Відеомагнітофон (в режимі чекання)

61

Пральна машина (3000Вт, 3 рази на тиждень)

110

Мікрохвильова піч (1400Вт, 1,5 год. на тиждень)

122

Комп’ютер (110Вт. 16,5 год. на тиждень)

137

Кольоровий телевізор (95 Вт, 20 год. на тиждень)

146

Кондиціонер (1130 Вт, 4,5 год. на тиждень 3 місяці)

203

Холодильник ( 250 Вт, постійно)

226

Світильники (180Вт, 3 лампочки за 4 години на добу)

250

Електроплита (2000 Вт, 1,25 год. на добу)

438

Факс з автовідповідачем (34 Вт, в режимі очікування)

114

Електрорадіатор (2000 Вт, 7 год. на тиждень 8місяців)

224

Холодильник з морозильною камерою (160 Вт, постійно)

550

Магнітофон(20 Вт), кавамолка (20Вт), електрична зубна щітка (20Вт),електробритва (10Вт)

Максимум 20 кВт год. за рік, можна знехтувати



ТАБЛИЦЯ № 1.
Тип

електростанції




Переваги



Недоліки
ГЕС









ТЕС








АЕС








Альтернативні способи отримання електричної енергії








Схожі:

Урок узагальнення і систематизації знань. Хід уроку. Актуалізація...
Мета: узагальнити та систематизувати основні теоретичні положення з теми «Чотирикутники», глибше і повніше розкрити найважливіші...
Уроку. Урок узагальнення і систематизації знань. Хід уроку І. Актуалізація...
Мета. Узагальнити й систематизувати знання учнів про розв'язування задач на відсо­тки усіх видів
Урок узагальнення та систематизації отриманих знань, умінь та
Перевірити і встановити рівень оволодіння учнями основами знань, умінь та навичок з теми
Урок узагальнення та систематизації знань
Тараса Шевченка як основоположника нової української літератури та літературної мови
Уроку. Урок узагальнення і систематизації знань, умінь і навичок
Мета. Узагальнити і систематизувати знання і вміння учнів з теми „Арифметична і геометрична прогресії”. Розширити кругозір учнів....
Урок узагальнення і систематизації знань і вмінь учнів. ХІД УРОКУ:...
Форми організації навчальної діяльності: фронтальна, індивідуальна, робота в парах, робота в групах
Урок узагальнення і систематизації знань з геометрії в 7 класі на тему: «Трикутники»
У тупокутному трикутнику АВС АВ=12 см, АС=15 см, ВС=10 см. Який кут трикутника тупий?
Урок узагальнення і систематизації знань з теми «Площа та об’єм геометричних фігур»
...
Уроку: узагальнення та систематизація навчальних досягнень учнів....
Тема уроку. Узагальнення та систематизація знань учнів з теми «Лінійні рівняння з однією змінною»
Урок узагальнення та систематизації знань (за В. А. Оніщук)
«Способи підготовки різних видів поверхонь під штукатурення», вдосконалювати навички підготовки дерев’яних, цегляних та бетонних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка