План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: «Електрика промислова, статична й атмосферна.»


Скачати 87.01 Kb.
Назва План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: «Електрика промислова, статична й атмосферна.»
Дата 11.02.2014
Розмір 87.01 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Фізика > План-конспект
План-конспект уроку з Охорони праці.

Тема: «Електрика промислова, статична й атмосферна
Мета: навчити учнів які є види електрики, та особливостями ураження електричним струмом.
Методичне забезпечення: підручник «Основи охорони праці».
Тип уроку: комбінований.
Структура уроку:

І. Організаційна частина. 2хв

ІІ. Повідомлення теми,мети,завдань уроку. 2хв

ІІІ. Актуалізація опорних знань. 6хв

ІV. Пояснення нового матеріалу . 20хв

V. Закріплення нового матеріалу. 8хв

VІ. Підведення підсумків уроку. Виставлення оцінок.Повідомлення домашнього завдання. 2хв

І. Організаційна частина
     « - Доброго дня». « - Зараз перевіримо вашу присутність.»
ІІ. Повідомлення теми,мети,завдань уроку.

Тема: «Електрика промислова, статична й атмосферна.»
Мета: навчити учнів які є види електрики, та особливостями ураження електричним струмом.

ІІІ. Актуалізація опорних знань:

1. Що таке Протипожежний захист у галузі?
Протипожежний захист у галузі— комплекс інженерно-технічних заходів, спрямованих на створення пожежної безпеки об'єктів і споруд.

2.  Які первинні засоби пожежогасіння?
- внутрішні крани з пожежними рукавами і стовбурами;
- вогнегасники пінні, вуглекислотні, порошкові тощо;
- ящики з піском, бочки з водою;
- простирадла азбестові, повстяні, брезентові;
- ручний пожежний інструмент.

3. Що таке вогнегасник?
Вогнегасник — переносний чи пересувний пристрій для гасіння пожеж вогнегасною речовиною, яку він випускає після приведення його в дію.
4. Які бувають вогнегасники?
Пінні,  повітряно-пінні, вуглекислотні, порошкові, хладонові.
5 . Яких заходів вживають працівники з повідомленням про пожежу?
З повідомленням про пожежу працівники вживають заходів щодо її ліквідації та евакуації людей з приміщення, а також заходів щодо посилення охорони об’єкта.

ІV. Пояснення нового матеріалу .

Промислова електрика — це електричний струм, який виробляється промисловими установками та індивідуальними джерелами струму для використання на виробництві та в побуті. Промислова електрика виробляється електричними генераторами на електростанціях та гальванічними елементами спеціальних приладів — акумуляторів.

Основними параметрами струму є напруга і сила струму.

Розглянемо деякі величини напруги та випадки їх використання:

  • 0—42 В — для індивідуального освітлення і ручного електроінструменту при роботі в небезпечних виробничих зонах;

  • 127, 220 В — для освітлення і ручного інструменту в промисловості та побуті;

  • 380 В — величина напруги, яка використовується для промислового устаткування;

  • 380 В — 6 кВ — величина напруги, шо застосовується для передачі електричного струму електролініями на відстань та промислового устаткування;

  • 10—750 кВ — величина напруги, що застосовується для передачі електричного струму електролініями на далеку відстань.

Статична електрика — це заряди електрики, шо накопичується на виробничому обладнанні, предметах побуту, на одязі людини внаслідок контактного або індуктивного впливу.

Сила струму даного виду електрики, як правило, дуже мала, але потенціал напруги може бути досить великим, Внаслідок цього статична напруга може стати небезпечною для життя людини як на виробництві, так і в побуті, виробничих умовах накопичення зарядів статичної електрики відбувається під час:

  • наливання електризаційних рідин (етилового ефіру, бензину, етилового і метилового спирту, бензолу) в незаземлені резервуари, цистерни та інші ємкості;

  • протікання рідини по трубах, ізольованих від землі, або по гумових шлангах (зі збільшенням швидкості витікання рідини величина заряду і його потужність збільшуються);

  • очищення тканин, забруднених діелектричними рідинами, та подібних процесів;

  • перемішування речовин у змішувачах.

Фізіологічна дія статичної електрики залежить від звільненої під час розряду енергії та може відчуватися як слабкий, помірний, сильний укол або поштовх. Ці уколи й поштовхи безпечні, тому шо сила струму статичної електрики дуже мала. Але такий вплив може призвести до тяжких нещасних випадків.

Атмосферна електрика — це явище природи, пов'язане із взаємодією електричних зарядів, що утворюються внаслідок електризації грозових хмар під час руху потужних повітряних потоків. Різні частини грозової хмари несуть заряди різних знаків.

Найчастіше нижча частина хмари (повернута до землі буває заряджена негативно, а верхня — позитивно. Тому якщо дві хмари зближуються різнойменно зарядженими частинами, між ними проскакує блискавка.

Проте грозовий розряд може статися й інакше. Проходячи над землею, грозова хмара створює на її поверхні індукційні заряди.

Різниця потенціалів між хмарою і землею досягає вечезних значень, що вимірюються сотнями мільйонів вольт і в повітрі виникає сильне електричне поле. Якщо напруга цього поля стає досить великою, то утворюється блиска яка б'є в землю.

Найнебезпечнішим є прямий удар блискавки, оскільки при цьому протягом 10су каналі блискавки виникає сильне електричне поле з силою 200—500 кА.

Зустрічається також кульова блискавка, яка з'являється одночасно з лінійною недалеко від місця її удару. Вона має вигляд вогненної кулі діаметром 10—20 см, пересувається горизонтально зі швидкістю кілька метрів за секунду. Зникаючи, кульова блискавка вибухає, що спричинює руйнуваня та пожежу.

Розряд атмосферної електрики — блискавка — може завдати людині та довкіллю великої шкоди, якщо не вжити заходів щодо захисту від неї й не виконувати правила поведінки під час грози. Особливо небезпечними умовами вважають підвищену вологість повітря, наявність хімічно активного середоовища, які руйнують ізоляцію.

Електробезпека — це система організаційних, технічних заходів і засобів, які забезпечують захист людей від ідливого й небезпечного впливу електричного струму , електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Електротравматизм — це явище, що характеризується певною сукупністю електротравм.

Електротравма — це травма, спричинена впливом електричного струму або електричної дуги.

Електротравматизм порівняно з іншими видами травматизму має деякі відмінні особливості. Електротравматизм склададає близько 1 % від загальної кількості усіх нещасних випадків на виробництві. Але серед нещасних випадків смертельними наслідками електротравми складають близько 40 %, посідаючи одне з перших місць, причому близько 90% смертельних уражень електричним струмом трапляється в електроустановках з напругою 127—380 В.

Основними причинами нещасних випадків, пов'язаних з обслуговуванням електричних мереж і електроустановок, вважають:

  • допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання та не мають кваліфікаційної групи з електробезпеки;

  • допуск до роботи осіб, які не знають приміщень і зовнішніх установок за ступенем небезпеки ураження електрострумом;

  • роботу без зняття напруги, без засобів колективного та індивідуального захисту;

  • роботу без наряду-допуску;

  • нерегулярне навчання та переатестацію персоналу, який обслуговує електромережі та електроустановки;

допуск до роботи осіб без медичного огляду:

  • початок роботи без попередньої перевірки псутності напруги, встановлення заземлень на робочому місці та розширення зони робочого місця;

До нещасних випадків призводить також застосування в особливо небезпечних приміщеннях і приміщеннях підвищеної небезпеки напруг понад 42 В.

Крім виробництва, електроенергія з кожним роком все більше застосовується у побуті. Недотримання вимог безпеки в цьому випадку супроводжується електротравмами щорічна кількість яких значно перевищує кількість травм, що сталися під час виробничої діяльності.

За статистичними даними близько 80 % електротротравм зі смертельними наслідками припадає на електроустановки пругоюдо 1 кВ, а на електроустановки напругою понад до 30 %. Тобто, незважаючи на більшу травмонебезпєчність електроустановок напругою понад 1 кВ, електротравм під час їх експлуатації відбувається менше. Це є підтвердженням того щодо електрообладнання високої напруги має доступ обмежена кількість працівників, які мають високий рівень професійної уговки та достатні знання з питань електробезпеки. Навпаки, електроустановки напругою до 1 кВ доступні більшій кількості працівників, які не мають достатньо чітких ріень щодо небезпеки електричного струму і недостатньо знали вимоги безпеки під час експлуатації електрообладнання. Характерні особливості електротравматизму:

  • організм людини не наділений властивістю, за допомогою якої можна було б визначити наявність електроструму (дія електроструму є раптова, при цьому захисна реакція організму проявляється вже після попадання під напругу);

  • електротравма може виникнути без безпосереднього контакту зі струмопровідниками, частинами устаткування (ураження внаслідок утворення електричної дуги під час пробою повітряного проміжку між струмопровідними частинами або між струмопровідними частинами і людиною чи землею або від дії крокової напруги);

  • електричний струм, проходячи через тіло людини, діє не тільки в місцях контактів і на шляху проходження через організм, а й на центральну нервову систему, що спричиняє порушення функціонування життєво важливих систем організму (порушення нормальної діяльності серця, зупинку дихання тощо).

V. Закріплення нового матеріалу.

1) Що таке промислова електрика?

Промислова електрика — це електричний струм, який виробляється промисловими установками та індивідуальними джерелами струму для використання на виробництві та в побуті. Промислова електрика виробляється електричними генераторами на електростанціях та гальванічними елементами спеціальних приладів — акумуляторів.

2)Назвіть основні параметри струму?

Основними параметрами струму є напруга і сила струму.

3) Що називають статичною електрикою?

Статична електрика — це заряди електрики, шо накопичується на виробничому обладнанні, предметах побуту, на одязі людини внаслідок контактного або індуктивного впливу.

4) Що таке атмосферна електрика?

Атмосферна електрика — це явище природи, пов'язане із взаємодією електричних зарядів, що утворюються внаслідок електризації грозових хмар під час руху потужних повітряних потоків. Різні частини грозової хмари несуть заряди різних знаків.

5) Що називають електротравмою?

Електротравма — це травма, спричинена впливом електричного струму або електричної дуги.

VІ. Підведення підсумків уроку. Виставлення оцінок. Повідомлення домашнього завдання. Законспектувати і вивчити параграф 4.1 і 4.2.



Схожі:

План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Особливості гасіння пожежі...
Мета: засвоєння учнями знань про необережне поводження з вогнем у побуті, порушення пожежних норм і правил у технологічних виробництвах,ознайомити...
План-конспект уроку Тема : Рекламна фотографія. Торгівельна, побутова...
Навчальна: засвоєння учнями техніки рекламної фотографії; торгівельна, побутова і промислова рекламна фоторгафії; принцип роботи...
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: «Поняття про виробничу санітарію та гігієну праці.»
Мета: навчити  дотримуватися правил санітарії та гігієни праці; засвоювати знання про виробничу санітарію, запобігання професійних...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять із безпеки праці з особовим складом 1-го караулу СДПЧ 25
Тема: 4 Законодавча та нормативна база України з охорони праці. Закон України “ Про охорону праці”
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: «Вимоги до опалення, вентиляції....
Мета: навчити  дотримуватися правил санітарії та гігієни праці; засвоювати знання про виробничу санітарію, запобігання професійних...
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Характерні причини виникнення пожеж
План ліквідації аварій (ПЛА)  –  це заздалегідь  розроблена   система узгоджених  дій,  які  виконуються  негайно при виявленні аварії...
ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з первинної підготовки пожежних...
Загальні положення правил безпеки праці в ДПО:інструктажі з питань охорони праці, порядок розслідування нещасник випадків, порядок...
План-конспект «Контрольного уроку» з Охорони праці. Тема: «Вплив...
Мета: навчити  дотримуватися правил санітарії та гігієни праці; засвоювати знання про виробничу санітарію, запобігання професійних...
План-конспект «Контрольного уроку» з Охорони праці. Тема: «Вплив...
Мета: навчити дотримуватися правил санітарії та гігієни праці; засвоювати знання про виробничу санітарію, запобігання професійних...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття з безпеки праці з особовим складом...
ТЕМА №4 Вимоги Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (наказ Державного комітету...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка