План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Особливості гасіння пожежі на об’єктах. Організація пожежної охорони


Скачати 72.71 Kb.
Назва План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Особливості гасіння пожежі на об’єктах. Організація пожежної охорони
Дата 09.02.2014
Розмір 72.71 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Фізика > План-конспект
План-конспект уроку з Охорони праці.

Тема: Особливості гасіння пожежі на об’єктах. Організація пожежної охорони.

Мета: засвоєння учнями знань про необережне поводження з вогнем у побуті, порушення пожежних норм і правил у технологічних виробництвах,ознайомити учнів з пожежною безпекою.
Тип уроку: Комбінований.

Методичне забезпечення: плакати; підручник «Основи охорони праці»
Л. Е. Винокурова, М. В. Васильчук, М. В. Гаман; відеоматеріали.

Структура уроку:

І. Організаційна частина. 2хв

ІІ. Повідомлення теми,мети,завдань уроку. 2хв

ІІІ. Актуалізація опорних знань. 6хв

ІV. Пояснення нового матеріалу . 20хв

V. Закріплення нового матеріалу. 8хв

VІ. Підведення підсумків уроку. Виставлення оцінок.Повідомлення домашнього завдання. 2хв

І. Організаційна частина
     « - Доброго дня». « - Зараз перевіримо вашу присутність.»
ІІ. Повідомлення теми,мети,завдань уроку.

Темою сьогоднішнього уроку є: Особливості гасіння пожежі на об’єктах. Організація пожежної охорони.

Мета: засвоєння учнями знань про необережне поводження з вогнем у побуті, порушення пожежних норм і правил у технологічних виробництвах,ознайомити учнів з пожежною безпекою

ІІІ. Актуалізація опорних знань:

1.Які  бувають  вогнегасні речовини? При введенні їх до зони горіння знижують швидкість горіння або повністю його припиняють.
Вони можуть бути газоподібними (вуглекислий газ, водяна пара), рідкими (вода), твердими (сухий пісок, земля). До вогнегасних речовин також належать азбестові, повстяні або брезентові простирадла.

2.    Вода як вогнегасна речовина які має позитивні якості?
- доступність і низька вартість;
- велика теплоємність;;                                                                                               - хімічна нейтральність.
3. які є ще  засоби пожежогасіння?
Піною гасять усі тверді речовини, які можна гасити водою.
 Вуглекислотувикористовують для гасіння пожеж у приміщеннях значних площ (до 1000 м2).
Гасіння пожежі порошкомвідбувається внаслідок того, що значна кількість тепла йде на нагрів дрібних часток порошку.
Пісок є ефективним засобом гасіння невеликих кількостей розлитих паливно-мастильних матеріалів.
4. Що таке ручний пожежний інструмент? 
Ручний пожежний інструмент це інструмент для розкривання і розбирання конструкцій та проведення аварійно-рятувальних робіт під час гасіння пожежі.
ІV. Вивчення нового матеріалу:
Гасіння та профілактика пожеж на об'єктах галузі

    Протипожежний захист у галузі— комплекс інженерно-технічних заходів, спрямованих на створення пожежної безпеки об'єктів і споруд.
Відповідно до вимог і норм пожежної безпеки, всі виробничі, адміністративні, складські та інші приміщення і споруди виробництв і організацій обладнуються засобами автоматичної системи пожежної сигналізації, первинними засобами пожежогасіння, вогнегасниками, ящиками з піском, установками пожежогасіння, автоматикою для виявлення і запобігання пожежам.
При виникненні пожежі або загоранні на будь-якій ділянці підприємства негайно оголошується пожежна тривога та сповіщається пожежна охорона. Найчастіше для цього використовується телефон. Про пожежу доповідають чітко, називаючи адресу підприємства та прізвище того, хто робить повідомлення.
Одночасно з повідомленням про пожежу працівники вживають заходів щодо її ліквідації та евакуації людей з приміщення, а також заходів щодо посилення охорони об'єкта. Для гасіння пожежі використовують первинні засоби пожежогасіння, що є на підприємстві.
     Пожежні засоби поділяються на такі:
- пожежні автомобілі, пожежні машини;
- первинні засоби пожежогасіння (пожежний немеханізований інвентар, інструмент, вогнегасники тощо);
пожежну сигналізацію;
- установки автоматичного пожежогасіння.
Пожежні машинипризначені для виготовлення вогнегасних речовин: газу, повітряно-механічної піни, аерозольних сумішей, порошків, снігоподібної маси. Вони можуть бути стаціонарними або пересувними.
       Пожежні автомобілівикористовують для ліквідації пожеж на значних відстанях від їх осередків. Широко використовуються автомобілі, устатковані пожежними машинами з використанням води. Ними переважно оснащені регіональні пожежні частини та пожежні частини великих підприємств.
     Мотопомпа це пожежна машина, призначена для створення великого струменя води під тиском, із забором її з водоймища. Мотопомпи бувають стаціонарні або пересувні.
Первинні засоби пожежогасіння:
- внутрішні крани з пожежними рукавами і стовбурами;
- вогнегасники пінні, вуглекислотні, порошкові тощо;
- ящики з піском, бочки з водою;
- простирадла азбестові, повстяні, брезентові;
- ручний пожежний інструмент.
    Вогнегасник — переносний чи пересувний пристрій для гасіння пожеж вогнегасною речовиною, яку він випускає після приведення його в дію. Як вогнегасний засіб у вогнегасниках використовують хімічну або повітряно-механічну піну, діоксид вуглецю (у рідкому стані), аерозольні сполуки й порошки, що містять бром. ррррррррррррррррррррррррррррррррррр                                                                                                  Вогнегасники бувають:
- хімічні;
- пінні;
- повітряно-пінні;
- вуглекислотні;
- порошкові;
- хладонові.
Переносні вогнегасники використовують для ліквідації невеликих пожеж. Пересувні вогнегасники змонтовані на візку.
    Рідинний вогнегасник це вогнегасник, який заправляється чистою водою або водою з домішками.
    Хімічний пінний вогнегасник— це вогнегасник, заряд якого складається з двох частин: кислотної та лужної.
http://ito.vspu.net/sait/inst_kaf/kafedru/matem_fizuka_tex_osv/www/ped_prakt_5_kyrs/files/dysanyk/images/plan9_clip_image002.jpg

 

Вогнегасник ВХП-10 ( має вигляд звареного сталевого корпусу (1), заповненого лужним розчином. У ньому встановлений поліетиленовий стакан (2) з кислотною сполукою. При повороті ручки (6) понад 1800 шток (7) піднімається і відкриває горловину стакана (2). При перекиданні вогнегасника догори дном сполуки перемішуються, отримана піна з діоксидом вуглецю викидається назовні через отвір виприскування (10). Перед використанням вогнегасника за допомогою голки (15) слід проколоти мембрану (11) і прочистити отвір виприскування. Довжина струменя — 6 м, термін дії — 60 с. Не можна застосовувати при гасінні електроустановок, що перебувають під напругою.
    Повітрянопінний вогнегасник— це вогнегасник, у якому використовується 5—6 %-ний водяний розчин піноутворю-вача. Він застосовується для гасіння твердих речовин, крім речовин, що горять без доступу повітря.
    Вуглекислотний вогнегасник це прилад багаторазової дії з зарядом вуглекислоти. Його доцільно застосовувати в бібліотеках, архівах, лабораторіях, музеях, для електроустановок.
Вогнегасник ВВ-2 (рис. 14) має вигляд сталевого балона (1), до горловини якого на конусній різьбі вкручено вентиль (3), з сифонними трубками (4). Запорний вентиль має запобіжну мембрану (2). Розтруби (5) вогнегасників ВВ-2 та ВВ-5 з'єднані з корпусом вентиля шарнірами. Використовують як ручні вогнегасники (ВВ-2, В-5 тощо), так і транспортні (рис. 15).
http://ito.vspu.net/sait/inst_kaf/kafedru/matem_fizuka_tex_osv/www/ped_prakt_5_kyrs/files/dysanyk/images/plan9_clip_image004.jpg
Балон заповнений зрідженою вуглекислотою під тиском 7 МПа. При відкриванні вентиля зріджена вуглекислота викидається з балона, випаровується, сильно охолоджується і виходить назовні у вигляді снігу. Довжина струменя — 2—3 м, термін дії — 30—40 с. Застосовується в електроустановках, що перебувають під напругою. Щоб запобігти обмороженню, не можна доторкатися до розтруба оголеними частинами тіла. Перевіряють вуглекислотні вогнегасники зважуванням.
       Порошковий вогнегасник — прилад, заряд якого — порошок, що до осередку пожежі подають стиснутим повітрям, що знаходиться у балончику під тиском 15 МПа, запобіжний клапан спрацьовує при тиску 0,8 МПа, термін гасіння — ЗО с. Такий вогнегасник застосовується для гасіння твердих матеріалів, лужних металів, електроустановок, приміщень лабораторій, складів.

Хладоновий вогнегасник прилад для гасіння пожежі, який створює аерозольний струмінь, що складається з дрібнодисперсних крапель. Заряд — галоїдні вуглеводні. Такі вогнегасники застосовують для гасіння пожеж, що виникають на електроустановках під напругою до 380 В, твердих речовин, металів, карбідів, тліючих і здатних горіти без доступу повітря речовин.
Принцип дії та застосування вогнегасників майже однакові, але є відмінності у приведенні їх у робочий стан. Тому біля кожного вогнегасника на видному місці вивішують стислу інструкцію щодо його застосовування.

  Пожежна безпека під час виробничої практики в навчальних цехах підприємства
Під час проходження виробничої практики на території підприємства, в цехах і на дільницях учні повинні керуватися правилами пожежної безпеки, чинними для цих виробничих підрозділів. Відповідальність за виконання правил пожежної безпеки і збереження життя та здоров'я учнів і студентів покладено на осіб, які керують практикою.
    Правила пожежної безпеки передбачають:
- спеціальні заходи для окремих процесів виробництва, невиконання яких може призвести до пожежі;
- визначення місця для паління та місць, де використання відкритого вогню заборонено;
- встановлення порядку і норм зберігання пожежо і вибухонебезпечних речовин та матеріалів;
- визначення обов'язків працівників і порядку дій у разі виникнення пожежі.
У приміщеннях цехів та дільниць усі проходи, евакуаційні виходи, коридори, тамбури, підходи до обладнання, засобів пожежогасіння, засобів зв'язку повинні бути вільними.
Технологічне обладнання за нормальних умов праці має бути пожежобезпечним. Забороняється працювати на несправному обладнанні. Не можна допускати контакту речовин і матеріалів, взаємодія яких призводить до горіння, вибуху або утворення горючих чи токсичних газів. Приміщення цеху може обігріватися лише приладами центрального або повітряного опалення.

V. Закріплення нового матеріалу.
1. Що таке Протипожежний захист у галузі?
Протипожежний захист у галузі— комплекс інженерно-технічних заходів, спрямованих на створення пожежної безпеки об'єктів і споруд.

2.  Які первинні засоби пожежогасіння?
- внутрішні крани з пожежними рукавами і стовбурами;
- вогнегасники пінні, вуглекислотні, порошкові тощо;
- ящики з піском, бочки з водою;
- простирадла азбестові, повстяні, брезентові;
- ручний пожежний інструмент.

3. Що таке вогнегасник?
Вогнегасник — переносний чи пересувний пристрій для гасіння пожеж вогнегасною речовиною, яку він випускає після приведення його в дію.
4. Які бувають вогнегасники?
Пінні,  повітряно-пінні, вуглекислотні, порошкові, хладонові.
5 . Яких заходів вживають працівники з повідомленням про пожежу?
З повідомленням про пожежу працівники вживають заходів щодо її ліквідації та евакуації людей з приміщення, а також заходів щодо посилення охорони об’єкта.
VІ. Підведення підсумків уроку. Виставлення оцінок.Повідомлення домашнього завдання.
Законспектувати навчальний матеріал на ст. 121 -122. Знати відповіді на запитання до розділу ІІІ, 3.11; ст.122.


Схожі:

Організація та гасіння пожежі в умовах аварії з викидом аміаку
Направляємо Вам для вивчення з особовим складом та використання у практичній діяльності приблизний “План проведення пожежно-татктичних...
ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з первинної підготовки пожежних...
Загальні положення правил безпеки праці в ДПО:інструктажі з питань охорони праці, порядок розслідування нещасник випадків, порядок...
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Організаційні та технічні...
Мета: Ознайомити учнів з пожежною безпекою, правилами та інструкціями з пожежної безпеки, розвивати навички запобігання виникненню...
ТЕМА: Вступне заняття. Інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки
Мета заняття: ознайомити з інструкцією з охорони праці для працівників бухгалтерії
ТЕМА №10
Рятування людей на пожежі, охорона державного та особистого майна громадян від вогню – священний обов’язок кожного працівника пожежної...
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Вогнегасні речовини та...
Мета: засвоєння учнями знань про необережне поводження з вогнем у побуті, порушення пожежних норм і правил у технологічних виробництвах,ознайомити...
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: «Класифікація виробничих приміщень з електробезпеки»
Мета: навчити учнів дотримуватися правила безпечної поведінки при ураженні електричним струмом, засвоєння учнями знань про величини...
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: «Електрика промислова, статична й атмосферна.»
Мета: навчити учнів які є види електрики, та особливостями ураження електричним струмом
ПЛАН-КОНСПЕКТ
ТЕМА : Організація та проведення розвідки на пожежі (НС). Рятування людей на пожежі (на місці техногенної або природної аварії)
РОЗДІЛ І. Загальні положення
Сучасні способи гасіння пожеж із застосуванням різноманітної пожежної техніки вимагають від особового складу пожежної охорони високої...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка