ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення тактико-спеціальних навчань з підрозділами 3-ЗДПО Тема: гасіння пожежі сцени ПК “Сучасник”


Скачати 138.75 Kb.
Назва ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення тактико-спеціальних навчань з підрозділами 3-ЗДПО Тема: гасіння пожежі сцени ПК “Сучасник”
Дата 15.04.2013
Розмір 138.75 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Фізика > План-конспект
3-й загін

Державної пожежної охорони

ГУ МНС України в Запорізькій області



План

тактико-спеціальних навчань.




Тема: гасіння пожежі сцени ПК “Сучасник”.






м. Енергодар – 2009 рік

Затверджую:

Начальник 3-ЗДПО

полковник служби цивільного захисту

_______________ В.В.Троян

“___”____________ 2009 року
ПЛАН-КОНСПЕКТ

для проведення тактико-спеціальних навчань з підрозділами 3-ЗДПО
Тема: гасіння пожежі сцени ПК “Сучасник”.
Ціль навчань:

  • тренування о/с підрозділів 3-ЗДПО в набутті навичок прийомів і способів гасіння пожежі в ПК “Сучасник”;

  • удосконалення тактичного мислення і навичок у начальницького складу по керівництву діями підрозділів 3-ЗДПО під час виконання ними обов'язків різних посадових осіб на пожежі (КГП, НШ, НТ, НОД);

  • відпрацьовування плану взаємодії підрозділів 3-ЗДПО і оперативного персоналу під час гасіння пожежі в ПК “Сучасник”;

  • тренування персоналу об'єкта діям при пожежі в ПК “Сучасник”.


Дата і час проведення: “___”_______ 2009 року з ___ - ___ до ___ - ___ години.
Способи імітації: червоні і блакитні прапорці.
Керівні документи і навчальні посібники:


  1. Тимчасовий статут дій у надзвичайних ситуаціях. (наказ МНС № 96 від 07.02.2008 року).

  2. Вказівка по тактичній підготовці начальницького складу пожежної охорони МВС України. – К.: МВС України, 1998. – 110 с.

  3. Клюс П.П. та ін. Пожежна тактика: Підручник / Клюс П.П., Палюх В.Г., Пустовой А.С., Сенчихін Ю.М., Сировой В.В. – Х.: Основа, 1998. – 592 с.

  4. Иванников В.П., Клюс П.П. Справочник руководителя тушения пожара. – М.: Стройиздат, 1987. – 288 с.


Матеріально-технічне й інформаційне забезпечення: план міста, план ПК “Сучасник”, планшети і довідники вододжерел, експонометри, канцелярські належності, виписка з розкладу виїздів пожежних частин гарнізону пожежної охорони м. Енергодар.
Тактичний задум.
Внаслідок короткого замикання неприбраного з планшета сцени електрообладнання виникло загоряння дерев’яного настилу. Спроби чергового персоналу загасити пожежу вогнегасниками і привести в дію автоматичну систему пожежегасіння результату не дали. До моменту прибуття перших пожежних підрозділів горіння розповсюдилось на площу 154 м2.
Оперативно-тактична характеристика об'єкта.
Загальні відомості.
ПК «Сучасник» розташовується в північній частині міста. Палац знаходиться на перетині двох проспектів: Будівельників і Енергетиків і вул. Центральна.

Поряд з палацом розташовані:

  • з північної сторони – міський вузол зв’язку (МВЗ) і торговий центр (магазини Фокстрот і АТБ);

  • з східного боку – міський парк з каскадним фонтаном і ставком;

  • з південного боку – житлові 9-ти поверхові будинки по пр. Будівельників, 29, 31 і Центральна, 4;

  • із західного боку – житлові будинки: 14-ти поверховий будинок по пр. Енергетиків, 14 і 10-ти і 5-ти поверхові будинки по ін. Будівельників, 22, 24.

Палац культури – це двоповерхова будівля зі сценічною частиною і однорівневим підвалом, що проходить по периметру будівлі. Розміри будівлі в плані 75 Х 69 м, причому висота двоповерхової будівлі – 9,5 м, а висота сценічної частини – 24 м. В будівлі палацу є внутрішній двір розміром в плані 36 Х 21 м, в якому розташований адміністративний вхід. В'їзд у внутрішній двір не передбачений, а перекритий стаціонарними металевими брамами. Окрім адміністративного входу, в будівлю палацу є ще декілька входів, основними з яких є центральний вхід з боку пр. Будівельників і вхід з боку кас і вбиральні (навпроти МВЗ). Також важливим в плані використання його при пожежі представляється вхід з боку вул. Центральної, проте варто відзначити, що в повсякденному режимі роботи палацу цей вхід як правило закритий.

Через сходову клітку в задній частині будівлі є вихід в технологічний коридор, з якого обладнані виходи як на колосники сценічного порталу, так і на покрівлю другого поверху. В свою чергу з покрівлі другого поверху, через дві стаціонарні зовнішні пожежні драбини можливо потрапити на покрівлю сценічної частини. З кожних стаціонарних сходів є по три виходи на галереї і колосники сценічного порталу.

Під'їзди безпосередньо до будівлі ПК “Сучасник” найзручніше можна здійснювати з боку міського вузла зв'язку об'їхавши його з тильної сторони, а також через бордюр і тротуар з боку ін. Будівників (до центрального входу). З боку вул. Центральної в'їзду автомобілів заважає високий парапет. При розстановці сил і засобів необхідно враховувати, що нераціональне розміщення техніки може значно ускладнити під'їзди автомобілів, що прибувають. Особливо це торкається вузької дороги з тильного боку будівлі.

Будівля “Сучасника” побудована з уніфікованих залізобетонних конструкцій, стіни – з силікатної цеглини, перекриття і покриття – із збірних залізобетонних панелей з круглими пустотами і ребристих плит промислового виробництва. Для глядацької зали використовуються металеві ферми. Стеля залу для глядачів і сцени бетонна, сходові клітини виконані із залізобетонних маршів. В цілому будівля має 2-гу ступінь вогнестійкості.

ПК “Сучасник” має великий зал для глядачів на 700 місць площею 400 м2 і малий зал для глядачів на 140 місць площею 200 м2. Площа сцени великого залу 290 м2 (сцена протипожежною завісою не захищена). Крім того, в приміщеннях ПК “Сучасник” розташовуються бібліотека і читальний зал, кімнати різноманітних кружків, костюмерні і інші службові приміщення, які мають значне пожежне навантаження.

Персонал ПК “Сучасник” складає 120 чоловік. З 08-00 до 23-00 в приміщеннях ПК “Сучасник” знаходиться приблизно 20 чоловік. З 23-00 в ПК “Сучасник” чергує один чоловік (сторож-пожежник).
Протипожежне водопостачання.
Внутрішнє протипожежне постачання ПК “Сучасник” складається з мережі протипожежного водопроводу (два введення діаметром 200 мм), на якому влаштовано 52 пожежні крани. Пожежні крани сцени обладнані рукавами завдовжки 10 м, а інші крани – завдовжки 20 м. Всі пожежні крани обладнані сполучними головками діаметром 51 мм (тип з'єднання “РОТ”). Підвищення тиску в зовнішній мережі здійснюється завдяки насосам-підвищувачам, розташованим в підвалі. Пуск насосів здійснюється з приміщення пожежного поста.

Забір води для цілей пожежогасінні можна здійснювати від пожежних гідрантів, розташованих безпосередньо поблизу ПК “Сучасник”, а саме: ПГ-34 / Т-150 (з боку міського вузла зв'язку), ПГ-42, 43, 44 / К-400 (з боку вул. Центральної) і ПГ-11, 13 / К-400 (з боку пр. Будівельників). Найдоцільніше і швидко можна використовувати ПГ-34, 43, 44. Використовування інших ПГ пов'язане з перетином магістральними лініями пр. Будівельників і вул. Центральної, де постійно проходить інтенсивний рух автотранспорту.
Системи АПС і АУПГ.
Приміщення ПК “Сучасник” захищене пожежною сигналізацією, а сцена, колосники і трюм – системою дренчерного пожежогасіння. У задній частині ПК обладнано приміщення пожежного поста, в якому встановлена станція пожежної сигналізації “Промінь-30”, вузли управління системою пожежогасіння і привід відкриття-закриття димових люків.

Насосна станція установки пожежогасіння розташована в підвалі поряд з трюмом сцени нижче за рівень міської водомережі так, щоб насоси знаходилися під зливом.
Шляхи евакуації.
На рівні 1-го поверху в будівлі є 13 евакуаційних виходів. Бокові виходи із залу для глядачів під час проведення концертів закриваються з середини на металеві крюки, а в інший час – ще і на навісні замки (ключі від замків знаходяться у чергового по ПК “Сучасник”). З 2-го поверху евакуація може проводитися по п'яти сходових клітках. Всі сходові клітки задимлюємі.
Розрахунок сил і засобів.


  1. Час вільного розвитку пожежі:


в. = дп + зб. + сл + бр = 2 + 1 + 2 + 2 = 7 хвилин


  1. Площа пожежі і площа гасіння:


Vл сцени згідно довідника КГП лежить в межах 1-3 м/хв. Враховуючи наявність оброблення сцени спеціальним протипожежним составом вибрано середню Vл, яка дорівнює 2 м/хв.
Sп = π * (0,5 * Vл * 1)2 = 3,14 * (0,5 * 2 * 7)2 = 154 м2

Sг = π * h * (2 * R – h) = 3,14 * 5 * (2 * 7 – 5) = 141 м2


  1. Кількість стволів, необхідних для локалізації пожежі:


Nств.А без насадку = Sг * I / Qств.А без насадку = 141 * 0,2 / 13,6 = 2,07  3 ствола “А” без насадку
Виходячи з тактичної необхідності до трьох стволів, які подаються безпосередньо на гасіння сцени, один ствол “А” подаємо на захист колосників і декорацій, розташованих у верхній частині сценічної частини.
У підсумку на гасіння пожежі необхідно вводити 4 ствола “А” без насадків.


  1. Фактична витрата води:


Qф = Nств.А * Qств.А = 4 * 13,6 = 54,4 л/с
Дані витрати повністю забезпечуються існуючою протипожежною мережею водопостачання.


  1. Кількість необхідної техніки й особового складу:


Відповідно до обраної схеми розміщення сил і засобів (див. доповнення) для успішного ведення бойових дій необхідно установити 3 АЦ на ПГ.
Nо/с = 4лан. ГДЗС * 3 + 4поста безпеки + 1рез. лан. ГДЗС * 3 + 1звязк. КГП + 1звязк. НШ = 21 чоловік


Прибуваючі сили і засоби пожежної охорони.


Назва підрозділу

Техніка, що прибуває

26-СДПЧ по охороні м. Енергодар

2 АЦ, 1 АД

10-ДПЧ по охороні 3аТЕС

1 АЦ

22-ДПЧ по охороні ВП ЗАЕС

1 АЦ, 1 АГДЗС


Таблиця зосередження сил і засобів.


Час прибуття

Тип техніки

Усього

АЦ

АД

АГДЗС

7 хв.

3

1

0

4

11 хв.

1

0

1

2

Усього:

4

1

1

6


Таблиця організації бойових ділянок.


БД

Задача

Сили і засоби

Введені стволи

Начальник БД

БД-1

Гасіння сцени з тильного боку

1-е, 2-е від. 26-СДПЧ; 1-е 10-ДПЧ

2 ств. “А” без насадку

Начальник караулу 26-СДПЧ

БД-2

Гасіння сцени з боку глядацької зали

1-е від. 22-ДПЧ

1 ств. “А” без насадку

Начальник караулу 22-ДПЧ

БД-3

Захист колосників і декорацій

4-е від. 22-ДПЧ

1 ств. “А” без насадку

Командир відділення 22-ДПЧ




Склад посадових осіб на пожежі і їхніх посередників.


п/п

Посада на пожежі

Посада, звання, П. І. Б. посадової особи на пожежі

Група № 1



КГП-1

Начальник караулу 26-СДПЧ

Група № 2



КГП-2

Помічник начальника 3-ЗДПО



НШ

Начальник 26-СДПЧ



НОД-1

Начальник караулу 26-СДПЧ



НОД-2

Начальник караулу 10-ДПЧ



НОД-3

Начальник караулу 22-ДПЧ



НОД-4

Командир відділення 22-ДПЧ



НТ

Заступник начальника 26-СДПЧ


Очікувані дії посадових осіб пожежної охорони й оперативного персоналу по організації і гасінню пожежі.


Оперативний час

Обстановка на пожежі

Дії персоналу об'єкта, КГП, НШ, НТ, НОД

Час:

Ч.

Внаслідок короткого замикання неприбраного з планшета сцени електрообладнання виникло загоряння її дерев’яного настилу.




Час:

Ч. + 4 хв.

На ЦППЗ 3-ЗДПО надійшло повідомлення від чергового ПК “Сучасник”: “Пожежа сцени”.

Диспетчер ЦППЗ:

включає сигнал тривоги;

виписує путівки на виїзд відділень 26-СДПЧ;

направляє до місця виклику відділення 10 і 22-ДПЧ;

повідомляє про виїзд підрозділів в ОКЦ.

Черговий персонал ПК:

відчиняє двері основних евакуаційних виходів;

проводить відключення електрообладнання від електромережі;

вмикає систему пожежегасіння сцени;

вмикає насоси-підвищувачі тиску в водопровідній мережі;

зустрічають пожежні підрозділи, доповідають ситуацію.

Час:

Ч. + 7 хв.

До місця пожежі прибули чергові караули 10-ДПЧ і 26-СДПЧ у складі 1-го і 3-х відділень відповідно.

Начальник караулу 26-СДПЧ (КГП-1):

підтверджує на ЦППЗ виклик № 2, віддає наступні розпорядження:

Командирам відділень 26-СДПЧ:

1-му відділенню: АЦ поставити біля входу в ПК з боку міського вузла зв’язку. Ланкою ГДЗС від магістральної лінії 2-го відділення подати ствол “А” без насадку на гасіння сцени з боку службового входу.

2-му відділенню: АЦ встановити на ПГ-34. Прокласти магістральну лінію до входу в ПК.

3-му відділенню: АД встановити на покрівлю ПК “Сучасник” на куту будівлі з боку вул. Центральної.

Начальнику караулу 10-ДПЧ:

1-му відділенню: АЦ встановити на ПГ-44. Прокласти магістральну лінію до центрального входу в ПК. Ланкою ГДЗС подати ствол “А” без насадку на гасіння сцени з боку глядацького залу.

Час:

Ч. + 11 хв.

До місця пожежі прибув оперативний черговий по 3-ЗДПО і черговий караул 22-ДПЧ у складі 2-х відділень.

КГП-1:

доповідає оперативному черговому по 3-ЗДПО обстановку на пожежі і прийняті рішення.

Оперативний черговий по 3-ЗДПО (КГП-2):

приймає доповідь від КГП-1;

віддає наступні розпорядження:

Всім працюючим на пожежі: приймаю керівництво гасінням пожежі на себе. Організовую оперативний штаб пожежегасіння. НШ призначається начальник 26-СДПЧ, НТ – заступник начальника 26-СДПЧ. Представникам адміністрації ПК “Сучасник” прибути у розташування ШПГ. Організовую 3 ОД. ОД-1 – гасіння сцени з боку службового входу. НОД-1 – начальник караулу 26-СДПЧ. ОД-2 – гасіння сцени з боку вул. Центральної. НОД-2 – начальник караулу 22-ДПЧ. ОД-3 – захист колосників і декорацій. НОД-3 – командир відділення 22-ДПЧ.”.

Начальнику караулу 22-ДПЧ:

1-му відділенню: АЦ встановити на ПГ-43. Прокласти магістральні лінії до входу в ПК з боку вул. Центральної та до АД 26-СДПЧ. Ланкою ГДЗС подати ствол “А” без насадку на гасіння сцени з тильного боку.

4-му відділенню АЦ поставити в резерв біля штабу. Через АД 26-СДПЧ ланкою ГДЗС подати ствол “А” без насадку на захист колосників і декорацій.

Час:

Ч.+21 хв.

Пожежа локалізована.

НОД-1, 2, 3:

Доповідають КГП-2 про локалізацію пожежі на своїх ділянках.

Час:

Ч.+26 хв.

Пожежа ліквідована.

НОД-1, 2, 3:

Доповідають КГП-2 про ліквідацію пожежі на своїх ділянках.

КГП-2:

Віддає розпорядження: “Усім підрозділам, що працюють на пожежі відбій. Організувати чергування на місці пожежі. Приступити до з'ясування причин загоряння”.


Питання безпеки праці.
Під час пожежі в ПК “Сучасник” можливо:

  • наявність великої кількості людей в глядацькому залі і сценічному комплексі;

  • паніка;

  • швидке розповсюдження вогню по сцені, перехід його в глядацький зал і на горище, а також розповсюдження пожежі по вентиляційним системам, пустотам;

  • обвалення підвісних покрить над глядацьким залом, колосників і декорацій – над сценою.

При гасінні пожежі сцени необхідно виконувати наступні заходи:

  • забезпечувати ствольників апаратами захисту органів дихання;

  • через персонал ПК “Сучасник” впевнитись у відключенні електроживлення будівлі. У разі неможливості виконати відключення персоналом із-за задимленості, направити ланку ГДЗС в електрощитову для відключення;

  • забезпечити опущення декорацій на планшет сцени для запобігання їх падіння і перекиду вогню на верхні позначки;

  • при введенні стволів через покрівлю з боку колосників ствольникам бути обережним при відкриванні дверей в перехідну галерею і безпосередньо на колосники (можливий викид конвективних потоків під значним тиском).



Склав:

Помічник начальника 3-ЗДПО

майор служби цивільного захисту _______________ О.Л.Вікторов
“___”_____________ 2009 року

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення пожежно-тактичного навчання на комбінат...
Першого КГП в оцінці обставин пожежі по зовнішніх ознаках, проведення розвідки, розстановці сил та засобів гасіння пожежі, евакуації...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять з технічної підготовки з працівниками 3-го караулу ПДПЧ-16
...
ТЕМА №13
Навчальна мета: навчання особового складу прийомів і способів гасіння пожежі на підприємствах текстильної промисловості, виконання...
План-конспект проведення занять із тактичної підготовки в учбових групах підрозділів 3-ЗДПО Тема
Навчальна мета: ознайомити співробітників учбових груп з основами управління силами та засобами на пожежі
План-конспект проведення занять із технічної підготовки з працівниками...
Тема: Організація зв’язку в підрозділах 3-ЗДПО. Засоби зв’язку. Порядок експлуатації і обслуговування
ПЛАН-КОНСПЕКТ
ТЕМА : Організація та проведення розвідки на пожежі (НС). Рятування людей на пожежі (на місці техногенної або природної аварії)
План-конспект проведення занять із тактичної підготовки з працівниками...
Навчальна мета: ознайомити співробітників учбових груп з відповідними обов’язками особового складу пожежних підрозділів щодо дій...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки...
НАВЧАЛЬНА МЕТА: відпрацювати діє начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та діє особового складу...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення нічних перевірочних занять з особовим...
НАВЧАЛЬНА МЕТА: тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та відпрацювати дії особового...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення нічних-перевірочних пожежно-тактичних...
НАВЧАЛЬНА МЕТА: відпрацювати діє начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та діє особового складу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка