ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по безпеці праці з працівниками


Скачати 270.16 Kb.
Назва ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по безпеці праці з працівниками
Дата 28.03.2013
Розмір 270.16 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Фізика > План-конспект


ЗАТВЕРДЖУЮ:

Начальник ПДПЧ-16

Центрального району

капітан вн. служби

М.В. Іщенко

”_____” __________2006р.

ПЛАН-КОНСПЕКТ

проведення заняття по безпеці праці

з працівниками 4-го караулу ПДПЧ-21
Тема 4.4.5. Вимоги безпеки праці до службових приміщень та споруд.
Навчальна мета: Ознайомити працівників з основними вимогами безпеки праці до службових приміщень та споруд в частині.
Час: 45 хв.
Місце проведення: учбовий клас ДПЧ-21
Навчально-матеріальне забезпечення:
Література: Наказ МВС України № 840-00р. „Правила безпеки праці в ДПО МВС України”
Порядок проведення заняття:
1. Організаційний момент - ______ хв.

перевірка присутніх;

оголошення теми і мети заняття, питань, які мають вивчатися.
2. Контроль знань - _______ хв.

перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.
3. Викладення матеріалу теми - ______ хв.

Питання, які вивчатимуться:

  1. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ДО СЛУЖБОВИХ ПРИМІЩЕНЬ І СПОРУД

  2. Загальні положення

  3. Караульне приміщення

  4. Гараж

  5. Пост технічного обслуговування пожежних автомобілів

  6. Пункт зв'язку пожежної частини ( окремого поста ), центральний пункт пожежного зв'язку (ЦППЗ) гарнізону пожежної охорони. Загальні вимоги.

  7. Приміщення кросових та стативних

  8. Акумуляторна

  9. Рукавна база

  10. Cклади пально-мастильних матеріалів ( ПММ ), піноутворювача і порошку

  11. Приміщення актових залів, навчальних класів, спортзалів, кімнат психологічного розвантаження, оздоровчо-відновлювальних комплексів.



Питання та їх короткий зміст


Методичні вказівки


ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ДО СЛУЖБОВИХ ПРИМІЩЕНЬ І СПОРУД

Загальні положення

Пожежні частини, як правило, розміщуються в спеціальних будівлях, які відповідають вимогам чинних будівельних норм та технічним умовам. В окремих випадках для малочисельних пожежних частин (як правило, в сільській місцевості) можливе використання інших будівель, які забезпечують необхідні безпечні умови для розміщення людей, утримання техніки та несeння служби.

Будівлі пожежних депо повинні розміщуватися на окремих ділянках з відступом від червоної лінії забудови по фронту воріт гаража не менше ніж на 15 м. Протипожежні розриви від жилих, адміністративних, навчальних, лікувальних, дитячих будівель, торгових та інших об'єктів мають відповідати вимогам діючих норм але бути не менше 25 м.

Напрямок виїзду з воріт гаража не повинен бути направлений до місця інтенсивного руху транспорту та масового перебування людей. Навпроти воріт гаражів пожежних частин припарковувати або залишати особистий, службовий та інший транспорт забороняється. Проїзна частина вулиці та тротуар навпроти виїзної площі пожежного депо повинні бути обладнані світлофором та світловим показником з акустичним сигналом, що дозволяє зупиняти рух транспорту та пішоходів під час виїзду пожежних автомобілів з гаража по тривозі. Включення та виключення світлофора повинно здійснюватися з пункту зв'язку пожежної частини.

Площа перед воротами повинна бути заасфальтована або забетонована та мати уклін від порогу до червоної лінії забудови для водозливу. Територія пожежної частини озеленюється і обгороджується. На території пожежної частини (на подвір'ї) слід розміщувати навчально-спортивне містечко з учбовою баштою та теплодимокамерою, склади пально-мастильних матеріалів і піноутворювача, будівлю для господарчих потреб. Для нагляду за територією (фасадом) пожежної частини має бути передбачена засклена опалювальна будка, що будується (прибудовується) на одному із боків фасаду.

Для забезпечення нормальних умов несіння служби особовим складом у пожежному депо повинні передбачатись: гараж, караульне приміщення, пункт зв'язку, службові кабінети, навчальні класи, контрольний пост (база) ГДЗС, пост технічного обслуговування, акумуляторна, приміщення для ремонту і сушки рукавів, спецодягу та обмундирування, комора, мийочна, харчоблок, спортивний зал, оздоровчий пункт, кімната психологічного розвантаження, душові, санітарні вузли на кожному поверсі та інші приміщення.

У приміщеннях з постійним перебуванням людей підлога повинна бути на одному рівні, і лише дерев'яною, в інших приміщеннях бетонною чи залізобетонною. В гаражах підлогу дозволяється робити із залізобетонних плит. Стіни фарбуються в м'які кольори.

Гараж, караульне приміщення та підходи (шляхи евакуації) до них повинні забезпечуватись електричним освітлення, яке вмикається з пункту зв'язку частини у вечірній і нічний час одночасно із сигналом тривоги. Окрім цього, в караульному приміщенні має бути передбачено чергове освітлення із зеленими плафонами або розсіювачами, яке не повинне вимикатись навіть під час відпочинку особового складу. Освітлення душових (саун, якщо такі є) виконується у вологозахищеному виконанні. Електророзетки маркуються із зазначенням величини напруги. Силові, освітлювальні щити та щити аварійного освітлення мають бути забезпечені надписами споживачів навпроти кожного вимикача, тумблера, рубильника і т.ін. Електричні розподільчі коробки повинні бути закриті негорючими кришками.

Опалення в пожежних підрозділах повинно бути, як правило, центральне водяне. Температура повітря в приміщеннях з постійним перебуванням людей повинна бути не менше +18 С, а в гаражі і акумуляторній - не менше +10 С. Сушка рукавів та бойового одягу проводиться підігрітим повітрям. В частинах, на базі яких створені опорні пункти гасіння пожеж та ліквідації наслідків аварій (наприклад - регіональні рятувальні загони) повинні передбачатися окремі опалювальні гаражі для стоянки рятувальної техніки тощо. Як вийняток, допускається пічне опалення, але при цьому не дозволяється улаштовувати топкові отвори з боку гаража і акумуляторної.

Будівлі пожежних депо повинні мати внутрішній протипожежний водогін, зовнішнє протипожежне водопостачання і каналізацію. В обов'язковому порядку на території встановлюється пожежний гідрант або улаштовується пожежне водоймище ємкістю не менше 50 м3. Гарячим водопостачанням улаштовуються приміщення харчоблока, душових, миття рукавів, прання обмундирування, майстерні по ремонту контрольно-вимірювальних приладів; стіни в таких приміщеннях повинні бути облицьовані керамічною плиткою.

Зміни внутрішніх планувань пожежного депо, заміна будівельних конструкцій виконуються тільки з дозволу начальника УДПО (ВДПО) відповідно до загальноприйнятих вимог. Всі будівлі і споруди пожежного депо забезпечуються блискавкозахистом. Будівлі і споруди пожежних депо, що знаходяться в сейсмічних зонах мають бути сейсмостійкими.

Утримання приміщень і територій УДПО (ВДПО), загонів та частин, випробувальних пожежних лабораторій, науково-дослідних установ, пожежно-технічних навчальних закладів МВС України має відповідати діючим протипожежним, санітарно-гігієнічним вимогам і нормам, а їх будівлі забезпечуватися первинними засобами пожежогасіння згідно з нормами належності.

Караульне приміщення

Караульне приміщення (приміщення чергової зміни) має бути розміщене поблизу гара- жа і мати вихід безпосередньо у гараж із розрахунку одні двохстулкові двері розміром 1, 2х2 м на кожний пожежний автомобіль. Двері обладнануються пристроями для захисту приміщення від проникнення до нього вихлопних газів і парів бензину з гаража. У приміщенні встановлюються легкоскладальні крісла чи топчани для нічного відпочинку чергової зміни з необхідною кількістю резервних місць на випадок підсилення служби.

Забороняється: обкладати караульне приміщення синтетичними плівками, що згоряють, робити над ними санітарні вузли, та через них проходи, проводити засклення дверей, розміщувати меблі, що перешкоджають збору караулу по тривозі.

У разі розташування караульних приміщень та інших приміщень на другому поверсі, для прибуття особового складу по тривозі в гараж повинні передбачатись спускові стовпи із металу діаметром 200 мм. Поверхня стовпів повинна бути гладкою і рівною, кількість стовпів визначається із розрахунку - один стовп на 7 чоловік чергового караулу. Для пом'якшення удару при приземленні в основі стовпа на підлозі кладуться пружинні мати діаметром не менше 1 м.

Улаштування порогів у дверях кабін спускових стовпів, так само як і у всіх двірних прорізах пожежної частини, не допускаються. Кабіни спускових стовпів повинні мати щільно підігнані двері з ущільненнями в притворах, м'якими прокладками для попередження проникнення вихлопних газів із гаража. Вони повинні бути двостулкові, відчинятись всередину кабіни та мати пристрій, що утримує їх у відкритому і закритому стані.

Гараж

У примiщеннi гаража вiдстань мiж пожежними автомобiлями, що знаходяться в бойовiй обслузi має бути такою:

- мiж автомобiлями - не менше 2м

- вiд крайнього правого (по виїзду)

автомобiля до стiни - не менше 2 м

- вiд крайнього лiвого (по виїзду)

автомобiля до стiни - не менше 1, 5 м

- вiд автомобiля до граней колони - не менше 1 м

- вiд автомобiля до передньої чи

задньої стiнки:

а) в гаражах на 1-3 автомобiля - не менше 2 м

б) в гаражах на 4 i бiльше автомобiлiв - не менше 3 м.

У частинах, де є автомобiлi повiтряно-пiнного пожежогасiння, димососи, автодрабини, колiнчастi пiдйомники та iнша технiка великих розмiрiв, вiдстань вiд автомобiля (ззаду та спереду) до частин будiвельних конструкцiй споруд, що виступають повинна бути не менше 1 м і техніка має бути розташована так, щоб не заважати пересуванню особового складу чергового караулу по сигналу тривоги до iншої пожежної технiки.

Пiдлога у гаражi будується з нахилом у бiк ворiт, стiни рекомендується фарбувати масляною фарбою або облицьовувати керамiчною плиткою. Штучне освiтлення має бути трьох видiв: основне, чергове та аварiйне. Аварiйне освiтлення повинно мати автономне джерело електроживлення.

Крiм загальнообмiнної вентиляцiї, примiщення гаража має бути обладнане газовiдводами для видалення назовнi вiдпрацьованих газiв вiд двигунiв пожежних автомашин. Газовiдводи у гаражi виконуються за допомогою схованої прокладки, їх стояки для приєднання гнучких шлангiв до газовiдводної труби двигуна не повиннi виступати за габарити автомобiлiв. Система газовiдводу повинна бути постiйно пiдключена до системи газовiдводу автомобiлiв i саморозмикатися на початку руху.

Гранична допустима концентрацiя (ГДК) оксиду вуглецю в примiщеннi гаража має бути не більше 20 мг/м3. Пiд час перевiрки роботи двигунiв пожежних автомобiлiв, вакуумної герметичностi насоса та працездатностi систем всмоктування води не повинна перевищувати:

- при роботі в атмосферi, що мiстить оксид вуглецю, при тривалості не бiльше 1 год. межа безпечностi концентрацiї оксиду вуглецю не повинна перевищувати 50 мг/м3;

- при тривалостi роботи не бiльше 30 хв - 100 мг/м3;

- при тривалостi роботи не бiльше 15 хв - 200 мг/м3.

Повторнi роботи за умов пiдвищеного складу оксиду вуглецю в повiтрi робочої зони можуть проводитись з перервою не менше 2 год. при умові видалення оксиду вуглецю до безпечного рівня.

Ворота в гаражi пожежного депо мають бути завширшки не менше 4 метрiв. В усiх випадках вони мають бути на 1 метр ширші за ширину пожежних автомобiлiв, що є на озброєннi. Кожнi ворота повиннi мати механiчнi чи автоматичнi запори обладнанi фiксаторами, що попереджають самостійне їх закриття та вiдкриття. Верхня частина ворiт повинна бути засклена не менше нiж на 30 % всiєї площi ворiт та мати конструкцію, що запобігає травмуванню людей у разі пошкодження скла. У полотнищi перших (вiд пункту зв'язку) ворiт обладнуються вхiднi дверi розмiром 0, 7х2, 0 м. Дверi сумiжних з гаражем примiщень повиннi вiдкриватися в бік гаража.

Бойовий одяг i спорядження пожежника складається окремо на спецiально обладнаних стелажах або на тумбочках. При обладнанні стелажів дверцятами, вони повинні мати фіксатори для утримання дверцят у відчиненому стані. Стелажi (тумбочки) з бойовим одягом особового складу чергового караулу повиннi розмiщуватись позаду пожежних автомобiлiв. Дозволяється розмiщення їх збоку автомобiлiв, якщо вiдстань вiд стелажа (тумбочки) до автомобiля становить не менше 1, 5 м.

У кожному гаражi для виконання оглядiв та технiчного обслуговування пожежних автомобiлiв повиннi бути переноснi електролампи напругою не бiльше 36 В, що захищенi скляним ковпаком та металевою сiткою.

Канава для огляду повинна мати 2 спуски: один - по сходам, другий - по скобах, що закрiпленi в стiнах канави. Зверху вона закривається решiткою з металевих пруткiв дiаметром не менше 12 мм, котрi повиннi бути пофарбованi. По периметру канава обладнується охоронною ребордою висотою 8-10 см для попередження наїзду автомобiля на канаву, яка на в'їздi автомобiля має бути заокруглена. Зсередини канава облицьовується керамiчною плиткою й обладнується стацiонарним освiтленням з напругою не бiльше 36 В, на її дно вкладаються дерев'янi решiтки, в стiнах повиннi бути пазухи для iнструменту. Перед роботою канава для огляду провiтрюється, а пiсля роботи прибирається вiд ганчiр'я та мастил.

Габарити стоянки автомобiлiв позначаються бiлими смугами завширшки 10 см. Гаражi обладнуються таблом погодних умов. На переднiй стiнцi бiля кожних ворiт встановлюються дзеркала заднього огляду розмiром не менше нiж 1, 0х0, 4 м. На воротах або на переднiй стiнцi гаража робиться надпис про порядок посадки особового складу по тривозi.

Забороняється стоянка в гаражi автомобiлiв, що не передбаченi штатами частини.

Забороняється в примiщеннях гаража заряджати акумуляторні батареї, використовувати вiдкрите полум'я, вiдпочивати особовому складу, в тому числі в пожежних автомобiлях, заправляти автомобiлi ПММ.

Всі роботи в гаражі потрібно проводити при суворім дотриманні діючих норм та правил безпеки праці.

Пост технічного обслуговування пожежних автомобілів

Обкатка, постановка в бойову обслугу, обслуговування та ремонт пожежної технiки повинен здiйснюватись згiдно з вимогами діючих настанов по експлуатацiї пожежної технiки.

Пост технiчного обслуговування пожежних автомобiлiв повинен складатися: з майстернi, кабiнетів безпеки руху, охорони та безпеки праці, канави для огляду технiки, пункту заправки та складу ПММ. Стiни поста облицьовуються керамiчною плиткою, а обладнання фарбується згiдно з вимогами Системи стандартiв безпеки працi (ССБП).

а) На посту мають бути обладнані:

- витяжна шафа для заряджання акумуляторiв з витяжкою;

- заточний верстат (обладнаний опорним пристроєм та захисним

щитком);

- свердлувальний верстат;

- електропровiд в котушках для переносних ламп;

- шафа для iнструменту, запасних частин i експлуатацiйних

матерiалiв;

- ящики металевi для чистої та брудної вітошi (окремо);

- верстак з лещатами, обладнаний сiткою-екраном;

- електророзетки;

б) на посту необхiдно мати:

- iнструкцiю з безпеки праці для роботи на кожному видi об ладнання;

- наказ начальника частини про допуск осiб до роботи на

верстатах (пiсля здачi ними залiкiв з безпеки праці) та

список осiб, якi допущенi до роботи на верстатах.

Майстерня комплектується обладнанням, пристроями та iнструментом згiдно з типовим перелiком "Настанова по експлуатацiї пожежної автотехнiки". Дозволяється зберiгання у верстатах в невеликих кiлькостях (1-2 лiтра), електролiту, дистильованої води та кислоти в щiльно закритiй посудинi.

Пункт зв'язку пожежної частини ( окремого поста ),

центральний пункт пожежного зв'язку (ЦППЗ) гарнізону пожежної охорони.

Загальні вимоги.

Приміщення пункту звя'зку пожежної частини (ПЗЧ) розміщується праворуч від гаража по виїзді. У стіні, що суміжна з гаражом, установлюється вікно розміром не менше 1х1 м, для видавання путівки на виїзд. Вхід із приміщення пункту зв'язку безпосередньо до гаража не дозволяється.

Приміщення центрального пункту зв'язку гарнізонів пожежної охорони і ПЗЧ повинно мати звукопоглинаюче облицювання стін і стелі. На пункті зв'язку повинно передбачатись приміщення для відпочинку чергових диспетчерів (радіотелефоністів). Забороняється ЦППЗ чи ПЗЧ розміщувати під санвузлами.

Радіостанція, пульти повинні бути заземлені. На видному місці, у приміщеннях ЦППЗ (ПЗЧ) вивішується інструкція з безпеки праці.

Приміщення кросових та стативних

Приміщення кросових і стативних необхідно розміщати поблизу пункту зв'язку. Все електричне обладнання, яке знаходиться у приміщенні, має бути заземлено згідно з вимогами до цього обладнання. На підлозі біля силових щитів і біля іншої електричної апаратури необхідно мати діелектричні килимки.

Визначення наявності напруги на джерелах живлення, а також в окремих електричних колах апаратури проводиться тільки за допомогою вимірювальних приладів.

Підключення провідників під зажими, гайки і шайби проводиться так, щоб оголена їх частина не виступала за межі гайки чи шайби.

Проведення електромонтажних робіт проводиться тільки при вимкнених джерелах живлення.

Акумуляторна

Приміщення для акумуляторних та елементів для живлення засобів зв'язку, необхідно розміщувати в безпосередній близькості до пункту зв'язку та обладнувати стелажами. Стіни, перекриття та стелажі покриваються кислотостійкою фарбою, а підлога - кислотостійкою плиткою.

Акумуляторна обладнується примусовою витяжною вентиляцією, віконне скло повинно бути матовим. Двері акумуляторної повинні бути протипожежними з межею вогнестійкості не менше 0, 75 год і не повинні виходити безпосередньо до приміщень пункту зв'язку чи гаража, вхід до акумуляторної повинен здійснюватись через тамбур-шлюз, площа якого повинна бути не менше 1, 5 м. На дверях повинні бути напдиси: "Акумуляторна", "Небезпечно", "З вогнем не заходити", "Палити забороняється".

Зарядне приміщення обладнується припливно-витяжною вентиляцією (для кислотних і лужних акумуляторів окремо) з розрахунку 8-10-разового обміну повітря в приміщенні зарядки і 4-5-разового обміну повітря в приміщенні зберігання.

При розміщенні кислотних акумуляторів у витяжних шафах їх внутрішня поверхня фарбується кислотостійкою фарбою, а при розміщенні лужних акумуляторів - битумною фарбою.

У загонах та частинах технічної служби біля входу до акумуляторної (чи в безпосередній близькості до неї) обладнують вмивальну кімнату, в якій повинно бути мило, вата в упаковці, рушник та закрита посудина з 5-10% нейтралізуючим розчином.

Освітлення та вентиляційне обладнання в приміщенні акумуляторної повинно відповідати діючим протипожежним нормам і вимогам.

Опалення акумуляторного приміщення повинно бути централізованим (водяним або паровим) у вигляді цільних зварювальних труб без фланців та вентилів.

Не рідше одного разу на місяць потрібно робити огляд електрообладнання, яке щодо конструктивного виконання є вибухонебезпечним і не повинно давати незахищену іскру, а також повинна бути забезпечена ефективна вентиляція та відсутність вологості.

При заміні або ремонті нагрівальних пристроїв, світильників, електродвигунів вентиляції та електропроводки в основних і допоміжних приміщеннях акумуляторних батарей повинні враховуватися вимоги їх монтажу, установки та експлуатації у вибухонебезпечних зонах відповідно до "Правил устройства электрооборудования" (ПУЭ).

Луг, кислота, дистильована вода повинні зберігатись окремо в скляному щільному посуді. На всіх посудинах з електролітом, дистильованою водою та нейтралізуючими розчинами повинні бути зроблені відповідні надписи (вказані найменування).

При роботі з кислотними батареями необхідно:

- переливання кислоти здійснювати тільки за допомогою

спеціального сифону;

- виготовлення електроліту здійснювати в спеціальному

приміщенні в свинцевій, фаянсовій чи ебонітовій ванні (при

цьому необхідно сірчану кислоту вливати в дистильовану во ду, помішуючи розчин);

- перевозку та переноску бутелів з сірчаною кислотою і

електролітом здійснювати в кошиках або в дерев'яних кліти нах.

При встановленні акумуляторних батарей необхідно вивернути пробки з акумуляторних банок, з'єднати акумулятори між собою, потім підключити до клемної дошки, важіль реостатів перевести на номінальну силу зарядного струму, після включення рубильника встановити необхідну силу зарядного струму.

Кислотні та лужні акумуляторні батареї , які встановлюються для зарядки, з'єднують між собою пружними зажимами (для кислотних) та за допомогою плоских наконечників (для лужних), які мають надійний електричний контакт і виключають можливість іскріння.

У приміщеннях акумуляторних забороняється:

- входити з відкритим вогнем (запаленим сірником, цигаркою

тощо);

- перебування людей в приміщенні для зарядження акумулятор них батарей, окрім чергового і обслуговуючого персоналу;

- виготовляти електроліт в скляному посуді, лити дистильова ну воду в сірчану кислоту;

- виконувати роботи з кислотою без запобіжних окулярів, гу мових рукавичок, чобіт та гумового фартуха;

- використовувати в акумуляторній електронагрівальні прилади

(електричні плитки тощо);

- розміщувати в одному приміщенні кислотні і лужні акумуля тори;

- проводити вентиляцію із зарядних приміщень акумуляторних

до димоходів та загальної вентиляційної мережі будівель;

- підключати акумулятори до банки, або, до групи банок, які

знаходяться в режимі зарядження;

- з'єднувати зажими акумуляторних батарей дротом;

- перевіряти акумуляторні батареї коротким замиканням клем;

- зберігати та приймати їжу, питну воду.

В акумуляторній електричні лампи необхідно встановлювати в газонепроникній арматурі. Відкриту освітлювальну проводку потрібно виконувати освинцьованим проводом.

В акумуляторній і в тамбурі забороняється встановлювати вимикачі, запобіжники та штепсельні розетки, а також випрямлячі, мотор-генератори, електродвигуни тощо.

Після закінчення робіт в акумуляторній необхідно ретельно вимити з милом обличчя і руки.

Все протипожежне обладнання повинне розміщуватися не в середині приміщення, а ззовні біля входу до нього.

При виникненні пожежі необхідно:

- батареї відключити від мережі;

- повідомити про пожежу диспетчера пункту зв'язку;

- приступити до гасіння пожежі первинними засобами пожежо гасіння.

22.6 Цех (майстерня, дільниця) з ремонту та обслуговування

акумуляторів в загонах (частинах) технічної служби

Приміщення цеху (майстерні, дільниці) з ремонту та обслуговування акумуляторів в загонах (частинах) технічної служби повинно бути завжди закрите. Електромонтерам-акумуляторникам та особам (крім оперативного персоналу), які мають право на огляд цих приміщень ключі видаються на загальних підставах під час роботи або огляду.

Забороняється паління в приміщенні акумуляторної батареї, вхід до нього з вогнем, користування електронагрівальними приладами та апаратами, що можуть дати іскру.

На дверях приміщення акумуляторної батареї повинні бути надписи: "Акумуляторна", "Вогненебезпечно", "З вогнем не заходити".

Припливно-витяжна вентиляція акумуляторної батареї повинна вмикатися перед початком зарядження батареї і вимикатися після видалення всіх газів - не менше ніж через 1, 5 год. після закінчення зарядження.

Кожне акумуляторне приміщення повинно бути забезпечене: костюмом з вовни, гумовим фартухом, гумовими рукавичками та чоботами, захисними окулярами, скляним або фарфоровим кухлем з носиком (або глеком) місткістю 1, 5 - 2, 0 л для приготування електроліту та доливання його в посудини, нейтралізуючим розчином соди (5%-ним) - для кислотних батарей і борної кислоти та оцтової есенції (одна частина есенції на вісім частин води) - для лужних батарей.

На всіх посудинах з електролітом, дистильованою водою, содовим розчином або розчином борної кислоти повинні бути зроблені чіткі надписи (найменування).

Кислоту слід зберігати в скляних оплетених бутлях, в окремих приміщеннях, що провітрюються. Пляшки з кислотою повинні бути встановлені на підлозі в один ряд. Кожну з них слід забезпечити біркою з найменуванням кислоти. Порожні пляшки з-під кислоти слід зберігати в аналогічних умовах.

Усі роботи з кислотою та лугом повинні проводитися спеціально навченими людьми.

Перенесення бутлів повинно проводитися двома особами з допомогою спеціальних носилок, на яких бутиль надійно закріплюється на рівні двох третин своєї висоти. Попередньо повинна бути перевірена справність носилок.

Розливання кислоти з бутлів має проводитися з примусовим нахилом за допомогою спеціальних пристроїв для закріплення бутлів.

Під час приготуванняння розчину кислота повинна повільно, з зупинками, щоб уникнути інтенсивного нагріву розчину вливатися тонким струменем з кухля місткістю 1-2 л до посудини з дистильованою водою. Розчин при цьому слід увесь час перемішувати.

Забороняється приготування розчину шляхом вливання води в кислоту. Під час приготування розчину в скляних посудинах потрібно бути обережним, маючи на увазі, що під час нагрівання розчину скло може тріснути.

Під час роботи з кислотою та лугом слід одягати кислотостійкий костюм, захисні окуляри та гумові рукавички. Штани костюма повинні одягатися поверх халяви чобіт.

Подріблення шматків сухого їдкого лугу має проводитись із застосуванням спеціальних совків та мішковини; працівник має бути захищений гумовим фартухом, гумовими рукавичками та захисними окулярами.

Під час виконання вказаних робіт поблизу має знаходитись посудина з нейтралізуючим розчином.

Роботи під час паяння пластин в акумуляторному приміщенні допускаються за таких умов:

- паяння дозволяється не раніше ніж через 2 год. після закінчення зарядження. Батареї, що працюють за методом постійного підзарядження, повинні бути за 2 год. до початку робіт переведені в режим розрядження; до початку робіт має бути заздалегідь увімкнена вентиляція для забезпечення повного видалення всіх газів з приміщення;

- під час паяння повинна проводитись безперервна вентиляція;

- місце паяння має бути огороджене від решти батареї вог нестійкими щитами.

Під час обслуговування ртутного випрямлювача слід:

- встановлення ртутної колби та інші роботи в шафі випрямлювача проводити лише при відключених вимикачах постійного та змінного струму;

- під час роботи випрямлювача шафу тримати завжди закритою; щоб уникнути пошкодження зору забороняється дивитись на працюючу ртутну колбу без запобіжних окулярів або захисного оглядового скла.

Під час обслуговування селенових випрямлювачів забороняється зняття кожуха та проведення будь-яких робіт на струмопровідних частинах без вимкнення випрямлювача.

Експлуатаційне обслуговування акумуляторної батареї проводиться спеціальним електромонтером-акумуляторником та оперативним персоналом з кваліфікаційною групою не нижче III.

22.7 Навчальні башти і вишки для спостерігання

Навчальні башти і вишки для спостерігання установлюються на спеціально обладнаному майданчику на дворовій території чи добудовуються до будівлі пожежного депо. Башти, що добудовані, повинні відповідати ступеневі вогнестійкості будинків і мати окремий вхід. При наявності входу з будинку, двері мають бути протипожежними.

Навчальні башти і вишки для спостерігання, що стоять окремо, можуть бути будь-якого ступеня вогнестійкості.

Башти мають відповідати таким вимогам:

- чотириповерхова, не менш чим на два ряди вікон, фасадна площина обшивається дошками, є робочою і на ній передбачено:

- по два і більше віконних прорізи без фрамуг на кожному поверсі (крім першого) розмірами 1, 1х1, 87 м;

- відстань від вікна до обрізу стіни не менше 65 см;

- ширина простінка не менше 60 см, ширина підвіконня 38-40 см, висота підвіконня від рівня підлоги - 80 см, висота підвіконня від рівня землі - 4, 25 см, відстань між підвіконнями 2-го, 3-го та 4-го поверхів - 3, 3 м;

- підвіконня 2, 3, 4 поверхів повинні виступати за фасадну площину пожежної башти на 3 см. До лицьової частини підвіконня 2 поверха прибивається шар прогумованої тканини. Робоча сторона навчальної башти, крім віконних прорізів, не повинна мати отворів і частин, що виступають (крім підвіконня та обмежуючого бруса у нижній частині башти). У нижній частині башти, на 1-2 см нижче рівня третьої сходинки штурмових сходів, набивається брусок перерізу 6х6 см. Від вікна другого поверху до землі, фасадна частина оббивається листовим залізом чи гумою. Навчальні башти і вишки для спостерігання обладнуються внутрішніми стаціонарними сходами і первинними засобами пожежогасіння. Маршові сходи повинні мати поручні, а вертикальні сходи не повинні бути наскрізними по всій висоті башти і єднати тільки поверх з поверхом. Прорізи у перекриттях башти повинні бути глибиною (від робочої сторони) не менше 1, 5 м;

- майданчик для проведення занять зі штурмовими і висувними сходами має бути рівним, без каміння, дрібних колючих і ріжучих предметів, мати однакове покриття (не допускається кам'яне чи бетонне), довжиною не менше 50 м і шириною не менше 10 м (залежно від конструкції башти і кількості віконних прорізів на поверсі);

- башти забезпечуються пристроями для страхування, з розрахунку один пристрій на один ряд вікон по вертикалі. Пристрій для страхування щорічно випробується за спеціальною програмою.

Забороняється використовувати башти для зберігання обладнання і різних предметів, крім пожежних рукавів, які підвішуються для сушки;

- перед робочим боком башти у грунті необхідно створити запобіжну подушку товщиною не менше 1м. Запобіжна подушка повинна виступати за габарити башти не менше чим на 1 м і мати довжину вперед не менше 4 м. Вона виконується із суміші (1: 1) піску і тирси, що насипана шаром 0, 5 м на основу товщиною 0, 5 м із хмизу чи іншого пружинного матеріалу. Між хмизом і засипкою розміщують прокладку. Для відведення води з-під запобіжної подушки, створюється дренаж чи інший пристрій, який забезпечує її витік. Під час занять на баштах, верхній шар запобіжної подушки має бути розсипчастим. Оновлювання запобіжної подушки здійснюється не менше одного разу на 24 місяці і оформлюється актом.

При температурі зовнішнього повітря нижче 0 С, запобіжна подушка башти накривається щитами (матами).

При обладнанні робочого майданчика вишки для спостереження він огороджуються суцільним бар'єром висотою не менше 1, 25 м і повинен мати засклення і захист від атмосферних опадів, а також повинен забезпечуватися телефоном, рятівною мотузкою і пожежном поясом з карабіном. За умови неможливості використання будівельних конструкцій для кріплення рятівної мотузки, необхідно передбачити для цієї мети спеціальний пристрій, який розраховано на навантаження не менше 150 кг. Сходи, для піднімання на вишку для спостерігання, повинні бути внутрішніми, огородженими поручнями і мати освітлення.

За умови використання навчальной башти для сушки і миття пожежних рукавів, шахта для сушки і приміщення для миття відокремлюються від приміщення навчальной башти суцільною стіною, вихід на верхній робочий майданчик шахти і у приміщення, де миють пожежні рукави, допускається через приміщення башти. Верхній робочий майданчик обладнується лебідкою для підйому висотою 1.25 м. Шахта устатковується лебідкою для підйому рукавів, пускова апаратура розміщується внизу і на верхньому майданчику сушильної шахти. Кріплення рукавів має забезпечуватись пристроями, які дозволяють просте і швидке їх закріплення і звільнення, а також повинно виключити самовільне падіння рукавів униз.

22.8 База (пост) газодимозахисної служби (ГДЗС)

Приміщення бази ГДЗС мають відокремлюватись від інших вогнетривкими стінами чи мати окремий вхід ззовні.

При відсутності достатньої кількості приміщень (у випадку їх розміщення в існуючих будинках) дозволяється мити і сушити протигаз у приміщеннях зберігання і перевірки протигазів.

У приміщеннях для зберігання регенеративних патронів і хімічного поглинувача, температура повітря має бути у межах +5 +20 С, забороняється робити водопровід.

Кисневий наповнюючий пункт (КНП) повинен розміщуватись біля зовнішніх стін будинку, з розрахунку спорудження зовні будинку спеціальних металевих шаф для зберігання транспортних балонів з киснем.

Зовнішнє засклення КНП не повинно пропускати прямі сонячні промені.

У кисневому і повітронаповнюючому пунктах розміщуються робочі і резервні повітряні компресори.

Зберігання будь-яких деталей чи предметів, а також виконання робіт, що не пов'язані з наповненням балонів на наповнюючих станціях, не допускається.

Вхід у приміщення наповнюючого пункту дозволяється тільки особам, які працюють з насосами і компресорами.

Транспортні балони мають установлюватись у вертикальному положенні і закріплюватись хомутами. Під башмаки балонів обов'язково підкладають дерев'яні прокладки.

Монтаж, установку і експлуатацію кисневих і повітряних компресорів слід виконувати згідно з заводською інструкцією.

Температуру у кисневих і повітронаповнюючих пунктах необхідно підтримувати у межах +3 - +20 С. Ці приміщення необхідно обладнати витяжною вентиляцією. Канал для всмоктування має бути розміщений на висоті 50 см від підлоги. Підлогу роблять з матеріалу, який не поглинає і не адсорбує мастила і шкідливу пару.

Відбирання повітря компресором, який має необхідні очисні фільтри і можливість заповнення балонів протигазів з тиском від 0 до робочого 20-30 мПа (200-300 кгс/см2), допускається здійснювати із компресорної. При виведенні повітряного проводу, що всмоктує, з приміщення зовні, його необхідно виносити у безпечну зону, що виключає попадання шкідливих газів у повітропровід.

Контрольний пост призначається для зберігання ізолюючих протигазів, що закріплені за особовим складом, вільним від несення служби, запасних частин, регенеративних патронів, а також для чистки, дезинфекції і перевірки протигазів.

Приміщення контрольного поста має бути площею 20-50 кв.м і обладнано водопровідними кранами з холодною і гарячою водою.

Ізолюючі протигази мають зберігатись у спеціальних шафах чи стелажах, що обладнані гніздами. Останні забезпечуються таблицями з зазначенням на них номерів протигазів і призвищ осіб, за якими закріплені протигази. Ізолюючі протигази, які зберігаються на стелажах і в шафах, мають бути справними, чистими, підготовленими до роботи.

Наповнені, порожні і несправні кисневі і повітряні балони зберігаються окремо по секціях, які позначаються надписами: "наповнені", "порожні", "у ремонт". Аналогічно зберігаються і регенеративні патрони.

Розміщення на контрольних постах компресорного обладнання не дозволяється.

Запасні кисневі балони і регенеративні патрони зберігаються на стелажах чи у шафах, що встановлені на відстані не менше 1 м від нагрівальних приладів, у приміщенні з температурою повітря до +20 С. Барабани з хімічним поглиначем, а також використані регенеративні патрони яки ще придатни для подальшого застосування повинні зберігатися на відстані 1, 5 м від нагрівальних барабанів з придатним і відпрацьованим хімічним поглиначем.

Електросушильна шафа, кисневий компресор, свердлильний та інші верстати та обладнання повинні мати заземлення і бути споряджені інструкціями з техніки безпеки.

Рукавна база

Рукавна база (пост) розміщується на території пожежного депо і має слідуючі приміщення:

- для технічного обслуговування пожежних рукавів;

- склад для зберігання і видачі рукавів;

- для зберігання підсобних матеріалів;

- для миття і сушіння спецодягу.

Приміщення для технічного обслуговування і зберігання пожежних рукавів повинно мати природне освітлення.

Підготовлені до використання рукава зберігаються у згорнутому вигляді на складі покладеними на стелажі напівгайками зовні.

Електричне освітлення у приміщеннях технічного обслуговування і миття повинно бути у вологозахищеному виконанні.

Рукавна база має бути укомплектована інструментом та пристроями, що відповідають вимогам безпеки праці.

Cклади пально-мастильних матеріалів ( ПММ ),

піноутворювача і порошку

Улаштування та обладнання складів ПММ, піноутворювача і порошку та заправочних пунктів має відповідати діючим ПУЭ, нормам та вимогам чинних ГОСТів і забезпечувати тривалу збереженість ПММ, піноутворювача і порошку.

ПММ в тарі повинні зберігатися в критих складських приміщеннях в один ярус на дерев'яних підкладках (піддонах), пробки металевої тари повинні загвинчуватись спеціальними ключами, які виключають можливість іскроутворення. Бочки вкладаються обережно, пробками догори, без ударяння їх одна об одну.

Категорично забороняється відкривати пробки за допомогою молотків, зубил та іншого інструменту, не призначеного для цього.

Забор бензину проводити тільки спеціально призначеними для цього пристроями. Забороняється застосовувати для цього пластикові каністри та відра.

Приміщення тарного сховища має утримуватися в чистоті, пролиті ЛЗР і ГР негайно прибираються.

Не допускається зберігання в приміщенні тарного складу порожньої тари, спецодягу, обтирального матеріалу.

Склади піноутворювача можуть бути заглибленими і утепленими (при температурі від +5 до +30 С). Приміщення обладнуються припливно-витяжною вентиляцією і освітленням, які відповідають вимогам ПУЕ.

Ємкості з піноутворювачами, які знаходяться на території пожежного депо, повинні мати запірну арматуру і огородження, які виключають доступ до них сторонніх осіб.

При роботі з піноутворювачем і його розчинами необхідно забезпечити захист очей та шкіряного покриття. При потраплянні піноутворювача і його розчинів на слизову оболонку очей для їх промивання потрібно застосувати фізіологічний розчин (2% розчин борної кислоти, чиста вода).

Вогнегасні порошки зберігаються в сухому приміщенні, яке провітрюється (при температурі від +5 до +40 С) та обладнується припливно-витяжною вентиляцією відповідно до вимог ПУЭ.

Тару з порошком розміщують на стелажах або полицях, згідно з інструкцією завода-виробника.

Доставка піноутворювача і порошку на склади пожежних частин (загонів) повинна здійснюватися найбільш безпечними і зручними при навантаженні та розвантаженні способами, які виключають небезпеку травматизму, забруднення тіла, дихальних шляхів людини, грунту, який знаходиться навколо складу.

Заправка порошком повинна бути механізована.

У приміщеннях складів вивішується інструкція з охорони праці під час роботи з порошками.

Наказом начальника частини призначається відповідальний за стан ПММ, піноутворювача і порошку, їх облік і використання.

Особи, які працюють на складах, повинні одержувати інструктажі з правил безпеки праці і пожежної безпеки, з відповідним записом у журналі прийняття заліків (інструктажів).

Приміщення актових залів, навчальних класів,

спортзалів, кімнат психологічного розвантаження,

оздоровчо-відновлювальних комплексів

Приміщення актових залів, навчальних класів, спортзалів, кімнат психологічного розвантаження, оздоровчо-відновлювальних комплексів (далі - приміщення) повинні розміщуватися з таким розрахунком, щоб забезпечити швидкий вихід чергового караула (зміни). Двері мають бути двостулкові та не мати порогів.

Щодо забезпечення надійності енергопостачання приміщення відносяться до III-ї категорії.

Управління робочим та евакуаційним освітленням повинно здійснюватися апаратами, встановленими при вході до приміщення.

Управління приводами зашторення вікон, а також вмикання кінопроекторів, інших приладів та засобів (у приміщеннях, де вони є) здійснюється з пульта викладача (особи, яка проводить заняття).

Освітлення приміщень має відповідати санітарним нормам.

Вентиляція, як правило, передбачається витяжна з природним збудженням.

У разі використання приміщень для показу художніх, науково-документальних або навчальних фільмів вони повинні обладнуватися відповідно до чинних правил і норм для цих приміщень.





4. Закріплення вивченого матеріалу - _______ хв.

Питання для закріплення:

  1. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ДО СЛУЖБОВИХ ПРИМІЩЕНЬ І СПОРУД

  2. Загальні положення

  3. Караульне приміщення

  4. Гараж

  5. Пост технічного обслуговування пожежних автомобілів

  6. Пункт зв'язку пожежної частини ( окремого поста ), центральний пункт пожежного зв'язку (ЦППЗ) гарнізону пожежної охорони. Загальні вимоги.

  7. Приміщення кросових та стативних

  8. Акумуляторна

  9. Рукавна база

  10. Cклади пально-мастильних матеріалів ( ПММ ), піноутворювача і порошку

  11. Приміщення актових залів, навчальних класів, спортзалів, кімнат психологічного розвантаження, оздоровчо-відновлювальних комплексів.

5. Підведення підсумків - ______ хв.:

вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги;

оголосити оцінки;

відповісти на запитання.

План-конспект склав:

В.о. заст. начальника ПДПЧ-16

ст. лейтенант вн. служби О.В.Марченко

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по безпеці праці з особовим складом чергових караулів ЗМПО
Тема: 1 Вимоги безпеки праці до пожежної техніки, обладнання, бойового одягу та спорядження
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по безпеці праці з водійським Жовтневого ЗМПО
Тема.: Вимоги техніки безпеки до пожежних та аварійно- рятувального обладнання
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по безпеці праці з начальницьким...
Тема №4 2 «Травматизм та професійні захворювання. Заходи щодо їх запобігання. Порядок проведення розслідування нещасних випадків...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення практичного заняття по безпеці праці...
Тема 4 Травматизм та професійні захворювання. Заходи щодо їх запобігання. Порядок проведення розслідування нещасних випадків на службі...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять із безпеки праці з працівниками УМНС
Навчально-матеріальне забезпечення: підручник “Основи охорони праці” за ред. М. П. Гандзюка, 2003р., збірник нормативних документів...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття з безпеки праці з особовим складом...
ТЕМА №4 Вимоги Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (наказ Державного комітету...
План-конспект Проведення заняття в системі службової підготовки з...
Проведення заняття в системі службової підготовки з працівниками апарату ГУ МНС України в Миколаївській області
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з працівниками...
Фактори, що визначають психологічну характеристику оперативно-тактичної діяльності особово­го складу
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з функціональної підготовки з начальницьким складом частини
ТЕМА: Закон України “Про охорону праці” Виробнича санітарія, гігієна праці, електробезпека
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття із службової підготовки з працівниками...
Навчальна мета: Вивчити питання щодо заходів запобігання травм та профзахворювань
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка