Ключові слова: фінансова діяльність, принципи, фінансові ресурси, управління


Скачати 98.67 Kb.
Назва Ключові слова: фінансова діяльність, принципи, фінансові ресурси, управління
Дата 21.02.2016
Розмір 98.67 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фінанси > Документи
О. Д. ГОДЕС, аспірант

Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля
ДО ПИТАННЯ ДЕФІНІТИВНОЇ НЕВИЗНАЧЕННОСТІ ПОНЯТТЯ

«ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА»
У статті проаналізовано існуючі погляди науковців щодо сутності фінансової діяльності підприємств. Результатом проведеного дослідження стало авторське тлумачення даного терміну

Ключові слова: фінансова діяльність, принципи, фінансові ресурси, управління.
В статье проведен анализ существующих взглядов ученых относительно сущности финансовой деятельности предприятий. Результатом проведенного исследования стало авторское определение данного термина.

Ключевые слова: финансовая деятельность, принципы, финансовые ресурсы, управление.
The article analyzes of the existing views scientists about the nature of the financial activity of enterprises. The result of the research was the author's definition of the term.

Keywords: financial affairs, principles, financial resources, management.
Вступ. Сучасний етап еволюції світової фінансової науки можна охарактеризувати як фазу теоретичного осмислення та активної розробки прикладних аспектів використання фінансових ресурсів суб'єктів господарювання. Процеси динамічного розвитку, інтернаціоналізації та глобалізації ринків капіталу, посилення значущості фінансового ресурсу як основного джерела ефективної діяльності підприємства призводять до необхідності теоретичного осмислення ролі фінансової діяльності на рівні основного осередку економічної системи, тобто на рівні підприємства.

Актуальність розгляду даної теми зумовлена тим, що в даний момент в науковій літературі з'являються публікації вчених-економістів, присвячені дослідженню змісту, структури, функцій, сутності фінансової діяльності підприємства. У той же час серед дослідників які займаються вивченням даного питання, а саме: І. Алексєєвої, Н. Бицької, О. Бровкової, І. Бланка, О. Василика, М. Денисенко, О. Заруби, О. Захарчука, А. Костіна, О. Мороза, А. Міщенко, В. Сладкевич та ін., немає єдності поглядів щодо змісту наукового поняття «фінансова діяльність». Відсутність серед сучасних економістів єдиного підходу до трактування сутності даної категорії є основною причиною дискусії з приводу сфери розповсюдження фінансових відносин.

Тому метою статті є аналіз та узагальнення існуючих поглядів на зміст фінансової діяльності підприємства та обгрунтування власного визначення даного поняття.

Результати дослідження. Управління фінансовою діяльністю підприємства - це вид професійної діяльності, спрямованоъ на управління фінансово-господарським функціонуванням підприємства. На думку Г.В Щокіна та М.Ф. Головатого управління фінансовою діяльністю є одним з ключових елементів усієї системи сучасного управління підприємством. Воно включає [6]:

• розробку і реалізацію фінансової політики підприємства із застосуванням різних фінансових інструментів;

• прийняття рішень з фінансових питань, їх конкретизацію і розробку методів реалізації;

• інформаційне забезпечення за допомогою складання і аналізу фінансової звітності підприємства;

• оцінку інвестиційних проектів і формування портфеля інвестицій, оцінку витрат на капітал та фінансове планування і контроль;

• організацію апарату управління фінансово-господарською діяльністю підприємства.

Методи управління фінансовою діяльністю дозволяють оцінити:

• ризик і вигідність вкладення грошей у виробництво та реалізацію тих або інших товарів і послуг;

• ефективність роботи підприємства;

• швидкість оборотності капіталу і його продуктивність.

На думку В.П. Сладкевич завданням управління фінансовою діяльністю є вироблення і практичне застосування методів, коштів та інструментів для досягнення мети діяльності підприємства в цілому або його окремих виробничо-господарських ланок [7]. Подібними цілями можуть бути: максимізація прибутку; досягнення стійкої норми прибутку в плановому періоді; збільшення доходів підприємства; підвищення курсової вартості акцій підприємства, тощо. Зрештою усі ці цілі орієнтовані на підвищення доходів вкладників (акціонерів) або власників (власників капіталу) підприємства.

У завдання управління фінансовою діяльністю входить знаходження оптимального співвідношення між короткостроковими і довгостроковими цілями розвитку підприємства і рішеннями, які приймаються в рамках фінансового управління. Завданням управління фінансовою діяльністю підприємства також є визначення пріоритетів і пошук компромісів для оптимального поєднання інтересів різних господарських підрозділів у прийнятті інвестиційних проектів і виборі джерел їх фінансування.

Зрештою головне в управлінні фінансовою діяльністю підприємства - прийняття рішень щодо забезпечення найбільш ефективного руху фінансових ресурсів між підприємством і джерелами його фінансування, як зовнішніми, так і внутрішніми. Управління потоком фінансових ресурсів, виражених у грошових коштах, є центральним питанням в управлінні фінансовою діяльністю. Водночас зміст фінансової діяльності, як економічної категорії, залишається «розмитим», а напрями фінансової діяльності, як процесу мобілізації, розподілу, використання фінансових ресурсів підприємства, недостатньо висвітленими.

На думку І.А. Бланка, Г.І. Філіної фінансова діяльність суб’єкта господарювання – це діяльність усередині підприємства з розробки i реалізації фінансових рішень щодо володіння чотирма типами цінностей, між якими можна зробити вибір: майном, матеріальними та нематеріальними цінностями; фінансовими цінностями; грошовими засобами; боргами у формі дебіторської та кредиторської заборгованості [3].

На думку Г.М. Азаренкової, А.М. Поддєрогіна фінансова діяльність — це система форм і методів, які використовуються для фінансового забезпечення функціонування підприємств та досягнення ними поставлених цілей, тобто це практична фінансова робота яка забезпечує життєдіяльність підприємства, поліпшення її результатів [2, 10].

Наведений тип визначення фінансової діяльності вказує на те, що вона завжди пов’язана з варіантами розрахунків за джерелами фінансування та сферами використання фінансових ресурсів з метою пошуку оптимального рішення стосовно конкретних варіантів фінансування.

У теорії і практиці досить часто зміст фінансової діяльності трактується ширше, ніж суто фінансування. Аналіз різноманітних думок щодо визначення сутності фінансової діяльності підприємства довів, що найбільш поширеними є наступні підходи до розкриття її змісту.

За словами О.М. Бандурко, О.М. Вінника, К.Н. Костіна фінансова діяльність у сфері господарювання — це діяльність, пов'язана з обігом коштів (фінансів) [3]. Вона може здійснюватися суб'єктами господарювання на професійних засадах з метою задоволення відповідних потреб інших осіб (професійна фінансова діяльність). Різновидами такої діяльності є грошове та інше фінансове посередництво, страхування, а також допоміжна діяльність у сфері фінансів і страхування, а суб'єктами такої діяльності є фінансові установи.

Зазначимо, що фінансовим посередництвом є діяльність, пов'язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями [12].

Згідно з працями О.О. Терещенка фінансова діяльність — діяльність, яка веде до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства (який не є результатом операційної діяльності) [8]. Отже, основний зміст фінансової діяльності (у вузькому розумінні) полягає у фінансуванні підприємства.

А. Міщенко, В. Янчук вважають, що фінансовою діяльністю господарських підприємств є виконання фінансової частини їхніх виробничо-господарських бізнес-планів [1]. Як і виробничо-господарська, фінансова діяльність є найважливішим інститутом галузі національного права.

При цьому, на думку О.М. Орлюка фінансова діяльність – це діяльність, яка проявляється у формуванні доходів та здійсненні витрат суб’єктами фінансових правовідносин [6].

Фінансова діяльність підприємства - це організація фінансових відносин, що виникають в процесі роботи з іншими юридичними та фізичними особами. Сам факт функціонування підприємства передбачає наявність таких фінансових відносин. Вони виникають у процесі формування та використання майна та джерел його фінансування, в процесі здійснення основної та інших видів діяльності, а також у процесі розподілу фінансових результатів, в тому числі спрямування їх на ті чи інші цілі. Фінансові відносини - це частина грошових відносин, породжувана рухом грошових коштів і яка супроводжується формуванням і використанням фондів грошових коштів [13].

Фінансова діяльність відбувається відповідно до ряду принципів, основні з яких закріплені Конституцією України. Сформулюємо основні з них:

1. Принцип законності означає здійснення фінансової діяльності на усіх етапах руху грошових фондів при чіткій регламентації їх нормами фінансового права, можливості застосування державного примушення.

2. Принцип плановості припускає здійснення фінансової діяльності у суворо упорядкованій, послідовній, збалансованій формі при детальному закріпленні процедур, порядку руху цих коштів.

3. Принцип гласності виражається у взаємозв'язку руху фінансових потоків, співвідношення і збалансованості різних потоків, грошових фондів, доведенні до громадян, інших суб'єктів сутності проектів фінансово- правових актів, підсумкових актів за наслідками їх застосування.

4. Принцип системності означає здійснення фінансової діяльності взаємозв'язаних інститутів фінансової системи в умовах супідрядності, взаємопроникнення елементів фінансової системи держави (бюджетної системи, кредитної системи, обов'язкового державного страхування, фінансів підприємств).

Принципи фінансової діяльності, характеризуючи і розкриваючи її зміст, створюють умови здійснення функцій фінансової діяльності. В основному вони відображають й деталізують основні функції фінансів, хоча і відрізняються деякою своєрідністю. До них відносяться основні напрями фінансової діяльності:

1) організація грошового обігу;

2) формування грошових фондів;

3) розподіл і використання грошових ресурсів;

4) організація фінансового контролю.

Враховуючі зазначені вище принципи визначимо, що фінансова діяльність підприємства має на меті формування первісного капіталу і подальше забезпечення обґрунтованих пропорцій при формуванні та використанні доходів і фінансових ресурсів, а також створення умов для виконання зобов'язань перед державою, покупцями і постачальниками. Частиною фінансової діяльності є економічний вплив на партнерів, що гарантує виконання ними договірних зобов'язань перед підприємством.
Прийняття обґрунтованих фінансових рішень можливо тільки за умови повноти і точності обліку та звітності за всіма фінансовими показниками.
Основною метою фінансової діяльності є забезпечення нормального кругообігу засобів як умови безперебійної діяльності, здійснення всіх необхідних витрат і платежів і отримання прибутку, а потім і грошових коштів. Виявлення причин порушення нормального кругообігу дозволяє приймати рішення за методами їх усунення.

Фінансова робота забезпечує перевищення грошових доходів над грошовими витратами, здійснення необхідних інвестицій, можливість формування резервів на компенсацію збитку або збитку при виникненні ризикових ситуацій. Практично ризики виникають при здійсненні підприємством усіх видів діяльності [1].

При нормальній фінансовій діяльності виручка від продажів - основне джерело відшкодування витрат на виробництво продукції і формування фондів грошових коштів. Своєчасне і повне надходження виручки від продажів забезпечує безперебійність процесу діяльності підприємства, безперервність кругообігу коштів. Надходження виручки від продажів свідчить про завершення кругообігу коштів. До її надходження витрати виробництва і обігу фінансуються за рахунок джерел формування оборотних активів. Результат кругообігу вкладених у діяльність засобів - відшкодування витрат і створення власних джерел фінансування у формі амортизації і прибутку.

Ми погоджуємось, з запропонованим науковцями визначенням фінансової діяльності як діяльності уповноважених державних, муніципальних, громадських органів та різної організаційної форми господарюючих суб’єктів, в ході мобілізації, розподілу, перерозподілу та використання централізованих і децентралізованих грошових фондів, з метою ефективного функціонування фінансової системи.

Висновок. Відсутність чітких дефініцій окремих категорій, зокрема визначення фінансової діяльності, може породжувати різного роду порушення при проведенні діяльності підприємства, що негативно впливає на функціонування всієї фінансової системи.

На основі аналізу існуючих понять ми пропонуємо наступне визначення фінансової діяльності підприємства це діяльність господарюючих суб’єктів, пов'язана з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів, фінансовими і грошовими відносинами, що виникають у внутрішньому і зовнішньому середовищі підприємства.

При цьому відзначимо що всі вищевказані дефініції фінансової діяльності підприємства - не взаємовиключні категорії, а різні аспекти єдиного явища, існування яких збагачує теорію фінансового менеджменту, дозволяє досліджувати фінансову діяльність підприємства під кількома кутами зору в руслі сучасного етапу розвитку ринку.

Список використаної літератури

1. Аграрне право України: Підручник / В.З. Янчук, В.І. Андрійцев, С.Ф. Василюк та інші; За ред. В.З. Янчука. - 2-е вид., перероб. та допов. - К.: Юрінком Інтер, 1999. - 720 с.

2. Азаренкова Г. М. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для самостійного вивчення дисципліни / Г.М. Азаренкова, Т.М. Журавель, Р.М. Михайленко. – К.: Знання-Прес, 2006. – 287 с.

3. Вінник О.М. Господарське право: Навч. посіб. – 2-ге вид., змін. і доп. /О.М. Вінник – К.: Всеукраїнська асоціація видавців «правова єдність», 2008. –180 с.

4. Городянська Л. В. Амортизація: функції, фінансовий механізм управління, концептуальні підходи до розробки загальної методики обліку амортизації /Л.В. Городянська // Актуальні проблеми економіки. - 2009.- № 2 (32). -86-91с.

5. Крутик А. Б., Хайкин М. М. Основы финансовой деятельности предприятия. Учебник. / А.Б. Крутик, М.М. Хайкин -С-Пб.: Бизнесс-пресса, 2009.- 189с.

6. Менеджмент: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / За ред. Г. В. Щокіна, М. Ф. Головатого, О. В. Антонюка, В. П. Сладкевича. —К. : МАУП, 2007. — 816 с.

6. Орлюк О.П. Фінансове право: навч. посібник / О.П. Орлюк. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 528 с.

7. Сладкевич В.П. Мотивационный менеждмент: Курс лекций. Уч. пособие / В.П. Сладкевич - К.: МАУП, 2001.-168 с.

8. Терещенко О. О. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: Навч. посібник. / О.О. Терещенко— К.: КНЕУ, 2003. — 554 с.

9. Філіна Г.І. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: навч. посіб. /Г.І. Філіна. – К.: Центр учбов. л-ри, 2007. – 320 с.

10. Фінанси підприємств: Підручник / А.М. Поддєрьогін, М.Д. Білик, Л.Д. Буряк та ін.; Кер.кол. авт. і наук. ред. проф. Поддєрьогін А.М. - 6-те вид., перероб. та допов. - К.: КНЕУ, 2006. – 552 с.

11. Финансовый менеджмент. Теория и практика / Под ред. Стояновой Е. С. - М.: Перспектива, 2010.-153 с.

12. Ross S. A. Return, Risk and Arbitrage, in: Friend I.; Bicklsler J. L. Risk and Return in Finance, Vol. 1. — Cambridge / Mass, 2007. — P. 189—218.

13. Sharpe W. F. Capital Asset Prices: A Theory of Market Equilibrium under Conditions of Risk // The Journal of Finance, Vol. 2009. — P. 425—442.

Схожі:

ГРОШОВІ ПОТОКИ ПІДПРИЄМСТВА
Ключові слова: ГРОШОВІ ПОТОКИ, ВАЛОВІ ДОХОДИ, ВИРУЧКА ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ, ЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ, ОПЕРАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ, ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ,...
Ключові слова: стратегія, фінансовий, планування, управління, корпоративний, бюджетування
Фінансова стратегія як інструмент забезпечення розвитку корпорацій в сучасних умовах
ФОРМУВАННЯ КЛЮЧОВИХ КОМПЕТЕНЦІЙ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ Ключові слова
...
ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ
Ключові слова: ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ, МЕТОДИ І ВИДИ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ, ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ, КОЕФІЦІЄНТИ ЛІКВІДНОСТІ, ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ,...
Реферат дипломної роботи на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»
Ключові слова: зайнятість, безробіття, економічно-активне населення, трудові ресурси
Ключевые термины и понятия
Ключові терміни і поняття: економічна безпека підприємства; корпоративні ресурси, фінансова складова; інтелектуальна і кадрова складова;...
Харківський національний автомобільно-дорожний університет (ХНАДУ)
Ключові слова: глобалізація, інноваційна діяльність, стратегія, розвиток, промисловість
Ключові слова: економічне управління, економічне управління підприємством,...
...
Т ема 12. БАНКРУТСТВО, САНАЦІЯ І РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА
Ключові слова: ФІНАНСОВА КРИЗА, БАНКРУТСТВО, КОМІТЕТ КРЕДИТОРІВ, ЛІКВІДАЦІЙНА КОМІСІЯ, МИРОВА УГОДА, ДОСУДОВА САНАЦІЯ, САНАЦІЯ ЗА...
Етапи історичного розвитку управління персоналом
Розкрийте сутність понять: "управління персоналом", "трудові ресурси", "трудовий колектив", "персонал", "кадри", "людські ресурси",...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка