Молодіжна соціально-економічна гра Сумщини


Скачати 43.42 Kb.
Назва Молодіжна соціально-економічна гра Сумщини
Дата 19.03.2013
Розмір 43.42 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фінанси > Документи

Молодіжна соціально-економічна гра Сумщини

«моЯ СУМЩИНА»
Напрямок гри: Розвиток фінансового сектору економіки Сумщини Код кейсу 4.1



НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ НАСЕЛЕННЯ НА СУМЩИНІ
Якщо ви бажаєте бути багатим, вам

потрібно стати фінансово грамотним”

Кіосаки Р. Т.
ЗАГАЛЬНА ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ
Нинішнє світове суспільство побудоване на багатстві заможних людей, тих, хто має владу та великі статки. При цьому 90 % населення володіють лише 10 % доходів, тоді як багатих людей 10 % населення і вони володіють 90 % національного багатства. Українське суспільство – не виняток.

Чому так стається, що багаті стають ще багатшими, а інші не можуть розбагатіти? Школи та університети надають загальні та професійні знання. Але оскільки учні закінчують навчальні заклади без фінансових навичок, мільйони дорослих людей, що мають добру освіту, навіть досягнувши якихось успіхів у своїй професії, рано чи пізно виявляються у центрі фінансових баталій – заради власного або родинного добробуту.

Більшість населення України не може знати, чому має фінансові проблеми, оскільки воно просто не розуміє принципів організації руху капіталу. Людина може мати добру і якісну освіту, бути успішною у своїй професії, але при цьому все життя залишатися фінансово безграмотною. Такі люди часто працюють старанніше, тому що загальноосвітня програма навчила їх бути гарними працівниками, але не навчила тому, як гроші можуть працювати на них самих.

Кожному громадянину потрібно знати, як розпорядитися заробленими грошима, як не дозволити комусь обдурити, обібрати себе, як розумно і потроху витрачати кошти, як раціонально сформувати родинний бюджет. Як зробити так, щоб гроші почали працювати на тебе.

Фінансова грамотність населення, знання громадянами фінансових законів ринку, хоча б загальне знайомство з фінансовими інститутами, такими як приватні інвестиційні фонди, приватні пенсійні фонди, банки та страхові, брокерські компанії, загальне знайомство з можливостями придбання та продажу цінних паперів окремою фізичною особою, накопичування коштів завдяки депозитам та приватним накопичувальним фондам і т. ін. – невелике завдання для такої країни, як наша.

Розробка та впровадження відповідної державної програми може вивести Україну на новий рівень економічного зростання, забезпечити кращий рівень добробуту кожної родини, збільшити народжуваність, покращити економіку регіонів та вирішити багато інших складних загальнодержавних питань. Загалом ступінь уваги держави до проблеми підвищення фінансової грамотності населення є показником відкритості влади до своїх громадян та, головне, показником рівня розвитку суспільства.
ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ
Фінансова грамотність – це сукупність знань, умінь та навичок, потрібних для прийняття відповідальних економічних та фінансових рішень та вжиття заходів із належним рівнем компетентності.

Міжнародні організації аргументовано доводять, що фінансова освіта споживачів є тим фундаментом, що має підтримувати нормальне функціонування ринків капіталу та економіки в цілому. Особливо актуальним це питання є в країнах, які перейшли з централізованого планування до ринкової економіки.

Однак, як показують зарубіжні дослідження, навіть у найбільш економічно розвинутих країнах більшість населення має низький рівень фінансової обізнаності і часто завищує оцінку власних знань та навичок щодо продуктів споживчого кредитування. Більшість споживачів у всьому світі недостатньо підготовлені для того, щоб управляти своїм боргом.

Щодо вітчизняних реалій фінансової обізнаності населення, то варто відзначити, що ступінь поширення фінансових послуг в Україні залишається низьким, особливо у порівнянні з європейськими державами. Так, за результатами першого всеукраїнського соціологічного дослідження «Фінансова грамотність та обізнаність в Україні» було встановлено, що 39 % населення нашої країни не мають банківських рахунків. Більшість громадян користуються лише базовими фінансовими послугами, серед яких – оплата комунальних платежів через банк (72 %), користування банківським рахунком та пластиковою карткою (68 %), проведення платежів через термінали платіжних систем (38 %) та обмін валюти (31 %). Майже 30 % опитуваних мають заборгованість (взяли кредит) і близько 20 % користуються послугою переказу грошей через банк. Однак населення практично не користується так званими інвестиційними послугами, зокрема такими фінансовими інструментами, як акції, облігації або інвестування в недержавні пенсійні чи інвестиційні фонди.

При цьому українці не зацікавлені в отриманні більшого обсягу інформації про фінансові продукти. Це пояснюється низкою причин – браком коштів для здійснення інвестицій, слабкою довірою до фінансової системи взагалі або простим нерозумінням того, як користуватися фінансовими послугами.

Через нещодавню світову кризу довіра до фінансової системи була підірвана, а її повне відновлення можливе лише за умови підвищення фінансового освітнього рівня споживачів кредитних продуктів.
ДЖЕРЕЛО


  1. Киосаки Р. Т. Руководство богатого папы по инвестированию / Р. Т. Киосаки, Ш. Л. Летчер. – Львів : Люкспринт, 2005. – 352 с.

  2. Повышение финансовой грамотности населения [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.advertology. ru/article64362.htm.

  3. Роберт Бонд Фінансова грамотність та обізнаність в Україні: Факти та висновки [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.uaib.com.ua/files/articles/1369/84/finlit_survey_6dec2010_ua.pdf.


ЗАВДАННЯ КЕЙСУ


  1. Розробити комплекс заходів щодо підвищення фінансової грамотності всіх верств населення Сумщини та можливості створення відповідних умов на державному і регіональному рівнях.

  2. Обґрунтувати напрями практичної реалізації запропонованих заходів.


КРИТЕРІЇЇ ОЦІНЮВАННЯ


  1. Вміння обґрунтовувати власні ідеї та висновки.

  2. Креативність та оригінальність запропонованих рішень.

  3. Можливість практичного застосування ідей.

  4. Форма презентації результатів виконання кейсу.

© Молодіжна соціально-економічна гра Сумщини «МОЯ СУМЩИНА», www.uabs.edu.ua

e-mail: [email protected]

Схожі:

Молодіжна соціально-економічна гра Сумщини
Крім фізичних якостей (швидкість, сила, витривалість, спритність), розвиваються при цьому цінні психічні якості (наполегливість,...
Молодіжна соціально-економічна гра Сумщини
Конституції України та законів прав територіальних громад, самостійності місцевого самоврядування при вирішенні питань місцевого...
Холод Борис Іванович – ректор
«Реформи в Україні: міфи і реальність», «Соціально-економічна система як простір управлінського саморозвитку», «Системний аналіз...
Питання для тестування з Модулю 1: Харчування людини як медико-біологічна...
Модулю 1: Харчування людини як медико-біологічна та соціально-економічна проблема. Фізіолого-гігієнічні основи харчування
Економічна гра Що?
Правила гри. Клас ділиться на дві команди. Команди займають місця за двома столами. За кожну правильну відповідь команди одержують...
2: Сучасна суспільно-політична та соціально-економічна ситуація в...
Навчальна мета: Довести сучасну суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні до начальницького складу. Ознайомити...
2: Сучасна суспільно-політична та соціально-економічна ситуація в...
Навчальна мета: Довести сучасну суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні до начальницького складу. Ознайомити...
Інтелектуальна економічна гра
Сьогодні ми проведемо гру «Що? Де? Коли?». Під час гри команди будуть намагатися продемонструвати дотепність, кмітливість, ділові...
Сектор «Вілледж Дорф» Тридевяте іноземне королівство
Міжнародному Дню захисту дітей, можна провести як Ювілей дошкільного закладу, або як День відкритих дверей, або як розважальний захід-...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Фінансова звітність як інформаційна база для прийняття управлінських рішень. Економічна суть облікової політики підприємства. Економічна...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка