Розділ філософії, що займається аналізом і поясненням закономірностей розвитку основних напрямів комплексу наук про живе. Ф. Б. досліджує структуру


Скачати 131.98 Kb.
Назва Розділ філософії, що займається аналізом і поясненням закономірностей розвитку основних напрямів комплексу наук про живе. Ф. Б. досліджує структуру
Дата 21.04.2013
Розмір 131.98 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Філософія > Закон
ФІЛОСОФІЯ БІОЛОГІЇ

- Розділ філософії, що займається аналізом і поясненням закономірностей розвитку основних напрямів комплексу наук про живе. Ф.Б. досліджує структуру біологічного знання; природу, особливості та специфіку наукового пізнання живих об'єктів і систем; засоби і методи подібного пізнання. Ф.Б. - Це система узагальнюючих суджень філос. характеру про предмет і методи біології, місце біології серед ін наук і в системі наукового знання в цілому, її пізнавальної і соціальної ролі в сучасному суспільстві.

Зміст і проблематика Ф.Б. істотно змінювалися в ході розвитку біології та ін наук про живе, в процесі зміни їх предмета, трансформації стратегічних напрямків дослідження.
Борзенков вважає, що існують щонайменше три напрями досліджень у сучасній біофілософії:

1) Дослідження в галузі філософських проблем біології, що чітко окреслені останніми кількома десятиріччями навкруги проблем редукції, телеології, структури еволюційної теорії, одиниць еволюції, проблем реальності виду і надвидових таксонів, співвідношення мікро - і макроеволюції, проблем побудови системи живого світу й ін. Беззастережно термін «біофілософія» можна віднести тільки до цієї предметної сфери, хоча в такому випадку він не несе в собі ніякого додаткового значення. Можливо, має сенс говорити про біофілософію у вузькому й у широкому змісті чи біофілософскому значенні якихось даних, досліджень тощо. Ця частина біофілософії (в широкому змісті) найбільше відпрацьована в предметному відношенні, хоча в плані одержання тут якихось нетривіальних і в той же час загальнозначущих результатів вироблення єдиного розуміння суті цих проблем і єдиного підходу до їхнього рішення на сьогодні значного прогресу не проглядається.

2) Дослідження в сфері біологічних основ усього, що пов'язано з людиною, людською культурою, соціальними інститутами, політикою, етикою, епістемологією і т.д. Тут тон задають дослідження, що спираються на могутній теоретичний і математичний апарат популяційної генетики і синтетичної теорії еволюції, але іноді (наприклад, у біоетиці) і які виходять за ці рамки. У цій галузі сформувалися вже зрілі програми, що часом претендують на статус особливих і самостійних дисциплін (біополітика, еволюційна етика, еволюційна епістемологія й ін.).

3) Цей напрям, у свою чергу, має як би два вектори інтересу, один із яких пов'язаний з дослідженням життя під якимось більш загальним кутом зору, чим це характерно для самої біології (скажемо, в рамках кібернетики, з позиції інформаційного підходу, у рамках загальної теорії систем, синергетики і теорії самоорганізації і т.д.), а з іншої - з перенесенням як власне біологічних, так і більш загальних понять, напрацьованих при дослідженні життя, на весь клас природних і соціальних систем, у тому числі і на Всесвіт у цілому. Так виникають концепції і моделі «Всесвіту, який самоорганізується» «глобального еволюціонізму» та інших варіантів сучасних універсалістских побудов і світових схематик у традиціях наукового натуралізму.

Природничі визначення життя

Біофізика

Життя — це функція негативної ентропії[8][9]. Життя є явищем, яке властиве відкритим або безперервним системам, що здатні самочинно знижувати власну внутрішню ентропію за рахунок речовин або вільної енергії, отриманих з довкілля і згодом виділеної у вигляді продуктів життєдіяльності. З точки зору біофізики живий об'єкт відрізняється від неживого тим, що здатен обмінюватись теплом і матерією із довкіллям.

Хімія

Життя — це переважання процесів синтезу над процесами розпаду, пул енергоспоживаючих процесів зміни речовини і інших об'єктів фізичної хімії, в яких помітні два цикли (у часі): цикл регенерації необхідних речовин; цикл регенерації механізму регенерації речовини.

Життя як хімічна хвиля — багатовимірна каталітична циклічна хімічна реакція. У кожен момент часу її існування, званий часом життя, в кожному окремому ланцюзі реакції присутні три матеріальні елементи: ресурс, каталізатор та результат. Елементи взаємодіють один з одним в певних тимчасових фазах. Кожен результат є ресурсом для наступної ланки взаємодії — хвилі концентрацій речовин.

Біологія

Життя — особлива форма існування матерії, яка виникла на певному етапі її існування й характеризується процесами метаболізму[10]. Життя є біологічним явищем, якому притаманні: внутрішня структурованість, власний метаболізм, здатність до розмноження, спадковість та підтримка внутрішнього гомеостазу. Життя визначають як безперервний процес обміну матерією та енергією між організмом та навколишнім середовищем, і здатністю його (організму) до самовідтворення. Часто життя визначають як існування білкових тіл, однак, сутність виключно білкового життя була відкинута після відкриття неклітинних організмів, складених лише із єдиної молекули нуклеїнової кислоти, а також висунення Гіпотези світу РНК для пояснення виникнення самого життя.
Філософія

Проте поняття життя розглядалось раніше не біологами. На початкових етапах свого становлення як науки біологія, ще не будучи теоретично оформленою, по суті являла собою частину філософії. Це чітко проявилося вже в античності, насамперед у вченні Аристотеля. Проблема пізнання живого представлена ​​у нього як у рамках умоглядної філософії, вчення про логічних формах і методах пізнання, так і як особлива, відносно самостійна сфера дослідження природи. У своєму трактаті «Про частинах тварин» він провів величезну роботу зі створення наукових основ класифікації видів живих організмів.

У Новий час методологічне усвідомлення шляхів і форм пізнання життя значно просунулося вперед. Зокрема, у Р. Декарта механістичний метод був поширений на сферу живого, що призвело до уявлень про живих істот як складних машинах, підпорядкованих законам механіки.

У розробленій формі механістична концепція пізнання живого отримала втілення у філософії Б. Спінози, який обгрунтував її з раціоналістично-математичних позицій, які виходять з традиції Г. Галілея, Т. Гоббса, Декарта.

Г. В. Лейбніц спробував вийти за рамки механістичного матеріалізму, виходячи з уявлення про безперервність розвитку і всеорганічності природи, стверджуючи, що єдність організму становить така організація частин в одному тілі, яка бере участь у загальному житті. Розвиваючи ідею про розгортання у розвитку нових організмів задатків, він обгрунтував преформістську концепцію в філос. осмисленні живого.

Оригінальні концепції були запропоновані в ньому. класичної філософії 19 ст. При розгляді живих організмів І. Кант вважав недостатньою орієнтацію тільки на механічні причини, бо організм, з його точки зору, є утворення активне, поєднує в собі одночасно і причину і дію. Завдання пізнання живого зводиться Кантом до визначення трансцендентальних умов його мислимості, пошуку регулятивних понять для рефлектуючої здатності судження.

В натурфілософії Ф.В.І. Шеллінга жива природа постає у формі загального духовного організму, одухотворяє єдиною світовою душею, що проходить різні етапи свого розвитку на різних ступенях розвитку природи. У поясненні життя Шеллінг не сприймає ні віталізму, ні механіцизму. Життя, в його трактуванні, не щось стійке, а постійна зміна - руйнування і відновлення тих процесів, які її утворюють.

Г.В.Ф. Гегель необхідність філос. осмислення природи пов'язував з роздільною здатністю внутрішнього протиріччя, властивого теоретичному відношенню до природи. Суть його в тому, що природознавство як форма теоретичного ставлення до природи прагне пізнати її такою, яка вона є насправді. Однак при цьому воно перетворює природу в щось зовсім інше: мислячи предмети, ми тим самим перетворюємо їх в щось загальне, речі ж насправді поодинокі. Це теоретико-пізнавальне утруднення і повинно дозволити філос. розгляд природи. Згідно з Гегелем, філософія природи не тільки виявляє загальне в природному світі, але і характеризує предмети природи під кутом зору їх відношення до чуттєвості людини. Істотно випереджаючи свій час, Гегель проводить думку про те, що у філософії природи об'єктивне співвідноситься з суб'єктивним.

Марксизм виступив не тільки з критикою натурфілософії 19 в., але і з запереченням взагалі актуальності філософії природи як такої. Антинатурфілософскій пафос марксизму обумовлений його соціологізмом, прагненням пояснити все, виходячи з соціальних особливостей тієї чи іншої суспільно-економічної формації. З подібного підходу органічно випливало обмеження проблематики філософії науки лише методологією науки і логікою, відмова від з'ясування і аналізу різних онтологічних схем і моделей, дієвих у природничих науках на будь-якому етапі їх розвитку.

Тому в умовах панування в СРСР марксизму-ленінізму найбільший розвиток і розробку отримали саме методологічні проблеми біологічної науки. Це важливий і актуальний напрям розвитку Ф.Б.

Паралельно з розробкою філос. осмислення живого в працях професійних філософів, певні картини Ф.Б. були представлені в дослідженнях видатних вчених біологів 17-20 ст., які обговорювали на біологічному матеріалі общефілос. проблеми сталості та розвитку, цілісності та елементаризму, поступовості і стрибків і інш. Найбільш яскраві серед них - концепції К. Ліннея, Ж.Б. Ламарка, Ж. Кюв'є, Е. Жоффруа Сент-Ілера, Е. Бера, Ч. Дарвіна, Г. Менделя, створення синтетичної теорії еволюції, синтез еволюційних і організаційних ідей на основі об'єднання теорії еволюції, генетики та екології і т.д.

К. Лінней (1707-1778) - швед, натураліст, творець біологічної систематики. У своїй монографії «Системи природи» (1735), що отримала світову популярність, він заклав основи класифікації «трьох царств природи»: рослин, тварин і мінералів. Причому людина вперше в цій класифікації був віднесений до класу ссавців і загону приматів, що завдало суттєвого удару по домінував у ті роки антропоцентрическому мисленню. Внісши фундаментальний внесок у вивчення біологічного різноманіття життя, Лінней сформулював принцип ієрархічності систематичних категорій, згідно з яким сусідні таксони пов'язані не лише схожістю, але і спорідненням. Ця ідея стала одним з наріжних каменів на шляху утвердження еволюційних уявлень.

Перша цілісна концепція еволюції в її філос. осмисленні була сформульована фр. натуралістом Ж.Б. Ламарком (1744-1829). З найбільшою повнотою вона викладена в його «Філософії зоології» (1809). Лейтмотивом книги є твердження про те, що всяка наука повинна мати свою філос. основу і лише за цієї умови вона зробить дійсні успіхи. З цих позицій автор звертає увагу на загальний характер мінливості, на поступальний хід прогресивної еволюції, вважаючи головним фактором еволюції адекватне прямий вплив середовища. В якості основного механізму еволюції Ламарк брав успадкування набутих ознак. Тенденцію ж до ускладнення організації живих організмів він вважав результатом внутрішнього прагнення організмів до прогресу, вдосконалення. Ця внутрішня мета закладена в організмах, по Ламарку, спочатку. Світогляд Ламаркадеістічно: визнаючи природний порядок природи, він розглядав Бога як першопричину цього порядку. Принциповим філос. моментом у творчості Ламарка є заміна преформістскіх уявлень, що йдуть від Лейбніца та ін, ідеями трансформизма - історичного перетворення одних видів в ін

Однак у цього підходу було багато супротивників, один із найвизначніших серед яких Ж. Кюв'є (1769-1832) - фр. зоолог, теоретик систематики, творець палеонтології, біостратиграфії та історичної геології як науки. Запропонована Кюв'є система - перша система органічної природи, в якій сучасні форми розглядалися поряд з копалинами. У своєму соч. «Царство тварин» (1817) Кюв'є сформулював принцип супідрядності ознак. Розвиваючи ідеї Ліннея, він розділив усе різноманіття тварин на чотири гілки, кожна з яких характеризується спільністю плану будови. Причому між цими гілками, по Кюв'є, немає і не може бути перехідних форм. У висунутому їм принципі умов існування, названому принципом кінцевих цілей, розвиваються ідеї «конкретної телеології» Аристотеля: організм як ціле пристосований до умов існування, і ця пристосованість диктує як відповідність органів виконуваних функцій і відповідність одних органів ін, так і їх взаємообумовленість в межах єдиного цілого. Будучи переконаним креаціоністи, він вважав, що кореляції незмінні. Вперше показавши на великому фактичному матеріалі грандіозну зміну форм життя на Землі і поступове ускладнення цих форм, тобто фактично заклавши основи еволюційних поглядів, Кюв'є в силу своїх філос. переконань звів їх до уявлень про незмінність природи і наполегливо відстоював цю позицію, що яскраво проявилося в його знаменитому диспуті з Е. Жоффруа Сент-Илером (1782 - 1844).

Цей видатний фр. натураліст був послідовним прихильником ідеї трансформизма. У своїй праці «Філософія анатомії» (1818 - 1822) він звернувся до однієї з фундаментальних біологічних проблем, що мають філос. характер: проблему значення і сутності подібності ознак. Вирішуючи цю проблему, поставлену ще Аристотелем, Жоффруа цілеспрямовано шукав гомології у різних видів тварин, розробляючи ідею єдності плану будови всього живого, на противагу викладеним вище поглядам Кюв'є. Однак дискусія закінчилась перемогою Кюв'є, який спростував механистическую трактування єдності морфологічного типу, пропоновану Жоффруа Сент-Илером.

Оригінальні еволюціоністські філос. погляди в області Ф.Б. належать видатному російському біологу К.М. Беру (1792-1876), описав у своєму капітальному праці «Історія розвитку тварин» (1828) закони ембріогенезу. Сутність розвитку, по Беру, полягає в тому, що з гомогенного і загального поступово виникає гетерогенне і приватне. Це явище ембріональної дивергенції отримало назву «закону Бера». Однак при цьому ембріональний розвиток не означає повторення серед більш низько організованих дорослих тварин і не є прямолінійним. Бер був першим ученим, який прийшов до еволюційних ідей, не будуючи ніяких умоглядних схем і не відриваючись від фактів.

Синтез передували еволюційних уявлень здійснив Ч. Дарвін (1809-1882), творець еволюційної теорії. Принципова відмінність дарвінівської концепції від ін еволюційних і трансформістскіх поглядів у тому, що Дарвін розкрив рушійний фактор і причини еволюції. Дарвінізм ввів у біологію історичний метод як домінуючий метод наукового пізнання, як провідну пізнавальну орієнтацію.

На багато років він став парадигмою еволюційних уявлень, ознаменувавши собою цілу епоху в біології, науці в цілому і в культурі. Розвиток еволюційних ідей на основі дарвінізму вглиб і вшир призвело в кінці 20 в. до формування концепції глобального еволюціонізму, що пропонує еволюційний погляд на все світобудову в цілому.

Паралельно з еволюціонізмом, які акцентують увагу на ідеї розвитку, в Ф.Б. продовжували розвиватися уявлення, орієнтовані на ідею сталості, стабільності, організації.

Виникнення генетики як науки знаменувало принципово новий етап у становленні розуміння про живе, початок якому було покладено дослідженнями австрійського природодослідника Грегора Менделя (1822-1884). Мендель виявив і сформулював закономірності спадковості. Вперше в історії науки використавши кількісні підходи для вивчення наслідування ознак, Мендель встановив нові біологічні закони, тим самим заклавши основи теоретичної біології. Надалі уявлення про інваріантність, дискретності, стабільності у світі живого отримали розвиток в працях Г. де Фріза, К. Корренс, Е. фон Чермака та ін дослідників.

Однак аж до сер. 1920-х рр.. розвиток генетики та еволюціонізму йшло незалежно, відокремлено, а деколи і конфронтаційно по відношенню один до одного. Лише до 1950-м рр.. відбувся синтез генетики і класичного дарвінізму, що призвело до затвердження нового популяційного мислення в біології. Це стало найважливішим методологічним досягненням у сфері біологічного знання сер. 20 в.

Розвиваючи дослідження в цьому напрямку, А. Н. Северцов уточнив уявлення про прогрес біологічному та морфофізіологічні, показавши, що вони нерівнозначні. Дж. Сімпсон і І.І. Шмальгаузен на додаток до описаної Дарвіном рушійною формою природного добору, відтинає будь-які відхилення від середньої норми, виділили стабілізуючу форму відбору, охороняти і підтримувати середні значення в низці поколінь. У 1942 Дж. Хакслі опублікував кн. «Еволюція: сучасний синтез», поклало початок нової синтетичної теорії еволюції, в якій був реалізований синтез генетичних і еволюційних уявлень.

З сер. 20 в. почався інтенсивний розвиток молекулярної і фізико-хімічної біології. На цьому етапі був накопичений величезний фактологічний матеріал, фундаментальний для біологічного пізнання. Можна назвати відкриття подвійної спіралі ДНК, розшифровку генетичного коду і біосинтез білка, відкриття виродженням генетичного коду, виявлення внеядерной ДНК, відкриття молчащих генів, відкриття серед ДНК фракцій унікальних і повторюваних послідовностей, виявлення «стрибаючих генів», усвідомлення нестабільності геному і багато ін У ці ж роки відбувся і принциповий прорив в традиційній для біології галузі дослідження біології організмів, стала стрімко прогресувати біологія розвитку організмів. Нарешті, з другої половини століття почалося і посилене вторгнення біологічного пізнання в сферу надорганізменних утворень, у вивчення екологічних, етологічних і антропобіогеоценотіческіх зв'язків і взаємин, формування глобальної екології.

Ці нові галузі біологічних досліджень і накопичені в них факти вимагали переоцінки та переосмислення діяли в біологічних концепціях, створення нових, усвідомлення їх з методологічних, світоглядних і ціннісних позицій.

На сучасному етапі свого розвитку біологія вимагає філос. переосмислення традиційних форм організації знання, створення нового образу науки, формування нових норм, ідеалів і принципів наукового дослідження, нового стилю мислення. Розвиток біології в наші дні починає давати все більше плідних ідей для сфер як біологічного пізнання, так і мають широкі виходи за межі власне біології - в науку і культуру в цілому. Всі ці нові проблеми і включаються в предмет сучасної Ф.Б.

З сучасних позицій філософське осмислення світу живого представлено в чотирьох автономних і одночасно внутрішньо взаємозалежних напрямках: онтологічному, методологічному, аксіологічному та праксіологічному.

Природознавство 20 в. має справу з безліччю картин природи, онтологічних схем і моделей, часто альтернативних один одному і не пов'язаних між собою. У біології це яскраво відбивалося в розриві еволюційного, функціонального і організаційного підходів до дослідження живого, в неспівпаданні картин світу, пропонованих еволюційної біологією і екологією і т.д.

Завдання онтологічного напряму в Ф.Б. - виявлення онтологічних моделей, що лежать в основах різних підрозділів сучасної науки про життя, критико-рефлексивна робота з осмислення їх суті, взаємин один з одним і з онтологічними моделями, представленими в інших науках, їх раціоналізації та впорядкування.

Методологічний аналіз сучасного біологічного пізнання не просто переслідує задачу опису застосовуваних в біології методів дослідження, вивчення тенденцій їх становлення, розвитку та зміни, але й орієнтує пізнання на вихід за межі існуючих стандартів. У силу того, що регулятивні методологічні принципи біологічного пізнання мають породжуючий характер, усвідомлення і формулювання в біології нової методологічної орієнтації веде до становлення нової картини біологічної реальності. За Р. Саттлером, проблема розкриття сутності живого в методологічному плані полягає не в зведенні форм життя до фізико-хімічних характеристик, а у виведенні їх одної з іншої – від простих до складніших, до тієї точки, де життя як біологічне явище органічно переходить у соціальне. У цьому відношенні для осмислення сфери біофілософії перспективною є позиція теорії коеволюції – взаємозумовленого, сполученого, гармонійного розвитку системи «природа – життя – суспільство».

Істотно зросла в останні роки значення аксіологічного та праксеологічного напрямків у розвитку Ф.Б. Це пояснюється тим, що біологія нашого часу стала засобом не тільки вивчення, але і прямого впливу на світ живого. У ній все більше наростають тенденції проектування і конструювання біооб'єктів, проявляються завдання управління живими об'єктами та системами. Праксеологічний напрямок досліджень Ф.Б. вивчає людську діяльність, зокрема в аспекті її ефективності.

У класичній біології в аксіологічному аспекті як безумовна цінність постає об’єктивно-істинне знання про живе. Тобто ототожнюється істина і цінність. У некласичній біології проявляється скоріше цінність методології, адекватної специфіці живого. Бо очевидно, що істина як така вже не є єдиною (однією). Отже, аксіологічний смисл у дослідженні живого значною мірою пов’язаний з пошуком методології, що здатна пов’язати закони структури і функціонування живого з його еволюцією, пояснити, чому жива система стала такою, якою є.

Схожі:

Що таке філософія, її предмет і функції?
Розкрийте сутність раціоналізму як одного з основних напрямів філософії Нового часу
Хімічна промисловість. Галузева структура хімічної промисловості
Мета: сформувати уявлення про галузеву структуру хімічної промисловості й особливості основних галузей хімічного комплексу
Закономірності художнього проектування виробничих приміщень і обладнання
Закону України “Про охорону праці” З цього визначення випливає, що охорона праці – поняття інтегральне, яке включає в себе знання...
«Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для...
В. К. Поповим)), розділ VI (§ 8), розділ XI канд юрид наук, доцент — розділ II (§ 1, 2) канд юрид наук, доцент — розділ XVI канд...
Вивчення теорії літератури у школі Сковорода Наталія
Теорія досліджує літературний процес, зміну напрямів і течій, особливості стилю окремого письменника й літературної доби, наприклад,...
Гриби – це одна з найбільших у природі груп організмів. Їх вивченням...
Гриби – це одна з найбільших у природі груп організмів. Їх вивченням займається спеціальна наука – мікологія ( від грец. «мікос»...
"МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ЕТИЧНИХ ДІАЛОГІВ."
Етика – філософська наука, яка досліджує природу, сутність, виникнення, розвиток, структуру, функції моралі, її прояви в різноманітних...
1. Палеогеографія: предмет, об’єкт, методологічні засади й принципи дослідження
Землі, яка вивчає просторово-часові закономірності її розвитку. Головна мета науки – просторово-часове вивчення будови, складу, структури...
Тема Гриби Загальна характеристика грибів. Різноманітність грибів
Гриби – це одна з найбільших у природі груп організмів. Їх вивченням займається спеціальна наука – мікологія ( від грец. «мікос»...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Херсонський державний університет
Укладачі: Поліщук І.Є. – кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та соціально-гуманітарних наук
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка