Баканов М. И., Шеремет А. Д. Теория экономического анализа: Учеб пособие


Скачати 195.07 Kb.
Назва Баканов М. И., Шеремет А. Д. Теория экономического анализа: Учеб пособие
Дата 11.04.2013
Розмір 195.07 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Економіка > Лекція
Тема 6. Інформаційне забезпечення і організація аналізу господарської діяльності

Лекція 10


  1. Організаційні системи економічного аналізу та їх характеристики.

  2. Основи процесу автоматизації аналітичних робіт на підприємстві

Метавизначити види та характеристику організаційних систем аналізу, розкрити основні етапи процесу їх проектування, охарактеризувати технологію аналітичного процесу в умовах використання ЕОМ та підсистеми її забезпечення.

Ключові слова: організаційні системи економічного аналізу, централізація та децентралізація економічного аналізу, забезпечуючи підсистеми економічного аналізу, аналітична процедура.

Література:

  1. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория экономического анализа: Учеб.пособие. – М.: Финансы и статистика, 2004.

  2. Бутко А.Д. Теорія економічного аналізу: Підручник. – К.: КНТЕУ, 2005.

  3. Житная И.П. и др. Теория экономического анализа. – Луганск, 2004. – 336 с.

  4. Мних Є.В. Економічний аналіз: Підручник: - 2-ге вид., перероб.та доп. – К.: ЦНЛ, 2005. – 472 с.

  5. Чумаченко М.Г. та ін. Економічний аналіз. – К.: КНЕУ, 2003. – 586 с.


1. Організаційні системи економічного аналізу та їх характеристики
Успішне проведення аналізу значною мірою залежить від його організації, яка покликана налагодити, впорядкувати та систематизувати підходи до його проведення на окремих суб‘єктах господарювання. Економічна енциклопедія трактує організацію як «сукупність процесів або дій, що зумовлюють об‘єднання елементів, частин у ціле, утворення життєздатної стійкої системи; внутрішня впорядкованість, взаємодія відносно незалежних частин цілого, зумовлена його побудовою».1 Таким чином, під організацією економічного аналізу розуміємо сукупність процесів та дій для забезпечення ефективності, організованості, планомірності, обдуманого упорядкування дослідження об'єкта.

Організація аналітичного процесу включає наступні етапи:

  • виділення суб‘єктів та об‘єктів аналізу;

  • вибір організаційної форми його проведення, яка найбільш оптимально відповідатиме структурі управління, розмірам та ресурсним можливостям підприємства;

  • розподіл обов‘язків між виконавцями економічного аналізу;

  • вибір інформаційного та методичного забезпечення відповідно до цілей та завдань аналізу;

  • підходи до аналітичної обробки даних (вручну, комп‘ютеризовано);

  • узагальнення та оформлення результатів аналізу відповідно до потреб системи управління.

Одним з найбільш важливих питань, пов‘язаних з проведенням економічного аналізу на підприємстві, є питання про його форму його організації, тобто форми розподілу аналітичних робіт між окремими виконавцями. Треба сказати, що на вибір форми організації економічного аналізу впливає ряд чинників, зокрема: ставлення керівництва підприємства до доцільності та необхідності здійснення економічного аналізу; організаційно-правова структура суб‘єкта господарювання, розмір та масштаби діяльності підприємства; ресурсні можливості, зокрема кадрове забезпечення та наявність фінансових ресурсів.

Виходячи із зазначених чинників, керівництво підприємства може обрати одну із наступних організаційних форм проведення економічного аналізу:

  • централізовану. При такій формі у діючій організаційній структурі управління об‘єктом утворюється спеціальний підрозділ економічного аналізу, що виконує весь спектр аналітичних робіт. Діяльність цього підрозділу підпорядкована єдиному управлінню і регламентується спеціальним положенням. Така форма характерна для середніх та великих підприємств, що мають ускладнену організаційну структуру управління, різноманітність видів діяльності, потребу керівництва отримувати об‘єктивну та своєчасну професійну аналітичну інформації, яка б носила не лише констатуючий характер, а містила певні рекомендації щодо вибору найбільш оптимальних варіантів при прийнятті управлінського рішення. Перевагами такої форми є: єдність методологічного забезпечення аналізу, чіткий розподіл праці аналітиків, можливість застосування потужного програмного забезпечення тощо. Проте, ця система має багато суттєвих недоліків: відірваність аналітичного процесу від процесів управління та менеджменту, низька економічність аналітичного процесу та ін.

  • децентралізовану. При такій формі спеціалізований підрозділ не створюється, а весь комплекс аналітичних робіт розподіляється у діючій організаційній системі управління. Така форма організації, як правило, застосовується на малих підприємствах, де економічно недоцільно формувати цілий підрозділ чи наймати окремого аналітика для виконання простих аналітичних задач. За такої організації аналітичну роботу виконує одна особа, як правило, самий власник або головний бухгалтер у формі найпростіших аналітичних дій і, найчастіше, зводиться до оцінки загальних показників діяльності. Перевагою такої форми організації є: підвищення оперативності виконання аналітичних робіт, максимальна наближеність аналітичного процесу до управлінського, економічність аналізу, практична реалізація висновків і пропозицій. Недолік такої системи – складність забезпечення єдиного методологічного управління аналітичним процесом, можливість дублю­ван­­ня функцій ана­лі­тиків тощо.

  • змішану. При такій формі організації відбувається комбінація двох попередніх форм. Іншими словами, частина робіт виконується централізовано, закріплюється за спеціальним структурним підрозділом (як правило, це роботи пов‘язані з розвитком підприємства, стратегічні проблеми тощо), в той час як у інших відділах (відділі збуту, відділі виробництва, відділі кадрового забезпечення і ін.) ведеться поточна аналітична робота, результати якої надсилаються до відділу економічного аналізу. Розподіл обов'язків між функціональними службами підприємства щодо виконання аналітичних робіт може мати, наприклад, такий вигляд.

Планово-економічний відділ є відповідальним виконавцем і за участю інших економічних і технічних служб здійснює: розробку плану аналітичної роботи і контроль за його виконанням; методичне забезпечення аналізу; комплексний огляд узагальнюючих показників виробничо-господарської діяльності, метою якого є оцінка кількісних та якісних показників виконання виробничої програми, використання ресурсів, оцінка рівня організаційно-технічного, економічного й соціального розвитку виробництва та економічної ефективності господарської діяльності; конкретний аналіз виконання виробничої програми, оцінку впливу основних факторів на показники обсягу виробництва, зміну структури і якості продукції; аналіз використання основних та виробничих потужностей; аналіз собівартості за техніко-економічними факторами її зниження; аналіз ефективності економічного стимулювання; узагальнення результатів аналізу господарської діяльності підприємства і його структурних підрозділів; розробку заходів за результатами аналізу.

Фінансовий відділ проводить аналіз показників виконання плану реалізації, показників прибутку та рентабельності, взаємовідносин з бюджетом (фінансування з бюджету і розрахунки з бюджетом та з позабюджетними фондами), виконання кошторису витрат на виробництво, собівартість продукції, фінансовий стан і платоспроможність підприємства.

Відділ матеріально-технічного забезпечення аналізує своєчасність і якість матеріально-технічного забезпечення виробництва, виконання планів поставок за обсягом, номенклатурою, строками, якістю, стан збереження складських запасів, дотримання норм відпуску матеріалів, транспортно-заготівельних витрат.

Відділ праці і заробітної плати аналізує рівень організації праці, виконання плану заходів щодо його поліпшення, забезпечення підприємства трудовими ресурсами за категоріями та професіями, рівень продуктивності праці, використання фонду робочого часу та фонду заробітної плати.

Відділ збуту вивчає виконання договірних зобов'язань і планів поставок продукції споживачам за обсягом, якістю, строками, номенклатурою, стан складських запасів і збереження готової продукції.

Крім наведених форм організації праці виконавців економічного аналізу в середині суб‘єктів господарювання, можливим є також делегування повноважень по його проведенню зовнішнім суб‘єктам – як певним фірмам (аудиторським, консалтинговим), так і окремим фахівцям (консультантам, експертам). Така передача повноважень за межі підприємства є ефективною лише за умови, коли зовнішні суб‘єкти можуть запропонувати якісно кращі, більш кваліфіковані та економічно вигідніші умови. Проте, основним недоліком при цьому виступатиме передача внутрішньої інформації стороннім суб‘єктам, витік її за межі підприємства.

Обираючи будь-яку з форм організації економічного аналізу, слід пам‘ятати, що вона повинна відповідати таких основним критеріям:

  • цілеспрямованості. Даний критерій означає, що сформована система економічного аналізу на підприємстві повинна бути направлена, в першу чергу, на вирішення конкретних управлінських завдань;

  • відповідності організаційній структурі управління. Служба економічного аналізу повинна адекватно вливатися в діючу структуру управління та підпорядковуватися їй, щоб не виникало суперечностей при виконанні аналітичних завдань відповідними виконавцями;

  • комунікативності. Цей критерій пов‘язаний із забезпеченістю системи економічного аналізу інформацією, наявністю зворотніх зв‘язків;

  • регламентованості. Діяльність служби економічного аналізу повинна бути чітко регламентованою, з визначенням посадових обов‘язків відповідних виконавців;

  • гнучкості. Система економічного аналізу, яка створюється на підприємстві повинна бути гнучкою до швидких і частих змін як внутрішнього, так і зовнішнього середовища функціонування;

  • відповідальності. Даний критерій передбачає встановлення певної відповідальності для суб‘єктів аналізу за неналежне виконання аналітичних функцій;

  • економічності. Означає, що витрати на формування і функціонування служби економічного аналізу повинні бути меншими від ефекту, отриманого в результаті її впровадження.


Аналітичний процес складається з трьох послідовних етапів: підготовчого, основного та заключного.

Підготовчий етап передбачає формулювання мети і завдань аналізу, вибір об‘єкта дослідження, складання загального та календарного плану, а також програми проведення аналізу, визначення джерел інформації, окреслення методики проведення аналітичних досліджень.

Важливим моментом підготовчого етапу є планування, а саме розробка та корегування плану, що включає передбачення, обґрунтування, конкретизацію та опис діяльності аналітичної служби на найближчий період, як правило, рік. Розрізняють загальний план аналітичної роботи та план (програму) конкретних аналітичних робіт. Загальний план містить інформацію про: об'єкти, що мають вивчатися; періодичність і терміни проведення аналізу; коло виконавців та осіб, відповідальних за певні розділи аналізу; джерела інформації і способи її отримання, оформлення результатів аналізу (яким чином, кому і в які терміни повинна подаватися інформація проведених аналітичних досліджень). Розробляючи план обов‘язково необхідно враховувати ресурсні можливості підприємства по його проведенню (наявність та професіоналізм аналітиків, інформаційне забезпечення та матеріально-технічне забезпечення, фінансування аналітичних досліджень тощо), наявність готового матеріалу для аналізу, трудомісткість збирання та опрацювання додаткової інформації, а також час, потрібний для виконання окремих робіт за етапами.

Програма складається відповідно до загального плану аналітичної роботи і включає розгорнутий та деталізований перелік питань, які передбачено вивчити, послідовність проведення аналізу; методику аналізу окремих факторів; комплект форм, схем, аналітичних таблиць та графіків, які треба обов'язково опрацювати під час аналізу. Якісне складання програми забезпечує цілісність і повноту проведення аналітичного дослідження.

Якщо система економічного аналізу на підприємстві є централізованою, то весь процес формування та розробки плану та програми аналітичних досліджень покладається на відповідну службу. Проте, якщо економічний аналіз організований децентралізовано, то виникає
необхідність розподілити обов'язки й відповідальність між структурними підрозділами та окремими спеціалістами (виконавцями), ураховуючи кількість, територіальну цілісність структурних підрозділів і систем управління, структуру виробництва, структуру й технічну оснащеність управлінського апарату; організацію планування та обліку.

Основний етап передбачає безпосереднє проведення аналітичних процедур, які полягають в підготовці, розрахунку та інтерпретації аналітичних показників, що характеризують зміну об‘єкта аналізу. Вони можуть бути:

- програмними (створення методики та організації виконання етапів аналітичного дослідження);

- інформаційними (збір та підготовка вхідної інформації);

- розрахунковими (розрахунок аналітичних показників згідно встановленого алгоритму);

- узагальнюючими (порівняння отриманих аналітичних показників з критеріями та інтерпретація результатів аналізу).

Процедури в свою чергу складаються з повторюваних в різній послідовності операцій. Аналітична операція – це дія над перетворенням економічної інформації у аналітичні показники. За допомогою операцій розраховуються відхилення фактичного значення окремих показників від заданих критеріїв, виявляються причини таких відхилень та ступінь впливу факторів на них, визначаються резерви підвищення ефективності господарювання тощо. На відміну від етапу та процедури кожна аналітична операція виконується на одному робочому місці людиною або комп‘ютером. Відповідно всі аналітичні операції поділяють на:

  • механічні (занесення даних в аналітичні таблиці, їх переміщення, зберігання тощо);

  • переробні (систематизація даних, арифметичні розрахунки тощо);

  • логічні (узагальнення результатів аналізу, формування аналітичних висновків, рекомендацій тощо).

На цьому етапі проводиться збір і перевірка достовірності інформації, яка буде використовуватись під час аналізу; систематизація та групування накопичених даних; розрахунок та інтерпретація аналітичних показників; визначення впливу факторів на їх зміну; виявлення резервів підвищення економічної та соціальної ефективності діяльності підприємства; прогнозування діяльності суб‘єкта господарювання на майбутнє.

Заключний етап полягає в узагальнюючій оцінці об‘єкта дослідження, оформленні результатів аналізу, розробленні пропозицій щодо використання виявлених резервів, безпосередня реалізація наданих рекомендацій при прийнятті управлінських рішень. На цьому етапі відбувається виявлення пріоритетних напрямів подальшого розвитку досліджуваного об‘єкта, втілення результатів аналітичного дослідження у конкретну господарську практику, визначення оптимальних шляхів покращення ефективності господарювання.

Узагальнення результатів аналізу оформляють у вигляді аналітичної записки, довідки чи звіту. Структура та форма цих документів зазвичай є довільною на вимогу запитів відповідних користувачів. Найчастіше вони містять текстову частину із супроводженням таблиць, графіків та інших наочних ілюстрацій, які підтверджують текст і дають змогу обґрунтувати зроблені аналітичні висновки та пропозиції.
2. Основи процесу автоматизації аналітичних робіт на підприємстві
Інформаційні технології вносять суттєві зміни в систему управління будь-яким суб‘єктом господарювання і великою мірою впливають на характер виконання аналітичних робіт, підвищення його оперативності. Інформаційні системи, які використовувалися для проведення економічного аналізу пройшли тривалий шлях свого розвитку та становлення, більшу частину якого вони були лише придатком інформаційних систем бухгалтерського обліку. Сьогодні більшість аналітичних програм обмежується використанням лише даних фінансової звітності підприємства. Така обмеженість інформаційної бази впливає на глибину економічного аналізу й аналітичні можливості самих програмних продуктів, значно знижує обґрунтованість висновків за наслідками такого аналізу. Тому пріоритетними напрямами розширення функціональних можливостей програм автоматизації економічного аналізу є поєднання в одній програмі автоматизації ретроспективного, оперативного і прогнозного фінансового і техніко-економічного аналізу на основі оптимального переліку показників для підприємств різних видів економічної діяльності, а також реалізація у комп‘ютерному середовищі модуля пошуку і мобілізації резервів підвищення ефективності господарської діяльності підприємств.

Методика проведення економічного аналізу на основі використання сучасних комп‘ютерних технологій повинна відповідати вимогам системності, оперативності, прогресивності, динамічності, точності пізнання досліджуваного об‘єкта, тенденцій і закономірностей його зміни та розвитку. Крім того, основними вимогами є такі: своєчасність і повне задоволення обчислювальних та інформаційних потреб аналітика при проведенні економічного аналізу; мінімальний час відповіді на аналітичні запити; можливість представлення вихідної інформації у табличній та графічній формах; можливість внесення коректив у методику розрахунків і у форми відображення кінцевого результату; повторення процесу розв‘язання завдання з будь-якої заданої точки розрахунку; можливість роботи у складі обчислювальної мережі; простота діалогу в системі людина-машина.

Здійснюючи процес комп‘ютеризації економічного аналізу на підприємстві потрібно враховувати:

  1. Особливості обраної підприємством організаційної форми проведення економічного аналізу – централізованої, децентралізованої або змішаної;

  2. Можливості підприємства по комп‘ютеризації економічного аналізу, що дає змогу виконувати в автоматизованому режимі комплекс аналітичних розрахунків на підставі вхідної інформації та забезпечує оперативність прийняття управлінських рішень. Функціональне призначення інформаційних технологій економічного аналізу – це виконання в автоматизованому режимі повного набору взаємопов‘язаних аналітичних розрахунків (з оцінки, діагностики, пошуку) за підсумками діяльності підприємства за певний період. Результатом його роботи є отримання даних, які характеризують діяльність підприємства з виконання прогнозних показників і підвищення ефективності виробництва, динаміку показників за ряд періодів, ступінь впливу на узагальнюючі показники діяльності різних факторів.

Створена інформаційна система аналітика впроваджується у практику управління підприємством. Схема аналітичної діяльності в умовах функціонування інформаційних технологій аналітика передбачає виконання комплексу завдань (рис.2.1).

Завдання Спосіб виконання Результат\


Постановка та опис завдань економічного аналізу

Зниження трудомісткості та вартості аналітичного процесу

Створення програмного забезпечення аналізу
завдання



Розробка алгоритмів і моделей вирішення аналітичних задач

Скорочення строків обробки аналітичних даних, підвищення їх якості та достовірності


Створення типових шаблонів розрахунку показника



Створення банку даних для АРМ аналітика

Створення умов для переходу до безпаперової технології обробки аналітичних даних

Збір інформації, її класифікація та кодування




Забезпечення дотримання термінів надання результатів аналізу

Вибір технічних засобів обробки інформації, розподіл обов‘язків з проведення аналізу в межах АРМ аналітика


Впровадження АРМ аналітика в практику управління

Підвишення гнучкості й забезпечення управління аналітичним процесом



Удосконалення організації праці

Рис 2.1. Порядок здійснення аналітичної діяльності в умовах функціонування інформаційної системи аналітика
При проектуванні комп‘ютерних інформаційних систем аналітика потрібно враховувати такі фактори: тенденції розвитку господарської діяльності підприємства, вимоги керівництва підприємства до аналітичної інформації, а також сукупність аналітичних завдань, які необхідно вирішити. Відповідно основними вимогами до функціонування інформаційних технологій аналітика є: своєчасне задоволення обчислювальних та інформаційних потреб управління при проведенні аналізу господарської діяльності; можливість надання результативної інформації у табличній і графічній формах; можливість коригування методики розрахунків і форм відображення кінцевого результату.

  1. Створення дієвого інформаційного та програмного забезпечення для проведення аналітичних розрахунків. Підсистемами, які забезпечують проведення економічного аналізу на підприємстві в умовах застосування інформаційно-комп‘ютерних технологій є: інформаційне, програмне, організаційно-технічне, правове, ергономічне забезпечення (рис. 2.2).


передбачає визначення сукупності єдиної системи класифікації і кодування інформації, уніфікованих форм документації і використовуваних масивів інформації, досягнення сумісності інформаційного забезпечення різного програмного забезпечення








передбачає визначення сукупності математичного апарату алгоритмізації, вибору мови програмування, розроблення програми, створення пакетів прикладних та комплексів програм, розроблених згідно з принципами модульності і адаптивності, максимально зорієнтованих на стандартні пакети прикладних програм





передбачає вибір технічних засобів достатньої продуктивності для опрацювання масивів інформації аналітичного процесу, розподіл технології аналізу у мережі комп‘ютерних інформаційних систем аналітиків, забезпечення комунікації та формування вихідної інформації на запит користувачів різного рангу і за регламентами аналітичного процесу











передбачає правовий режим доступу до інформації, відповідальність за її втрату, розповсюдження та спотворення








передбачає створення сприятливих умов для продуктивної роботи аналітика






Рис. 2.2. Забезпечуючі підсистеми проведення економічного аналізу


  1. Розробка загальноприйнятої класифікації аналітичних показників, оскільки її відсутність призводить до різного їх трактування.

Сьогодні на підприємствах здійснення економічного аналізу за допомогою комп‘ютерних технологій може бути організоване наступним чином:

  1. За допомогою модуля комплексної програми автоматизації управління підприємством. Розробники програмних продуктів, зокрема, фірма «Інтелект-Сервіс», корпорації «Парус», «Галактика» та ін. пропонують на ринку комплексні програми автоматизації управління підприємством, де вирішуються завдання автоматизації як економічного аналізу, так і бухгалтерського обліку, маркетингу, логістики, аудиту тощо.

Зокрема, програма автоматизації управління ERP SAP/R3дозволяє виконувати бюджетування у довгостроковому та короткостроковому розрізі, можливості мультивалютного планування, управляти процесом розпізнавання первинних документів щодо релевантності до факту бюджету. Корпорація Oracle пропонує рішення з планування і бюджетування, бізнес-аналізу і управління ключовими показниками діяльності підприємства, що реалізують сучасну концепцію управління, тобто певний підхід до прийняття управлінських рішень та їх практичної реалізації.

У системі «Галактика» основний напрям модуля «Финансовый анализ», який використовується в цій програмі, полягає в інформаційній підтримці процесу управління в частині рішення завдань аналізу фінансових і матеріальних ресурсів та доцільності їх використання. Однією з переваг даної програми є те, що разом із стандартними коефіцієнтами й аналітичними таблицями, наведеними в програмі, користувач може розрахувати необхідний тільки для нього за відповідний період, набір додаткових показників, агрегувати їх та оформити розрахунок в аналітичних таблицях.

Засоби модуля «Контролінг» дозволяють проводити весь комплекс робіт зі складання планових кошторисів витрат підрозділів, кошторисів планової собівартості товарних запасів і реалізованої продукції, формувати Звіт з планових витрат підприємства за будь-який період часу. Завдяки тому, що система функціонує на єдиній базі даних, для проведення планових і прогнозних розрахунків можна використовувати будь-яку облікову та техніко-економічну інформацію, необхідну для управління підприємством. Використання такої системи дозволяє розрахувати маржинальний дохід, рентабельність, точку беззбитковості тощо. Система дозволяє здійснити факторний аналіз відхилень фактичних показників від планових, а також визначити вплив на розходження планових оцінок і фактичних даних зміни обсягу випуску продукції, цін виробничих запасів, норм їх витрат тощо.

  1. За допомогою окремої програми автоматизації економічного аналізу. Перелік програмних продуктів, які забезпечують автоматизацію лише економічного аналізу, з кожним роком зростає та розширюються їх функціональні можливості. Програмні продукти Финансовый анализ: проф., Финансовый анализ 3.1, Инэк-Аналитик, Инэк-Инвестор, Audit Expert, ФинЭксперт надають можливість комплексного проведення як ретроспективного, так і прогнозного економічного аналізу. При чому результати зазначених видів аналізу доповнюють один одного. Так, результати ретроспективного фінансового аналізу і заплановані значення обсягів виробництва і реалізації є основою для прогнозування фінансового стану підприємства і результатів його діяльності на найближчу перспективу.

Програмні продукти Финансовый анализ: проф., Финансовый анализ 3.1, Инэк-Аналитик, Инэк-Инвестор створюють можливості для розробки бізнес-планів та інвестиційних проектів, ефективної їх оцінки. За допомогою цих програм можна сформувати прогнозні показники фінансової звітності підприємства, а також провести розрахунок ефективності проектів, які підлягають впровадженню за різного рівня ризику і схем погашення кредитів.

Проведення аналізу фінансових показників у нерозривному взаємозв‘язку з показниками виробництва забезпечують програмні продукти фірми ИНЭК – Инэк АФСП та ИнэК-АДП (аналіз виробничо-фінансової діяльності). Зокрема, ИнэК-АДП дозволяє проводити аналіз ефективності використання матеріально-сировинних ресурсів, факторний аналіз прибутку, розрахунок точки беззбитковості і запасу фінансової міцності, аналіз динаміки і структури собівартості та виручки, розрахунок показників фінансової стійкості, ліквідності, рентабельності оборотності, платоспроможності. Инэк АФСП дає можливість здійснювати за даними балансу та звіту про фінансові результати розрахунок більше 80-ти показників фінансового стану підприємства, визначати рейтинг і клас кредитоспроможності підприємства, розраховувати критерії для визначення незадовільної структури балансу.

Важливою перевагою Инэк АФСП, ИнэК-АДП, Инэк-Аналитик, Инэк-Инвестор, Audit Expert є можливість проведення аналізу за власною методикою, яка враховує специфіку діяльності суб‘єктів господарювання і надає можливість підвищити ефективність управлінських рішень, які приймаються у динамічних умовах ринкових відносин.

Основною перевагою програм Финансовый анализ: проф., Финансовый анализ 3.1, Мастер финансов: аналіз є можливість внесення коригувань до запропонованої методики розрахунку показників шляхом доповнення наявного переліку фінансових коефіцієнтів і зміни формул, що надає можливість пристосовувати запропоновану методику аналізу до особливостей господарської діяльності підприємства відповідної галузі.

Sales Expert призначений для ефективного управління процесом збуту продукції. У базі даних цієї програми зберігається вся необхідна інформація про клієнтів, терміни оплати і поставки готової продукції. За її допомогою можна отримати оперативну інформацію про обсяги продажу за різними розрізами – за відділами, групами товарів, менеджерами, регіонами тощо. За допомогою використання програми MARKETING Analytic 4 здійснюється оцінка позиції підприємства на ринку виробників аналогічних товарів, порівняльний аналіз її збутової діяльності з конкурентами, формування оптимальної структури збуту продукції.

Використання програми Forecast Expert надає можливість проводити не лише поточний, але і прогнозний аналіз економічних показників і тенденцій зміни кон‘юнктури ринку, забезпечує складання прогнозів щодо майбутніх обсягів продажу, розміру отриманих доходів і рівня попиту на товари, які виготовляються фірмою.

  1. За допомогою комплексу розрахункових таблиць, виконаних в Microsoft Excel. Дана програма є достатньо простою у використанні і надає можливість інтегрувати у систему будь-яку методику проведення економічного аналізу та реалізувати власну методику його проведення на основі розробленої вихідної системи оціночних показників.

  2. За допомогою комплексу програм для проведення економічного аналізу при здійсненні контрольної діяльності. Вони орієнтовані на аналіз фінансового стану підприємства, вироблення стратегічних та тактичних рішень управління підприємством, забезпечують проведення безпосередньо фінансового аналізу за різними методиками і розраховують велику кількість економічних показників, дозволяють складати і аналізувати бізнес-плани.




1 Економічна енциклопедія [Текст]: у трьох томах . Т.2. С.В. Мочерний (відп. ред. та ін.) – К.: Академія, 2001. – 848 с.




Схожі:

Баканов М. И., Шеремет А. Д. Теория экономического анализа: Учеб пособие
Мета – охарактеризувати поняття інформаційного забезпечення економічного аналізу, розкрити його види та аналітичні можливості фінансової...
Гальскова Н. Д. Гез Н. И. Теория обучения иностранным языкам: Лингводидактика...
Тема: Мета і зміст навчання фонетики, лексики і граматики на різних ступенях середньої школи
Бухарова Г. Д. Маркетинг в образовании: учеб пособие для студ высш...
Артемова Л. В. Педагогіка і методика вищої школи: Навчально-методичний посібник для викладачів, аспірантів, студентів магістратури....
Розроблена Г. Айзенком Практикум по експериментальной и прикладной психологи: учеб пособие
...
Західнодонбаський інститут економіки і управління
Авдокушин Е. Ф. Международные экономические отношения: Учеб пособие. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: ИВЦ «Маркетинг», 1999. – 264...
ПЛАН: Становлення культурології як самостійної галузі гуманітарного...
Горбатов А. Основные школы и концепции культурологии: Учеб пособие. Кемерово, 2000
Реферат на одну із запропонованих тем. ІІІ. Підготуватися до практичних...
Соколов А. В. Общая теория социальной коммуникации: Учеб пособ. / А. В. Соколов. – СПб. Издво Михайлова В. А., 2002
Рябова С. В. Основы информационного поиска
Рябова С. В. Основы информационного поиска: Учеб пособие для студ всех специальностей. Ч /С. В. Рябова.– Луганск: Изд-во ВНУ им....
Богословский В. В. Общая психология
Немов Р. С. Психология: Учеб для студ высш пед учеб заведений. – М.: Гуманит изд центр «ВЛАДОС», 2003
Богословский В. В. Общая психология
Немов Р. С. Психология: Учеб для студ высш пед учеб заведений. – М.: Гуманит изд центр «ВЛАДОС», 2003
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка