1: «МІСЦЕ ЛОГІСТИЧНОГО ПІДХОДУ У МІЖНАРОДНІЙ ТОРГІВЛІ»


Скачати 330.72 Kb.
Назва 1: «МІСЦЕ ЛОГІСТИЧНОГО ПІДХОДУ У МІЖНАРОДНІЙ ТОРГІВЛІ»
Сторінка 1/5
Дата 14.03.2013
Розмір 330.72 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5




Тема 1: «МІСЦЕ ЛОГІСТИЧНОГО ПІДХОДУ У МІЖНАРОДНІЙ ТОРГІВЛІ»

1. Міжнародна торгівля та її особливості за сучасних умов


2. Інфраструктура логістичних процесів економічної діяльності

3. Управління логістикою підприємства у сфері зовнішньоекономічної діяльності

1. Міжнародна торгівля та її особливості за сучасних умов


Зовнішня торгівля (ЗТ) є важливою і історично першою формою міжнародних економічних відносин. Вона являє собою обмін товарами та послугами між державно оформленими національними господарствами. Це торгівля однієї країни з іншими країнами світу. Вона складається з ввозу (імпорту) і вивозу (експорту) товарів. В сукупності зовнішня торгівля різних країн утворює міжнародну торгівлю.

В сучасних умовах у міжнародній торгівлі приймають участь всі суб’єкти світового господарства. В її основі лежить міжнародний поділ праці. Розвиток міжнародної спеціалізації виробництва та поглиблення вищеназваного розподілу праці (у виді загального, часткового та одиничного) породжує різноманітність форм і напрямків міжнародної торгівлі. Глибокий вплив на неї справляє науково-технічна революція, що прискорила якісні перетворення всіх елементів продуктивних сил і зрушення в географічній та товарній структурі світових товаропотоків. [1, c.497-502]

Місце міжнародної торгівлі в системі міжнародних економічних відносин визначається тим, що, по-перше, через неї реалізуються результати всіх форм світогосподарських зв’язків – вивозу капіталу, виробничої кооперації, науково-технічного співробітництва. По-друге, розвиток міжнародної торгівлі товарами визначає динаміку міжнародного обміну послугами. По-третє, зростання і поглиблення міжрегіональних та міждержавних взаємозв’язків виступають важливою передумовою міжнародної економічної інтеграції. По-четверте, міжнародна торгівля сприяє подальшому поглибленню міжнародного поділу праці та інтернаціоналізації господарських зв’язків.

Дещо умовно можна виділити дві взаємно пов’язані моделі міжнародної економічної діяльності, які є підсистемами єдиного механізму національної участі в міжнародній кооперації:

- перша модель взаємодії – співробітництво на приватному рівні – є провідною та самовизначальною для ринкової системи. І не дивно, що саме лібералізація експортно-імпортної діяльності в перші роки економічної реформи в незалежній Україні розглядалася як ключовий інструмент, від якого залежить застосування всіх інших важелів регулювання.

- друга модель — співробітництво за участі державних інститутів (як однієї зі сторін угоди або тільки з участю таких інститутів) — у сучасних умовах є допоміжною за своєю природою. Вона використовується в тих сферах економічної діяльності, де з економічних причин або через певні обмеження державні органи перебирають на себе відповідні комерційні повноваження. Трапляються й особливі випадки, в умовах так званої директивної економіки, наприклад колишньої радянської, в якій існувала державна монополія на зовнішньоекономічну діяльність.

Основою зовнішньоторговельних політик держав завжди були концепції міжнародної торгівлі як спроби теоретичного осмислення та пояснення причин міжнародного товарного обміну, його динаміки, структури, ефективності та перспектив розвитку. На сьогодні можна виокремити п’ять груп концепцій розвитку міжнародної торгівлі:

  • меркантилізму (раннього та пізнього);

  • переваг (абсолютних і відносних);

  • факторів виробництва;

  • неотехнологічні;

  • конкурентоспроможності. [4, c.544-565]

Сучасний етап розвитку міжнародної торгівлі характеризується такими особливостями:

  1. Різким зростанням обсягів експорту та імпорту.

  2. Зростанням ролі зовнішньої торгівлі в економічному розвитку більшості країн, про що свідчить зростання експортної квоти країн.

  3. Зміни в товарній структурі світової торгівлі:

    • збільшення питомої ваги готових виробів та напівфабрикатів;

    • зростання частки машин, обладнання та транспортних засобів;

    • інтенсифікація обміну продукцією інтелектуальної праці (ліцензіями, "ноу-хау", інжиніринговими послугами).

  4. Зрушення в географічному розподілі товарних потоків.

  5. Розповсюдження сталих та довгострокових відносин між постачальниками та покупцями, зростання питомої ваги внутрішньофірмових постачань у межах ТНК.

  6. Зростання ролі країн, що розвиваються, у світовій торгівлі.

  7. Послаблення позицій США, Великобританії, Франції, Італії при істотному зміцненні позицій Японії та нових індустріальних країн.

  8. Посилення конкуренції між трьома центрами світового економічного розвитку: США, Японією та країнами ЄС.

  9. Активізація (починаючи з другої половини 70-х років) зустрічної торгівлі.

  10. Посилення протекціоністських тенденцій у зовнішньо-економічній політиці більшості країн.

  11. Поява тенденції до створення замкнутих економічних просторів. [3, c.521-525]

Для оцінки маштабів, темпів, тенденцій, напрямів розвитку міжнародної торгівлі використовують систему показників, яка складається з 6 груп:

  1. Абсолютні показники: експорт (реекспорт), імпорт (реімпорт), зовнішньоторговельний обіг (ЗТО), "генеральна" торгівля,"спеціальна" торгівля, фізичний обсяг зовнішньої торгівлі.

  2. Структурні показники: товарна структура експорту та імпорту, географічна структура експорту та імпорту.

  3. Показники інтенсивності торгівлі: обсяг експорту, імпорту чи зовнішньоторговельного обігу на душу населення; експортна, імпортна чи зовнішньоторговельна квота.

  4. Підсумовуючі показники: сальдо торговельного балансу, сальдо балансу послуг та некомерційних операцій, сальдо балансу з поточних операцій, індекс "умови торгівлі".

  5. Показники динаміки.

  6. Показники зіставлення.

Метод торгівлі – це засіб здійснення торговельного обміну (торговельної операції чи торговельної угоди). В міжнародній торговельній практиці використовується два основні методи торгівлі:

1) торгівля напряму (здійснення операції безпосередньо між виробником і споживачем)

А і В – суб’єкти міжнародних економічних відносин (МЕВ)

2) через посередників

А і В – суб’єкти МЕВ, П – посередник

При торгівлі напряму виникає визначена фінансова користь, оскільки скорочуються витрати на суму комісійної винагороди посереднику, знижується ризик і залежність результату комерційної діяльності від можливої недбалості чи недостатньої компетенції посередницької організації. Цей метод також дозволяє постійно знаходитись на ринку, враховувати його зміни і своєчасно на них реагувати. В той же час використання торгівлі напряму передбачає наявність комерційної кваліфікації і торгового досвіду. В протилежному випадку фінансові витрати не тільки не скоротяться, але можуть сильно зрости. Крім того, міжнародна торгівля в порівнянні з внутрішньою є більш ризикованою, що обумовлено економічними, політичними, правовими та соціальними умовами в різних країнах, їхніми традиціями та звичаями, а також великими відстанями між партнерами. В результаті часто буває доцільно, а іноді просто необхідно, використовувати посередників для проведення міжнародних торговельних операцій.

Серед особливих типів песердницької торгівлі виділяють: біржі, аукціони, тендери (торги) та виставки (ярмарки).

Торкаючись бірж потрібно зазначити, що основними учасниками біржових операцій є члени біржі, тобто юридичні чи фізичні особи, які мають свою частку у статутному капіталі біржі, і посередники, брокери, які допомагають укладати угоди у біржовому кільці. Брокер не може представляти інтереси покупця чи продавця. Його завдання - знайти покупця чи продавця і надати їм допомогу в укладенні контракту. Брокер є постійним співробітником біржі, і за свою роботу він отримує винагороду у вигляді відсотка від укладеного контракту. Загалом у світі існує два типи біржі - товарна та фондова. Якщо товарна біржа - це постійно діючий оптовий ринок однорідних товарів, то на фондовій біржі обертаються цінні папери й іноземна валюта.

Регулювання торгово-екномічних відносин здійснюється на національному, міжнародному і наднаціональному рівнях.[2, c.500-521]
  1   2   3   4   5

Схожі:

Умови участі у V Міжнародній виставці «Довкілля 2012» Учасники виставки можуть замовити
Умовою участі у V Міжнародній виставці «Довкілля 2012» є подання до 5 квітня 2012 року
РОЗВИТОК ЕЛЕКТРОННОЇ ТОРГІВЛІ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ ГЛОБАЛЬНОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО...
Торгівлі у глобальному економічному середовищі. Виявлено генезис, тенденції та масштаби електронної торгівлі в світі в цілому, в...
Реферат на тему: Цілі ф'ючерсної торгівлі. Механізм біржової ф'ючерсної торгівлі
Цілі ф'ючерсної торгівлі потрібно розглядати з позиції біржі і з точки зору господарства загалом
Особливості географічної структури міжнародної торгівлі товарами
Особливості географічної структури міжнародної торгівлі товарами. Товарна структура міжнародної торгівлі в розрізі груп та видів...
3. Світовий ринок товарів і послуг
...
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ
Запрошуємо взяти участь у ІХ Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції
1. Місце системного аналізу у сучасній науці і практиці. Предмет...
Витоки системного аналізу з’явилися з початком воєнного мистецтва, торгівлі і виробництва. Але стартовий етап встановлення – перша...
ШАНОВНИЙ КОЛЕГА!
Запрошуємо Вас та ваших співробітників прийняти участь у Міжнародній науково – практичній конференції
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ
Взяти участь у Третій Міжнародній науковій студентській конференції – "Студентські історичні студії"
Теми контрольних робіт з дисципліни «Міжнародні конвенції та угоди по торгівлі» 2012-13
Використання стандарту ООН для електронного обміну даними в управлінні, торгівлі та на транспорті (ЕДІФАКТ ООН) (Рекомендація Європейської...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка