Районна програма "Центральний регіон 2015" Вільшанського району Зміст


Скачати 0.55 Mb.
Назва Районна програма "Центральний регіон 2015" Вільшанського району Зміст
Сторінка 1/6
Дата 03.04.2013
Розмір 0.55 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5   6


Затверджено

рішенням сесії Вільшанської

районної ради

від 30 грудня 2010 року № 19




Районна програма "Центральний регіон - 2015"

Вільшанського району



Зміст:

ВСТУП

1. ХАРАКТЕРИСТИКА РАЙОНУ

2. ПОТЕНЦІАЛ РАЙОНУ

3. ГОЛОВНІ ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО

РОЗВИТКУ ВІЛЬШАНСЬКОГО РАЙОНУ

4. БАЧЕННЯ та МІСІЯ ПРОГРАМИ

5. SWOT – аналіз

6. ПРІОРИТЕТИ

  • Покращення промислового сектору

  • Покращення інвестиційного клімату

7. ПІДВИЩЕННЯ СТАНДАРТІВ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ

8. УПРАВЛІННЯ ВПРОВАДЖЕННЯМ




9.ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЩО МАЮТЬ НАМІРИ ЩОДО ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ У 2010 – 2015 РОКАХ
10.  ПЕРЕЛІК ОБЄКТІВ НЕЗАВЕРШЕНОГО БУДІВНИЦТВА, СПРЯМОВАНИХ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК, ЩО ФІНАНСУВАЛИСЯ ТА ПРОПОНУЮТЬСЯ ДО ФІНАНСУВАННЯ ЗА ПІДТРИМКИ З ДЕРЖАВНОГО ТА МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТІВ У 2010-2015 РОКАХ
11. ПЕРЕЛІК ОБЄКТІВ НОВОГО БУДІВНИЦТВА, СПРЯМОВАНИХ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК, ЩО ПРОПОНУЮТЬСЯ ДО ФІНАНСУВАННЯ ЗА ПІДТРИМКИ З ДЕРЖАВНОГО ТА МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТІВ У 2010-2015 РОКАХ
12. КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

13. ЗАХОДИ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПЛАНУ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ВІЛЬШАНСЬКОГО РАЙОНУ ДО 2015
ВСТУП
В червні місяці 2010 року, на засіданні наради, головою райдержадміністрації було поставлене завдання розробити план стратегічного розвитку Вільшанського району до 2015 року.

Розпорядженням голови Вільшанської райдержадміністрації від 16 липня 2010 року №262-р «Про робочу групу з підготовки пропозицій до проекту обласної програми «Центральний регіон – 2015» та її розділу регіональний розвиток» створена робоча група з підготовки пропозицій до проекту обласної програми «Центральний регіон – 2015» (РГ).



На першій стадії проекту підготовлено Профіль району, який містить демографічну інформацію про місцеве населення, інформацію про місцеву економічну базу, комунальну та технічну інфраструктуру, основні параметри бюджету району, стан довкілля та умови життя. Дані та першоджерела були надані багатьма органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями.

Також було здійснено «сканування якісних параметрів бізнес-середовища». Здійснено опитування суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють як у промисловому секторі, так і у сфері торгівлі та послуг. Опитування мало на меті дізнатися про ставлення респондентів до району, про проблеми, які вони вважають найбільш серйозними, про їхні очікування та плани на майбутнє.

Існування такої фундаментальної бази знань відіграло важливу роль, що дало змогу визначити сьогоднішні та майбутні вирішальні чинники (критичні питання) економічного розвитку району, на яких зосередиться Стратегічний план, а саме: (1) покращення промислового сектору; (2) покращення інвестиційного клімату.

Одним із завдань, при розроблені стратегічного плану, було проаналізувати сильні та слабкі сторони району (аналіз внутрішніх чинників) й оцінити позицію району порівняно з іншими районами області

Наступний крок – сформулювати стратегічне бачення – яким, має бути район в майбутньому. Стратегічне бачення є вступом до Стратегічного плану економічного розвитку. Результати SWOT - аналізу та формулювання стратегічного бачення були обговорені й схвалені у липні 2010 року на нараді у голови райдержадміністрації.

На нараді обговорений поточний стан стосовно кожного з вищезгаданих критичних питань і досягнув консенсусу щодо кроків, які мають зробити район, підприємства та інші партнери, щоб досягти покращень у цих питаннях. Крім апарату і структурних підрозділів райдержадміністрації у засіданнях приймали участь працівники виконавчих органів селищної, сільських рад, підприємств, установ та організації.

Протягом червня-липня 2010 року були підготовлені Плани дій, які складаються зі стратегічних та оперативних цілей і завдань, спрямованих на вирішення проблем кожного критичного питання. Саме Плани дій є стрижнем Стратегічного плану.


1. Характеристика району

Територія району складає 645 кв.км. або 64.5 тис.га.

Станом на 1 жовтня 2010 року в районі проживало 13,5 тисяч чололовік, з них 79.5% - українців, 4.4% - росіян, 13% - болгар, 1.8% – молдован, 0.5% - білорусів, 0.8% - інших національностей.

Район являється сільськогосподарським, де налічується 67 сільськогосподарськими підприємствами різних форм господарювання, це 8 - ПСП, 7 – СТОВ, 1 – СВК, 51 – СФГ.

Всього сільськогосподарських угідь по території району 57783 га , з них ріллі – 51054 га, з яких 77,5 % використовуються сільгосптоваровиробниками (39551 га), в тому числі фермерськими господарствами використовується 6910 га ріллі, тобто 17,5 % із загального обсягу земель, які використовуються сільгосптоваровиробниками та 22,5 % населенням (11503,5 га.). Найбільшими господарствами в районі є ТОВ АФ „Розкішна”, яка обробляє 8,4 тис.га, що становить 21,3 % від загальної площі ріллі сільгосппідприємств, СП ТОВ „Аврора” - 2,7 тис.га ( 7% ), ПСП ім. Димитрова – 2,7 тис.га ( 7 %), ТОВ „Згода” – 2,4 тис.га ( 6 %). (ТОВ АФ „Розкішна” та ТОВ „Згода” зареєстровані в інших районах, тому більшість показників по даних підприємствах залишається в інших регіонах).

Промисловість в районі практично відсутня, і представлена двома промисловими підприємствами, а саме: Червоно хутірська ГЕС та ПП.”Конатівс”.

З початку року до облікового кола увійшли 6 підприємств: 1- промислове підприємство ( ПП «Конатівс») та 5- сільськогосподарських підприємств на балансі яких є промислові підрозділи (СП ТОВ «Аврора», ПСП «Вікторія», ПСП «Шевченка», ПСП «Димитрова», ПСП «Мир»).
Є можливості залучення інвесторів для видобування корисних копалин:

Чорноташлицьке родовище гранітів:

Геологічні запаси – 3255 тис.м3

Площа родовища 10,1 га.
Тарасівське родовище гранітів:

Геологічні запаси – 11652,4 тис.м3

Площа родовища 14,9 га.
Калмазівське-Вільщанське родовище гранітів:

Геологічні запаси – 10489,7 тис.м3

Площа родовища 39,0 га.
Вільшанське І родовище сугликів:

Геологічні запаси – 559,0 тис.м3

Вільшанське ІІ родовище сугликів:

Геологічні запаси – 540,8 тис.м3

Осичківське родовище пісків

Геологічні запаси – 205 тис.м3
Охорона здоров’я. Медичне обслуговування населення району здійснюється районною та дільничною лікарнями, амбулаторією, 17 фельдшерсько-акушерськими пунктами.

Освіта. На території району знаходиться 17 - загальноосвітніх шкіл, 18 - дитячих дошкільних закладів, 20 - бібліотек, 1- юнацька спортивна школа.

Культура. Культура району представлена 45 установами:

із них - 20 бібліотек, 22 клубних заклади, 2 музеї, 1 дитяча школа мистецтв.
Спорт. В сфері фізичної культури і спорту в районі функціонують 74 спортивні споруди, з них: 1 стадіон, 33 спортивних майданчики, 10 футбольних полів, 8 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 10 спортивних залів, 9 майданчиків з тренажерним обладнанням.
Споживчий ринок. В районі діє 2 ринка, 95 магазина, 12 підприємств ресторанного господарства, 16 підприємств побутового обслуговування населення, 5 аптек та 1 підприємство готельного господарства

Станом на 1 листопада 2009 року в районі зареєстровано 499 фізичних осіб підприємців

2. ПОТЕНЦІАЛ РАЙОНУ
Вільшанщина розташована в західній частині Кіровоградській області.

Район вражає своєю красою - квітучі поля, природні заповідники, чудові краєвиди вздовж ріки Синюха, яка до речі вважається однією з екологічно чистих річок України, та ще й багатий на корисні копалини (буре вугілля, кварц, апатит, камінь будівельний, польовий шпат, графіт, глина цегельна, каолін, пісок будівельний).

Загальна площа сільськогосподарських угідь складає 57,8 тис. га , що має 89,6 % від загальної території району.

Загальна площа водного фонду складає 822,2 га.

В районі налічується 42 пам’ятки історії та 38 пам’яток археології.


3. ГОЛОВНІ ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО

РОЗВИТКУ ВІЛЬШАНСЬКОГО РАЙОНУ



  1. Відсутність промисловості.

  2. Район не газифікований, населення користується пічним опаленням і скрапленим газом, а підприємства і установи котельнями.




4. Стратегічне бачення



Стратегічне бачення – це спільне, погоджене на основі консенсусу, бачення того, як район має виглядати в майбутньому. Стратегічне бачення є вступом до стратегічного плану економічного розвитку. Воно пояснює вихідну позицію, з якої члени РГ розпочинають створення плану.

Запропоноване формулювання бачення містить ідеї, які члени РГ (представники бізнесу, громадськості та органів влади) вважали найважливішими для майбутнього району, а саме: Вільшанщина: Відроджене. Повернуте. Зміцнене.

Місія. Залучення коштів з різних джерел фінансування з метою впровадження інвестиційних проектів, зміцнення промислового потенціалу, розвитку малого підприємництва та туризму на території району.

  1. АНАЛІЗ ВНУТРІШНІХ ЧИННИКІВ:
    СИЛЬНІ ТА СЛАБКІ СТОРОНИ


Основна увага приділялась слабким сторонам, оскільки саме визначення стратегій та тактик їх подолання стало основою для підготовки плану дій

Критичне питання А:

Покращення промислового сектору (переробна промисловість)

Сильні сторони

  • район сільськогосподарський, що дасть змогу забезпечувати власними, необхідними ресурсами (зернові, м’ясомолочні)

  • район багатий на корисні копалини (буре вугілля, кварц, апатит, камінь будівельний, польовий шпат, графіт, глина цегельна, каолін, пісок будівельний).

  • розгалужена торгівельна мережа


Слабкі сторони

  • відсутність реальних інвесторів, які б мали змогу здійснити видобування корисних копалин

  • практично відсутня промисловість

  • поганий стан доріг

  • відсутність кваліфікованих кадрів

  • низька якість транспортного забезпечення

  • складні та тривалі дозвільні процедури


Критичне питання B:

Покращення інвестиційного клімату

Сильні сторони

  • Привабливість краю

  • розгалужена транспортна мережа

  • багата історико-культурна спадщина

  • достатня кількість фінансово-кредитних установ


Слабкі сторони

  • недостатній рівень висвітлення потенціалу району в мережі Інтернет

  • відсутність кваліфікованих кадрів

  • низька якість транспортного забезпечення

  • слабо розвинута інфраструктура

  • дотаційність району

  • відсутність реальних інвесторів, які б мали змогу реалізувати інвестиційні проекти

  • відсутність залізничного сполучення

  • відсутність авіаційного сполучення

  • поганий стан доріг

  • складні та тривалі дозвільні процедури


АНАЛІЗ ЗОВНІШНІХ ЧИННИКІВ:
СПРИЯТЛИВІ МОЖЛИВОСТІ ТА ЗАГРОЗИ


Критичне питання А:

Покращення промислового сектору (переробна промисловість)

Сприятливі можливості

  • прийняття змін до законодавства України, зокрема Бюджетного, Податкового кодексів та інших законодавчих актів у сферах підприємницької діяльності, землекористування та містобудування

  • удосконалення, спрощення процедури отримання документів дозвільного характеру

Загрози

  • відсутність змін законодавства, зокрема, до Бюджетного, Податкового кодексів та інших законодавчих актів у сферах підприємницької діяльності, землекористування та містобудування

  • скасування системи спрощеного оподаткування для малого бізнесу

  • повільні зміни ментальності

  • велика вартість послуг на отримання дозвільних документів, проектів, погоджень та ін.

  • подорожчання енергоносіїв



Критичне питання B:

Покращення інвестиційного клімату

Сприятливі можливості

  • прийняття змін до законодавства України, зокрема Бюджетного, Податкового, Митного і Земельного кодексів та інших законодавчих актів у сферах підприємницької діяльності, землекористування та містобудування

  • розробка та впровадження дієвих стратегій розвитку і залучення інвестицій на національному та регіональному рівнях

  • будівництво сучасних доріг

  • стабілізація політичної ситуації в Україні

  • стабільність гривні

  • зростання позитивного іміджу держави


Загрози

  • неприйняття змін до законодавства України, зокрема Бюджетного, Податкового, Митного і Земельного кодексів та інших законодавчих актів у сферах підприємницької діяльності, землекористування та містобудування

  • відсутність дієвих стратегії розвитку і залучення інвестицій на національному та регіональному рівнях

  • повільні зміни ментальності

  • подорожчання енергоносіїв

  • дестабілізація політичної ситуації в Україні

  • дестабілізація фінансового ринку

  • нестабільність курсу гривні

  • погіршення іміджу держави

  • численні невдалі приклади інвестування в Україну



  1   2   3   4   5   6

Схожі:

«Центральний регіон – 2015» в дії ! ІНФОРМАЦІЯ
Тритяк Н. М. про стан виконання Програми «Центральний регіон 2015» в цілому по району та в розрізі сільських, селищних рад за 10...
Проект Обласна програма "Купуй Кіровоградське"
Обласна програма "Купуй Кіровоградське" (далі – Програма) розроблена на виконання завдань обласної програми "Центральний регіон –...
ПРОГРАМА «Центральний регіон-2015» Новомиргородський район
В результаті закриття шахти у 1998 році в районі склалася тенденція до росту рівня безробіття, який на даний час найвищий серед районів...
РАЙОННА ПРОГРАМА РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКОГО...
Районна програма розвитку агропромислового комплексу Добровеличківського району до 2015 року (далі – Програма) розроблена відповідно...
РАЙОННА ПРОГРАМА РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ НОВОМИРГОРОДСЬКОГО...
Районна програма розвитку агропромислового комплексу Кіровоградської області до 2015 року (далі – Програма) розроблена відповідно...
«ЦЕНТРАЛЬНИЙ РЕГІОН -2015» смт Петрове
Дата, номер і назва розпорядження голови райдержадміністрації про розроблення програми
Про виконання програми «Центральний регіон 2015» за 2011 рік та перспективи...
Не було і не має жодного проекту, жодної пропозиції, ініціативи, яка б не була вивчена, розглянута, і не була прийнята, але це повинна...
Районна цільова Програма захисту і розвитку української мови на території...

ПРИМІРНА СТРУКТУРА розділу "Регіональний розвиток" проекту обласної...
Кіровоградської області. Він межує на сході з Голованіським, на заході з Гайворонським районами Кіровоградської області, на півдні...
РАЙОННА ПРОГРАМА “ Питна вода Ульяновського району” на 2006-2020 роки
Районна програма “Питна вода Ульяновського району” на 2006-2020 роки (далі – програма) розроблена відповідно до
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка