ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ, СТРУКТУРА ТА СИНЕРГЕТИЧНІ ЕФЕКТИ КЛАСТЕРІВ У ЗЕЛЕНОМУ ГОСПОДАРСТВІ


Скачати 99.51 Kb.
Назва ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ, СТРУКТУРА ТА СИНЕРГЕТИЧНІ ЕФЕКТИ КЛАСТЕРІВ У ЗЕЛЕНОМУ ГОСПОДАРСТВІ
Дата 03.01.2014
Розмір 99.51 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
УДК 332.132 : 001.895

М.І. БЛУД,

директор,СКП «Харківзеленбуд» ХМР

Ю.В. ФЕДОТОВА,

аспірант, Харківська національна академія міського господарства
ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ, СТРУКТУРА ТА СИНЕРГЕТИЧНІ ЕФЕКТИ КЛАСТЕРІВ У ЗЕЛЕНОМУ ГОСПОДАРСТВІ
Розглянуто кластери як перспективні соціально-економічні форми співробітництва влади та бізнесу, спрямовані на прискорення процесів реформування житлово-комунального господарства. Доведена доцільність кластеризації у сфері зеленого господарства (на прикладі м. Харкова).
Рассмотрены кластеры как перспективные социально-экономические формы сотрудничества власти и бизнеса, направленные на ускорение процессов реформирования жилищно-коммунального хозяйства. Доказана эффективность кластеризации в сфере зеленого хозяйства (на примере г. Харькова).
Considered clusters as emerging socio-economic forms of cooperation of the Government and business, to accelerate the process of reforming housing and utilities infrastructure. Proven effectiveness of their use of green infrastructure: the case of Kharkov.
зелене господарство, реформування,кластери,синергетичний ефект

В умовах прискореного зростання міст, бурхливого розвитку промисловості особливого значення та актуальності набувають проблеми покращення екологічного стану певних територіальних утворень. На сьогоднішній день складні екологічні ситуації мають міста Київ, Кривий Ріг, Чернівці, Нікополь, Одеса, Ялта та більшість обласних центрів України. Для районів критичних та складних екологічних ситуацій характерні дуже високий рівень індустріалізації, велика кількість населення, значна інтенсивність транспортних засобів, найвищий ступінь забрудненості природного середовища – 70%, що межує зі смертельним для біосфери і є загрозливим для здоров’я людини.

Перехідні екологічні ситуації характерні для районів з меншим ступенем забруднення довкілля (50 – 60%), але з виснаженими, вичерпаними природними ресурсами (Придніпров’я, Кіровоградщина, Харківщина). Ці райони мають стан, близький до загрозливого.

Несприятливі екологічні ситуації є і у районах з напіввиснаженими природними ресурсами й частково (20 – 40%) забрудненим природним середовищем (Полісся, Карпати) [1].

За даними Міністерства екології та природних ресурсів України, у Харківській області основними стаціонарними забруднювачами атмосферного повітря є підприємства теплоенергетичної, нафтогазовидобувної та цементної галузей. Сумарний вклад цих підприємств у забруднення атмосферного повітря області складає більше 90%. За січень 2011 року максимальні концентрації перевищують гранично допустимий норматив у 1,2 – 2,4 рази. Середньомісячні концентрації знаходяться на рівні або перевищують відповідні середньодобові гранично допустимі концентрації в 1,1 рази. Повторюваність випадків перевищення максимальної разової концентрації в цілому по місту складає 0,7% за пилом та за сажею – 1,4%. Індекс забруднення атмосферного повітря в цілому по місту за всіма інгредієнтами складає 4,12 (у грудні 2010 року цей показник склав 4,87) [2].

Атмосферні забруднення мають несприятливий вплив на загальну захворюваність населення. Існує зв’язок між інтенсивністю забруднення повітря і станом здоров'я жителів певної території, ростом хронічних захворювань, таких, як атеросклероз, хвороби серця, рак легенів та захворювання верхніх дихальних шляхів.

Залежність між динамікою шкідливих викидів у атмосферне повітря та кількістю зареєстрованих захворювань верхніх дихальних шляхів продемонстрована на рис.1.



Рис. 1. Графічна залежність кількості захворювань та обсягів шкідливих викидів у повітря (на прикладі Харківського регіону) [3].

Як видно за рисунком, криві розташовані паралельно одна від одної, зберігаючи однакові тенденції до спадання/зростання, що підтверджує зазначену вище тезу про залежність кількості захворювань від обсягів шкідливих викидів у атмосферу.

Підвищити якість міського середовища можна лише за умови здійснення великого комплексу організаційних, технічних, технологічних, архітектурно-планувальних, проектних та інших робіт. Найбільш ефективний метод покращення екологічних характеристик міського середовища – фахове озеленення міських територій.

Функції з озеленення міських територій виконують підприємства зеленого господарства, які в більшості належать до комунальної власності. Утримання зелених насаджень загального користування здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів. Відносини, які виникають між підприємствами зеленого господарства й розпорядниками бюджетних коштів, органами місцевого самоврядування і місцевими адміністраціями в даний час законодавчо не визначені. Внаслідок цього бюджетне фінансування утримання зелених насаджень в містах та інших населених пунктах нижче від мінімальної потреби.

Аналізуючи стан галузі озеленення міських територій, можна виділити наступні проблеми [4, с.138-140]:

  1. на рівні об’єкта галузі – ландшафтного впорядкування (озеленення та благоустрою) відкритих просторів. Існуючі озеленені простори знаходяться у стані повільної стагнації, що погіршує екологічний, естетичний, функціональний стан як середовища окремих населених пунктів, так і області в цілому;

  2. на рівні планування та проектування – відсутні програмні й планові документи з утримання та подальшого розвитку об’єктів озеленення області як єдиної системи, що складається з елементів озеленення міст, сіл, позаміських відкритих просторів різних типів; відсутня науково-інформаційна база для їх розробки. Слід додати, що не розроблена професійна експертиза доречності та якості запропонованих рішень, а також контролю за виконанням, стихійний розвиток проектних послуг для приватного сектора;

  3. на рівні управління – дефіцит ресурсів (фінансових, кадрових, інформаційних, організаційних). Зазначимо, що відсутня цілісна управлінська структура, адекватна завданням галузі та професійного контролю за виконанням рішень. Крім того, діюча нормативно-правова база не адаптована до вимог Європейського Союзу.

  4. на рівні матеріально-технічної та виробничої бази – недостатня кількість, занепад та застарілість обладнання, розплідників, оранжерей та технології виробництва зеленого господарства. Слід зазначити, що відсутні професійні виробничі ділянки обслуговування зелених насаджень у містах області;

  5. на рівні фінансування – орієнтація на затратну модель використання бюджетних коштів та благодійних внесків;

  6. на рівні споживання – активізація процесів розшарування суспільства за різними ознаками, першочергово за фінансовою спроможністю; поява фінансово спроможних замовників з потребою ландшафтного упорядкування території на високому рівні, що відповідає світовим стандартам.

Наведені вище дані свідчать про те, що зелене господарство потребує реформування. Одним із перспективних напрямів на шляху підвищення ефективності функціонування даної галузі є застосування механізмів кластеризації. Враховуючи актуальність цієї проблеми, дана стаття присвячена аналізу можливості формування кластерних форм господарювання у житлово-комунальному господарстві (на прикладі зеленого господарства).

Реалізація кластерних ініціатив у сфері житлово-комунального господарства є малодослідженою проблемою. Комплексно не розглядалися і прикладні проблеми формування та функціонування кластерів у зеленому господарстві, значення якого все більше зростає в умовах антропогенно трансформованого середовища. Процес утримання зелених насаджень загального користування слід розглядати як поєднання різних підгалузей сфер народного господарства в їх співробітництві з інститутами інфраструктури, науковими установами, державними органами влади тощо. Сутність даного підходу полягає у тому, що тільки сумісна праця зазначених структур, як єдиного соціально-економічного організму, є новим поштовхом до ефективного розвитку галузі.

Кластер з озеленення можна визначити як комплекс територіально сконцентрованих та взаємопов’язаних підприємств з вирощування та утримання зелених насаджень, об’єктів інфраструктури, наукових організацій, місцевих органів влади, закладів освіти, діяльність яких спрямована на покращення умов озеленення міських територій та випуск власної конкурентоспроможної продукції (посадкового матеріалу) з метою підвищення економічного добробуту регіону.

Потенційна структура кластерної форми господарювання в галузі зеленого господарства подана на рис. 2.


Рис. 2. Потенційна структура кластеру з озеленення (м. Харків).
Важливим етапом створення кластеру є виділення підприємств, що відносяться до його ядра. Термін «ядро кластера» поки не має єдиного узгодженого визначення через значну кількість кластерних утворень у всьому світі.

Погоджуючись стосовно трактування даної дефініції з Р. Хасановим [5], зазначимо, що під ядром кластера розуміють одно чи декілька підприємств, здатних виробляти якісну продукцію для потреб більшості учасників кластера та у довгостроковій перспективі – покращувати конкурентоспроможність своєї продукції».

У кластері з озеленення в якості ядра пропонуємо обрати СКП «Харківзеленбуд», оскільки воно виконує роботи з оновлення та утримання зелених насаджень м. Харкова. Склад інших учасників кластера формують підприємства та установи, діяльність яких безпосередньо пов’язана з забезпеченням озеленення. Важливе місце у кластері займають місцеві органи влади (Харківська міська рада), що виконують функції основного замовника для підприємств зеленого господарства та за умови створення кластера здійснюватимуть його підтримку; а також освітні та наукові установи, зазначені на рисунку 2.

Практично впровадити принципи кластеризації у галузь житлово-комунального господарства можна, ґрунтуючись на визначених законодавствах формах державно-приватного партнерства, а саме в формі договору про спільну діяльність без створення юридичної особи. Ця теоретична позиція знайшла своє підтвердження в національній нормативно-правовій базі. Так, відповідно до п.3 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 12 "Фінансові інвестиції", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26 квітня 2000 р. № 91, «спільною діяльністю вважається господарська діяльність зі створенням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до письмової угоди між ними» [6].

Отже створення кластеру у сфері благоустрою (на прикладі озеленення) спрямоване на вирішення ряду практичних завдань (рис. 3).



Рис. 2. Цільові орієнтири розвитку кластеру з озеленення

Враховуючи світовий досвід кластеризації, існують очевидні переваги кластерів над іншими формами об'єднання . Проте визначити їх ефективність кількісно і в повному обсязі досить складно. Через це у сучасній економічній літературі все більше уваги приділяється визначенню синергетичних ефектів, які виникають в процесі діяльності інтеграційних структур. Аналізуючи результати наукових досліджень вчених економістів, зазначимо, що механізм розрахунку величини цих ефектів недостатньо визначений. Тому на наш погляд, доцільно приділити увагу аналізу та формуванню чіткої методології розрахунку ефектів взаємодії підприємств кластера, що утворюють синергетичний ефект.

Поняття «синергії» об’єднує такі три основні характеристики: системність – узгоджена взаємодія частин системи, які утворюють певну цілісність, єдність (поєднання, інтеграція, злиття певних частин); взаємовигідність утворення системи для її складових частин, які об’єднали зусилля або ресурси; результат функціонування системи надає додаткові переваги, ніж сума тих, які отримані окремими частинами до об’єднання у систему.

Таким чином, синергетичні ефекти можна визначити як результат функціонування інтегрованої системи (в нашому випадку - кластера), який дозволяє отримати додаткові переваги від об’єднання нефінансових суб’єктів господарювання з кредитно-фінансовими установами, закладами освіти, органами місцевої влади, що перевищують суму ефектів, які були б отримані окремими членами без об’єднання в систему.

Г.А. Семенов та О.С.Богма [7, с. 178-179] пропонують визначити синергетичний ефект кластера наступним чином:

ССЕt = СЕМt + СЕПрt + СЕУt + СЕКt + СЕОt + СЕОЕt + СЕДt + СЕКРt , (1)

ССЕt – сумарний синергетичний ефект кластера на момент часу t;

СЕМt – синергетичний ефект масштабів;

СЕПрt – синергетичний ефект продажів;

СЕУt – синергетичний ефект підвищення ефективності управління;

СЕКt – синергетичний ефект капіталів або фінансово-інвестиційний синергізм;

СЕОt – синергетичний ефект оптимізації оподаткування;

СЕОЕt – синергетичний ефект операційної економіки;

СЕДt – синергетичний ефект диверсифікації;

СЕКРt – синергетичний ефект за рахунок комбінування ресурсів.

Проте, на нашу думку, даний метод характеризується значним ступенем складності кількісного вираження ефектів і не вирішує поставленого завдання.

Оскільки зелене господарство має свої галузеві особливості, загальну величину синергетичного ефекту кластеру з озеленення пропонуємо визначити як економію грошових коштів від формування інтегрованої кластерної структури:

ЗСЕt = Прt + ПрДt + ЕПВt – Іt , (2)

ЗСЕt – величина загального синергетичного ефекту на певний момент часу t;

Прt – величина додаткового прибутку від ліквідування недозавантаження виробничих потужностей та розширення діяльності підприємства;

ПрДt – додатковий прибуток, отриманий за рахунок диверсифікації діяльності інтегрованої кластерної структури;

ЕПВt – економія поточних виробничих витрат;

Іt – додаткові інвестиції на реконструкцію і розширення.

Узагальнюючи вищесказане, зазначимо, що кластерні структури є перспективним напрямом на шляху реформування галузі житлово-комунального господарства, що дозволяє вирішити проблеми фінансування даної сфери та отримати додаткові переваги від інтеграції влади та бізнесу.
Список використаної літератури


  1. Атаманюк Ю.А. Науково-обґрунтоване озеленення – дієвий засіб у поліпшенні екологічного стану міського середовища [Текст] / Ю.А. Атаманюк // Міське господарство. – 2010. - №4. – С. 29-33.

  2. Стан довкілля в регіонах України: [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://www.ecobank.org.ua/state/Pages/default.aspx.

  3. Динаміка викидів шкідливих речовин та діоксиду вуглецю в атмосферне повітря: [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://uprstat.kharkov.ukrtel.net/ua/stat/stat_inf/navk_seredov.html.

  4. Димченко О.В. Житлово-комунальне господарство в реформаційному процесі: аналіз, проектування, управління [Текст]: монографія / О.В. Димченко. – Х.:ХНАМГ, 2009. – с. 356.

  5. Хасанов Р.Х. Реализация региональной промышленной политики с использованием кластерных подходов / Р.Х. Хасанов: [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://www.pmjobs.net/art/7.doc.

  6. Підприємницьке право [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://ebk.net.ua/Book/PP/11-1.htm.

  7. Семенов Г.А. Створення кластерних об’єднань в умовах нової економіки [Текст] / Г.А. Семенов, О.С. Богма. – Запоріжжя: КПУ, 2008. – 244 с.

Схожі:

Назва вершини
Дайте розгорнуту характеристику соціальної сфери в Україні: місце і роль в національному господарстві, структура, сучасні тенденції...
ДИДАКТИЧНІ ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ ЦІННОСТЕЙ УЧНІВ У НАВЧАННІ ІСТОРІЇ
Перш ніж говорити про дидактичні шляхи формування цінностей учнів, визначимо основні висхідні категорії, що створюють систему понять,...
ГОСПОДАРСЬКИЙ КОМПЛЕКС СТРУКТУРА НОРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
Співвідношення між цими сферами, як правило характеризується показниками зайнятості. У розвинених країнах світу це співвідношення...
Абсолютна і відносна концентрація
Конкурентні переваги кластерів як об’єднань підприємств взаємопов'язаних галузей
Заняття №1
Мета: формування уміння ставити перед собою цілі і визначати шляхи їх досягнення; актуалізація власних професійних і життєвих цілей;...
ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕХАНІЗМУ КОРОТКОСТРОКОВОГО КРЕДИТУВАННЯ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ
У статі досліджено засади механізму короткострокового кредитування в сільському господарстві
Створення нової бази даних. Структура таблиці. Типи полів та їхні властивості
Структура таблиці — це структура запису, тобто сукупність назв полів, їхніх типів та властивостей, визначених користувачем під час...
Шляхи вирішення завдань
Мета. Формування в учнів початкових класів ціннісних орієнтирів на здоровий і безпечний спосіб життя
Стратій Д. А. Формування електронного портфоліо вчителя технологій засобами ІКТ Анотація
Анотація. У статті ми з’ясували засоби формування електронного портфоліо вчителя технологій, окреслили шляхи його використання в...
Курсова робота з художньої культури
Шляхи формування творчої особистості засобами мистецтва в процесі викладання інтегрованого курсу «Художня культура»
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка