Інтерв'ю для газети «Зелені» працюють!» №2 Лідер партії «Зелені» О. Прогнімак: «Справжні інтереси українців – не ГТС або ЄС, а здорова екологія та гідний рівень життя»


Скачати 72.28 Kb.
Назва Інтерв'ю для газети «Зелені» працюють!» №2 Лідер партії «Зелені» О. Прогнімак: «Справжні інтереси українців – не ГТС або ЄС, а здорова екологія та гідний рівень життя»
Дата 19.11.2013
Розмір 72.28 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
Інтерв'ю для газети «Зелені» працюють!» №2


Лідер партії «Зелені» О. Прогнімак: «Справжні інтереси українців – не ГТС або ЄС, а здорова екологія та гідний рівень життя»

Лідер партії «Зелені» Олександр Прогнімак розповів про підтримку «зеленої» ідеології серед українців, плани його політсили на парламентських виборах і важливість ідей, на яких базуватиметься виборча кампанія партії «Зелені».


- Олександре Володимировичу, дозвольте, як кажуть, одразу запитання «в чоло». В Україні майже 200 партій, кожна з них хоче бути в парламенті. Яка мета вашої партії?

Дякую за цікаве запитання. Й одразу така ж відповідь «в чоло»  – партія «Зелені» повинна бути в парламенті. Це не наша самоціль. Партія «Зелені» змушена йти в Раду, оскільки, тільки створивши фракцію «зелених», ми можемо захистити екологічні, економічні та політичні права людей.

Тепер про відмінності.


По-перше, партія «Зелені» – це єдина в Україні ідеологічна партія, побудована на світоглядних «зелених» принципах. А не проект-«одноденка», за яким до парламенту проходять олігархи, їхні куми та свати, водії та масажистки.


По-друге, партія «Зелені» – це об'єднання однодумців і професіоналів. У нас кожен є фахівцем своєї справи. Тому ми знаємо, що необхідно змінювати в країні та як це зробити на практиці.

І головне. Партія «Зелені»  є провідником «зеленої» ідеології, вкрай необхідній країні в умовах політичної, економічної та зокрема духовної кризи.


«Зелена» ідея повинна об'єднати всіх українців. Незалежно від політичних поглядів, місця проживання, віросповідання. Оскільки кожен українець хоче дихати чистим повітрям, пити чисту воду, їсти якісні продукти та жити на чистій землі, працювати в нормальних умовах. Питання НАТО, ГТС або ЄС уже не так цікавлять суспільство.

- Багато політиків звикли перед виборами давати нездійсненні обіцянки, а потім, пройшовши до парламенту, робити зовсім протилежне.  Ви хочете сказати, що відрізняєтеся?

Не поспішаймо з висновками та не рівняймо всіх під одну мірку. Партії «Зелені» тільки три роки – і ми ще не були в парламенті, щоб говорити про якийсь потенційний обман виборця. Якщо ж говорити про місцеві вибори, то в усіх регіонах, де партія одержала мандати в місцевих радах, ми виконуємо передвиборні програми.
Далі. Ми йдемо до нашого виборця  з відкритими, чистими намірами. Партія «Зелені» вибрала важкий шлях – достукатися до серця кожного українця, а не купити його голос. Ми пробиватимемося крізь павутину порожніх обіцянок політиків, від якої втомилася країна.
Стратегія партії «Зелені» на виборах, на відміну від інших партій, полягає в тому, щоб не захоплюватись віртуальною пропагандою в ЗМІ, не влаштовувати багатотисячні проплачені мітинги, не поливати брудом інші партії. Ми спілкуватимемося прямо з виборцем – і люди нам повірять.
- Який вихід із виниклої патової ситуації в країні, коли люди не вірять у реформи, а політики знову розколюють суспільство?

Почнімо з того, що не варто завчасно говорити про розкол суспільства. Це зараз зробити значно складніше, ніж у 2004 році.

Соцопитування показують: суспільство пройшло процес політичного дозрівання та відмови від романтики. Українці більше не вірять нашим збанкрутілим політикам-популістам і їхнім повторюваним гаслам. Зокрема – і спрямованим на штучний розкол нашої країни задля негайних політичних дивідендів.

І найважливіше – суспільство більше не вірить, що влада й опозиція відрізняються одна від одної. Ні за часів «помаранчевих», ні за часів «біло-блакитних» життя середньостатистичного українця не покращилось.

Звідси виникає основний тренд парламентських виборів 2012 року – найпотужніший запит суспільства на нових політиків. Політиків, незаплямованих попереднім перебуванням при владі.

Запит на політиків і політичні сили, які нарешті запропонують людям нову ідеологію життя. «Зелену» ідеологію, яку лобіює наша партія «Зелені».

- Як би ви оцінили результати 2011 року для партії «Зелені»?
На відміну від багатьох політичних сил, партія «Зелені» працює незалежно від наявності або відсутності виборчої кампанії. І в цьому наша принципова позиція. Тільки реальні справи, а не красиві слова викликають справжню і довгочасну повагу українців. А отже – і реальну підтримку на виборах, а не за допомогою куплених голосів або різних протизаконних маніпуляцій.

Мені не соромно сказати: партія «Зелені» – одна з небагатьох, хто не лише пропагує важливі ідеї для країни, а й досягає їх реалізації. І ніхто не зможе дорікнути нам у розбіжності слова та справи.

А виконаний за рік, не побоюся це сказати, величезний обсяг роботи.

По-перше, партія «Зелені» тримала на контролі виконання національного плану дій з адаптації до кліматичних змін.

Улітку 2010 року, коли вся Україна страждала від аномальної спеки, партія «Зелені» єдина запропонувала на розгляд президента та Кабміну національний проект «Програма реагування на кліматичні зміни». У ньому ми розписали докладний механізм адаптації країни до негативних змін клімату. Важливо, що нас почули – і в листопаді РНБО за вказівкою президента почала роботу над нашим проектом.
По-друге, в квітні, в річницю Чорнобиля, партія «Зелені» презентувала національний проект «Зелена енергія» – альтернативу розвитку ядерної енергетики в Україні. Основні ідеї проекту, зокрема повну відмову від атомної енергетики, ми також підтримали численним мітингом біля Кабміну.

По-третє, партія «Зелені» звернулася до президента, парламенту та Кабміну з вимогою прийняти Екологічну Конституцію України – основні положення якої ми розробили з колегами з Євразійського об'єднання «зелених» партій на базі Екологічної Конституції Євразії.

Не припинялася активна робота на місцях. Це і відстоювання екологічних прав українців у регіонах, і посилення обласних і районних структур партії «Зелені».

Доволі плідною була міжнародна діяльність партії. Ініційоване нами Євразійське об'єднання «зелених» партій закінчує переговори про залучення у свої лави «зелених» Узбекистану та Вірменії. Була розроблена Екологічна Конституція Євразії – фундаментальна праця, що містить основні положення «зеленої» ідеї та їх практичне застосування на континенті.

- Українці вже бачили, як партії, які зараз у парламенті, перед виборами розповідали про непримиренність із ідеями одна одної, а в підсумку – долучилися до провладної більшості. Із ким співпрацюватиме партія «Зелені» в парламенті?

Я вже наголошував, що наша партія заздалегідь каже правду  своєму виборцеві.
Партія «Зелені» спільно працюватиме з усіма фракціями та депутатами в Раді, які «підтримують» зелені ідеї. І, відповідно, блокуватиме всі рішення парламенту, спрямовані на погіршення екології, соціальних прав тощо.
Це не просто слова. За останні два роки партія «Зелені» критикує і владу, і опозицію за багато ініціатив, що погіршують соціальні й екологічні права українців.  З іншого боку – ми підтримуємо всі позитивні «зелені» законопроекти. І від влади, і від опозиції.
Ми повинні відмовитися від популізму та працювати на благо країни. Інакше Україну в умовах другої хвилі економічної кризи чекає колапс.


- А чи готова ваша партія показати українцям конкретні приклади ідей, що зможуть вивести країну з кризи?


Я  ще раз наголошую: на відміну від інших партій, ми йдемо на вибори з прикладами конкретних рішень. Вони вже протестовані на практиці і потребують лише підтримки на рівні Верховної Ради.


По-перше, це програма скорочення використання водних ресурсів і їх забруднення (впровадження водозберігаючих аераторів).
Програма розрахована на 2-3 роки. Після реалізації програми ми скорочуємо використання 1 млрд. тонн води на рік. Це 60-70% економії.  Економічний ефект для побутового споживача та соціальної сфери становитиме 5-6 млрд. грн. на рік.

По-друге, програма скорочення споживання газу й електроенергії, використовуваних для побутових потреб.
(модернізація конфорок, впровадження бойлерів-акумуляторів).
Скорочення газу й електроенергії на 2/3. Економічний ефект становитиме 22-25 млрд. грн. на рік.

По-третє,  програма заміни всіх нагрівальних пристроїв, у яких використовуються ніхромові спіралі, на закриті, які не спалюють кисень, й екологічні енергозберігаючі ТЕНи. Економічний ефект становитиме 30 млрд. грн. на рік.

По-четверте,  програма модернізації й заміни всіх натрієвих і ртутних ламп на світлодіодні, матричні світильники. Економічний ефект – 10 млрд. грн. на рік.  І т.д.

Такі програми вже впроваджені в діючих пілотних проектах у Луганській, Донецькій, Житомирській, Київській, Львівській, Полтавській областях і в Криму.
Усе перераховане вище – це лише кілька моментів, як впровадити енергозбереження та скоротити витрати українців у рамках державних програм.
Крім цього, в нас підготовлений пакет антикризових «зелених» реформ, який ми презентуємо вже перед виборами до парламенту.


- Скільки партія «Зелені» розраховує набрати голосів у Раду?

По-перше, для нашої партії участь у виборах важлива насамперед тим, що ми починаємо в суспільстві дискусію важливості «зеленої» ідеї.  Усі наші ініціативи за останні роки дуже швидко одержували підтримку влади й опозиції.


По-друге, наша партія розраховує щонайменше на 10% підтримки виборців і на кілька десятків  депутатів за мажоритарними округами.  Усі нинішні соціологічні опитування зовсім не відображають реальний настрій у суспільстві. І день виборів принесе нам ще сюрпризи, оскільки виборців, які не визначилися, значно більше, ніж тих, хто вже визначився.


По-третє, у партії «Зелені» немає конкурентів  –  ми є «третьою силою», що об’єднує українців сходу та заходу. За нас голосуватимуть усі ті, хто розчарувався як у «помаранчевих», так і в їхніх опонентах. Ті люди, які справді переживають за екологію України, своє майбутнє та майбутнє своїх дітей, навколишнє середовище.  

- Ви багато говорите про «зелену» ідею, нове «зелене» мислення для країни. Але здебільшого політичні партії створюються для вирішення більш приземлених завдань. Що особисто для вас партія «Зелені»?

Знаєте, я самодостатня людина і багато чого досяг у цьому житті. Політична партія «Зелені» - це наступний логічний крок мого шляху, можна сказати, це мій світоглядний проект.

Мені хотілося б змінити нашу країну задля наших дітей, покращити якість життя кожного українця. І показати, що ми можемо пишатися країною, в якій ми живемо.
На мою думку, реалізувати ці амбіційні завдання можна тільки за допомогою впровадження «зеленої» ідеї й активної позиції всього українського народу.

- Яку ви дали б пораду українському виборцеві напередодні парламентських виборів?

На парламентських виборах 2012 року Україна та наші громадяни стоять перед серйозним вибором.
Або знову повірити політикам-демагогам, які дають багато красивих обіцянок і знову продовжують заганяти країну в глухий кут. І позбавити наших дітей здоров'я та майбутнього в країні, що стала промисловим і економічним «відстійником» Європи.
Або зробити ставку на «зелену» ідеологію, що дозволить Україні вийти на європейський шлях розвитку. Насамперед за соціальними й екологічними стандартами життя. Наше майбутнє лише в наших руках!

Схожі:

Передвиборча програма політичної партії «ЗЕЛЕНІ»
Влада – не самоціль партії «Зелені», а механізм реалізації «зелених» ідей заради майбутнього громадян
ПЕРЕДВИБОРНА ПРОГРАМА ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЗЕЛЕНІ»
«Зелені» - це суспільно-політичний рух, що має ціллю зберегти для нащадків унікальну природу рідного краю. Ми виступаємо за чистоту...
ПЕРЕДВИБОРНА ПРОГРАМА ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЗЕЛЕНІ»
«Зелені» це суспільно-політичний рух, що має ціллю зберегти для нащадків унікальну природу рідного краю. Ми виступаємо за чистоту...
ПЕРЕДВИБОРНА ПРОГРАМА ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЗЕЛЕНІ»
«Зелені» - це суспільно-політичний рух, що має на меті зберегти для нащадків унікальну природу рідного краю. Ми виступаємо за чистоту...
ДОГОВІР №1208312 про надання послуг з проведення рекламної(их) кампанії(й)
Політична партія «Зелені» (далі – «Замовник») в особі розпорядника поточного рахунку виборчого фонду Євдокимової Оксани Миколаївни,...
ЛЕКЦІЯ ПРИКЛАДНА ЕКОЛОГІЯ
Агротехнічне середовище – сільськогосподарські угіддя, культурні ландшафти, зелені насадження, будівлі
ПЕРЕДВИБОРНА ПРОГРАМА ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЗЕЛЕНІ»
Жінка, яка народила 3-х дітей і більше, виходить на пенсію у 50 років. Встановити пенсії за єдиним для всіх (навіть для президента)...
З початку XXI ст сільський зелений туризм, за визнанням експертів...
Внаслідок цього серед масових туристів виник попит на види туризму, альтернативні масовому, — т зв зелені подорожі. Згідно з офіційними...
Епіпремнум або Сциндапсус золотавий Батьківщина
Листя почергові, серцеподібні, шкірясті, блискучі, яскраво-зелені або з яскравим забарвленням. На листках яскравої форми є різноманітні...
Під невеликим лісом розкинулося мальовниче село Довжок. Широка дорога,...
Потонуло в зелені садів, здається сама природа милується його розташуван-ням. Географічне положення села вигідне тому, що воно розташоване...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка