Японія. Історико-культурні особливості. Економіко-географічна характеристика


Скачати 159.54 Kb.
Назва Японія. Історико-культурні особливості. Економіко-географічна характеристика
Дата 20.03.2013
Розмір 159.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи


Бондар Олена Анатоліївна, вчитель географії

Уманської міської гімназії

Уманської міської ради

Черкаської області

Тема. Японія. Історико-культурні особливості. Економіко-географічна характеристика.

Мета: сформувати в учнів систему знань про специфіку японської історії і культури, основних рис сучасного стану і розвитку економіки країни; удосконалити практичні уміння учнів складати економіко-географічну характеристику країни; виховувати пізнавальний інтерес до вивчення географії, розширювати світогляд.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: підручники, атласи, політична карта світу, засоби технічної інформації.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і умінь учнів

Темою минулого нашого уроку була загальна характеристика країн Азії.

Пригадайте:

  1. Які субрегіони виділяють у межах регіону Азія? Покажіть їх на карті.

  2. Які країни входять до складу регіону Східна Азія?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Пізнавати землю,відкривати для себе нові країни – цього ми навчаємося на уроках географії. Країна, яку ми будемо сьогодні вивчати, далека і загадкова: розташована на чотирьох великих і безлічі маленьких островів.

  • Це край зелених гір і морських заток, мальовничих панорам

  • Край раптових тайфунів, цунамі, вологих вітрів та вулканів

  • Країна вогнедишних гір і вранішнього сонця

  • Неперевершених імператорських палаців

  • Це країна особливих чайних церемоній

  • Країна ікебан

  • Квітучої сакури

  • Це країна бойових мистецтв

  • Це казкова країна Сходу

Отже, перша країна Азії, з якою ми будемо знайомитися – це Японія.

Японію часто називають країною 21 століття. Країна за кілька років перетворилася на економічного гіганта. Але Японія – це не тільки «економічне диво», це країна найдавнішої розвиненої цивілізації, традиції якої часто абсолютно незрозумілі європейцеві.

Пригадайте, яке явище в географії називається «економічним дивом», або «економічним чудом»?

«Економічне диво» (також «економічне чудо») та «економічний тигр» — образні вислови, якими описують тривалі періоди стрімкого економічного зростання деяких країн та регіонів після Другої світової війни.

Прочинити завісу загадкового «японського дива», ми матимемо змогу на сьогоднішньому уроці.

IV. Вивчення нового матеріалу.

Пригадаємо план вивчення будь-якого регіону або держави, що потребує певної послідовності:

  1. Історичні передумови розвитку держави (регіону)

  2. Економіко-географічне положення держави (регіону)

  3. Природно-ресурсний потенціал

  4. Населення

  5. Загальна характеристика господарства

  6. Транспорт

  7. Зовнішньоекономічні відносини

Офіційна назва держави – Японія. Площа - 372 тис. км2. Населення – біля 130 млн.чол. Густота населення – 338 осіб на км 2 . Столиця держави - м. Токіо, грошова одиниця - йєна. Офіційна мова – японська. Національний склад – японці (99,4%). Релігії – буддизм, синтоїзм.

Японія - конституційна монархія, глава держави - імператор. Законодавчий орган - двопалатний парламент. Палата представників і Палата радників. Виконавча влада зосереджена в руках кабінету міністрів. В адміністративному відношенні поділяється на 47 префектур.

На минулому уроці, частина учнів отримали випередженні завдання. Отже, за планом, який ми з вами пригадали, ми починаємо характеризувати Японію.

Історики

Японія стала відома європейцям у першій половині 16 ст. Португальці, які відкрили її, почали торгувати з японцями і намагалися привернути їх до католицької віри. Японці тепло прийняли місіонерів, поки імператор Тейго, людина розумна і прониклива,не помітив, що єзуїтів більше приваблює японське золото, ніж порятунок заблудлих душ. Європейців було вигнано на довгих два століття - Японія перетворилася на закриту країну, що, можливо, врятувало її від колонізації.

І , лише в 19 ст. Японія поступово почала відкриватися для іноземців, брати участь в торгівлі, на якій наполягала США, що зміцнювали свої позиції. У 20 ст. Японія брала участь у трьох великих війнах – російсько-японській і двох світових. Капітуляція у Другій світовій війні, підписана Японією у серпні 1945р., започаткувала повну реорганізацію як політичного, так і економічного життя країни. Результатом цієї перебудови стало те, що прийнято називати «японським дивом ».

На момент закінчення Другої світової війни японська економіка була повністю зруйнована, більшість підприємств закрито, в країні лютували інфляція і безробіття.

За час з 1946 до 1949 р. були проведені такі реформи: земельна, що майже повністю ліквідувала поміщицьке землевласництво; знищені великі монополістичні концерни, а їх акції продані службовцям; грошова реформа, що різко скоротила грошову масу, яка перебувала в обігу, і зупинила інфляцію.

Військовий японський режим був ліквідований на початку 1946р. Прийнята в 1947 р. нова конституція, що зберегла монархію, але позбавила імператора влади, поклала початок демократичним перетворенням.

Війна, що почалася в червні 1950 р. в Кореї, зіграла визначальну роль у відновлені економіки Японії, яка на час воєнних дій перетворилася на своєрідний тил американської армії. Різко зріс попит на озброєння і військові матеріали, військові перевезення, продовольство,що обумовило військово-промисловий бум в японській економіці. Надходження від американських військових замовлень у 1950 – 1953 рр. дозволили Японії покрити зовнішньоторговий дефіцит і розширити імпорт сировинних ресурсів.

У 1968 р. за економічними показниками Японія стала третьою державою світу. П’ять видів продукції (легкові автомобілі, побутова електроніка, стальний прокат, автомобілі промислового призначення і мотори), до кінця 1970-х років мали в японському експорті частку, що перевищувала 50%.

У цей час японським керівництвом була поставлена довгострокова мета перетворити Японію на велику технологічну державу.

Невеликий екскурс в минуле дозволив вам дізнатися про політичні й економічні передумови успішного розвитку Японії

Висновок. Яке значення у розвитку Японії мали історичні передумови?

Таким чином, війна в Кореї стала початком «японського економічного дива»: ВНП Японії під час війни зростав щорічно на 10%.

Тепер розглянемо, як географічне положення, природні умови і ресурси впливають на розвиток Японії.

Відповідь на 2 питання: економіко-географічне положення.

Японія - це острівна держава, країна-архіпелаг, що розташована в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, на південний схід від Азії. До складу території входить 4 великих острова: Хонсю, Кюсю, Сікоку і Хоккайдо та близько 4 тисяч малих. Країна омивається Японським, Східнокитайським морем та водами Тихого океану. Довжина берегової лінії складає майже 30 тис.км. Берега сильно зрізані й утворять безліч заток і бухт.

Положення Японії на стику материка Євразія і Тихого океану, що знаходиться в центрі Азіатсько-Тихоокеанського регіону, відкриває дуже великі можливості для участі країни в міжнародному поділі праці.

Значний вплив (негативний) на господарське освоєння робить висока сейсмічність і вулканізм. Щорічно в Японії відзначається близько 1,5 тисяч землетрусів різної сили. На островах знаходяться 15 діючих вулканів, а ще кілька десятків можуть пробудитися. Найвища вершина Японії - гора Фудзіяма (3776 м.). З виверженням підводних вулканів зв'язані моретрясения і викликувані ними цунамі, що наносять великий збиток господарству (в основному о.Хонсю й о.Хоккайдо. За рік тут випадає до 1700 мм опадів - більше, ніж у дощовій Великобританії. До цього треба додати тайфуни і тропічні зливи. І тільки дивні стійкість і працьовитість японського народу дозволяють країні не тільки протистояти природним стихіям, але і процвітати.

Клімат Японії в цілому досить сприятливий для проживання людей і ведення господарства. Острів Хоккайдо і північ Хонсю розташовані в зоні помірного морського клімату, інша частина Хонсю, острова Сикоку і Кюсю - у вологому субтропічному, а острова Рюкю (у т.ч. Окінава) - у зоні тропічного клімату.

Вашій увазі пропонується відео трансляція сейсмічних процесів,що є характерними для країн Східної Азії.

3) оцінка природно-ресурсного потенціалу Японії.

Відповідь на 3 питання: природно-ресурсний потенціал

У надрах Японських островів трапляються хімічні елементи майже всієї таблиці Менделєєва, але родовищ промислового значення вкрай мало. Тому для її потреб довозиться до 97% необхідного вугілля, 99% нафти та залізної руди, 100% бокситів та ін.

Територія Японських островів лежить у зоні активної сейсмічної діяльності. Тут є 200 вулканів, 40 з яких - діючі.

Клімат мусонний. Весною та восени приходить тропічні циклони. З серпня по жовтень тропічні урагани (тайфуни). Дощі живлять численні річки, багаті на енергоресурси. Більшість лісів країни - штучні насадження, а ландшафти дуже змінені діяльністю людини. 60% лісу імпортується.

Проблемне питання. Японія – одна з країн, яка штучно створює природні умови і дуже бідна на природні ресурси. До того ж слід сказати, що японці - єдиний народ на землі, що піддався атомному кошмару, устояв у жахливому потрясінні і знайшов у собі сили вистояти. Але не для того, щоб просто вижити, а й здивувати увесь світ своїми соціальними, економічними успіхами, політичною стабільністю, особливим японським менталітетом. То як же, маючи такий бідний природно-ресурсний потенціал, складні історичні передумови, Японія стала супердержавою, «економічним дивом»?

До проблемного питання ми з вами повернемося розглянувши всі пункти характеристики країни, коли ви будете володіти більш об’ємною інформацією.

Наступним пунктом характеристики країни є населення.

Демографи.

Населення.

За кількістю населення - понад 125 млн. чол.. - Японія входить до першої десятки країн світу. Зараз природний приріст становить 5 чол. на 1000 жителів. Великою проблемою для Японії стало швидке зростання кількості людей старшої вікової групи при найвищій середній тривалості життя у світі (чоловіки - 76 років, жінки - 82 роки).

Населення Японії відрізняється національною однорідністю: понад 95% загальної кількості складають японці. Серед представників інших національностей найбільша кількість корейців і китайців.

Населення розміщене на території країни нерівномірно. При високій середній густоті - понад 330 чол./км2 - райони Тихоокеанського узбережжя, де мешкає 2/3 населення Японії, мають значно вищі показники і суперничають з найбільш густонаселеними районами світу.

Майже 4/5 японців - міські жителі. Міст - „мільйонерів" 11, найбільша міська агломерація - Кейхін (Токіо - Йокогама), де в 150 населених пунктах мешкає 25 млн.чол. Разом з двома іншими найбільшими агломераціями - Хан сін (Осака - Кобе- Кіото) і Тюкьо (Нагоя та ін.), Кейхін утворює єдину систему - Токійських мегалополіс Токайдо із загальною кількістю населення понад 60 млн.чол.

У складі трудових ресурсів переважають кваліфіковані кадри: в Японії безкоштовна середня освіта, а сімейні традиції наказують прищеплювати дітям трудові навички з наймолодшого віку. Чималу роль відіграють також курси, що створюються монополіями для підвищення робочої кваліфікації.

Вчитель. Одним з головних критеріїв неухильного економічного зростання Японії багато вчених вважають властиві японському народу риси, на перше місце серед яких ставлять разючу працьовитість, сумлінність, високий рівень освіченості і професійної кваліфікації.

У японців є незмінні життєві правила: а) примиряйся з ситуацією; б) обмежуй себе в розвагах; в) причиною безладу і нещасть вважай самого себе.

"Гарна людина - працююча людина".- з давнини прищеплювалось японцям.

Висновок. Які особливості населення країни були складовою японського економічного дива?

Господарство країни – наступний пункт характеристики країни. За допомогою підручників, тематичних карт атласу дослідіть певні галузі господарства. Учні діляться на групи по дослідженню:

  1. Промисловість (загальна х-ка)

  2. ПЕК

  3. Науково-виробничий комплекс

  4. Машинобудування

  5. Електроенергетика

  6. Сільське господарство

  7. Транспорт

  8. Економічні відносини

Промисловість.
В останні десятиліття Японія виступає як одна з ведучих економічних держав, є другий по величині національною економічною силою у світі. . На Японію приходиться 70% сукупного продукту Східної Азії.

У Японії розвиті чорна і кольорова металургія, машинобудування, хімічна і харчова промисловість. Хоча Японія є найбільшим імпортером сировини для більшості цих галузей, проте по випуску продукції багатьох галузей країна часто займає 1-2 місце у світі. Причому промисловість концентрується в основному в межах Тихоокеанського промислового пояса (на 13% території країни випускається майже 80% промислової продукції).
Промисловість Японії спочатку розвивалася в основному по еволюційному шляху. На імпортній сировині практично заново були створені такі базові галузі, як енергетика, металургія, автомобілі- і суднобудування, хімічна і нафтохімічна, будівельна промисловість.

Металургія потерпіла за останнім часом сильні зміни. Замість безлічі застарілих заводів побудовані могутні комбінати, оснащені новітньою технікою. Не розташовуючи в достатній мері своєю сировинною базою, Японія орієнтується на імпорт залізної руди і вугіль, що коксують. Великими постачальниками залізної руди були і залишаються Малайзия і Канада. Основні постачальники вугілля – США, Австралія; у меншому ступені – Індія і Канада. По виробництву рафінованої міді Японія займає друге місце у світі, після США. Родовища поліметалевих руд складають базу для розвитку виробництва цинку і свинцю.
Енергетика
      Незважаючи на те, що Японія бідна на енергоресурси, по виробництву електроенергії у 1995 (950 млрд. кВтг) вона посідала третє місце у світі. В середині 1990-х років енергоспоживання в Японії оцінювалося в 3855 кВт на душу населення. У структурі енергетичного комплексу переважала нафта (56%), причому на 99,7% імпортна, на частку вугілля припадало 17%, природного газу - 11%, атомної енергії - 12% і гідроресурсів - 3%. Житловий фонд у Японії повністю електрифікований, але витрати енергії не настільки значні, як у США, через обмежене використання центрального опалення.
У 1979-1980 роках уряд вжив заходів для зменшення залежності країни від цього джерела палива. Тепер також використовуються нетрадиційні джерела - енергія сонця і вітру, хоча вони становлять лише 1,1% загального енергоспоживання.
Машинобудування Японії містить у собі безліч галузей (суднобудування, автомобілебудування, загальне машинобудування, приладобудування, радіоелектроніка, авіаційно-космічна промисловість). Діє ряд великих заводів важкого машинобудування, верстатобудування, виробництво устаткування для легкої і харчової промисловості. Але головними галузями стали електроніка, радіопромисловість і транспортне машинобудування.

По випуску автомобілів (13 млн. штук у рік) в останні роки Японія також займає перше місце у світі (продукція галузі складає 20% японського експорту). Найважливіші центри галузі – Тойота (район Нагасакі), Йокогама, Хіросіма. (Схема)
Сільське і лісове господарство
      Рис складає основу харчового раціону японців, займає приблизно 55% усіх посівних площ. Культура рису поширена по всій Японії, однак його посіви обмежені на Хоккайдо, де клімат недостатньо теплий. Садівництво продовжує зміцнювати свої і без того традиційно міцні позиції. Найважливіші з фруктів, що збираються, - цитрусові - тяжіють до субтропічних районів, розташованих на південь від Токіо. Яблуні відносяться до числа основних плодових культур. Тутове дерево, що використовується для розведення шовкопрядів, і чай також тяжіють до субтропічних районів. Овочі вирощують в околицях великих міст.
      Тваринництво не перебороло повною мірою свого відставання, хоча м'ясна і молочна продукція посідає все важливіше місце в харчовому раціоні населення

      Багато селянських родин зайняті в лісовому господарстві, тим більше, що площа сільськогосподарських земель у п'ять разів менша від площі збережених у Японії великих лісів. Приблизно третина з них належить державі. Країна імпортує приблизно 50% споживаної деревини (насамперед з Канади).

Рибальство
      Японія - велика рибальська держава. Високою ефективністю відзначений промисел у глибоких водах. У прибережній зоні лов риби ведеться з невеликих баркасів. В акваторії північних островів добуваються лососеві, тріска й оселедець, поряд з узбережжям південних островів - тунець, скумбрія і сардини.

Транспорт. Транспорт Японії виконує великий обсяг роботи як у внутрішніх, так і міжнародних перевезеннях. Практично всі внутрішні перевезення забезпечують­ся трьома видами транспорту: автомобільним, залізничним та морським каботаж­ним; зовнішні вантажні - винятково морським, а пасажирські - повітряним.

Особливість формування та використання транспортної мережі на Японських островах - труднощі в її будівництві: дорого коштує земля, потрібно будувати вели­ку кількість тунелів (довжина окремих перевищує 10 км), мостів, у тому числі ба­гатокілометрових мостів між островами, підводних тунелів (найбільший між Хон-сю і Хоккайдо - 53 км) та ін. Але незважаючи на труднощі, мережа залізниць з швидкостями руху 200-250 км/год та швидкісних шосейних доріг поступово зв'яза­ла всі основні економічні центри країни.

На зовнішні перевезення морського транспорту припадає понад 0,5 млрд тонн вантажів (імпорт - 9/10). Найбільші порти: в затоці Ісе - Кобе, Осака та Сакаї; в Токійській затоці - Йокогама, Тіба, Кавасакі, Токіо; інші важливі - Нагоя, Сімідзу, Хіросіма, Фукуока, Нагасакі тощо.

Зовнішньоекономічні відносини. Ставши економічною наддержавою, Японія все більшим чином впливає на світову господарську систему. У центрі цих зв'язків знаходяться економічні відносини між Японією і США, на частку яких припадає 40% світового ВВП і понад 20% світового експорту.

Основними торговими партнерами Японії також є ФРН, Австралія, Канада, Південна Корея і Китай. Збільшуються обсяги торгівлі з країнами Південно-Східної Азії (29% зовнішньоторгового обігу).

У вартості експорту готових промислових виробів 64% припадає на машини і обладнання. Міжнародною спеціалізацією Японії є продукція наукоємних високотехнологічних виробництв, таких як над великі інтегральні схеми і мікропроцесори, верстати з числовим програмним управлінням і промислові роботи. Істотно змінюється структура імпорту Японії: зменшується частка сировинних товарів і збільшується частка готової продукції. Особливо помітно зростає частка готових виробів з НІК Азії: кольорових телевізорів, відеокасет, магнітофонів, запасних частин тощо.

Найважливішим напрямом зовнішньоекономічної діяльності Японії є експорт капіталу. Японія являється одним із найбільших у світі кредиторів. За обсягом інвестицій (близько 50 млрд. долл. на рік) країна є одним зі світових лідерів нарівні з США і Великою Британією. Японські інвестиції в іноземні продуктивні потужності насамперед сконцентровані в США і нових індустріальних країнах Азії - Південній Кореї, Тайвані, Сінгапурі, Малайзії, Філіппінах, Таїланді, Індонезії.

Зовнішньоторгові зв'язки Японії з Україною перебувають на стадії зародження: Японія виявляє зацікавленість українською наукою і наукоємними виробництвами.

Питання для роздумів. Які риси характеризують господарство Японії (Наукоємні галузі, постіндустріальний характер економіки, провідна галузь – невиробнича сфера.)

Вчитель. Развиток Японії під час високих темпів зростання значною мірою результат впровадження передовий технології розвинутих країн. Це факт. Але як здійснювалося це впровадження? Як невеличка фірма де-небудь на Хоккайдо чи Кюсю могла впровадити передову технологію фірми у Брюсселі чи Чикаго? Звідки японська фірма могла дізнатися, де яка технологія застосовується, за яких умов, скільки на тому або ту технічну новинку потрібно заплатити? Знадобилося зібрати інформацію про кращих технічних досягнення у світі, вивчити комерційну інформацію, знати юридичні умови придбання і наслідки застосування технічних нововведень. Японським урядом на початку 60-х років 20 ст. було сформовано 18 груп з вивчення передового економічного досвіду розвинених країн, насамперед – країн Зх. Європи та США. 60-ті роки – період запозичення, 70-ті – вдосконалення, 80 – творіння нового.

Розглянувши всі пункти х-ки країни ми повертаємося до проблемного питання.

Проблемне питання. Японія – одна з країн, яка штучно створює природні умови і дуже бідна на природні ресурси. То як же, маючи такий бідний природно-ресурсний потенціал, складні історичні передумови, Японія стала супердержавою, «економічним дивом»?

Спочатку учні, потім вчитель робить висновок, що головними чинниками, які вплинули на швидкісний економічний розвиток країни, були:

  1. Зручні ЕГП та ПГП

  2. НТР – рушійна сила економіки Японії

  3. Курс на експорт

  4. Сучасні методи організації виробництва

  5. Активне і гнучке використання капіталу

  6. Високий рівень розвитку науки та техніки

  7. Кваліфікована робоча сила

  8. Впровадження економічного досвіду зарубіжних країн

  9. Японський менталітет, працьовитість, висока довіра до уряду

  10. Скорочення військових витрат до 1 % від ВНП(США – 25%).

Проблеми розвитку країни:

Як один з найважливіших факторів формування та розвитку природних ресурсів, велике значення має екологічна ситуація в країні. В Японії проблема забруднення навколишнього середовища, яка була в значній мірі породжена наслідками гіпертрофованої урбанізації, особливо гостро стала у 70-х роках.

Незважаючи на велику кількість річок і озер в Японії відчувається дефіцит природних. Споживання води постійно зростає. Велику загрозу водним ресурсам представляє їх забруднення промисловими і сільськогосподарськими відходами. Рівень забруднення вже наближається до критичної межі. Особливо високий рівень забруднення річок у низинах і пригирлових частинах, а також прибережних морських вод. Значно знизилась прозорість морських вод. Взагалі, забруднення вод в основних районах риболовства вже призвело до значного зниження виловів.

Розширення відкритого видобутку корисних копалин призвело до росту площі, що не придатна для використання в господарській діяльності, нарощування теплової енергії - до поширення кислотних дощів, продовження бурхливої автомобілізації - до перетворення ряду міст у "смогополіси". Хоча 2/3 Японії вкрито лісами, лісові ресурси країни значно обмежені. Така ситуація склалася, як наслідок нещадної експлуатації лісового господарства.

Питання? Україна переживає економічну кризу. На вашу думку, : «Що має запозичити Україна в Японії для покращення життя в країні?»

V. Закріплення нового матеріалу

Бліц-турнір

  1. З чим у вас асоціюється Японія?

  2. 99,4% населення Японії складають … (японці)

  3. Який тип відтворення населення японії (перший)

  4. Площа Японії (372,8 тис. км.2)

  5. На якому острові знаходиться столиця? (Хонсю)

  6. Грошова одиниця (єна)

  7. Найвища гора, символ Японії (Фудзіяма)

  8. Тип господарства Японії? (постіндустріальний)


VІ. Підсумок уроку. Слово вчителя.

Отже, на цьому уроці ми познайомилися з Японією. Цю державу часто називають країною XXI століття. Країна за кілька десятиліть перетворилася на економічного гіганта, що зумів завоювати і втримати значні сегменти ринку в основних господарських комплексах світу - США і Західній Європі. Зараз Японія стала центром порівняно молодого економічного і політичного центру світу - Азійсько-Тихоокеанського регіону.

VІІ. Д.З п-ф 48, записи в зошитах, Випередж. завдання: Природні ресурси Китаю, населення, демографічні проблеми, промисловість, економічні зв’язки.

Схожі:

Японія. Історико-культурні особливості. Економіко-географічна характеристика
Формувати в учнів систему знань про специфіку японської історії і культури, основних рис сучасного стану і розвитку економіки країни;...
Економіко-географічна характеристика Півдня США
Територія Сполучених Штатів Америки ділиться на три великих економічних райони: промислова Північ, що була рабовласницький Південь...
Урок на тему: „ Економіко географічна характеристика Німеччини.”
Сформувати в учнів систему знань про особливості економіко – географічного та політичного положення, населення й господарства Німеччини,...
Економіко-географічна характеристика Великобританії
Мета: сформувати в учнів систему знань про основні економіко-географічні характеристики Великобританії; вдосконалити практичні навички...
Економіко-географічна характеристика кольорової металургії
Для народного господарства має велике значення. Це все залежить від того, що не вистачає руд кольорових металів. А в умовах НТП (науково-технічного...
5. Загальна характеристика міжнародних перевезень у міжнародному приватному праві
Економічні, соціальні і культурні права та свободи людини і громадянина в Україні
5. Загальна характеристика міжнародних перевезень у міжнародному приватному праві
Економічні, соціальні і культурні права та свободи людини і громадянина в Україні
5. Загальна характеристика міжнародних перевезень у міжнародному приватному праві
Економічні, соціальні і культурні права та свободи людини і громадянина в Україні
Урок прес конференція
Тема. Фізико – географічна характеристика природного комплексу Чорного моря. Проблеми використання і охорони його вод
Урок прес конференція
Тема. Фізико – географічна характеристика природного комплексу Чорного моря. Проблеми використання і охорони його вод
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка