Рекомендації щодо проведення державної підсумкової атестації з економіки в 11 класах 2010-2013 н р


Скачати 49.31 Kb.
Назва Рекомендації щодо проведення державної підсумкової атестації з економіки в 11 класах 2010-2013 н р
Дата 17.06.2013
Розмір 49.31 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
Рекомендації щодо проведення державної підсумкової атестації з економіки в 11 класах 2010-2013 н.р.

 

Державна підсумкова атестація з економіки проводиться письмово за посібником «Збірник завдань для державної підсумкової атестації з основ економіки. 11 клас» (авт. Бицюра Ю. В., Горленко Г О., Капіруліна С. Л. – К.:Центр навчально-методичної літератури, 2013).

Завдання державної підсумкової атестації підібрані з метою визначення рівня навчальних досягнень школярів щодо розуміння основних економічних понять і законів, вміння аналізувати економічні явища, аргументувати прикладами власну думку; висловлювати власне ставлення до подій, що відбуваються в сучасній економіці.

Збірник містить 20 варіантів атестаційних робіт по 23 завдання чотирьох рівнів складності (з них: 18 завдань – це завдання І та ІІ рівня складності, а завдання 19 – 23 – це ІІІ та ІVрівень складності). Завдання мають різний формат, а саме: тести на встановлення однієї правильної відповіді (1-16), тести на встановлення відповідності (17-18), задачі та творчізапитання з відкритою розгорнутою відповіддю (19-23). З метою врахування різного рівня підготовки учнів відповідно донавчального профілю у збірнику позначені зірочкою (*) завдання для учнів профільного рівня навчання. Це стосується завдань достатнього та високого рівнів складності. Для учнів, які вивчали економіку на рівні стандарту абоакадемічному рівні, запропоновані інші завдання зазначених рівнів складності. Завдання початкового і середнього рівнів складності обов’язковідля виконання всіма учнями, незалежно від профілю навчання.

Навчальні заклади визначають не менше десяти варіантів для кожного класу. Якщо кількість учнів менша десяти, кожен з них отримує окремий варіант.

На виконання завдань відводиться 90 хвилин (час на вступну бесіду та інструктаж не враховується). Під час виконання роботи учні мають правокористуватися калькулятором.

Додаткові рекомендації

Державна підсумкова атестація розпочинається о 9.00. Інший час початку проведення державної підсумкової атестації має бути погоджений навчальними закладами з відповідними органами управління освітою.

Бали за державну підсумкову атестацію в основній та старшій школі виставляються у класному журналі у колонку з написом «ДПА» без зазначення дати після колонки з написом «Річна».

Випускникам, які звільнені від проходження державної підсумкової атестації з географії (економіки), робиться запис (звільнений (а)). Відповідно до Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 18.02.2008 № 94, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.02.2008 за № 151/14842, зі змінами(затверджено  наказом  Міністерства  освіти  і  науки  України  від  23.11.2010 № 1116 та  зареєстровано в Міністерстві  юстиції  України 09.12.2010 за № 1237/18532)переможці III та учасники IV етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з економіки звільняються від атестації з економіки. У додаток до свідоцтва про базову загальну середню освіту та (чи) атестата про повну загальну середню освіту виставляються річний та атестаційний бали з
економіки — 12 балів.
 Переможці II та учасники ІІІ етапів Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук (у відповідних випускних класах) звільняються від атестації з предмета, який є базовим для оцінювання навчальних досягнень учнів під час конкурсу. У додаток до свідоцтва про базову загальну середню освіту або (чи) атестата про повну загальну середню освіту виставляються річний та атестаційний бали з економіки — 12 балів. Результати державної підсумкової атестації з економіки виставляються у додатки до атестатів про повну загальну середню освіту у графі «державна підсумкова атестація» та враховуються при визначенні середнього балу атестата.


Алгоритм підготовки до державної підсумкової атестації (методичні рекомендації для вчителів)


Згідно чинного законодавства (Положення про державну підсумкову атестацію, листи, накази МОНМС України), матеріали для проведення ДПА готуються вчителем, не пізніше 1 травня передаються директору навчального закладу і до проведення ДПА зберігаються у сейфі директора школи.

1.      Вивчити документи, які регламентують закінчення навчального року та проведення державної підсумкової атестації.

2.      Придбати посібники для державної підсумкової атестації.

3.      Уважно ознайомитися із структурою та змістом збірника. Вивчити всі рекомендації та вимоги щодо структурування атестаційних завдань, термінів виконання, виставлення балів, оформлення атестаційних робіт.

4.      Завчасно ознайомити учнів з особливостями оформлення атестаційних робіт, заповнення бланків відповідей, вимогами щодо організації процесу ДПА (заборона користуватися таблицями, схемами, довідниками, картами, атласами т.д., обмеження в часі).

6.      Всі обрані варіанти підготувати на окремих аркушах формату А4 (ксерокопія має бути якісна, можна використати звичайний збірник, розділивши його за варіантами, скріпивши аркуші одного варіанту між собою).

7.      Підготувати бланки відповідей на кожного учня. На бланку відповідей у верхньому лівому кутку поставити штамп школи, внизу бланка відповідей виставляється результат ДПА: зазначаються бали та оцінка. Також на бланку відповідей оцінка завіряється підписами голови та членів комісії.

8.      Підготувати окремі аркуші зі штампом школи для завдань з розгорнутими відповідями, а також передбачити аркуші для чернеток, оскільки тестові завдання містять географічні задачі, які учні мають розв’язати.

9.  Спосіб вибору варіанту державної підсумкової атестації кожному учню обирається вчителем.

11.  Відлік часу виконання атестаційної роботи починається після проведення інструктажу і становить 90 хвилин.

12.  Бланки завдань і чернетки учні не здають. Бланки відповідей, завдання на контурній карті, аркуші з розгорнутими відповідями здаються на перевірку. Учні підписують як бланки відповідей, так і аркуші з розгорнутими відповідями.

13.  Перевірка атестаційних робіт: - на бланку тестів під час перевірки кожного завдання виставляти його оціночний бал; - на аркушах для виконання завдань з розгорнутою відповіддю також обов’язково проставляються бали за кожне завдання.

14.  Перевіряючи виконання завдань, вчитель оцінює їх відповідними балами, визначає суму балів

15.  Отримані результати вчитель фіксує на бланку відповідей. Члени комісії перевіряють об’єктивність оцінювання та підписують аркуші з розгорнутими відповідями, бланки відповідей, заповнюють і підписують протокол ДПА.

Схожі:

Методичні рекомендації щодо підготовки і проведення державної підсумкової...
Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від    08. 02. 13  №  1/9-92 «Про порядок закінчення навчального року та...
Щодо результатів проведення державної підсумкової атестації з математики у 9-х класах
Результати державної підсумкової атестації з математики за рівнями навчальних досягнень
Методичні рекомендації щодо проведення державної підсумкової атестації...
Матеріали для державної підсумкової атестації з іноземної мови у 9 класі загальноосвітніх навчальних закладів складені відповідно...
Методичні рекомендації щодо проведення державної підсумкової атестації...
О. Я. Біляніна, завідувач науково-методичним центром природничо-математичних дисциплін ІППОЧО
Методичні рекомендації щодо проведення державної підсумкової атестації...
Київ, проспект Перемоги, 10, тел. (044) 486-24-42, факс (044) 236-10-49
Методичний супровід проведення державної підсумкової атестації з...
«Збірником диктантів для державної підсумкової атестації з української мови. 9 клас» (укл. Мацько Л.І.,Христенюк В. Ф.,Сидоренко...
У 4-х, 9-х та 11-х класах у 2012/2013 навчальному році атестація...
України   09. 12. 2010   за   №1237/18532 та особливостей організації навчально-виховного процесу, передбачених у листі Міністерства...
Перелік збірників завдань та форми проведення державної підсумкової...

Україна ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Про порядок закінчення 2009/2010 навчального року та проведення державної підсумкової атестації в загальноосвітніх навчальних закладах...
У 4-х, 9-х та 11-х класах у 2012/2013 навчальному році атестація...
Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаментам (управлінням) освіти і науки обласних, Київської...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка